Gambar 1 - Laminate coklat gelap di ruang tamu

Laminate coklat gelap di ruang tamu

Laminate - panel pelbagai lapisan, diperoleh dengan menekan beberapa lapisan kertas dan papan serat kayu. Di atas kertas, tekstur digunakan, biasanya meniru pokok semulajadi. Kemudian tidak di luar ia digunakan lapisan resin akrilik atau melamin ditambah filem pelindung - apabila ditekan mereka membuat lapisan yang menentukan rintangan lamina kepada lelasan, pencemaran dan kerosakan mekanikal. Di bahagian bawah panel terdapat bar penstabilan, yang menyokong bentuk papan dan menghalang penembusan kelembapan. Warna dan tekstur lamina tepat meniru alam semula jadi parket, tetapi kos bahan tersebut jauh lebih rendah.

Kandungan

 • Memilih lamina untuk bilik
 • Laminate di pedalaman kediaman moden
 • Bagaimana untuk memilih lamina ke pintu

Memilih lamina untuk bilik

Laminate mesti memenuhi hiasan dan, yang paling penting, tujuan fungsi bilik. Bagi bilik yang berbeza, perlu memilih lamina dengan ciri khas:

 • dapur - sebuah bilik dengan keperluan khusus untuk kebersihan, kebersihan dan kelembapan yang tinggi. Oleh itu, ia sesuai meletakkan lamina tahan kelembapan, tahan banyak pembersihan basah. Ke lantai tidak kelihatan bintik, noda atau cetakan, dan lantai tidak licin - anda perlu memilih lamina yang mempunyai permukaan bertekstur. Oleh kerana beban di lantai di dapur cukup besar, baik dari segi perabot dan jumlah orang yang lewat, perlu memilih lamina dengan kelas beban sekurang-kurangnya 33.
Lantai ringan di dapur

Lantai ringan di dapur

 • bilik mandi - ia adalah lamina tahan air yang sesuai, dibuat berdasarkan papak PVC, yang tidak menyerap air. Laminat tersebut adalah tahan terhadap pendedahan yang berpanjangan kepada kelembapan, tanpa kehilangan bentuk dan daya tarikan, tetapi dari segi ciri-cirinya (kekuatan, ketahanan, rintangan air, dan lain-lain), ia hampir normal jubin seramik. Sesetengah model lamina yang dimaksudkan untuk pemasangan di dalam bilik mandi mempunyai sepanjang seluruh panel membujur pelekat getah kedap - ini membolehkan untuk mencapai hampir rintangan air mutlak
Lembaga di lantai di bilik mandi

Lembaga di lantai di bilik mandi

 • tempat tinggal - untuk bilik tidur dan bilik kanak-kanak, penunjuk penyerapan bunyi menjadi salah satu faktor penentu. Parameter ini dipengaruhi oleh kualiti resin, yang telah diresapi dengan papan lamina. Di samping itu, untuk menghilangkan keretakan yang tidak menyenangkan dan penampilan gema semasa berjalan, sesetengah pengeluar memohon lapisan penebat bunyi tambahan ke substrat. Adalah mungkin untuk meningkatkan prestasi pengurangan hingar dengan menutup lantai dengan substrat penebat hingar khas sebelum memasang lantai lamina. Oleh kerana bilik tidur digunakan agak lembab, ia sesuai untuk laminate 22 gred. Di dalam bilik kanak-kanak dan ruang tamu, beban itu adalah disebabkan oleh kebolehpercayaan yang lebih tinggi (ditambah terdapat perabot yang cukup berat di ruang tamu), jadi ia perlu memilih kelas lamina yang lebih tinggi - 23
Laminate flooring di ruang tamu

Laminate flooring di ruang tamu

 • koridor dan lorong - premis, yang dicirikan oleh lalu lintas yang tinggi, dan lebih-lebih lagi - bilik-bilik paling kotor di apartmen. Habuk, pasir dan kotoran dari jalan mempunyai ciri-ciri yang sangat kasar, bertindak di atas lantai seperti kertas pasir. Oleh itu, anda harus memilih penutup yang paling tinggi - 34 atau 33 kelas
Seks"под дерево" в прихожей

Lantai "di bawah pokok" di lorong

Laminate di pedalaman kediaman moden

Salah satu sebab yang tidak boleh dipertikaikan untuk populariti lantai laminat adalah pilihan tekstur dan warna yang luas, yang memungkinkan untuk merealisasikan reka bentuk bilik di pedalaman moden gaya mana-mana:

 • negara - gaya ladang Amerika, di mana kayu yang berwarna, kasar bekerja menguasai - lantai, rasuk, perabot, digabungkan dengan unsur-unsur palsu, menganyam. Sebagai alternatif kepada lantai yang diperbuat daripada kayu semulajadi, adalah mungkin untuk menggunakan lamina warna yang agak gelap, betul-betul mengulangi struktur lantai papan
Lantai kayu di rumah dalam gaya negara

Lantai kayu di rumah dalam gaya negara

 • chalet swiss - dalam terjemahan "rumah luar" atau "pondok penggembala", gaya di mana batu dan kayu semulajadi digabungkan, rasuk siling - terbuka, warna semula jadi, kebanyakannya warna gelap, digabungkan dengan naungan lantai. Untuk memaksimumkan penciptaan dalaman yang diberikan, anda harus menggunakan lamina warna "abu" atau "kacang"
Papan hitam di dalam bilik tidur dengan gaya chalet Swiss

Papan hitam di dalam bilik tidur dengan gaya chalet Swiss

 • provensi - kesederhanaan dan kesederhanaan luar bandar, bahan semula jadi, perabot "berusia", kebanyakannya cahaya, warna pastel dalam hiasan premis dengan patch cerah kecil. Untuk lantai, lamina cerah, dengan "berusia", tidak jelas, seolah-olah tekstur lusuh, sesuai, sebagai sampel yang boleh mengambil "ek yang berkalbon" dengan serpihan
Photo 8 - Laminate gelap di dapur di gaya Provence

Laminate gelap di dapur dalam gaya Provence

 • Gaya Jepun - di pedalaman ini lantai dibuat sisal atau buluh. Hari ini, anda boleh memilih lamina, yang menyerupai bahan semula jadi dengan tepat. Pada masa yang sama, mereka boleh sama ada cahaya atau warna yang cukup gelap - warna dan tekstur lamina dipilih untuk menahan keseimbangan warna keseluruhan di dalam bilik
Laminate lantai di dalam bilik dengan gaya Jepun

Laminate lantai di dalam bilik dengan gaya Jepun

 • minimalisme - ciri utama - kekangan, sering - tidak lebih daripada dua atau tiga warna. Di lantai adalah meletakkan laminasi putih, hitam atau kompromi - kelabu
Lantai yang terang di ruang tamu dalam gaya minimalis

Lantai yang terang di ruang tamu dalam gaya minimalis

 • berteknologi tinggi - Laminate hitam, kelabu, kadang-kadang putih. Selalunya, warna "wenge"
Dapur dalam gaya berteknologi tinggi

Dapur dalam gaya berteknologi tinggi

 • Gothic - warna hitam dalam lamina
Lantai hitam di dalam bilik di gaya Gothic

Lantai hitam di dalam bilik di gaya Gothic

 • seni pop - terutamanya untuk bahagian dalaman kreatif terdapat garis yang sama sekali tidak dijangka, kedua-duanya untuk seks, warna - biru dan hijau, yang akan sesuai dengan hiasan tebal dinding
Lantai ringan di dalam bilik dengan gaya seni pop

Lantai ringan di dalam bilik dengan gaya seni pop

Nasihat! Sekiranya rumah itu tidak mempunyai kanak-kanak kecil dan haiwan peliharaan, lamina berkilat akan menambah ke dalam bilik kemewahan, keanggunan dan keindahan. Pendekatan ini amat menggalakkan untuk bilik-bilik dengan siling rendah - gloss secara visual "mengangkat" siling.

Photo 14 - Laminate di bilik kanak-kanak

Laminate di bilik kanak-kanak

Selalunya lamina digunakan untuk pengezonan premis - Kawasan fungsional berbeza dibezakan dengan menumpuk panel yang berbeza dalam warna, warna atau tekstur. Sangat penting untuk memilih semua papan ketebalan yang sama dan kelas tertentu untuk setiap zon. Selepas menyusun panel lamina dalam pelbagai warna, anda boleh membuat penyelesaian warna asli untuk lantai. Pilihan ini akan merayu kepada orang yang kreatif, tidak remeh, tidak termasuk kebosanan dari kehidupan mereka. Untuk menetapkan irama tertentu dan menambah tenaga, pereka menggunakan laminat gelap dengan serat cahaya. Di samping itu, pendekatan ini membolehkan anda memanjangkan ruang secara visual.

Lantai kelabu di dapur

Lantai kelabu di dapur

Teknologi moden memungkinkan untuk mendapatkan lamina dengan tekstur yang sangat tidak dijangka, sebagai contoh, meniru kulit cerun atau buaya. Bilik dengan penutup lantai itu kelihatan glamor dan halus.

Nasihat! Laminat juga boleh digunakan sebagai penutup dinding - meletakkannya secara rapi, dengan itu menekankan kawasan tertentu.

Photo 16 - Laminate jalur sempit

Laminate jalur sempit

Bagaimana untuk memilih lamina ke pintu

Keperluan yang biasa ialah warna lantai dan pintu mestilah digabungkan. Dalam kes ini, dalam kes tertentu, pintu dan lantai kelihatan berfaedah berbanding dinding. Sebagai contoh, lantai gelap dan pintu kelihatan baik terhadap latar belakang dinding cahaya monokrom atau, sebaliknya, terhadap latar belakang dinding gelap - lantai dan pintu yang terang.

Lantai terang di bilik tidur yang terang

Lantai terang di bilik tidur yang terang

Walau bagaimanapun, pereka baru-baru ini mula menggunakan pendekatan yang berbeza - warna pintu dipilih untuk warna perabot (paling sering - kabinet), dan dinding dan lantai pada masa yang sama adalah latar belakang. Untuk menggabungkan semua elemen dalam ruang warna tunggal, anda perlu memasang alas kaki dalam warna perabot dan pintu.

Gambar 18 - Laminate coklat gelap di dalam bilik kanak-kanak

Laminate coklat gelap di bilik kanak-kanak

Nasihat! Memilih lamina, anda perlu mengambil kira fakta bahawa di dalam bilik yang terang pada jubin berwarna gelap, kotoran dan habuk akan kelihatan lebih kuat dan lebih jelas daripada yang lebih ringan.

Laminate di pedalaman (39 foto): bagaimana memilih tekstur dan warna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =