Dalam reka bentuk landskap infield anda, perhatian juga harus dibayar kepada rumah ayam

Dalam reka bentuk landskap infield, ia patut memberi perhatian kepada rumah ayam

Pemilik berpengalaman kediaman negara tahu bahawa membuat kandang ayam dengan tangan mereka sendiri tidak begitu sukar, dan faedah penjagaan ayam yang baik di laman web ini sangat besar: telur, dan baja, dan daging (apabila ayam goreng disimpan). Sebelum membina rumah ayam, perlu menentukan peraturan yang ada untuk menjaga burung yang selesa, dan juga mengenali pengalaman para peternak unggas lain.

Kandungan:

 • Susu ayam musim panas dengan tangan sendiri dan peraturan untuk menjaga ayam
 • Coop ayam dengan tangan sendiri dari bahan-bahan di tangan: pembinaan mungkin
 • Koperasi ayam bergerak dengan tangan sendiri
 • Kami membina sebuah kilang moden dengan tangan kita sendiri: bahan yang digunakan
 • Koperasi mini-ayam dengan tangan mereka sendiri di dalam
Koperasi ayam kecil berkualiti pada tiang keluli

Koperasi ayam kecil berkualiti pada tiang keluli

Coop"walk-in" (ростовой, в который можно заходить)

Walk-in chicken coop (pertumbuhan, anda boleh pergi ke)

Coop ayam yang indah dihiasi dengan warna-warna lembut

Coop ayam yang indah dihiasi dengan warna-warna lembut

Koperasi ayam tanpa asas, yang ditetapkan pada jawatan di atas plot yang licin

Koperasi ayam tanpa asas, yang ditetapkan pada jawatan di atas plot yang licin

Susu ayam musim panas dengan tangan sendiri dan peraturan untuk menjaga ayam

Nesushki akan menjadi sangat produktif jika kandungan mereka diatur dengan betul

Nesushki akan menjadi sangat produktif jika kandungan mereka diatur dengan baik

Lapisan-lapisan itu berasa selesa dan, dengan itu, memberikan telur lebih banyak, perlu menyediakan mereka dengan keadaan yang baik. Koop ayam yang baik mesti mematuhi keperluan berikut:

 • Saiz rumah ayam ditentukan dengan mengira jumlah ayam yang tinggal di dalamnya. Yang paling menguntungkan akan menjadi pilihan, apabila persegi 1. kawasan m akan 1-2 ayam dewasa.
 • Ia adalah perlu untuk memilih tempat yang tepat untuk kediaman masa depan ayam. Kerangka harus dibina di atas platform yang dibangkitkan supaya selepas hujan air tidak membanjirinya. Ia juga penting untuk mengarahkan pembinaan kandang ayam di seluruh dunia. Rumah ayam bentuk segi empat panjang yang lebih panjang adalah lebih baik untuk berorientasikan dari timur ke barat, sementara tingkap terletak di sebelah selatan. Ini akan membolehkan menjimatkan pemanasan dan pencahayaan pada musim sejuk.

Nasihat! Jangan lupa bahawa pada musim panas di selatan tingkap Adalah bernilai pritenyat, kerana cahaya matahari yang cerah dan suhu udara yang terlalu tinggi tidak menyumbang kepada telur ayam yang besar.

Coop ayam, yang menyediakan tempat untuk tab dengan bunga musim panas

Coop ayam, yang menyediakan tempat untuk tab dengan bunga musim panas

Sebuah kandang ayam yang berjaya dijumpai, dilindungi daripada penembusan oleh pemangsa dan dengan tudung mudah untuk sarang

Sebuah kandang ayam yang berjaya dijumpai, dilindungi dari penembusan oleh pemangsa, dengan tudung mudah untuk sarang

Sebuah kandang ayam yang bergaya dengan bunga di atas bumbung

Sebuah kandang ayam yang bergaya dengan bunga di atas bumbung

 • Agar burung-burung bergerak lebih banyak, perlu menyediakan tempat untuk paddock sebagai tambahan kepada rumah ayam.
 • Ayam perlu dilindungi daripada tikus dan pemangsa, jadi anda harus mempunyai reban ayam atas asas yang konkrit, tempat untuk berjalan burung pagar logam mesh, menanam dalam tanah oleh 25-30 cm. Sekiranya anda merancang untuk membina reban ayam untuk puyuh dengan tangan mereka, semua yang berkaitan peraturan dan cadangan ayam masih sah.
Koperasi ayam negara salji putih

Koperasi ayam negara salji putih

Jangan lupa tentang perlindungan daripada pemangsa dan tikus. Daripada mereka, ayam-ayam itu akan mengekalkan mesh yang dikebumikan di tanah atau kehadiran asas

Jangan lupa tentang perlindungan daripada pemangsa dan tikus. Daripada mereka, ayam-ayam itu akan mengekalkan mesh yang dikebumikan di tanah atau kehadiran asas

Rumah besar, sedikit teduh, henhouse-lanjutan ke rumah

Sebuah rumah hen yang besar dan berbayang - sebuah lanjutan untuk rumah

Mengenai asas konkrit untuk rumah tangga pegun boleh dijaga pada masa yang sama dengan penciptaan laluan taman di tapak anda

Asas konkrit untuk rumah ayam pegun boleh dijaga bersama dengan penciptaan laluan taman di tapak

 • Burung memerlukan kehangatan, kerana membina kandang ayam dengan tangan mereka sendiri untuk musim sejuk sudah pada akhir musim panas atau minggu pertama musim luruh. Jika kandang ayam musim sejuk diandaikan, ia mesti tambahan terlindung atau digunakan pemanas elektrik, dan wayar dan radas sendiri tidak sepatutnya berada dalam lingkungan ayam.
 • Untuk ayam menyapu, mereka memerlukan 15-17 jam siang hari, yang pada musim sejuk tidak dapat dicapai dalam keadaan semula jadi. Adalah penting untuk menyediakan di dalam rumah ayam Pencahayaan, dan untuk mengelakkan masalah, lebih baik meletakkan lampu dalam kaca berdinding tebal plafonds.
Untuk pemanasan dan pencahayaan henhouses, terrariums dan sel untuk arnab, anda boleh membeli lampu khas

Untuk pemanasan dan pencahayaan henhouses, terrariums dan sel untuk arnab, anda boleh membeli lampu khas

Contoh lokasi lampu UV

Contoh lokasi lampu UV

 • Untuk memastikan keadaan selesa di rumah ayam, pengudaraan. Sistemnya boleh diatur secara berbeza bergantung kepada premis tertentu dan keadaan cuaca. Kadang-kadang sistem pengudaraan semula jadi cukup, tetapi lebih sering ia tidak dapat dilakukan tanpa pengudaraan paksa.

Coop ayam dengan tangan sendiri dari bahan-bahan di tangan: pembinaan mungkin

Di antara orang-orang yang memiliki ladang-ladang di desa, versi kokop ayam berbeza. Ini boleh menjadi yang paling mudah dilihat bangsal, dibuat dengan tangan dari reban pallet atau rumah ayam blok busa, menyediakan semua syarat-syarat untuk ayam, dan juga sebagai "hotel" sebenar lima bintang untuk burung, yang juga berjaya memasuki ke dalam landskap desa. Sudah tentu, kuram tidak peduli dengan keindahan kediaman mereka, tetapi para pemilik sentiasa gembira dengan pengantin mewah mereka.

Koperasi ayam bergerak dengan tangan sendiri

Apabila merancang lukisan koktel, ia patut dipertimbangkan berapa banyak ayam dan berapa lama mereka akan disimpan:

 • Jika anda memerlukan kandang ayam bermusim (hanya untuk musim panas), anda boleh menguruskan pembinaan mudah tanpa pemanasan, tetapi dengan cukup berjalan. Coops ayam mudah alih dan mudah alih sering dilengkapi dengan roda dan dibuat dalam bentuk kereta sorong atau treler. Ini membolehkan anda kerap menggerakkan kandang ayam, supaya ayam memakan rumput. Reka bentuk yang lebih mudah boleh mempunyai bahagian dalam bentuk segitiga atau separuh bulatan dengan pegangan mudah untuk bergerak. Kooperat ayam bergerak kompleks dilakukan dalam bentuk kunci multi-tier sebenar.
 • Sekiranya anda tidak merancang untuk menumpukan banyak masa kepada pasangan au anda, anda perlu memberi perhatian kepada kandang ayam automatik dengan tangan anda sendiri. Dia hanya dalam penjagaan dan akan menjimatkan masa untuk kerja rumah yang lain.
Koperasi ayam bergerak pada roda

Koperasi ayam bergerak pada roda

Gerabak ayam mudah alih yang boleh dibebani dengan atap gable

Gerabak ayam mudah alih yang boleh dibebani dengan atap gable

Untuk halaman belakang anda, anda juga boleh mengambil sebuah kilang mudah alih yang siap sedia - ia direka bentuk untuk fleksibiliti yang paling hebat, dan dengan mengambil kira komponen estetika

Untuk kawasan infield, anda juga boleh mengambil sebuah kilang mudah alih yang siap sedia - ia direka bentuk untuk fleksibiliti yang paling hebat dan dengan mengambil kira komponen estetik

 • Jika ayam disimpan sepanjang tahun, anda mesti memberikan semua butiran yang berkaitan dengan pemanasan, lampu mahir dan pengudaraan. Dalam kes ini, anda juga boleh membeli reka bentuk siap atau membina sebuah rumah ayam semua-musim dengan tangan sendiri. reban tidak bergerak (untuk mewujudkan rumah ayam rangka musim panas yang biasa dengan tangan sendiri tidak sukar, tetapi reban terlindung tangan mereka sendiri untuk membina negara yang lebih bermasalah) - sering bangunan standard dengan kulit hangat di laman web ini dengan kawasan percuma yang mencukupi bersebelahan dengan menganjurkan berjalan kaki.

Kami membina sebuah kilang moden dengan tangan kita sendiri: bahan yang digunakan

Apabila membina sebuah kandang ayam, anda mesti merancang terlebih dahulu, dari mana elemen asas bangunan akan dibuat. Ia agak mudah untuk membuat rumah ayam kayu dan kandang ayam dari bar dengan tangan mereka sendiri, dan rasuk diambil dengan seksyen 100 x 150 mm. Ini adalah kewangan yang menguntungkan dan tidak memerlukan kemahiran pertukangan khusus.

Kayu adalah bahan yang paling biasa untuk membina koperasi

Kayu adalah bahan yang paling biasa untuk membina koperasi

Varian kandang ayam

Varian kandang ayam

Pengudaraan di kandang oleh tangan sendiri

 1. Yang pertama untuk membina mana-mana kandang ayam akan menjadi asas. Gali tanah selama 30-50 cm, kemudian letakkan tetulang, dawai keluli dan tuangkan konkrit. Anda boleh melakukan lebih banyak rasional dan membuat asas kolumnar (kandang ayam di beberapa jawatan). Bar terbuat dari bata dan simen. Pilihan ini lebih masuk akal, kerana perlu pengudaraan untuk lantai, menghalang keruntuhannya.

  Pengeluaran asas kolumnar

  Pengeluaran asas kolumnar

 2. Selepas asas, bingkai kandang ayam disediakan. Walaupun untuk dinding sesuai untuk sebarang bahan (untuk pemilik maju untuk membina kandang ayam bata dengan tangan mereka sendiri atau pembinaan blok buih, blok cinder, serta rumah ayam di atas buasir dengan tangan mereka sendiri tidak mungkin sukar), namun, bahan yang paling bermanfaat dianggap sebagai pokok. Sebelum pendirian dinding adalah perlu untuk mengasingkan bingkai dari asas dengan beberapa lapisan bahan bumbung. Baris pertama kayu dihubungkan dengan teknologi "vpoldereva." Kemudian jurang seks diletakkan (jika lantai tanah tidak sepatutnya). Lapisan bar berikut boleh disertai dengan kaedah "spike-groove". Dindingnya sama sekali diperbuat daripada kayu atau dibingkai oleh papan. Di ketinggian dinding harus mencapai 1,8-2 m Sebagai pemanas, pelbagai bahan digunakan: bulu mineral, merasakan, busa, dan lain-lain.
  Skim penempatan mudah bagi bahagian-bahagian berfungsi koperasi

  Skim penempatan mudah bagi bahagian-bahagian berfungsi koperasi

  Merancang kandang ayam kayu dengan tangan sendiri dengan bumbung pelana

  Merancang kandang ayam kayu dengan tangan sendiri dengan bumbung pelana

  Rancangan anggaran untuk kandang ayam, yang direka untuk 10-15 ayam

  Rancangan anggaran untuk kandang ayam, yang direka untuk 10-15 ayam

  Rancangan koop ayam dengan tambour

  Rancangan koop ayam dengan tambour

  Nasihat! Untuk mengelakkan kehilangan haba dan akses percuma udara sejuk di dalam kandang, ada baiknya untuk memasang sebuah vestibule kecil - sebuah lampiran di hadapan pintu masuk.

 3. Lantai di henhouse boleh berbeza: kayu, bumi, konkrit, dll. Pokok yang paling optimum adalah, walaupun terdapat penyokong lantai bumi. Lantai kayu lebih baik hangat di musim sejuk, dan jika anda membuat lantai dua (tingkat bawah adalah sebuah papan yang tidak diselaraskan, bahagian atasnya adalah kepingan), maka anda boleh melupakan pembekuan dan meniup lantai di rumah kaca. Dalam bentuk penebat tambahan yang digunakan kayu habuk kayu, jerami atau lumut gambut. Ini menyumbang bukan sahaja kepada pemanasan, tetapi juga untuk pengekalan kelembapan, dan juga penyerapan bau yang tidak menyenangkan.
  Pemanasan lantai

  Pemanasan lantai

  Nasihat! Adalah lebih baik untuk membuat lantai sedikit cenderung menjadikannya lebih mudah untuk dibersihkan di rumah henhouse.

 4. Kemudian mereka mula membina bumbung: membaiki balok siling, memasang khemah. Pada peringkat ini adalah penting untuk berfikir tentang pengudaraan. Pembinaan bumbung yang optimum adalah gable, kerana loteng bukan sahaja merupakan tempat yang sangat baik untuk penyimpanan inventori dan pelbagai makanan, tetapi juga akan menghalang udara sejuk daripada memasuki koperasi. Untuk bumbung yang digunakan pelbagai bahan: bahan bumbung, sirap, slate dan sebagainya. Untuk penebat, anda boleh menggunakan bahan yang sama seperti dinding, serta tanah liat dan kalis arang yang diperluas.

  Polyfoam akan berfungsi sebagai insulant yang sangat baik untuk koperasi anda

  Polyfoam akan berfungsi sebagai kehangatan yang sangat baik dari henhouse

 5. Mengatur pena paddocking berhampiran kandang ayam tidak sukar. Di sudut perimeter yang dicadangkan, lajur 1.5-2 m tinggi diletakkan. Lajur-lajur ini ditutup dengan jaring atau dilapisi dengan papan, dan mereka "ditenggelamkan" ke dalam tanah dengan 25-30 cm untuk melindungi mereka daripada tikus. Untuk memastikan bahawa ayam boleh berada di sana dalam cuaca apa-apa, anda boleh membuat kanopi kecil, jika hanya sebahagian daripada pen.

Koperasi mini-ayam dengan tangan mereka sendiri di dalam

The coop dengan tangan sendiri adalah pilihan yang baik: lantai dibangkitkan dan melindungi ayam dari sejuk malam, dan ini juga membuat manipulasi dari kandang ayam lebih mudah

Pilihan yang berjaya: lantai dinaikkan dan melindungi ayam dari malam sejuk, dan juga memberikan keselesaan dalam melayani koperasi

Susunan dalaman kandang ayam melibatkan organisasi beberapa zon untuk burung:

 • Nase adalah tempat untuk ayam untuk tidur. Mereka boleh dibuat dengan tangan dari bar berukuran 50 x 50 mm. Tepi-tompok gerimit harus dibulatkan supaya ayam tidak mempunyai masalah dengan kaki. Untuk setiap hen hendaklah kira-kira 20 cm dari hinggap. Adalah lebih baik untuk mempunyai semua roosts pada ketinggian yang sama, supaya ayam duduk tidak merosakkan yang rendah.
Jururawat untuk ayam perlu mempunyai bentuk bulat

Jururawat untuk ayam perlu mempunyai bentuk bulat

 • Bilangan sarang di rumah henhouse ditentukan oleh jumlah ayam, berdasarkan formula "tiga ayam per sarang". Sarang paling baik dilakukan dalam bentuk kotak tanpa dinding depan atau atas.
Sarang yang indah untuk ayam

Sarang yang indah untuk ayam

 • Tempat makan di rumah henhouse perlu diterangi. Minum dan palung makan perlu diletakkan pada ketinggian tertentu dari lantai, supaya mereka tidak menyerang ayam-ayam dan tidak menumpahkan tahi. Jika anda bercadang untuk membina kandang ayam untuk diri anda sendiri (gambar di galeri seterusnya), maka tempat di bawah feeder harus diketepikan kira-kira 1.5 kali lebih banyak.
Feeder burung mudah alih mudah alih

Feeder burung mudah alih mudah alih

Koperasi ayam dengan tangan sendiri (80 + idea untuk pembinaan): pilihan reka bentuk dan bahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − 88 =