Thyme adalah loji pedas aromatik yang indah.

Thyme adalah loji pedas aromatik yang indah.

Herba thyme dikenali di Rusia untuk masa yang lama. Yang lain, popular di nama orang - "Rumput Bogorodskaya". Dia dikumpulkan di Trinity dan dihiasi rumah, dan di Assumption of the Virgin ia digunakan sebagai karangan bunga untuk menghiasi ikon Virgin. Malah, tumbuhan thyme hanya merupakan salah satu daripada lebih daripada 400 wakil genus thyme, semak belukar dengan batang pokok menaik, bertelur dan menaik.

 • Thyme: Spesies dan Varieti
 • Thyme: penanaman dan dandanan di tapak
 • Thyme dalam reka bentuk landskap
 • Thyme: pendaratan dan penjagaan di rumah
 • Thyme dalam kabinet perubatan rumah
Sesetengah jenis thyme cantik tidak hanya bunga, tetapi juga daun

Sesetengah jenis thyme cantik tidak hanya bunga, tetapi juga daun

Oleh kerana kecerahan bunga, thyme telah menjadi meluas dalam tukang kebun

Oleh kerana kecerahan bunga, thyme telah menjadi meluas dalam tukang kebun

Thyme: Spesies dan Varieti

Oleh kerana kesesuaian dan kesesuaiannya, thyme tumbuh di Eropah, Amerika, Asia dan Afrika utara. Walaupun 90 spesies itu diterangkan di Rusia, pengedaran teratas hanya diterima oleh 3 spesies:

 • Thyme menjalar - Sebenarnya, ini adalah spesies ini yang biasanya dipanggil thyme, penginapan semak lama. Batang - banyak, nipis, menjalar, mudah berakar, umur lignified di pangkalan, membentuk menegak bunga tegak atau tegak, yang boleh mencapai sehingga 20 cm tinggi. Daun - kecil, bertentangan, bujur-bujur, berbentuk pisau pembedah atau ovate, kototkotereshkovye, dalam kaca pembesar boleh dianggap menonjol, kelenjar minyak penting yang dikembangkan. Pembungaan berlaku pada bulan Jun dan Julai, bunga adalah kecil, tetapi berlimpah, merah jambu merah, merah muda atau merah jambu-biru, bilabial, di hujung cawangan yang dikumpulkan dalam perbungaan yang menawan. Spesies ini sangat bersahaja, tahan tahan kemarau dan tahan beku
Thyme menjalar

Thyme menjalar

Thyme menjalar sangat bersahaja, kemarau dan tahan fros

Thyme menjalar sangat bersahaja, kemarau dan tahan fros

 • Thyme - semak belukar yang rendah, ketinggian pucuk mencapai 15 cm. Daunnya kecil, dengan pubescence di bahagian dalam. Bunga boleh menjadi ungu muda, putih (semacam "Alba"), padat merah (semacam "Splendens"). Ia kurang tahan beku daripada thyme creeping. Dalam reka bentuk landskap jenis kerdil yang digunakan secara aktif thyme biasa, contohnya, "Elfin" - tanpa naik melebihi 5 cm, satu anak benih membentuk bantal hijau yang padat dengan diameter hingga 15 cm
Thyme"Альба"

Thyme "Alba"

Thyme"Спленденс"

Thyme "Splendens"

Thyme

Thyme

 • Lemon Thyme - Penampilan yang rendah, daun muda - bentuk bujur telus berwarna kuning, akhirnya menjadi hijau muda. Ia terkenal kerana aroma pedasnya dengan bau wangi yang kaya. Tidak beku, memerlukan perlindungan untuk musim sejuk. Untuk tumbuhan itu padat, dengan jisim hijau, ia mesti dipotong secara berkala, mengeluarkan pucuk lama
Lemon Thyme

Lemon Thyme

Lemon lemon mempunyai aroma pedas dengan bau wangi yang kaya

Lemon lemon mempunyai aroma pedas dengan bau wangi yang kaya

Thyme: penanaman dan dandanan di tapak

Untuk menanam thyme, patch solar dipilih, sebagai pengecualian - penumbra cahaya, dalam bayang-bayang pucuk tajam, belukar kehilangan monolitik. Kilang itu lebih suka subur, ringan, bersaliran baik, tidak berasid (atau neutral) tanah.

Nasihat! Apabila menyediakan tapak penanaman pada tanah yang berat semasa menggali, disarankan untuk menambah pasir untuk memperbaiki kebolehtelapan air tanah. Di samping itu, tempat di mana thyme tumbuh mesti dilindungi daripada draf.

Untuk menanam thyme, kawasan solar dipilih

Untuk menanam thyme, kawasan solar dipilih

Penyiraman

Thyme tahan tahan kemarau, tidak bertolak ansur dengan genangan air - ini membawa kepada kekalahan dan kerosakan sistem akar. Penyiraman adalah sederhana, hanya dalam tempoh yang sangat panas, serta musim kering pada musim tumbuh-tumbuhan aktif dan persiapan untuk berbunga.

Untuk mengelakkan genangan pada hari-hari hujan, tanah di sekeliling tumbuh-tumbuhan dipulihkan dengan kerikil yang halus.

Thyme tahan kemarau dan tidak bertolak ansur dengan air bertakung

Thyme tahan kemarau dan tidak bertolak ansur dengan air bertakung

Pembajaan tambahan

Thyme tidak memerlukan baja bertetulang. Sebelum menanam di dalam tanah boleh membuat humus, maka pada tahun berikutnya kilang tidak akan memerlukan pembajaan tambahan. Pada tahun-tahun berikutnya, pakaian atas dilakukan pada musim bunga lewat / awal musim panas oleh mana-mana jenis baja mineral cecair

Thyme adalah tumbuhan yang cantik dan bersahaja

Thyme adalah tumbuhan yang cantik dan bersahaja

Pemangkasan

Pemangkasan dilakukan pada musim bunga, memendekkan pucuk yang sedang berkembang, dan selepas berbunga, menghilangkan pembesaran hal berkembang. Potong tembakan ke bahagian yang sengit, ini adalah kira-kira 2/3 daripada panjang keseluruhan batang.

Berkhatan membantu mengekalkan bentuk tumbuhan dan menjadikannya padat dan monolitik.

Pemangkasan betul membolehkan anda mengekalkan bentuk tumbuhan dan menjadikannya padat dan monolitik

Pemangkasan betul membolehkan anda mengekalkan bentuk tumbuhan dan menjadikannya padat dan monolitik

Pembiakan semula

Penyebaran thyme dengan bahagian benih, keratan dan belukar. Harus diingat bahawa thyme dapat membiak dengan baik dan melimpah dengan penaburan diri, sehingga dari waktu ke waktu diperlukan untuk membatasi kawasan pertumbuhannya.

Sebagai benih thyme adalah sangat kecil dan untuk percambahan mereka akan mengambil masa hampir sebulan, sebelum menyemai ke dalam tanah tapak harus dibersihkan dengan sempurna dari rumput. Kerana selepas percambahan tanaman muda berkembang perlahan-lahan, mereka akan memerlukan perlindungan dari rumpai. Inilah sebabnya kenapa tumbuh dan menanam benih lebih baik untuk pembiakan benih.

Pada awal bulan Mac, benih disemai di dalam campuran tanah (bahagian yang sama gambut dan pasir) dan kotak itu ditutupi dengan kaca dari bahagian atas sehingga muncul kecambah. Bibit yang ditiup ditanam di tanah.

Thyme sprouts

Thyme sprouts

Pada musim panas, thyme mereproduksi dengan baik dengan keratan hijau. Pucuk-pucuknya sangat berakar, jadi puncak batangnya, panjangnya 8-10 cm, dipotong sebelum berbunga, ditanam di pasir sungai, ditutup dengan sebuah filem. Pada siang hari, keratan perlu disembur beberapa kali dari senapang semburan. Akar muncul pada 15-20 hari, dan sebulan kemudian benih siap boleh ditanam di tapak.

Penting! Menanam thyme pada tahun pertama adalah merumput dan melonggarkan tanah (mulching) secara tetap untuk mengelakkan genangan air.

Halaman, padat yang disemai dengan thyme, kelihatan sangat menarik

Halaman, padat yang disemai dengan thyme, kelihatan sangat menarik

Pendaraban oleh pembahagian terdiri daripada memecahkan belukar di pangkalannya, dan selepas itu ia dibubarkan dengan hati-hati akar kecil. Delenki yang ditanam boleh menampung satu minggu dengan balang kaca untuk perakaran yang lebih baik.

Penyakit dan perosak

Menanam thyme pada tahun pertama adalah merumput dan melonggarkan tanah (mulching) secara tetap untuk mengelakkan genangan air - akar muda sangat sensitif terhadap supersaturation tanah dengan kelembapan.

Thyme hampir tidak pernah menunjukkan perosak

Thyme hampir tidak pernah menunjukkan perosak

Secara umum, thyme hampir tidak pernah muncul perosak - sebab untuk ini adalah bahan-bahan yang harum, yang ia berikan dalam kuantiti yang banyak. Tetapi masih, melanggar peraturan penjagaan, thyme boleh dipengaruhi oleh perosak berikut:

 1. rama-rama padang rumput - menjejaskan daun dan batang, terutamanya rama-rama aktif perosak ini pada malam-malam panas. Apabila terdapat tanda-tanda kerosakan, tumbuhan mesti dirawat dengan racun serangga
 2. pasir tinggal - kumbang hitam 7-10 mm panjang, menjejaskan seluruh bahagian permukaan thyme. Untuk memerangi, gunakan umpan beracun
 3. weevil - kumbang hitam kecil (2-3mm), memakan kehijauan dan tunas muda, serta tunas bunga. Kaedah perjuangan - sama dengan berlubang berpasir ditambah - rawatan dengan racun serangga
 4. aphids - kecil (sehingga beberapa milimeter) serangga tidak aktif, menjejaskan batang dan daun. Bend selepas rawatan dengan racun serangga.
Bahan-bahan wangi Thyme dikeluarkan dalam kuantiti yang banyak

Bahan-bahan wangi Thyme dikeluarkan dalam kuantiti yang banyak

Thyme dalam reka bentuk landskap

Thyme adalah penutup tanah yang sangat baik, hibrid berukuran sangat tahan terhadap kerosakan, mudah diterima apabila berjalan di atasnya, sehingga mereka dapat membuat alternatif yang baik untuk rumput tradisional rumput.

Thyme akan berfungsi sebagai hiasan yang sangat baik untuk laman web anda

Thyme akan berfungsi sebagai hiasan yang sangat baik untuk laman web anda

Thyme kelihatan hebat dalam bentuk jejak tepi

Thyme kelihatan hebat dalam bentuk jejak tepi

Nasihat! Kepada thyme mempunyai banyak sayur-sayuran berair, ia sepatutnya dipotong dan tidak mekar.

Thyme sering ditanam Roller coaster Alpine, ia akan kelihatan baik mixbord atau taman-taman batu, serta tepi hijau di sempadan laluan dan katil bunga.

Thyme sering ditanam di atas slaid alpine

Thyme sering ditanam di atas slaid alpine

Thyme dalam masyarakat dipanggil"богородской травой"

Thyme dalam masyarakat disebut "rumput Bogorodskaya"

Thyme kelihatan cantik di taman batu

Thyme kelihatan cantik di taman batu

Nasihat! Oleh kerana aroma wangi, thyme ditanam dengan baik berhampiran arbours atau bangku taman.

Thyme: pendaratan dan penjagaan di rumah

Thymus bertolak ansur dengan penanaman yang cukup baik di rumah, supaya pada musim luruh dan musim sejuk selalu dimungkinkan untuk mempunyai perasa wangi segar. Untuk pendaratan, anda boleh menggunakan tanah untuk cacti. Benih thyme boleh disemai pada musim bunga, tetapi lebih baik untuk mengambil belukar dari taman pada musim gugur, membahagi dan menanamnya. Dalam kes ini, periuk dipilih agak lebih luas daripada akar tumbuhan.

Thyme akan sangat sesuai di pedalaman rumah anda

Thyme akan sangat sesuai di pedalaman rumah anda

Akar thyme sebaiknya menutup seluruh benjolan seluruh bumi, dengan menggunakan semua kelembapan di dalamnya. Jika tidak, tanah mungkin menjadi masam, yang akan menyebabkan penyakit sistem akar dan kematian seterusnya tumbuhan. Sangat penting untuk memastikan saliran yang baik, kerana thyme tidak bertolak ansur dengan terlalu banyak.

Thyme bertoleransi dengan baik di rumah

Thyme bertoleransi dengan baik di rumah

Untuk membesar thyme adalah normal, dia perlu memberikan jumlah maksimal cahaya yang mungkin, jadi ia dipasang di tingkap selatan dan paling ringan. Jika tidak, thyme akan menghulurkan ke atas, tidak membentuk semak padat dengan sayur-sayuran yang lazat.

Thyme dalam kabinet perubatan rumah

Sebelum penampilan antibiotik, minyak, yang diperolehi daripada thyme, adalah antivirus, agen antikulat dan antibakteria terkuat. The thyme mengandungi kopi, cinchona, oleic, chlorogenic, ursulic dan oleanolic acid, lemak, gusi, flavonoid, vitamin C dan banyak garam mineral.

 • Teh dari thyme dan pelbagai campuran membantu kedua-dua penyakit (batuk, bronkitis, pertussis, mengurangkan tekanan dan merangsang peredaran darah), dan digunakan sebagai perangsang imuniti dan agen yang memperkuat. Di samping itu, thyme dirujuk kepada aphrodisiacs.
Thyme dari zaman purba dihormati sebagai rumput ilahi, yang mampu kembali kepada manusia bukan sahaja kesihatan, tetapi kehidupan

Thyme dari zaman purba dihormati sebagai rumput ilahi, yang mampu kembali kepada manusia bukan sahaja kesihatan, tetapi kehidupan

Dalam memasak, thyme digunakan sebagai rempah dan perasa, tetapi lebih kerap ia adalah sebahagian daripada pelbagai campuran pedas.

Thyme digunakan dalam memasak kedua-dua dalam bentuk tulen, dan dalam komposisi rempah-rempah

Thyme digunakan dalam memasak kedua-dua dalam bentuk tulen, dan dalam komposisi rempah-rempah

Nasihat! Jika thyme kering dijahit ke dalam kantung dan diletakkan dalam a almari, dia pasti akan melindungi benda-benda dari rama-rama.

Bunga terang thyme kelihatan hebat terhadap latar belakang kehijauan yang terang

Bunga terang thyme kelihatan hebat terhadap latar belakang kehijauan yang terang

Butiran dan tip berguna untuk pertumbuhan thyme, lihat video:

Thyme (thyme): penanaman dan penjagaan di rumah, sifat-sifat berguna dan kontraindikasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − = 86