Decembrist - ярко и много красиво цвете

Decembrist - ярко и много красиво цвете

"Декабристите" (цветни) (грижи у дома, снимки и характеристики на възпроизвеждане в подробности по-долу) - най-популярното име Zigokaktus (по-официално име - shlyumberga) се дължи на времето, което представлява неговата цъфтежа. Често можете да се срещнете друго име - "Rozhdestvennik" (поради факта, че на цъфтеж се пада на коледните празници) или "Варварин цвят" (цъфтящи започва в деня на св. Барбара, която пада на 17 декември). Зигокактус - ефифичен кактус с плоски, увиснали, разклонени стъбла с артикулатна структура. Дръжката на ставата може да достигне дължина до 3 см, ширина 1,5, в долната част на ръбовете могат да бъдат подредени по двойки от 2 до 4 зъба.

съдържание

  • Грижа, трансплантация и репродукция у дома
  • Decembrist: признаци и вярвания

Цветята приличат на малки камбани, които имат остри листенца. Natural цвете цвят - различни нюанси на червено, но сега разпространените хибриди (докато се грижат за тях е по-различно), с бяло, оранжево, розово, жълто и дори многоцветни пъпки. Особено живописно ще изглежда Decembrist декоративна саксия Над прозореца на фона на мразовидните дизайни. С блестящия си цъфтеж, той се стреми да смекчи заобикалящия го студ, като придава топлината на ярките цветове на суровото настроение на зимата. Но Decembrist е не само привлекателен външно, но също така предпазва от алергии, премахва безсъние и помага за мобилността на ставата.

Коледа не престава да удивлява с разнообразието от оцветители

Коледа не престава да удивлява с разнообразието от оцветители

Decembrist е една от малкото домашни растения, които могат да ни развалят с цъфтежа си през цялата зима

Decembrist е една от малкото домашни растения, които могат да ни развалят с цъфтежа си през цялата зима

Грижа, трансплантация и репродукция у дома

Грижа Zigokaktus начало няма никаква прилика с действителни кактус земеделски техники, по-скоро тя съвпада с условията, които са необходими за нормалното стаята (твърда) растения. Най-ярък пример - Light режим, ако "традиционния" кактус е лесно да се толерира слънчевата светлина, Декабристкото не издържат на интензивна светлина, над осветление може да предизвика пожълтяване (хлороза) ръбове произтича и общото забавяне на растежа. Shlyumberge поберат ярка, но малко засенчване място (източен прозорец), на западния и южната страна на къщата, особено през лятото, растението се нуждае от малко pritenit.

Сладкото куче

Сладкото куче

Най-интересната част от Коледа са неговите цветя

Най-интересната част от Коледа са неговите цветя

температура

Грижа цвете до голяма степен улеснява от факта, че тя се чувства достатъчно добър в широк температурен диапазон - от 2 до 37 ° C, но оптимална производителност у дома - 18-25 ° С, с най-удобната температура за цъфтежа - 18-20 ° С.

Разнообразие от нюанси на декомбита

Разнообразие от нюанси на декомбита

Допълнително торене

За торене на готови торове за сукуленти (кактуси) са подходящи. Ако използвате торове за други вътрешни растения, преди да ги приложите, трябва да разредете 2-3 пъти препоръчителната скорост - в случая на Decembrist е по-добре да се подхранва, отколкото да се презарежда. През пролетта декомбиторът се хранва веднъж месечно, през лятото през активния вегетационен период - 2 пъти месечно, през септември храненето спира.

Цветята остават на стъблата за дълго време - защото процесът на отваряне на пъпките не е бърз
Красиви меки розови цветя

Красиви меки розови цветя

поливане

Обосноваване на принадлежност си с сукуленти, Декабристкото може безопасно да се движат кратко суша, но като цяло тя повтаря поливане режим присъщи зеленина растения. Потопете я с мека, добре поддържана вода, която има стайна температура, тъй като горният слой на земята изсъхва. За цвете вярно правило на "по-добре да не се допълвате, отколкото излее" в zamokshem излишната влага от субстрат коренова система, която по принцип се слабо развита, лесно да гният.

Коледа - много непретенциозно растение

Коледа - много непретенциозно растение

Но whirligig много реагира положително на пръскане, тя е много подходяща за влажен въздух, навик за този вид тропически кактуси. Особено ще е необходимо редовно да се пръска през зимата, когато, благодарение на работата на нагревателите и радиаторите, въздухът у дома и така съдържащ малко водна пара напълно изсъхне.

Шумберберг в интериора

Шумберберг в интериора

Стимулиране на цъфтежа

Zigokaktus наречен "цвете кратък ден", защото полагането на цветни пъпки, се наблюдава само когато намаляването на продължителността на светлата част на денонощието, като температурата се понижава. Ето защо в края на септември растението се създава в режим на почивка: той се поставя в незагрято, леко осветено осветление, спира храненето и значително намалява поливането. спящ режим трае около 50 дни, след което Zigokaktus върнати на обичайното място (топло и добре осветено), възстановяване на напояване (подробен видеоматериал процес в края на статията).

Зигокактус изглежда красиво на прозореца

Зигокактус изглежда красиво на прозореца

Съвет! По време на образуването на пъпки, гърнето с цветето не може да се движи или да се промени позицията му спрямо светлината - реагирайки на промените, декобристът може просто да изхвърли пъпките, които вече са се формирали.

Особено розови цветя на декомбита

Особено розови цветя на декомбита

Подрязване и оформяне на короната

Decembrist напълно толерират подрязване, въпреки че е по-важно за възрастни храсти, младите растения не се нуждаят от това - самата инсталация, без допълнително стимулиране, клони добре. Но цвете възрастен резитба стимулира растежа на младите филизи, които ще се появят на цветята, освен това, той помага за укрепване на стъблото, което може да се образува голям брой цветове.

Прекрасни бели пъпки на момичето

Прекрасни бели пъпки на момичето

Schlumberger"Буклеи"

Шумбергер "Брошури"

Въпреки това, използването на термина "подрязване" не е напълно правилно, защото декомбиционистът е изтръгнат и най-добре е да го направите след края на цъфтежа. Обикновено 1-2 сегмента са разделени на всяка стъбла, на която преди това вече имало цветя. Определена с точката на разделяне, два пръста притискат едната ръка плътно притискат долния сегмент на стъблото, а второто ръчно - въртеливо движение разделя горната част на изстрела. В същото време е строго забранено да се отрежат сегменти, само да се отсече!

Отчупване на листата

Отчупване на листата

С подстригване можете да коригирате формата на короната, премахване на неугледни издънки, той помага за подмладяване на растението, за удължаване живота си - с дължимата грижа може цветни цъфтеж да зарадват техните собственици 15-20 години.

трансплантация

Младите копия на растения се нуждаят от ежегодно трансплантиране, възрастни се нуждаят от това много по-рядко - на всеки 4-5 години. За цветята е избрано ниско, но доста широко гърне, защото Decembrist има повърхностна коренова система. Да вземете леко кисели почви растения, можете да си купите готови почва за кактуси, и можете да си приготвите сами у дома чрез смесване плодородна, богата на хумус, пръст, листа земята и едър пясък в съотношение 1: 2: 1. Трансплантацията на Decembrist се извършва в специално подготвена многослойна почва. Първият слой е дренажна система, за чиято организация използват тухлена трошляк или разширена глина. След това вторият слой е почвена смес, третата дървесна пепел или активен въглен.

Цветята Коледа е великолепна къща растение

Цветята Коледа е великолепна къща растение

Възпроизводство и ваксинация

Най-добрият начин за възпроизвеждане на зигокактус у дома - вагиатът, методът на размножаване. Най-добре е да се възпроизвежда след подрязване на цветето, когато има много добър материал за размножаване - 2-3 "крайни" сегмента. След като са били отделени от храста, трябва да дадете няколко дни, за да изсушите рязането. След това те трябва да бъдат разтоварени на влажна почва и да бъдат покрити със стъклен буркан (пластмасова бутилка), за да се създаде необходимия парников ефект, а самата пота се пренарежда на понпубра. Оптималната температура за установяване на корена и възпроизвеждането е успешна - 15-20 ° C, плюс - редовно проветряване.

Zygocactus stem

Zygocactus stem

Засаждане на резници

Засаждане на резници

Необичайният начин да се възпроизведе декобристът - присадката, която ви позволява да получите много необичайна форма на формата - получавате атрактивно, изобилно цъфтящо високо дърво. В този случай, като подложка (т.е. растение, за което се прави инокулация), можете да използвате gilocereus, pereskiyu, selenicus или peresokopsis.

Инокулиране на Decembrist на Selencereus

Инокулиране на Decembrist на Selencereus

Инокулиране на декомбита на Перископ

Инокулиране на декомбита на Перископ

С остър нож намали горната част на състав, след това останалата част от горната част на лоста леко разцепи и режещата вложка Zigokaktus (същото като това е за разплод, 2-3 сегмент). Всичко това е фиксирано и вързано с вълнена нишка. Когато инокулацията се корени, превръзката се отстранява и листата се изваждат от подложката. Когато короната на Decembrist започва да се разширява, така че багажникът да не се счупи, растението трябва да бъде вързано към определен колче.

Ваксинация с щитовидци

Ваксинация с щитовидци

Decembrist: признаци и вярвания

Знаците, свързани с Decembrist са доста противоречиви. Смята се за добре, ако цветът е цъфнало във времето - обещава благополучие и печалба за наемателите на къщата за цялата следваща година. Ако цветята цъфтят преди времето, тогава трябва да очакваме благоприятни промени в живота. Но липсата на цветя, болестта на растението или неговите признаци за смъртност се третират изключително отрицателно - всичко това е предвестник на рязко влошаване на здравето на някой от наемателите.

Има поверие, че shlyumberga може да отговори на отрицателни емоции. Ако въпреки подходящи грижи, Zigokaktus избледнява и изсъхва, във вашата среда беше човек, който нанасят зло или просто се сърдя. Биоенергията се твърди, че тя е в състояние да абсорбира (неутрализиране) отрицателната енергия, така че е препоръчително да се инсталира в офисите, където необходимостта от подобряване на отношенията между работниците и служителите. Той абсорбира енергията на враждебност и го превръща в енергията на грижовен, доброта и нежност.

С разнообразието от оцветявания, Decembrist заслужава популярност сред любителски производители

С разнообразието от оцветявания, Decembrist заслужава популярност сред любителски производители

Flower Decembrist чувства енергията, с която е ухажван

Flower Decembrist чувства енергията, с която е ухажван

В допълнение, признаците казват, че растението чувства енергията, с която се грижи - развива лошо, е в емоционална изолация. Ето защо се препоръчва не само да се грижите за него с положително отношение, но дори да говорите. Между другото, затова се препоръчва да го заведете в кабинета на психолога - Decembrist създава атмосфера на доверие и откритост.

Decembrist (zigokaktus): грижа, възпроизвеждане и как да стимулира цъфтежа, вижте снимките във видеоклипа:

Decembrist (цвете): грижа за дома

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =