Днес глоксинията на дома се оценява с красивата си декоративна зеленина и необичаен цъфтеж

Днес глоксинията на дома се оценява с красивата си декоративна зеленина и необичаен цъфтеж

Gloxinia идва от Бразилия. През първата половина на XIX век тя дойде в Европа. Хората украсяват цветята си с пресни цветя у дома не един век. Най-вероятно първоначално е имало нужда да се научим как да растем с лекарства растения през зимата у дома. По-късно лечебните растения дойдоха да заменят домашни цветя, които бяха оценени и оценени в нашето време за декоративна зеленина и необичаен цъфтеж.

съдържание

 • Някои видове растения
 • Засаждане и грижи за растението
 • Възпроизвеждане на глоксиния
 • Болести и лечение на растения

Растения от пустини, тропици и субтропии се появяват в къщи и оранжерии след откриването на нови земи. Ето как растението глоксиния, най-красивият представител на семейство Геснерия, удари прозорците на къщите.

Ботаническото име на цветята "Синнизия", сред цветарите, обичайно наричаме "Глоксиния"

Ботаническото наименование на растението Sinningia (Съгрешаващите) произлиза от името на Вилхелм Съгрешаващите, който по едно време главният ботаник Ботаническата градина, Университета на Бон. Synning за дълго време, ангажирани в подбора на тропическа красота, което води до много красиви разновидности на цъфтящи растения.

Пурпурен Тери Глоксиниум

Пурпурен Тери Глоксиниум

По това време gloxinia (Gloxinia), чието име е дадено в чест на лекаря и немския ботаник Питър Глоксин, вече е било обичайно вътрешно растение. Така че за ботаници е било дадено името "synning", а "gloxinia" е по-често срещано име за цветарите.

Цветовете на глоксиния са подобни на камбани, които могат да бъдат прости и къдрави, с различни цветове, както и контрастни и изсъхнали ръбове.

Gloksinii предпочитат дифузна светлина, без пряка слънчева светлина. Оптимално място за настаняване - прозорци със западна или ориенталска ориентация

Gloksinii предпочитат дифузна светлина, без пряка слънчева светлина. Оптимално място за настаняване - прозорци със западна или ориенталска ориентация

Видовете глоксиния са разнообразни. Те могат да се различават по размера на растението в диаметър, във формата и цвета на листата и цветята, в дължината на дръжките. Възможно е да се изброят отличителните особености и достойнства на този изключителен завод за дълго време. Основното е, че то е в грижата за ръцете.

Gloxinium (Sinningia speciosa) обикновено се купува през лятото, когато цъфти

Gloxinium (Sinningia speciosa) обикновено се купува през лятото, когато цъфти

Някои видове растения

Глоксиниум е разделена на много подвидове, чиято красота не може да бъде изброена. Големите двойни и двуцветни цветя имат невероятно разнообразие от цветове и комбинации от нюанси. Дължината на педала също зависи от сорта.

Gloxinia perennis. Характерна особеност на оцветената или трайна глаувиния е листата, които имат червеникав оттенък отдолу. Няколко аксиларни цветя се събират на единия крак. Застреляни, месести. Височината на растението е 50-70 см.

Глоксиния кралски. Височината на сгъстените стъбла е 10 см. На всеки стъбъл има от 4 до 6 двойки овални листа,зелен цвят и кадифена текстура. Тъмно лилавите цветя са камбановидни, леко увиснати, разположени върху дръжки, дължината на която може да достигне 20 см.

Глоксиния е красива. Външно подобно на царското. Разликата е само в по-светлия цвят на листата и в разнообразието от форми и нюанси на цветя.

Gloxinium красива

Gloxinium красива

Глоксинията е малка. Височината на растението е само 2,5 см. Овлажнени листа с дължина до 1 см. На малките пеперуди има по едно цвете, чиито короли са с къс шум, люлякът - на върха, белият - отдолу.

Gloksinija_008

Gloxinia малка

Тери бело-виолетова гласност

Тери бело-виолетова гласност

Розови цветя на глоксиния

Розови цветя на глоксиния

Засаждане и грижи за растението

Засаждането и отглеждането на глоксиния у дома е прост процес, но има свои собствени правила и характеристики.

Подготовка на почвата и избор на ястия за засаждане

За да засадите растението, можете да използвате закупената почва или да го приготвите сами. За да направите това, направете сместа в следните пропорции:

 • 2 части листна почва;
 • 1 част торф (може да имате оранжерийна земя);
 • 1 част от речния пясък.

Почвата трябва да е с ниска киселинност и въздушна пропускливост, т.е. За по-голяма безопасност е препоръчително да се обеззаразява самоподготвената почва. За да направите това, можете да приложите наркотика "Maxim", която се отглежда от изчислението: за 2 литра вода 1 ампула от лекарството. В дъното на всеки пот има добър дренаж.

Кореновата система на глоксинията е повърхностна. Следователно, ястията за засаждане на растението трябва да бъдат избрани плитки, но широки. За нормално развитие разстоянието между стените на саксията и голямата грудка трябва да бъде 4-5 см, за достатъчно малка 3-4 см. Съдовете ще пасват както глина, така и пластмаса.

Стаята gloxinia TV-Nocturne

Стаята gloxinia TV-Nocturne

Засаждане на клубена

През февруари-март клубените глоксиния могат да бъдат "събудени" от зимната "хибернация". Ако прекарат зимата в пот от почва, клубените се отстраняват и почистват от почвата. Всяка клубена се инспектира внимателно, старите корени се отстраняват от нея. Разградените площи са спретнато с нож и се изсипват с натрошени въглища. Преди засаждането клубените се сушат 24 часа.

За превантивна поддръжка от различни заболявания клуб преди засаждането е желателно да се накисва за половин час в не силен разтвор на калиев перманганат. След извършване на подготвителните процеси, грудката се засажда в предварително приготвен контейнер, като се задълбочава в земята само с 2/3. Пот с навлажнена почва се покрива с филм и се поставя на място с достатъчно светлина.

Засадената клубена се нуждае от въздух. Следователно филмът се отстранява два пъти дневно в продължение на 30 минути. Това се случва преди появата на първата двойка листа. След това филмът трябва да се отстрани и грудката трябва да се пръска с пръст за 1 см. За да се избегне изливането й, на малки порции се изисква поливане.

Глокисиния бяло-червено

Глокисиния бяло-червено

осветление

Как да се грижим за глоксинята, ако е фотофилна? Разбира се, да се каже саксии за цветя в добре осветени места. светлина трябва да бъдат ярки и разпръснати, но нито като директни слънчеви лъчи, от които цветята бързо изчезват.

Gloxinia "обича" добро и трайно покритие. Но на южния прозорец ще се чувства добре само при пролетните лъчи на слънцето. С настъпването на лятото централата трябва да бъде припетена или отстранена към източните прозорци.

С настъпването на лятото растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина

С настъпването на лятото растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина

Температурни условия

Gloxinia лошо толерира температурните промени. Температура + 25 ° е доста подходяща в периода на поникване на клубените. След вкореняването на растението и по време на растежа на неговата вегетативна маса, е възможно температурата да се понижи до + 22 ° - през деня, през нощта +18 °. По-ниската температура ще забави развитието на растението.

За отглеждане на глоксиния се препоръчва температурата да се поддържа на + 22-25 градуса през деня, през нощта - не по-ниска от +18 градуса

За отглеждане на глоксиния се препоръчва температурата да се поддържа на + 22-25 градуса през деня, през нощта - не по-ниска от +18 градуса

Влажност на въздуха

Периодът на растеж и цъфтеж на глоксиния трябва да бъде придружен от достатъчна влажност на въздуха. При недостатъчна влага растежа на растението се забавя, листата се обръщат, пъпките избледняват, никога не се отварят.

За да се поддържа необходимата влажност на околната среда, цветните саксии се поставят на палети с влажен мъх или експандирана глина. Възможно е също така да се овлажнява въздухът около растението чрез чести пръскания от фина пръскачка. В същото време е необходимо да се помни, че поради пубертета на листата директното пръскане на растението е неприемливо! В противен случай ще има петна по глоксиния, които ще развалят външния си вид, поради което тя като цяло се отглежда.

Периодът на растеж и цъфтеж трябва да бъде придружен от достатъчна влажност

Периодът на растеж и цъфтеж трябва да бъде придружен от достатъчна влажност

Поливане и превръзка

Необходимо е изобилно поливане по време на вегетационния период на растението. Постоянната вода, чиято температура трябва да е 2-3 ° над стайната температура, се излива в тигана или по ръба на саксията. В този случай трябва да се помни, че натрупаната в тиган вода ще има вредно въздействие върху глоксиния.

През лятото е достатъчно водата да се напоява с цвете 2-3 пъти седмично. От едното към другото поливане земята трябва да изсъхне. При студено, облачно и дъждовно време растението се напоява по-рядко. Напояването започва да се скъсява след края на периода на цъфтеж. В началото на октомври броят на напояването отново намалява. Цветът вече започва да се подготвя за почивка. Глоксиния през зимата почти не се полива, но и сушенето на почвата също не може да бъде толерирано.

От април до август красиво домашно цвете може да се насладите със специални торове за цъфтящи закрити растения, които се продават в изобилие в специализирани магазини. Веднъж на 7-10 дни, храненето се извършва, само дозата, определена от производителя, трябва да бъде нарязана на две. По време на почивка грудките не трябва да се оплождат.

Глоксиния в роса

Глоксиния в роса

Ако забележите, че глоксинията не цъфти, има причини за това:

 • недостатъчна горна превръзка;
 • лошо осветление;
 • пренасищане на почвата с азотни торове;
 • студен или сух въздух в стаята;
 • прекалено голяма саксия за цветя;
 • погрешна грижа в периода на почивка.

Опитайте се да коригирате съществуващите причини, за да възобновите нормалния растеж и цъфтежа на растението.

От април до август цветът трябва да се оплоди на всеки 10 дни

От април до август цветът трябва да се оплоди на всеки 10 дни

Глоксиниум хибрид

Глоксиниум хибрид

Възпроизвеждане на глоксиния

Размножаване на растението по няколко начина:

 • семена;
 • изрезки на листа;
 • грудки.
 1. Глокисията от семена може да се промени във външния вид, но този метод се използва от производителите на цветя. Семената се засяват от ноември до февруари в смес лист земята, торф и пясък (1: 1: 1). Малките, широки кутии се поставят на топло, светло място. Почвата със семена редовно се напръсква с топла вода. Кълнове ще се появят след няколко седмици. Когато двете крила на разсад се гмуркат на разстояние, на 2 см, когато трета двойка. - 5 см трета мотика се извършва на достатъчно развити разсад, там, по причини разстояние се поддържа не по-малко от 10 см с дължимата грижа Глоксин разцвет може да започне в седем месеца ..

  Gloxinia - един от най-красивите закрити растения

  Gloxinia - един от най-красивите закрити растения

 2. Когато се размножава с листни резници, е необходимо да отрежете млад лист от цъфтящо растение с парче (1 см) от дръжка. За засаждане използвайте торф (0.5) и пясък (1). Коренът е вкоренен и покрит с буркан. За да проветрявате, резервоарът трябва да се изважда веднъж на ден в продължение на 15 минути. След 2,5-3 седмици се образуват нодули в изрязаните краища. След вкореняване резници могат да бъдат трансплантирани в малки саксии. Възпроизвеждането на глоксини по този начин ще осигури цъфтежа на растението през същата година.

  Gloxinia тигрина червено

  Gloxinia тигрина червено

 3. За да се развива чрез метода на разделяне на клубена, са необходими големи, обрасли грудки. Те са нарязани с остър нож. Броят на частите от една клубена зависи от броя на наличните кълнове. Поставете филизи, поръсени с активен въглен. Всяко парче е засадено в отделен съд с влажна почва. Не се налага да напоявате първите 2-3 дни.
Сортът, получен в резултат на сексуалната хибридизация на глоксиния царска и глоксиния красива

Сортът, получен в резултат на сексуалната хибридизация на глоксиния царска и глоксиния красива

Голям пъстър глоксиния

Голям пъстър глоксиния

В магазините често се продават цветни растения глоксиния, както и техните семена и клубени

В магазините често се продават цветни растения глоксиния, както и техните семена и клубени

Болести и лечение на растения

За съжаление съществуват заболявания и вредители от глоксиния, както и във всички закрити растения.

Признаци и причината за заболяването

 • Жълти листа - свръх слънчева светлина и торове, нарушение на режима на влажност.
 • Кафяви петна по листата - използвайте студена вода за напояване на растенията.
 • Бледо листа, gloxinia не цъфтят - липса на хранене и осветление.
Погрижете се за глоксиния и винаги ще ви зарадва с великолепен цвят.

Погрижете се за глоксиния и винаги ще ви зарадва с великолепен цвят.

Вредители на растенията и техния контрол

 • Акари-паяк е най-коварният вредител. В този случай е необходимо спешно лечение на растението с акарициди.
 • Глоксиния също може да бъде атакувана от много неприятни трипси и листни въшки, които могат да убият растението за много кратко време. За да се справите с тези паразити, достатъчно е да разпръснете цветето с инсектицид.

С всички горепосочени правила и съвети глоксиния за много години ще ви благодаря за великолепието на вашия безумно красив цъфтеж.

Gloxinium красива

Gloxinium красива

Глоксиния кралски

Глоксиния кралски

Видеоклипът на Глоксиния

Глоксиния - снимка

 

Глоксиния (52 снимки): засаждане, грижи, размножаване, растителни видове

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 38