Minimalism yang terang dan luas

Minimalism yang terang, luas

Rumah sendiri sentiasa baik. Tetapi kadang-kadang lebih banyak ruang mungkin diperlukan untuk mewujudkan lebih banyak keselesaan. Dalam kes ini, anda boleh melengkapkan bangunan itu dengan satu lagi lantai. Dalam kes ini, kawasan yang berguna dalam perumahan akan meningkat dan pada masa yang sama kawasan yang berharga bersebelahan dengan rumah tidak akan digunakan. Memilih opsyen pengembangan itu, ia patut mempertimbangkan cara untuk bergerak di antara tahap. Sudah tentu, untuk ini, satu-satunya pilihan adalah tangga ke tingkat dua. Jangan bangun lif untuk tujuan ini! Ia tidak begitu mudah untuk mencari jenis tangga yang betul. Mereka berbeza dalam bentuk, bahan dan banyak ciri lain. Faktor utama yang mempengaruhi pilihan adalah dimensi bilik, fungsi selanjutnya tangga dan jumlah dana yang dimaksudkan untuk penciptaannya.

 • Kebaikan
 • Cons
 • Ciri-ciri
 • Pemilihan bahan
 • Jenis struktur
 • Ciri Reka Bentuk
 • Ruang di bawah tangga
 • Mewujudkan projek anda sendiri
Interior dalaman lorong dengan cermin

Interior dalaman lorong dengan cermin

Interior kontras bergaya

Interior kontras bergaya

Fakta! Yang paling biasa ialah tangga berbentuk U. Ia mempunyai plus dan minusnya. Boleh berbeza dalam pilihan untuk pembinaan dan, tentu saja, kaedah pembuatan.

Mari kita pertimbangkan semua aspek ini dengan lebih terperinci.

Interior dalaman dengan banyak kayu

Interior dalaman dengan banyak kayu

Kaca dan kayu berjalan lancar

Kaca dan kayu berjalan lancar

Kebaikan

Popularitinya adalah berbentuk U tangga telah memperoleh kerana beberapa kualiti positif, di mana seseorang dapat melihat perkara berikut:

 1. keselamatan pergerakan yang tinggi;
 2. kemudahan perhitungan dan perhimpunan;
 3. mempunyai penampilan yang menarik;
 4. boleh diletakkan di mana-mana bilik;
 5. mempunyai tahap kekuatan dan kebolehpercayaan yang tinggi.

Baru-baru ini, perkembangan fungsi struktur ini telah menjadi sangat popular. Dengan pengiraan dan perhimpunan yang betul, ia boleh menjadi ruang penyimpanan tambahan. Bagaimana untuk melakukan ini, kami akan mempertimbangkan kemudian.

Cons

Memandangkan kekurangan struktur sedemikian, adalah berbaloi untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa reka bentuk itu mengambil lebih banyak ruang berbanding dengan yang lain, tetapi jika kedudukannya yang betul, anda boleh mengubah masa ini menjadi tambahan. Ia juga penting bahawa versi ini mengambil lebih banyak bahan daripada model lain. Tetapi ini memastikan ketahanan dan keselamatan operasi.

Pangsapuri yang luas di sebuah rumah persendirian

Pangsapuri yang luas di sebuah rumah persendirian

Interior dalam gaya Art Nouveau

Interior dalam gaya Art Nouveau

Ciri-ciri

Reka bentuk ini mempunyai ciri-ciri sendiri, yang berkaitan terutamanya dengan pembinaannya. Adalah penting untuk memerhatikan sudut, yang seharusnya 45 °. Pada masa yang sama adalah perlu untuk menentukan dan mematuhi langkah yang paling mudah dan panjang penerbangan.

Perhatikan! Jika rumah itu mempunyai penyewa dengan kecacatan sistem muskuloskeletal, maka model ini adalah yang paling sesuai untuk mereka. Tetapi apabila mencipta sesuatu projek, adalah wajar untuk mempertimbangkan fakta ini dan mengira tahap cerun sehingga 50 °.

Pemilihan bahan

Pelbagai ini mempunyai pelbagai aplikasi. Oleh itu, bahan untuk pembuatannya digunakan dalam pelbagai cara. Untuk susunan pendakian luar, gangway besi, kerana mereka adalah yang paling tahan terhadap kesan faktor luaran dan kurang besar daripada, sebagai contoh, batu, yang pada gilirannya, sangat baik untuk mengatur pintu masuk bangunan apartmen dan institusi awam, kerana mereka mampu menahan beban kerja berat yang dikenakan ke atasnya setiap hari di tempat-tempat tersebut.

Marmer di pedalaman moden

Marmer di pedalaman moden

Dari tempat yang terpencil oleh tingkap, sangat bagus untuk menikmati pemandangan

Dari tempat yang terpencil oleh tingkap, sangat bagus untuk menikmati pemandangan

Untuk bangunan kediaman anda memerlukan bahan yang lebih halus dan estetik. Oleh itu, yang paling popular dalam kes ini adalah pokok. Ia selamat, mudah diproses, membolehkan anda menyesuaikan reka bentuk ke dalam mana-mana bahagian dalam, dan yang paling penting, mempunyai harga yang berpatutan berbanding dengan kaca.

Kepada nota! Tangga kaca adalah inovasi hari ini. Mereka diperbuat daripada plat telus yang berlapis-lapis. Sempurna kelihatan sama sekali dalam pedalaman, tetapi berbeza dengan kos yang tinggi.

Logam dengan unsur-unsur palsu dan patina sesuai untuk klasik

Logam dengan unsur-unsur palsu dan patina sesuai untuk klasik

Kelimpahan kaca adalah wujud dalam gaya moden

Kelimpahan kaca adalah wujud dalam gaya moden

Jenis struktur

Dalam struktur mereka, tangga berbentuk U dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Dilengkapi dengan platform, yang terletak di titik balik antara jarak;
 2. Mereka dilengkapi dengan langkah-langkah bukan platform, yang membolehkan anda membuat giliran lebih curam.
Platform kecil di antara rentang meningkatkan kawasan yang sudah tidak kecil strukturnya

Platform kecil di antara rentang tersebut meningkatkan struktur bangunan yang sudah cukup besar

Penting! Terdapat juga arahan putaran. Sekiranya ia disediakan di sebelah kiri, ia adalah pembinaan kidal dan sebaliknya. Di tangga kanan giliran disediakan ke kanan.

Mereka juga dibezakan oleh jenis langkah. Yang terbuka mempunyai jarak antara langkah-langkah, dan ketika model ditutup, bar khusus diletakkan di ruang ini. Sebagai praktikal untuk mengambil kesempatan daripada ciri tangga tertutup, kami akan mempertimbangkan selanjutnya.

Ciri Reka Bentuk

Peranan penting dalam mewujudkan jenis estetik dimainkan oleh pagar. Mereka adalah elemen teknikal wajib. Sudah tentu, adalah mungkin untuk memasang model tanpa mereka, tetapi pilihan tersebut akan mempunyai tahap keselamatan yang rendah. Selain itu, mereka juga merupakan elemen estetik utama. Bentuk objek bergantung pada bentuk dan kaedah reka bentuk mereka.

Kepada nota! Juga, tangga, dilengkapi dengan tangga undangan, kelihatan sangat mengagumkan. Podium ini, yang terletak sebelum peringkat pertama rentang pertama.

Ruang di bawah tangga

Salah satu kelemahan yang pereka yang dikenal pasti untuk jenis tangga ini adalah ruang besar yang tidak terlibat sama sekali. Dengan ini, pakar moden dapat mengatasi. Mereka menasihatkan untuk menggunakan zon ini secara fungsional. Seperti yang telah disebutkan di atas, hari ini menjadi lebih popular untuk menggunakannya sebagai ruang simpanan. Kawasan yang tetap di bawahnya boleh digunakan dengan keuntungan. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini.

Rak buku dan kerusi lembut dalam gaya negara

Rak buku dan kerusi lembut dalam gaya negara

Nasihat! Dalam beberapa langkah, anda boleh meletakkan kotak. Bahagian hadapan mereka akan bertindak sebagai bar pada langkah tertutup. Anda juga boleh meletakkan di bawah tangga loker, rak dan juga membina pantri keseluruhan.

Ini boleh segmen ditarik balik dengan rak atau rak yang kukuh. Ia boleh sama ada jenis tertutup atau terbuka. Di tempat-tempat sedemikian, anda boleh menyimpan buku, barangan peribadi dan peralatan rumah, peralatan dan banyak lagi. Juga, ruang boleh digunakan sebagai tempat berehat, meletakkan sofa, sofa kecil atau bahkan buaian. Di sana anda boleh meletakkan ayunan kecil untuk kanak-kanak kecil, jika perlu.

Minimalisme menyiratkan ruang

Minimalisme menyiratkan ruang

Nasihat! Ia mungkin untuk menyediakan zon ini dengan pencahayaan semulajadi kerana tingkap yang mudah dan menyusun sudut hijau di sana, meletakkan tumbuhan kegemaran anda. Ini bukan senarai keseluruhan pilihan untuk menggunakan zon ini. Ia semua bergantung kepada kebolehan dan keutamaan anda.

Mewujudkan projek anda sendiri

Sudah tentu, untuk secara bebas membuat tangga, anda perlu mempunyai pengalaman praktikal dengan bahan mentah seperti kayu, dan memiliki peralatan yang diprosesnya. Sekiranya anda mempunyai pengalaman sedemikian, maka objek semacam itu tidak menyukarkan anda sama sekali. Dan jika tidak, maka anda boleh bebas membangunkan projek, hitung semua dimensi dan reka bentuk yang diperlukan.

Pengiraan struktur berbentuk U ke tingkat dua

Pengiraan struktur berbentuk U di tingkat dua

Perkara utama adalah membuat pengiraan dengan betul. Mereka mesti bermula dengan takrif panjang struktur. Ia ditakrifkan sebagai perbezaan antara ketinggian siling dan lantai. Selanjutnya, jumlah yang diterima dibahagikan dengan jumlah rentang. Selepas ini, berdasarkan langkah purata, saiz langkah dan nombor mereka ditentukan.

Penting perhatikan sudut yang betul. Ia tidak boleh kurang daripada 45 °. Tangga yang lebih curam akan menyusahkan untuk digunakan.

Adalah wajar untuk ditentukan kehadiran pegangan tangan. Ketinggiannya sekurang-kurangnya 0.9 m Jika anda tidak mempunyai pengalaman dalam membina projek-projek sedemikian, rujuk pakar sebelum melakukan apa-apa kerja.

Tangga berbentuk U ke tingkat dua: jenis struktur dan ciri pemilihan bahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 19