противопозхарнаиа_двер_05

Постоје обична врата - од метала, прекривена фурниром или кожом, а постоје и противпожарни производи - специјализовани производи који могу издржати ударе пожара, спријечити ширење пламена, осигурати брзу и сигурну евакуацију људи из зграде. Таква врата су скупа, они, по правилу, нису најбољи дизајн, али су најпожељнији у смислу заштите од пожара.

Садржај

 • Где је потребна инсталација?
 • Како одабрати ватрена врата?
 • Која је граница ватроотпорности коју треба изабрати?
 • Проблеми инсталације
 • Колико је оправдано инсталирање ватрогасних врата?

противопозхарнаиа_двер_01

Где је уградња ватроотпорних врата?

Идеално је ставити ватроотпорна врата у било коју зграду у којој има много људи. У пракси се примењују само у одређеним случајевима. Конкретно, утврђују их:

 • у производним објектима: између радионица, соба за одмор, радне просторије, складишта;
 • у стамбеним зградама гдје постоје и не-стамбене просторије (на примјер, канцеларије - од пожара су одвојене од главног дела);
 • на свим локацијама где постоји велики ризик од пожара (на примјер, кориштена потенцијално опасна опрема и запаљиви материјали): у гаражама, лабораторијама, специјализованим радионицама и складиштима.

На сваком месту где је ризик од пожара повећан, потребно је поставити ватрогасна врата. Његова главна функција је заштитна. То ће бити поуздана препрека пламену и неће јој дозволити да се шири изван једне просторије или дела зграде. Међутим, степен заштите зависи од врсте и класе врата.

Ватроотпорна врата су од метала и прекривена прахом.

Како одабрати ватрена врата?

Избор узима у обзир не само величину, већ и ограничење ватроотпорности. Ово је кључни параметар који одређује степен поузданости производа и ниво пожарне сигурности у згради или просторијама. Ограничење ватроотпорности дефинише скраћенице ЕИ и РЕИ. Свако слово у овим скраћеницама има своје значење. Конкретно, за Р подразумевамо губитак носивости под утицајем ватре, за Е - губитак интегритета производа, за И - губитак топлотноизолационих квалитета. Ако је носивост изгубљена, врата добијају најтеже дефекте, а цела структура пада. Када се интегритет изгуби, на платну се налазе рупе и пукотине, кроз које дим и ватра улазе у друге просторије. Изгубили су топлотно-изолационе особине, врата се загревају са друге стране и загревају ваздух у соби.

Ватроотпорна врата ИЕ 30

Ватроотпорна врата ИЕ 30

Што је већа вредност поред скраћенице, дуже ће врата трајати пре него што се колапса или изгуби заштитни квалитет.

Изгледа овако:

 • РЕИ 30 подразумева да ће врата задржати ефекте ватре пола сата пре него што изгуби носивост, изолацију и интегритет.
 • РЕ 30 значи да ће за пола сата након почетка пожара врата изгубити интегритет или носивост.
 • Р 30 Одређује губитак носивости пола сата.

Што је већи број, дуже ће врата трајати, без губитка заштитних својстава. Наравно, ако је наведен само Р или РЕ, бројка би требала бити већа (на примјер, 120 или 60 минута), јер врата губе своје заштитне карактеристике прије него што се сруше.

противопозхарнаиа_двер_02

Чак и квалитетна противпожарна врата не могу заштитити вас и вашу зграду од ватре. Пре или касније врата ће изгубити интегритет, а ватра ће се ширити у сусједне собе. Отпорност на пожар даје само мали почетак главе. Током овог времена морате имати времена да евакуишете људе из зграде и извадите највредније ствари, позовите ватрогасце и идеално - елиминишите ватру.

Која је граница ватроотпорности коју треба изабрати?

Све зависи од тога какву собу желите да оградите од других, колико је велика опасност од ватре, колико брзо соба може да изгори. Предвиђање "понашања" ватре је изузетно тешко, али, како показује пракса, стамбени простор изгори за 20 минута, а канцеларијски простор - за пола сата. Ако су сви материјали спаљени у просторији, пламен може изаћи. Дакле, ватрогасна врата ће једноставно спасити све друге просторије ако може издржати ватру 30-40 минута.

Складиштење складишта или производне хале може да гори дуже, због чега се врата са повећаном дозволом одпорности на ватру користе за то - најмање 60-120 минута мора да издржи такву препреку.

противопозхарнаиа_двер_06

Проблеми инсталације

Ватра може проћи кроз пукотине између оквира врата и зида, тако да се морате обратити инсталацији уз сву одговорност. Користите конвенционалне материјале и оставите велике празнине немогућим. За потпуну заптивање користи се посебна монтажна пена - отпорна на ватру. Такође може имати свој лимит отпорности на ватру.

Важно је посматрати не само инсталационе технологије, већ и правила заштите од пожара. Они су једноставни. Конкретно, чак и обична врата треба отворити у правцу кретања људи током евакуације. То је, изван - у ходницима или на улици. Врата која се љуљају унутра могу довести до стварања тржишта бљескалице, блокирања излаза, повреда.

У предсобљу, ходници на подовима, вестибуле су инсталирана врата са једноставним механизмом за закључавање који се може отворити без кључа изнутра. Ако користите конвенционалну браву, током евакуације једноставно не можете пронаћи кључ. Идеална опција - систем "антипаник", када су врата споља закључана и откључана само кључем, а изнутра се може отворити једноставним притиском ручице. Дршка је дуга шипка. Ако се формира гомила, врата се могу отворити и случајно.

Важно је да се противпожарна врата затворе аутоматски. Врата ближе ће радити посао за вас: врата се затварају, забрањујући путању и пушењу.

Колико је оправдано инсталирање ватрогасних врата?

Ватрогасна врата штеде живот, чини ватрогасце много ефикасније, штити зграду од ширења пламена. Упркос чињеници да су таква врата скупа, такви трошкови су оправдани. Идеално би требало да се користи са системом "антипаник", противпожарним системима и системима за гашење. Овакав интегрисани приступ ће бити много ефикаснији.

Пошто сте добили пуно распоређени Савјети на противпожарна врата од менаџера места МНКК.РУ, одлучили смо да напишемо такав чланак и захваљујемо им на помоћи.

Шта је противпожарна врата, и како то изабрати?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 53