Kertas kertas dinding - pilihan yang sangat baik yang akan menghiasi rumah anda

Kertas kertas dinding - pilihan yang bagus untuk hiasan

Persoalannya ialah bagaimana untuk lem kertas dinding kertas, terdapat semua orang yang pernah melakukan pembaikan di apartmennya sendiri. Nampaknya tidak ada yang rumit dalam hal ini, tetapi jauh dari semua hasil sesuai dengan harapan. Pasti tampal kertas dinding - ia adalah kesemua seni, dan dengan kemunculan jenis baru yang berubah dan teknologi untuk bekerja dengan mereka. Tetapi kertas kertas dinding sentiasa berada di puncak populariti. Mereka disayangi dengan pelbagai warna dan perhiasan, kos rendah, keramahan alam sekitar dan kesederhanaan dalam kerja. Mereka sesuai untuk ruang tamu atau kanak-kanak, banglo atau pejabat.

Kandungan:

 • Jenis kertas dinding kertas
 • Pilih kertas dinding kertas dinding
 • Gluing kertas dinding
 • Arahan video pada wallpapering yang kompeten
 • Nasihat Pakar

 

Legenda pada kertas dinding

Legenda pada kertas dinding

Jenis kertas dinding kertas

Sebelum menggelapkan kertas dinding kertas, anda harus memilih satu atau satu lagi jenis, kerana masing-masing mempunyai ciri tersendiri, yang boleh mempercepat proses pembaikan dan memperlahankannya.

Simplex

Kertas dinding yang nipis dan paling murah di atas kertas dipanggil simplex. Mereka terdiri daripada hanya satu lapisan, yang menjadikan mereka cahaya, tetapi bukan yang paling kuat. Lukisan di atas kertas digunakan oleh percetakan gravure, yang mana permukaannya tetap lancar.

Bekerja dengan kertas dinding sedemikian adalah yang paling sukar. Mereka mudah basah dari lem, air mata. Melekatkan mereka lebih baik daripada dihirup.

Penting! Sebelum memulakan kerja, dinding mestilah sejajar dengan keadaan ideal, kerana apa-apa kecacatan akan muncul melalui kertas nipis, merosakkan kualiti hiasan salutan.

Dupleks

Kertas dinding kertas dengan asas multilayer dipanggil dupleks. Mereka terdiri daripada beberapa lapisan kertas terpaku, dan di bahagian depan salutan khas digunakan, melaksanakan kedua-dua fungsi hiasan dan pelindung.

Penting! Dupleks adalah lebih kuat daripada satu lapisan, wallpaper ini memakai kurang dengan masa, tidak takut kelembapan, sinaran matahari.

Dupleks licin. Hanya lukisan, tanpa setem

Dupleks dengan corak permukaan licin tanpa embossing

Nasihat! Lapisan muka kertas dinding dupleks boleh menjadi penghalau kelembapan, yang membolehkan mereka menggunakannya dinding di bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, sebagai contoh, dapur.

Selalunya kertas dinding dupleks mempunyai permukaan pelepasan. Corak ini diperoleh dengan menggelinding di bawah tekanan roller tekstur ke atas kain kertas lembap yang masih lembap. Selepas itu, cat digunakan. Dupleks kertas dinding itu dipanggil timbul. Mereka harus dilekatkan ke punggung.

Pelepasan dupleks. Mempunyai permukaan bertekstur

Dupleks timbul dengan permukaan bertekstur

 • Embossed kertas dinding - yang paling tahan lama di antara kertas. Mereka bukan sahaja tahan lama, tetapi juga mempunyai ciri-ciri hiasan yang tinggi.

Sarung tangan bulu bukan tenunan

Kekuatan khas dan menyenangkan untuk menyentuh permukaan kertas kertas dinding dengan bukan tenunan. Mereka mudah lem, kerana gam hanya digunakan pada dinding. Antara ciri-ciri spesies ini - ketahanan, mereka boleh dicat semula berulang kali.

Nasihat! Apabila membeli kertas berwarna berwarna-warni dengan gambar, adalah penting untuk memastikan semua gulung adalah dari tempat yang sama. Warna boleh sangat berbeza, yang akan menjejaskan hasil akhir.

Flizeline - salah satu pilihan yang paling popular sehingga kini

Wallpaper flizeline - salah satu pilihan yang paling popular sehingga kini

Vinyl

Kertas dinding vinil pada asas kertas adalah yang paling tahan haus. Lapisan teratas adalah semburan vinil tekstur dan warna yang berbeza. Wallpaper ini tahan lama dan berat. Secara visual, mereka mudah dikelirukan dengan kertas timbul, tetapi mereka lebih rendah daripada kualiti.

Kelebihan utama - ketahanan

Kelebihan utama kertas dinding vinil - ketahanan

Pilih kertas dinding kertas dinding

Apa gam lem kertas dinding? Segala-galanya bergantung kepada ketebalan lapisan. Versi Universal - gam CMC pada selulosa. Ia sesuai untuk kedua-dua nipis dan timbul, walaupun untuk wallpaper vinil. Perbezaannya hanya dalam kepekatan penyelesaiannya.

Penting! Yang lebih nipis kertas, semakin banyak cecair komposisi.

CMC gam yang indah

CMC gam yang indah

Apabila membeli pelekat khas, ia patut memberi perhatian kepada cadangan pengilang. Lem untuk asas kertas, sebagai peraturan, murah dan terdiri daripada tiga jenis: untuk kertas dinding ringan, sederhana dan berat.

 • Untuk lipatan, bukan tenunan dan vinil gulungan di atas kertas, ia juga sesuai pelekat vinil.
Dipercayai dan lebih likat

Pelekat yang boleh dipercayai dan lebih likat

Nasihat! Mana-mana kertas dinding boleh disisipkan dengan PVA atau bustilata. Sebatian ini menjamin lekatan kertas yang boleh dipercayai ke dinding, walaupun untuk kain berat.

Kertas dinding pengedap

Sebelum anda melekit kertas dinding kertas, anda perlu memutuskan bagaimana ia akan dilakukan - punggung atau bertindih. Biasanya gulungan kertas mempunyai kelebihan sampingan. Kertas dinding nipis boleh terpaku bertindih, kerana pinggir kanvas akan saling berdekatan.

Nasihat! Jika kanvas itu padat atau timbul, kelebihannya hanya akan mengganggu, jalur unaestetik muncul di persimpangan. Dalam kes ini, kelebihannya dipotong, dan kertas dinding itu sendiri terpaku pada pantat.

Butt-ends juga terpaku bersama-sama dengan kertas dinding bukan tenunan dan vinil, teknologi boleh dilihat pada video.

Nasihat! Pada label kertas dinding anda boleh mencari maklumat mengenai berapa sentimeter yang diperlukan untuk setiap patut jalur. Data ini mesti diambil kira apabila mengira jumlah gulung yang diperlukan. Apabila membeli, lebih baik untuk selalu mengambil satu lebih daripada yang diperlukan.

Setakat ini, pasaran dapat menawarkan pemilihan kertas dinding yang kaya dan semua orang akan dapat memilih mengikut keinginan mereka

Sehingga kini, pasaran menawarkan pemilihan kertas dinding yang kaya - untuk setiap selera

Penyediaan Dinding

Sebelum meneruskan pelekat, dinding mesti disediakan dengan teliti:

 1. Padamkan kertas dinding lama. Menggunakan spatula, perlahan-lahan hancurkan sendi-sendi dan kupas kanvas. Jika kertas dinding terpaku dengan kukuh, maka mereka perlu dibasahkan dengan larutan sabun hangat. Di sesetengah tempat, ia mungkin membuat luka supaya air mendapat pada gam.
 2. Dinding yang dicat hendaklah dibersihkan dengan kertas pasir atau berus logam. Semua kawasan berpusing perlu dipasangkan dengan teliti. Cat pada asas air atau kapur putih harus terlebih dahulu dibersihkan dan mengeluarkan mayat dengan spatula.
 1. Bersihkan asas debu yang dibersihkan dan periksa kecacatan - penyelewengan, retakan, dan sebagainya. Semua ketidaksempurnaan perlu dirawat dengan primer, dempul. Apabila dempul kering, pasir ke satu tahap dengan dinding, kemudian tutup lagi dengan primer.
 2. Kertas dinding akan bertahan lebih baik jika dinding sebelum ini ditutup dengan buku asas. Ia boleh menjadi sebatian penampan berasaskan air khas atau pelekat yang sangat dicairkan.

Alat

Alat yang dipilih dengan betul akan memudahkan proses dinding dinding:

 1. Gunting atau pisau perkeranian.
 1. Ukuran pensil dan pita.
 1. Berus lebar dan roller.
 2. Baki untuk gam.
 3. Tisu dan tisu lembut.

Menandai dan memotong

Ukur ketinggian dinding. Gulungkan roll terbalik dan buat di atasnya ukuran pengukuran yang sesuai. Sebarkan beberapa jalur panjang yang diingini.

Kami mengukur dan memotong panjang kertas dinding yang dikehendaki

Kami mengukur dan memotong panjang kertas dinding yang dikehendaki

Nasihat! Sekiranya siling atau lantai tidak merata, maka apabila memotong ke ketinggian dinding itu perlu menambah lagi 5-10 cm, ini akan membantu dengan tepat menampal band. Apabila memotong kertas dinding dengan gambar, anda perlu mempertimbangkan toleransi. Dari 5 hingga 30 cm menambah panjang dinding dan potong kertas dinding menjadi kepingan yang sesuai.

Membuat tanda di dinding

Membuat tanda di dinding

Maksimum lancar dan tepat memetakan kertas dinding akan membantu menandakan dinding. Dari siling anda perlu melukis garis menegak (menolong plumb, tahap laser dan video) dan mengukur daripadanya sekeping sama dengan lebar kanvas. Ulangi bilangan kali yang diperlukan.

Nasihat! Betul melekat dinding mesti dari tingkap, terutamanya jika ia selesai bertindih. Jadi sendi akan kelihatan kurang jelas.

Skim gluing kertas dinding

Skim gluing kertas dinding

Pengedap

 1. Gam pelekat mesti disediakan terlebih dahulu. Selaras dengan arahan, cairkannya dengan air dan biarkan masa membengkak.
 2. Beberapa band perlu dihiasi sama rata dengan gam menggunakan berus atau roller, memberi perhatian khusus kepada tepi.
 3. Setiap linen dilipat sisi pendek ke tengah dan dibiarkan selama beberapa minit, supaya kertas itu dilancarkan dengan baik dengan gam.
 4. Ia perlu untuk melakukan ini sebelum melekatkan kertas dinding vinil pada asas kertas atau jenis berat lain. Tindakan sedemikian akan membantu mengelakkan munculnya gelembung dan mencegah mengelupas.

Nasihat! Kertas dinding nipis lebih baik untuk lem dengan segera, dalam beberapa kes, seperti bukan tenunan, memohon gam hanya di dinding.

Sediakan gam dan tinggalkan seketika

Sediakan gam dan tinggalkan seketika

Nasihat! Sebelum melekat kertas dinding vinil di atas kertas atau dibungkus berat, ia juga wajar dikenakan lem ke dinding dengan roller.

Apabila jalur dilembutkan, anda boleh mula menyisipkannya:
 1. Jalur pertama diterapkan ke sudut paling dekat dengan tingkap.
 2. Kanvas diluruskan dari atas ke bawah. Pertama, tekan tengah dan taraf ke tepi dengan kain lembut kering. Walaupun bahagian atas sedang dipindahkan, tidak perlu membentangkan bahagian bawah.
 3. Gam kelebihan segera perlu dikeluarkan dengan span lembap.
 4. Setiap jalur diselaraskan ketat pada punggung sebelumnya atau bertindih dengan peruntukan untuk toleransi.
 5. Sendi perlu disetrika, sebaik-baiknya dengan roller getah. Jadi mereka akan kurang ketara.
 6. Akhirnya, pintu dilekatkan.
Urutan tindakan apabila wallpapering

Urutan tindakan apabila wallpapering

Nasihat! Apabila kertas dinding gluing, anda perlu membuat tumpang tindih di siling dan lantai - 5 cm di setiap arah. Apabila kain itu terlicin, anda boleh memotong lebihan dengan pisau perkeranian tajam.

Peringatan peringatan berguna yang patut dipertimbangkan

Peringatan peringatan berguna yang patut dipertimbangkan

 

Nasihat Pakar

 1. Bagaimana untuk sempurna gam kertas kertas dinding: elakkan kesilapan-kesilapan biasa dan kehalusan proses dari pakar-pakar

  Sebelum melekatkan dinding, disyorkan untuk mengeluarkan semua suis dan soket, dan di tempat di mana kanvas menutupnya, membuat luka. Papan papan ia juga lebih baik untuk dibongkar.

 2. Selepas kertas dinding telah kering, peralatan elektrik boleh diganti. Hasilnya akan kelihatan kemas. Tetapi jangan lupa untuk menstabilkan apartmen terlebih dahulu!
 3. Kerja perlu dijalankan di dalam bilik dengan tingkap tertutup. Skru boleh menyebabkan kertas dinding mengelupas.
 4. Jika boleh, lebih baik untuk melekat kertas dinding bersama-sama - ia bukan sahaja lebih pantas, tetapi juga lebih mudah!
Jangan lupa untuk memotong soket

Jangan lupa untuk memotong soket

Bagaimana untuk sempurna gam kertas kertas dinding: elakkan kesilapan-kesilapan biasa dan kehalusan proses dari pakar-pakar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5