Tirai Austria - cantik dan elegan

Tirai Austria - cantik dan elegan

Sejak itu, sebagai Austria langsir pertama kali muncul di rumah-rumah agam dan istana elit Austria pada abad XVIII, dan sehingga minat kita pada masa itu tidak meninggal dunia. Dan jika lebih awal untuk membeli sebuah rumah seperti kemewahan hanya boleh dukes dan tuduhan, maka pada masa yang sama keadaan berubah, dan hari ini anda dapat bertemu dengan mereka praktikal di mana-mana premis. Selain itu, jahitan langsir Austria tidak begitu rumit, dan anda juga dapat mengatasi tugas ini sendiri.

Kandungan

  • Ciri-ciri
  • Tirai Austria: bagaimana untuk memasukkannya ke pedalaman?
  • "Austria" di bilik tertentu
  • Pilihan bahan
  • Bagaimana pula dengan hiasan?

Sedikit sejarah

Jenis hiasan tetingkap ini muncul sebagai hasil penggabungan dua jenis tirai yang popular pada masa itu - Perancis dan Rom. Dari yang pertama "Austria" dilipat lipatan megah di bahagian bawah kanvas, dari kedua - mekanisme mengangkat. Oleh itu, langsir Austria tidak kelihatan sombong seperti yang bergaya di XVIII Marquises, tetapi pada masa yang sama ia agak ketara dan mewakili bahawa mereka boleh menghiasi tingkap di rumah-rumah aristokrat Wina. Pada mulanya, jenis langsir ini dipanggil festoon kerana lipatan yang terbentuk semasa feston mengangkat.

Tirai Austria - gabungan tirai Rom dan Perancis

Tirai Austria - gabungan tirai Rom dan Perancis

Tirai Austria masih dipanggil"фестонными" шторами

Tirai Austria juga dikenali sebagai "festoon" langsir

Ciri-ciri

Tirai Austria adalah kain segi empat tepat, ke sisi yang salah di mana cincin khas dijahit. Mereka dilekatkan pada kain sepanjang garis menegak, jarak antara yang dipilih mengikut saiz tingkap. Kemudian, tali khas dan nipis khas dilalui melalui gelang kaki, yang akan digunakan untuk mengangkat langsir.

Apabila mengangkat kord menarik kain, menyebabkan kain itu berkumpul di lipatan. Biasanya, dalam bentuk yang diperluaskan, tirai menjadi sama rata.

Satu contoh tirai Austria yang dipasang dan diluruskan di tapak semaian

Satu contoh tirai Austria yang dipasang dan diluruskan di bilik tidur kanak-kanak

Nasihat! Jika anda mahu buta Austria mempunyai feston kecil walaupun dalam versi yang diluruskan, sila ambil perhatian bahawa panjang kain harus lebih rendah daripada ambang tingkap atau lantai (jika anda mengeluarkan, sebagai contoh, balkoni).

Berkenaan dengan pengancing, boleh juga kornea moden dengan mekanisme rantaian berputar, atau tongkat joran biasa atau rel. Dalam kes pertama, tirai boleh bergerak hanya secara menegak, dalam kes kedua, ia juga akan secara mendatar (walaupun ini biasanya tidak perlu).

Langsir halus Austria menjalin tingkap berhampiran meja persalinan

Langsir halus Austria menjalin tingkap berhampiran meja persalinan

Tirai Austria dan taplak meja di atas meja dibuat kain yang sama

Tirai Austria dan taplak meja di atas meja dibuat kain yang sama

Tirai Austria: bagaimana untuk memasukkannya ke pedalaman?

Sebelum menjahit langsir Austria, tanyakan kepada diri anda sama ada sesuai di rumah anda. Lagipun, walaupun pada hakikatnya mereka kelihatan baik dalam hampir apa-apa gaya, terdapat pengecualian - loteng, berteknologi tinggi, konstruktivisme, brutalisme dan lain-lain, tegas moden, arahan.

Sejak asalnya "Austria" adalah perhiasan bilik bangsawan, mereka kelihatan paling baik dalam bingkai klasik. Ini boleh menjadi gaya Empayar, Victoria dan Georgia, baroque dan rococo. Juga sangat lembut dan elegan melihat langsir Austria di pedalaman, dihiasi semangat provensi dan vintaj. Nah, jika anda menggunakan bahan semulajadi seperti kapas dan flaks rumahpun, yang mempunyai ciri "cetakan" luar bandar, jenis tekstil tingkap ini akan menjadi tetamu yang dialu-alukan dalam hiasan gaya negara.

Tirai Austria adalah mudah kerana ia boleh dinaikkan ke ketinggian yang dikehendaki

Tirai Austria adalah mudah kerana ia boleh dinaikkan ke ketinggian yang dikehendaki

Melukis pada langsir dan gema wallpaper, dengan itu mewujudkan ruang seragam visual

Melukis pada langsir dan gema wallpaper, dengan itu mewujudkan ruang seragam visual

Langsir Austria adalah jambu merah muda di tapak semaian

Langsir Austria untuk warna merah jambu bayi yang berair

"Austria" di bilik tertentu

Apa yang sangat bagus tentang hiasan tingkap ini, jadi itu kerana ia sesuai dengan hampir semua bilik - dari ruang tamu ke bilik mandi.

Terutamanya popular ialah Austria langsir untuk dapur. Oleh kerana ini adalah bilik dengan persekitaran yang agak agresif (satu-satunya semburan dan noda yang bernilai!), Menghiasinya dengan langsir sombong ke lantai, beberapa orang membuat keputusan. Itulah sebabnya panjang langsir Austria, yang sangat jarang diturunkan di bawah ambang tingkap, cukup untuk tidak kotor, dan kelihatan elegan.

Buta Austria yang elegan di dapur

Buta Austria yang elegan di dapur

Di ruang tamu, dewan dan pejabat "Austria" akan sama dengan tempat itu, seperti di dapur. Dan jika dalam kes pertama mereka dijahit terutamanya dari bahan mudah (contohnya, dari kapas), maka kali ini ia tidak akan menjadi dosa untuk mengambil lebih banyak kain yang mewakili - cambric, taffeta, organza, moiré.

Tirai langsir cerah di ruang tamu

Tirai langsir cerah di ruang tamu

Idea ini! Sekiranya anda kelihatan seperti langsir festoon di ruang tamu atau kabinet tidak akan mencukupi, tambahnya lambrequin. Dari reka bentuk yang rumit dengan svagami, "hubungan" dan perekidami perlu dibuang, supaya tidak menebal hiasan tingkap dengan lipatan tambahan. Adalah lebih baik untuk beralih kepada lambrequin keras dengan rata atau bahagian bawah.

Blok Austria lutut di pejabat

Blok Austria lutut di pejabat

Bagi bilik tidur, langsir Austria di bilik ini memberikan nota feminin yang ringan. Kerana kenyataan bahawa mereka hampir sepenuhnya dilucutkan garis lurus dan sudut, "Austria" dengan lipatan bulat dan tepi lembut mereka akan kelihatan aneh di pangsapuri sarjana muda, tetapi harmoni di bilik tidur pasangan suami isteri atau seorang gadis yang belum berkahwin.

Langsir Laconic Austria di dalam bilik tidur

Langsir Laconic Austria di dalam bilik tidur

Sangat keren kelihatan seperti "pakaian" ini untuk tingkap di tapak semaian. Sekiranya anda menghiasi tepi bawah tirai dengan hiasan tambahan (contohnya, pemegang, reben dan reben), ini akan menambah ke dalam ruang kelembutan.

Tirai hijau hijau di bilik kanak-kanak

Tirai hijau hijau di bilik kanak-kanak

Anda boleh menggunakan "Austria" dan masuk bilik mandi. Sekiranya bilik mandi begitu luas sehingga ia mempunyai tingkap yang memerlukan reka bentuk yang hebat, tekstil tingkap jenis ini akan tepat pada waktunya.

Tirai langsir Austria di bilik mandi

Tirai langsir Austria di bilik mandi

Pilihan bahan

Jika anda merujuk kepada tukang jahit profesional atau pekerja salon tirai, anda tidak boleh bimbang tentang pemilihan fabrik yang kompeten: berdasarkan pengalaman anda, tuan akan memberitahu anda apa bahan produk siap jadi yang terbaik. Tetapi jika anda akan menghasilkan langsir Austria dengan tangan anda sendiri, pelajari terlebih dahulu ciri-ciri beberapa jenis perkara.

Terutama menarik adalah langsir Austria, dijahit dari kain "kering". Taffeta, sutera, organza - semuanya, berkumpul di lipatan mendatar, membolehkan anda mengalahkan tekstur tirai.

Tirai organza Austria yang bergaya dan bergaya

Tirai organza Austria yang bergaya dan bergaya

Kain semulajadi seperti linen, kapas, bulu dan kapas adalah baik sebagai bahan untuk "Austria" dalam kes apabila seluruh ruangan dihiasi dengan gaya yang sesuai. Jadi, negara, provensi dan Bahagian dalaman Scandinavia baik dengan tirai feston yang diperbuat dari kain semulajadi, sedangkan dalam hiasan klasik sombong mereka dapat lebih murah kesan ruang.

Langsir langsir Austria - sesuai untuk pedalaman dalam gaya eko

Langsir langsir Austria - sesuai untuk pedalaman dalam gaya eko

Bagi tahap ketelusan, ini adalah perkara rasa: Langsir Austria diperbuat daripada bahan berat padat (contohnya dari baldu), dan dari kain tulle ringan (khususnya, organza).

Nasihat! Berhati-hati merujuk kepada pilihan corak dan tekstur fabrik. Oleh kerana langsir Austria dilipat, pola di kawasan ini akan hilang, jadi lebih baik untuk bertaruh pada tekstur materi, dan menarik untuk mengalahkannya.

Tirai Austria hiasan dengan corak

Tirai Austria hiasan dengan corak

Bagaimana pula dengan hiasan?

Walaupun tirai Austria berada di dalam diri mereka unsur penting di kawasan pedalaman, mereka sering dilengkapi dengan hiasan tambahan. Walau bagaimanapun, apabila memutuskan pilihan perhiasan, cuba untuk tidak melupakannya.

Untuk membuat langsir kelihatan menarik, tetapi tidak terlalu sombong, anda boleh menggunakan manik, manik dan bugle, yang biasanya dijahit di pinggir bawah. Anda juga boleh menggunakan rim, ruches, frills, reben atau pinggir. Selain memproses pinggir bawah, anda boleh mengalahkan tirai itu sendiri. Untuk ini, jalur fabrik yang berlainan dan reben reben dijahit di atas kain di sepanjang garis tali panduan.

Langit warna terang yang terang akan mengisi bilik dengan suasana musim bunga

Langit warna terang yang terang akan mengisi bilik dengan suasana musim bunga

Delapan warna pastel Austria di dalam bilik tidur

Delapan warna pastel Austria di dalam bilik tidur

Tirai merah dengan corak yang besar di tapak semaian

Tirai merah dengan corak yang besar di tapak semaian

Marilah hasilnya

Jadi, langsir Austria akan menjadi tambahan yang baik kepada premis itu, jika anda mengambil bahan untuk mereka, bersenam dekorasi dan mencari penyelesaian yang harmoni sesuai dengan gaya dalaman anda.

Tirai Austria (42 pics): mewakili dan romantik dalam satu penyelesaian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 17