Класическа дневна с дървена и пластмасова корниза

Класическа дневна с дървена и пластмасова корниза

Правилно подбраните корнизи за пердета - неговият външен вид, дизайн и дизайн - до голяма степен определят крайния външен вид на интериора, влияят на хармоничното му възприятие, добавят индивидуалност. Аксесоарите са толкова важни, колкото и качественото оформление и красивите мебели, така че модерните завеси се различават значително от класическия и скучен завеса, който е бил повсеместно без да се мисли за стила. Днес е лесно да изберете дизайн, който да отговаря на всички изисквания за него: метод на монтаж, материал, цвят, форма, размер. Добре избраната корниза подчертава не само красотата на завесите, но и дълго време за надеждното им фиксиране, което ефективно допълва интериора.

Съдържание:

 • Основните типове завеси
 • Препоръки за избор
 • Корнизи за завеси в интериора
Таванни корнизи с тежки плътни завеси в модерен интериор

Таванни корнизи с тежки плътни завеси в модерен интериор

Baget корниз с дебели завеси

Baget корниз с дебели завеси

Кръгла стена в средиземноморския интериор

Кръгла стена в средиземноморския интериор

Кръгла завеса за пердета в детски скандинавски стил

Кръгла завеса за пердета в детски скандинавски стил

Основните типове завеси

Без текстил, особено завеси, всеки интериор ще изглежда гол, недовършен. Но не е достатъчно да изберете тъкан, подходяща за цвят или стил, да я сглобите с елегантни драперии. Преди всичко, трябва да помислите за надежден начин за фиксиране, така че отворът на прозореца да бъде украсен безупречно. Това е мястото, където трябва да разчупите главата си, защото на пазара има много различни корнизи, които се различават значително една от друга, така че е много лесно да се изгубите, опитвайки се да направите правилния избор.

На първо място, трябва да изучавате всички видове завеси, след което избирате подходящо от тях:

 1. Чрез метода на закрепване.
 2. Според материала.
 3. По проект.

Начини на закрепване

По пътя на закрепване на конструкцията са разделени на:

 • Корнизи на стената. Този метод на инсталиране се счита за най-надеждният, осигурява силна и удобна употреба. Простият дизайн ще продължи дълго време, няма да се разпадне, няма да причини неудобство при отваряне и затваряне на завеси. Индивидуалните елементи на такава корниз са сами по себе си украшение на интериора.
Стенен кръгъл корниз

Стенен кръгъл корниз

Стенна завеса в интериора на стил Арт Нуво

Стенна завеса в интериора на стил Арт Нуво

Метална стена корниз в еклектичен хол

Метална стена корниз в еклектичен хол

 • Таванските корнизи дават много място за мислене по дизайна. С тяхна помощ можете да създадете ефекта на завеси, падащи от тавана, украсете отвора на прозореца с ефектни многослойни драперии, визуално повдигнете височината в стаята. Такива конструкции изглеждат строго и изчерпателно, без да привличат ненужно внимание.
Профилна завеса за тавана за тавани

Профилна завеса за тавана за тавани

Тавански профил за таван

Тавански профил за таван

Модерен кухненски интериор с перваза за таван тип

Модерен кухненски интериор с перваза за таван тип

Тавански корниз в скандинавския интериор

Тавански корниз в скандинавския интериор

Изборът на фиксиращата равнина определя както дизайна на стаята, така и самите завеси, както и материала на стените или тавана.

Съвет! Мека или разхлабена основа не може да се използва за монтаж, например при опънати тавани, трябва да се използва методът на стенен монтаж, освен когато нишата за тавана е предварително проектирана.

материали

Модерните завеси са изработени от голямо разнообразие от материали:

 • Дървото е естествен материал, който никога не излиза от модата. Такива конструкции изглеждат впечатляващи, силни, издръжливи, екологосъобразни и представени в разнообразни дизайни. Продуктът може да бъде гладък, фигурен, украсен с резби, инкрустации, декоративни вложки от метал, кожа, стъкло. Дървени корнизи изглеждат най-добре в традиционния интериор, по-специално класически, country, provence, eclectic. Най-трайните продукти са направени от дъб, череши.
Дървени кръгли корнизи със закрепване на завеси върху пръстени

Дървени кръгли корнизи със закрепване на завеси върху пръстени

 • Пластмасата е евтин, функционален материал, който е лесен за почистване и може да издържи на много тегло. Пластмасовите корнизи могат да бъдат с всякакви размери, цвят и форма, кръгли или профили, които ви позволяват да внедрите със своята помощ смели дизайнерски решения. Монтажът може да бъде и който и да е, както стена, така и таван.
 • Метал - при производството на завеси пръчки използват различни сплави, в резултат на продукта е издръжлив, издръжлив, красив, може да издържи тежестта на дори тежки многопластови завеси. Металичният блясък ще се побере в почти всеки интериорен стил от класически до съвременен. Такива корнизи са кръгли и ковани, главно със стенен монтаж. Също така направени от метал направи профил на тавана, включително за електрически порти и прозоречни отвори с нестандартна форма.
Метална корниза с интересен тъканен връх

Метална корниза с интересен тъканен връх

Стенна метална корниза с красив връх

Стенна метална корниза с красив връх

Доста често можете да намерите комбинация от метални изделия със стъкло, пластмаса или дърво. По-специално, металният профил може да бъде облицован външно с дървена издълбана бар, а завесите са допълнени с ефектно стъкло или ковани върхове.

Дизайн функции

Конструктивно, корнизи също се различават един от друг. Избирането на правилния дизайн следва, като се съсредоточава върху дизайна на стаята, както и стила, теглото на самите завеси, широчината на отвора на прозореца, формата му.

кръг

Кръговите стрехи се считат за традиционни, могат да бъдат направени от всякакъв материал и да прилягат почти всеки интериор. Такава конструкция е една или повече свързани помежду си тръби с размери от 5 до 50 mm, които завършват с крайни капачки.

Красива кръгла златна метъл ще украси стаята ви

Красива кръгла златна мебел ще украси стаята ви

Закрепването на завеси към корниз се извършва с помощта на всички видове аксесоари (пръстени, бримки и т.н.), които могат лесно да бъдат избрани според стил или форма. Такива елементи могат лесно да бъдат заменени, ако е необходимо. Самите завеси могат да бъдат като светлина (тюл, органза) и по-плътни, тежки. Завесите с отвори също могат да бъдат окачени само на такава конструкция.

Основният декоративен елемент на кръглата завеса е върхът. Тя може да бъде обикновена или фигуративна, а някои дизайнери създават реални произведения на изкуството, допълващи флоридовата форма с резбарство, рисуване, коване, кристали, стъкло, покрито с кожа и др.

Кръгла дървена градина с грациозна резба ще изглежда добре в класическия интериор

Кръгла дървена градина с грациозна резба ще изглежда добре в класическия интериор

Кръглата метална корниза е подходяща за модерен интериор

Кръглата метална корниза е подходяща за модерен интериор

Съвет! Декоративният връх може да бъде направен по поръчка, така че елементът изцяло да съответства на стила на интериора.

Начинът за закрепване на кръглата форма може да бъде всякакъв, включително и раздалечителя. Благодарение на свързващите елементи е лесно да се променя дължината на продукта, като се коригира до желания размер.

низ

Най-простият дизайн на тънък кабел, опънат между скобите, е практически невидим. Тя може да бъде фиксирана както на тавана, така и на стената.

Такава корниза е оптимална за тесен прозорец и светлинни завеси, ламбрекин. Комплексните дизайнерски решения могат да бъдат постигнати чрез опъване на няколко струни наведнъж.

Завеса за завеси от низ тип

Завеса за завеси от низ тип

Струнен корниз с метален кабел

Струнен корниз с метален кабел

профилирани

Най-често профилните структури са направени от метал и са снабдени с пластмасови фитинги, които лесно и безшумно се движат по 1-3 релси.

Почти всички видове таванни корнизи са профилни, като монтажът на стената се използва много по-рядко. Структурата на профилите е в състояние да издържа на много тегло, но силата на закрепване на завесите ще зависи от качеството на фитингите

Съвет! В профила може да се даде почти всяко завой, което го прави отлична опция за нестандартни отвори на прозорци.

Корнизи за римски завеси, японски, френски, австрийски, често са профилни, тъй като те са най-добре осигурени за монтиране на повдигащи механизми (шнурове, вериги, електрически задвижвания).

Профилирана корниза за лек тюл

Профилирана корниза за лек тюл

Модерен корниз за стенен профил

Модерен корниз за стенен профил

Алуминиева профилна корниз

Алуминиева профилна корниз

Много профилни корнизи могат да бъдат оборудвани с електрическо задвижване, което е необходимо, ако конструкцията е инсталирана в труднодостъпен или в помещение с много високи тавани. Електрическата къща е много удобна, въпреки че цената й е доста висока. Освен това е по-добре да решите предварително дали да го инсталирате (преди ремонта), така че да можете да поставите необходимото окабеляване.

bagetnye

Този тип корнизи се характеризира с високи декоративни качества, съчетани с функционалност. Багетната лента е изработена от различни материали, декорирани по различни начини (покриване с текстил или кожа, дърворезба, боядисване, инлеи). Такава декорация Ви позволява лесно да намерите продукта с желания дизайн, като го вписвате в интериора.

Самият дизайн обикновено е изработен от пластмаса или евтина сплав, способна да издържа на голямо тегло.

Съвет! Под багажната бара е лесно да скриете скритото фоново осветление, като инсталирате LED лентата.

Baget корниз в класически стил

Baget корниз в класически стил

Багет корниз под кожата

Багет корниз под кожата

Препоръки за избор

Изборът на корниз за завеси до голяма степен зависи от предназначението на стаята и нейния стил. Можете да се запознаете с готовите проекти и да изберете най-подходящата корниза за вашия интериор. Снимките с описания, разбира се, помагат, но окончателното решение се взема от индивида според особеностите на индивидуалния вкус. Необходимо е обаче да се спазват някои правила:

 1. Съотношението между размера на конструкцията и размерите на помещението. По-специално, леките, незабележими продукти са подходящи за малки помещения, а голяма коридора с активен декор ще украси просторния.
 2. Височината на корниза може да повиши или намали тавана, естествено, визуално.
 3. За отвори за прозорци с нестандартна форма се препоръчва да се използват гъвкави профили, които лесно дават желаното огъване.

Съвет! Фокусирайте се върху тежестта на завесите. Колкото по-тежки са те, толкова по-силни трябва да са техните крепежни елементи.

Закрепване на завеси

За да фиксирате завесите на корнизът, можете да използвате:

 • Куки, които са включени. Те се вкарват в слотовете на водачите в профилните корнизи (със или без плъзгачи) или допълват пръстените на кръглите. Някои куки са оборудвани със специални скрепителни елементи, които осигуряват по-надеждно фиксиране на острието.
 • Панти или отвори, които са поставени на завесите.
 • Кулиски на завесата и през нея минава през бара.
Корнизма с два вида завеси на завеси: на отвори и с kuliska

Корнизма с два вида завеси на завеси: на отвори и с kuliska

Корнизма в детската градина със закрепването на завеси на струните

Корнизма в детската градина със закрепването на завеси на струните

Закрепване на завеси по корниза с помощта на пръстени

Закрепване на завеси по корниза с помощта на пръстени

Удобна версия на въртящата се козирка със закрепващи завеси върху отворите

Удобна версия на въртящата се козирка със закрепващи завеси върху отворите

Корнизи за завеси в интериора

Стилът на завесата за завеси трябва точно да съответства на дизайна на стаята.

За класически интериор са подходящи масивни кръгли корнизи от дърво или метал, украсени с грандиозни ковани или резбовани върхове. Строгите и елегантност на този интериор ще бъдат подчертани от къдрава дървена рамка на стената.

Съвет! Кованите корнизи правят всяка стая по-луксозна и елегантна.

Кръгла корниза със светли завеси върху кулиск в страната в стил спалня

Кръгла корниза със светли завеси върху кулиск в страната в стил спалня

Кухня в класически стил с кръгли метални стрехи

Кухня в класически стил с кръгли метални стрехи

Модерният и английският стил ще подчертае високите рамкови корнизи, които продължават с тавана. Прозорците в този интериор са тежко обвити с тежки тъкани (кадифе, плътна копринена брокат), така че закопчалките за тях трябва да са многоредови и да издържат на тежко тегло.

Профилна корниз в дневната в стила на Арт Нуво

Профилна корниз в дневната в стила на Арт Нуво

Baget корниз в английски интериор

Baget корниз в английски интериор

Съвет! Измислена риза от багети, изработена от тъмно дърво, често е украсена с позлатени или резбовани орнаменти, които могат да се повтарят и върху други интериорни елементи: мебели, рамки от огледала или картини.

За минималистичен интериор са идеални лаконични конструкции, изработени от пластмаса или метал, върху които са фиксирани леки завеси от монофонична органза, римски или ролкови щори, японски панели.

Минималистичен интериор в банята със светли завеси

Минималистичен интериор в банята със светли завеси

За фолклорни стилове (страна, прованс) са подходящи дървени корнизи от естествени нюанси или боядисани в бяло. Те ще бъдат допълнени със завеси, изработени от памук или бельо с прости флорални мотиви, в клетка, монохромни и украсени с бродерия.

Завеса за завеси в спалнята на провансалския стил

Завеса за завеси в спалнята на провансалския стил

Корнизма за завеси със закопчаване на отворите в стила на страната

Корнизма за завеси със закопчаване на отворите в стила на страната

Кръгла метална корниз в интериорен стил на шейби-шик

Кръгла метална корниз в интериорен стил на шейби-шик

За високотехнологичен стил е подходяща кръгла метална корниза или багет с хромирана ламарина. Платът на завесите трябва да продължи да се оформя, например е подходяща монофонична лека кърпа с метален ефект.

Металните релси за пердета за високотехнологични завеси са рядък, но стилен избор на хостове

Металните релси за пердета за високотехнологични завеси са рядък, но стилен избор на хостове

На стената монтирана корниз в интериора в таванското помещение

На стената монтирана корниз в интериора в таванското помещение

Завеса с пердета в таванско помещение

Завеса с пердета в таванско помещение

За стая в арабски стил е подходящ елегантен ковани ковчег или багет, украсен с артистични резби. Добавена е от многопластовите й пердета от коприна или органза, боядисани в синьо, лилаво, оранжево, жълти тонове. Можете също така да окачите по-тежки кадифени завеси с ресни, които украсяват геометрични или цветни орнаменти.

Що се отнася до цвета на корниз, тя трябва да служи като ефективна рамка за завеси. Например, ако стените в стаята и завесите на светлинен цвят на подобни нюанси, така че да не се слеят, е подходящо да се слеят тъканите в тъмна рамка. Една светлина и широка ефективно подчертават завесите от наситени тъмни нюанси.

Сред всички разнообразие от видове стрехи за завеси, е достатъчно лесно да изберете подходящ вариант. Достатъчно е да ги свържем с характеристиките на стаята, стилът й, характеристиките на завесите, както и бюджета и желания живот.

Избор на релси за завеси: 80+ зрелищни и елегантни инкарнации в интериора

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 49 =