Главна карактеристика стила је груба и оштрина облика

Главна карактеристика стила је груба и оштрина облика

Трагање за нестандардним решењима и модернијим идејама у дизајну води до младог правца под називом брутализам. Али да направите собу канцеларија или уреди стан у таквом необичном стилу, треба вам храброст и посебан укус преференције. За кога би се такав необичан дизајн уклапао и које су његове карактеристике?

  • Карактеристике брутализма
  • Завршни материјали
  • Намештај и боје
  • Расвета и декорација
Нови смер откривања природе и погледа на природу

Нови смер откривања природе и погледа на природу

Карактеристике брутализма

  • Правац је потјекао у Европи након Другог свјетског рата и најприје је припадао архитектури. Разореним зградама је било потребно што прије обновити, тако да није било могуће посветити пуно времена за рад. Дакле, 50-тих година прошлог века стила која је одражавала војне догађаје постала је у моди.
Превладавајући материјали у типичном ентеријеру: бетон, дрво, метал и стакло

Претежни материјали типичног брутализма: бетон, дрво, метал и стакло

Оснивач брутализма у дизајну је Паул Еванс, који је користио груби метал за креирање намештаја. На први поглед, стил брутализма је сличан поткровљу: исти грубост, једноставност и намерна несавршеност. Међутим, брутализам је занимљив комбинацијом топлог оцхер тонови са необрезаним површинама. Стил брутализма је необичан:

  • Монументалност коришћених материјала, између осталог камен, метала, дрвета и бетона.
  • Простран унутрашњост и висока функционалност сваког декорског елемента.
  • Равност и једноставност са намерно грубим облицима, без свих врста ексцеса и украса.

Очигледно је да изразит мушког карактера правца привлачи јаке, свесне природе. Главни концепт брутализма је скулптура и ригор линија. Изложена текстура необрађеног бетона је нека врста контраста са буржоаским трендовима.

Украсање собе у природној палети боја са минималним сценографијом

Украсање собе у природној палети боја са минималним сценографијом

Завршни материјали

Посебност декорације у стварању брутализма је апсолутна "искреност". То је зид од цигле Не скривајте се иза равног и глатког слоја гипсане плоче. Стварност не треба украшавати, стил се карактерише рефлексијом реалности у потпуности. Све конструкције у просторији посебно су пондерисане, постају масивније и значајније. Према томе, простор собе мора одговарати овом правцу.

Важно! Треба имати на уму да мале собе не могу обезбедити простор који стил захтева. Осим тога, велике декорације ће изгледати неугодно.

Пространа соба у којој сваки детаљ заузима своје место и служи одређеним намерама

Пространа соба у којој сваки детаљ заузима своје место и служи одређеним намерама

За завршетак зидова, гола текстура се користи у облику отворене цигле. Стилизација са тапетама изгледат ће као гламурознија верзија, а карактер стила неће бити у потпуности пренет. Такође се често користи бетон за зидове и под. Полирани премаз бетона се може украшити теписоне идентичне сиве или црне боје, задржавајући хладну атмосферу.

Додавање слике ће помоћи дрвету и металу, који додају додир окера, и побољшавају контраст у боји и текстури. Метални оквири, глатке површине и стакло складно створити стил собе. Препоручује се хладним сивим нијансама бетона додајте елементе бакра, контрастујући бруталности гламура.

Савет! Бетонски или зидани зидови су најприкладнији у кухињи или ходнику. За завршетак пода савршено одговара плочице.

Основни концепт стила - скулптура и тежина линија

Концепт стила - скулптура и тежина линија

Намештај и боје

Објекти намештаја, као и све остале компоненте дизајна, треба у потпуности пренети општу идеју. Пространост и визуелно одсуство удобности захтијева минималну количину намјештаја.

Важно! Не би требало бити ништа сувишно - потпуни аскетизам и само неопходан.

Мекана и ормарића намештаја директних и строгих облика, без најмањих наговештаја нежног украшавања рупу или рупу. Савршено одговара уграђеном дизајну, уместо ормара. Компактност и практичност су усредсређени на постизање ефекта непогрешивог присуства. Главно правило када се бирају су природне текстуре и природни материјали.

"Честная" отделка поверхностей допускает лишь покрытие бесцветным лаком

"Фаир" завршна површина омогућава само премаз безбојног лака

Слично томе, завршна обрада користи комбинацију материјала, на пример, метала са дрветом за ормане и стакло са бетоном за пултове. Палета боја је лаконска и неутрална. У овом стилу намјештај се не користи за акценте у боји, па при избору сенке, морате узети у обзир комплетну фузију свих предмета са декорацијом собе.

Типично, декорација зидова бетона или цигле поставља одређену боју кроз унутрашњост. Није изненађујуће што превладавају у већини соба изведених у стилу брутализма сиве тонове. Природност и неутралност су добродошли. Можете направити светао контраст истицањем једног зида са светлијим бојама да бисте довели свежину у унутрашњост.

Савет! Дизајнери препоручују коришћење лакших боја, јер овај стил карактерише мрак и хладна атмосфера. Тамна боја се додаје веома пажљиво, у супротном ће простор постати потпуно непријатан.

Бела боја и панорамски поглед освежавају унутрашњост

Бела боја и панорамски поглед освежавају унутрашњост

Расвета и декорација

Присуство природног свјетла у брутализму има посебну улогу. Његово присуство је важна улога у стварању стилистике. Осим главне функције, сунчеви зраци су нека врста природне декорације. Игра светлости на хладном бетонском зиду ствара јединствени ефекат, тако да просторији треба што више прозора.

Комбинација дрвета и бетона ствара непоновљиву слику

Елегантна комбинација дрвета и бетона у брутализму

Када избор опреме можете се усредсредити минималистички тренд, што такође не толерише ексцесе. Расвјетни уређаји, попут већине декоративних елемената, не би требали привући пажњу на себе. Погодни су једноставни метални и стаклени плафони, суспендовани на ланцима, органски се уклапају у атмосферу овог стила.

Приликом избора текстила, боље је дати предност обичне завесе нема фркова. Свијетли исписи и ријетки обрасци апсолутно не одговарају строгом и непоколебљивом брутализму. Ако се направи дневни боравак или спаваћа соба, онда ће апстрактне слике изгледати на зиду у лаконичном оквиру. Присуство декоративних предмета, као што је намештај, треба да буде веома ограничено. Све врсте сувенира, цаскета или фигурица стварају осећај нереда, што је неприхватљиво за овај стил, за који је потребан идеалан ред и простор.

Савет! Користите декоративне предмете да бисте направили светли акценат боје. Слике, ћебе или завесе могу освјежити унутрашњост и благо разблажити тежину стила.

Недостатак прозора у салону надокнађује сјајни елементи намештаја и огромна количина вештачког осветљења

Недостатак прозора у кабини надокнађује сјајни елементи намештаја и бројни извори вештачког осветљења

Брутализам у унутрашњости: главне карактеристике правца и материјала декорације

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 + = 83