Спаваћа соба у приватној кући са излазом на терасу

Спаваћа соба у приватној кући са излазом на терасу

Модерно тржиште нуди потрошачу богат асортиман керамичке плочице, или плочице. Технологија његове производње позната је из времена непокретне - материјал је направљен од печене глине. Прошавши пут вековног побољшања, производња плочица није изгубила значај и популарност. Данас је широко на потражњи купаца и један је од омиљених материјала за дизајнере и градитеље.

 • Разноликост врста
 • Класификација 
 • Димензије
 • Карактеристике
 • Произвођачи керамичких плочица
Плочице са 3Д ефектом у унутрашњости кухиње

Плочице са 3Д ефектом у унутрашњости кухиње

Разноликост врста

Како се развија индустрија, појављују се сви нови типови обрађених керамичких плоча са одличним квалитетима, физичким и механичким карактеристикама, оперативним особинама.

Важно! Специјалисти класификују производе керамике из керамике према саставу и разликама производног технолошког циклуса.

Знајући техничке и комерцијалне врсте плочица, стручњаци недвосмислено ће назвати својства и препоручити обим примјене:

Виев Опис
Моноцоттуре Израђен је од бијеле глине, које се прво притискују под високим притиском, а затим покривене глазом, подвргавају се високој температури сагоревања у пећи. Нема довољно поре, монокатура је издржљива, нехигроскопска, погодна за завршавање купатила, туша, складиштење у кухињи.
Бицотатуре Направљен је од црвене глине двоструким печењем. Прво, на површину се наноси рељефни узорак и печен, а онда је авион застакљен и поново подвргнут печењу. Порозност бикотрије је велика - таква керамика је хигроскопна, лако упија влажне паре, постаје влажна.
Монопороза Произведен је од беле глине са додатком ситнозрнастог песка и елемената који садрже гвожђе. То је крхка, има грубију структуру, а дебљина се повећава на 10-12 мм. Од монопорозности направите велике плоче са исправљеним ивицама (подрезане под углом), погодне за једноставно полагање.
Клинкер Високо отпоран производ, добијен не притискањем, већ екструзијом. Има практично без поре, не апсорбује воду, високо отпоран, отпоран на хабање. Идеалан за унутрашње и спољашње облагање.
Грес и Цотто Израђују се методом синтеровања вишеслојне глине под утицајем високе температуре. На врху, модели су полирани до сјаја помоћу воштаних формулација.
Порцелан плочице Овај високо моћни монолитни материјал израђен је искључиво од бијеле глине: пресован, печен на врло високој температури, док се боје додају директно у масу, дајући производу равномерне боје. На чврстоћу керамичких гранита прелази природни камен.
Мајолица Добијена је методом двоструког пресовања црвене глине, покривена је непрозирном глазом одозго. Мајолица има највећи проценат апсорпције воде - до 25%, брзо постаје мокро и готово потпуно импрегниран водом, па је погодан само за завршетак сувих просторија.
Тиркизна боја у унутрашњости купатила

Тиркизна боја у унутрашњости купатила

Завршни камин са клинкер плочицама

Завршни камин са клинкер плочицама

Класификација

За погодност оријентације, зидна керамика се класифицира према неколико параметара:

 • боје, присуства шаре, рељефа, застакљеног премаза;
 • сврха - ивице, позадине, декори;

 • сорта - од највишег првог до трећег (квалитетан производ првог разреда је обележен црвеном бојом, други плави, трећи зелени);
 • дебљина - танке (до 8 мм) и дебеле (8-12 мм);
 • фактура - мат, полуматоваиа, глазиран, полиран;
 • технологија производње - мајолица, монокатура, клинкер, итд .;
 • специфичне карактеристике - отпорност на влагу, издржљивост, температурна отпорност;
 • стандардне величине.
Велики избор керамичких плочица ће вам помоћи да изаберете најповољније опције за ваш ентеријер

Велики избор керамичких плочица омогућава вам да изаберете најповољније опције за ентеријер

Легенда на паковању ће вам помоћи да изаберете најпогоднију плочицу

Легенда на паковању ће вам помоћи да изаберете најпогоднију плочицу

Важно! Не губите се у разним категоријама плочица, омогућите оријентацију о природи просторија за које се купују производи - купатило, кухиња, ходник. Приликом избора потребно је узети у обзир сврху просторије, режим температуре и влажности, подручје.

Димензије

Када бирате плочице, обратите пажњу не само величини, већ и облику производа - квадратном, правоугаонику или нестандардним мозаичним плочицама (троуглови, хексагони).

У напомену! Најчешће се користе прва два типа, бочне димензије могу бити од 25 до 1.200 мм.

Најчешћи облици обрађених плочица за зидове су следећи:

 1. 30 к 30 цм;
 2. 60 к 60 цм;
 3. 60 к 120 цм.

Специјалисти разликују номиналну величину производа и стварни - калибар. Западни произвођачи указују на максимално дозвољену калибрацију узорака у једном пакету у процентима - од 0,8 до 2%. Да би се разлике у димензијама појединачних плочица уочиле видљиво, поред стацк производа са истим или суседним вредностима мерача.

Савет! Избор плочице по величини зависи углавном од површине собе: што је већа површина, веће би требале бити плочице. У затвореној просторији, панели великих димензија ће изгледати непримерно, боље је урезивање средње и малих плочица.

Пространа дневна соба, уређена у стилу еко

Пространа дневна соба, уређена у стилу еко

Одвајање спаваће собе и купатила са стакленом преградом

Одвајање спаваће собе и купатила са стакленом преградом

Карактеристике

Купци треба имати у виду да су приликом избора зидних облога фактор отпорности на хабање и водонепропусност мање важни него код подних облога, а тачност геометријског облика и ударање унутрашњег тона боје су суштински критерији. Зидне плочице морају испуњавати одређене стандарде:

 • Апсорпција воде - у распону од 10-20%, у просјеку 16%.
Није свака плочица погодна за завршну обраду купатила

Није свака плочица погодна за завршну обраду купатила

Приликом украшавања зидова, чврстоћа материјала не игра посебну улогу

Када су зидови завршени, јачина материјала не игра посебну улогу

 • Порозност утиче на способност материјала да апсорбује влагу. Према томе, за купатило треба изабрати фине порозне узорке - монокотуристу, клинкер, гранит, а за сухе собе можете користити друге врсте, укључујући и велике порозне мајолице.
 • Снага керамика када је фиксирање на вертикалној површини не игра значајну улогу, тако да за украшавање зидова овај индикатор није од фундаменталне важности.
 • Дебљина плочице су у могућности да благо смањују просторне димензије, тако да у неким ситуацијама преферирају танке узорке. Поред тога, олакшавају се урезивање и придруживање на угловима.
 • Градес. За зидове пожељно је користити висококвалитетне плочице - не ниже од другог.
Унутрашњост кухиње у медитеранском стилу

Унутрашњост кухиње у медитеранском стилу

Предиван модеран дизајн дневне собе

Предиван модеран дизајн дневне собе

Узмите у обзир! Приликом куповине керамичких плочица проверите ознаке на свим кутијама: број паковања на паковањима мора бити један, а такође тон боје и калибрација.

Произвођачи керамичких плочица

Традиционално на тржишту постојала је подела производње плочица у буџетску домаћу и скупу европску производњу Португала, Италије, Немачке и Шпаније. Западноевропске компаније производе плочице савршеног геометријског облика, са бојама дизајнера, стално ажурирају колекције, комплетирају сваку серију комплетном серијом производа - узорцима позадине, декорима, границама.

Савет! Керамичка роба домаће производње понекад прилично успјешно конкурише западноевропском у сектору цијена и квалитета. За обим, поправка помоћу домаћих производа коштаће 1,5-2 пута јефтиније.

Плочица са релиефним узорцима изгледа веома импресивно

Плочица са релиефним узорцима изгледа веома импресивно

Цхеврон у дизајну купатила

Цхеврон у дизајну купатила

Поред тога, постојала су заједничка улагања, као и руске фабрике које послују на увозним сировинама или западним методама. Квалитет њихових производа није инфериоран према европским моделима.

У напомену! Међу водећим руским брендовима Керрама Марраззи, Ла Фавола (Волгоградски завод ВКЗ), Уралкерамика.

Керамичке плочице - универзални грађевински материјал за декорацију зидова: практичан, лијеп, издржљив. Пошто је одабрао одговарајућу серију колекција које су понудили произвођачи и украшавали га унутрашњост, власник куће не може више деценија да брине о поправци - плочица неће изгубити потрошачке особине и неће изгубити релевантност с временом.

Врсте керамичких плочица за зидове: класификација, величине и савремени произвођачи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 10 =