Sauna moden yang bergaya dengan teres dan barbeku

Sauna moden yang bergaya dengan teres dan barbeku

Projek Bath dengan teres dan barbeku - cara yang baik untuk mengimbangi kekurangan ruang bebas di kawasan pinggir bandar. Gabungan ini membolehkan anda untuk mendapatkan kawasan rekreasi pelbagai fungsi, yang boleh digunakan sebagai tambahan dapur musim panas.

Kandungan

 • Pemilihan bahan
 • Meletakkan asas
 • Teres dan barbeku: merancang dengan betul
 • Merancang sauna dengan teres dan barbeku

Di samping itu, penyelesaian ini dan kelebihan lain:

 • organisasi rehat sepenuhnya - selepas mandi dan berehat selepas mandi, terus ke atas anjung, tidak pergi ke mana-mana, anda boleh memasak kebab shish atau makanan ringan
 • ereksi sendi membantu dengan tepat menahan gaya seni bina keseluruhan untuk semua bangunan di laman web ini
 • jika sauna di dacha dirancang untuk digunakan hanya pada musim ini, maka teres yang luas dengan barbeku benar-benar boleh menggantikan bilik rehat, yang akan menjimatkan banyak membina mandi
 • tidak perlu menghubungkan objek yang berdiri sendiri laluan, Itu membolehkan untuk menyelamatkan kawasan berguna tambahan, dan untuk mengurangkan perbelanjaan
 • pengelompokkan beberapa objek di bawah satu bumbung akan membantu mengurangkan kos dengan ketara, kerana dalam hal ini, misalnya, dinding bak mandi akan bertindak dan dinding teras

Pemilihan bahan

Kompleks ini, yang merangkumi kolam renang, sauna dan kawasan rekreasi yang luas

Kompleks ini, yang merangkumi kolam renang, sauna dan kawasan rekreasi yang luas

Bahan yang paling popular dan ekonomik untuk pembinaan mandi dengan teres adalah kayu bar. Di satu pihak, ia memegang haba yang baik, jadi mandi tidak memerlukan pemanasan tambahan. Di samping itu, ia adalah pokok - bahan tradisional mandi Rusia, ia membolehkan anda mencipta suasana "mandi" yang unik. Tambahan - kayu sebagai bahan "pernafasan" secara bebas mengawal kelembapan, tetapi ia memerlukan perlindungan tambahan daripada acuan dan kebakaran.

Bath yang diperbuat daripada bata lebih selamat dari segi keselamatan kebakaran, tetapi mereka lebih panas lagi, memerlukan lebih banyak bahan bakar. Di samping itu, mandian bata memerlukan pemasangan mandian sistem pengudaraan, jika tidak pemeluwapan akan terkumpul di dalam bilik mandi, yang merangsang perkembangan acuan dan bakteria.

Pilihan yang paling biasa - mandi dari bar

Pilihan yang paling biasa - mandi dari bar

Mandian tradisional Rusia dari bar

Mandian tradisional Rusia dari bar

Meletakkan asas

Walaupun bumbung sering biasa, di bawah teres dan mandi meletakkan asas yang berbeza. Tab mandi, teres secara semula jadi lebih berat, jadi untuk kawasan dan bertingkat tinggi bangunan yang besar memerlukan asas yang kukuh tali pinggang, dan anda boleh melakukan longgokan untuk mandi kecil. Jika konkrit berbuih atau batu bata digunakan untuk membasuh mandi, maka asas jalur harus dituangkan - satu lagi tidak dapat menahan berat bangunan.

Untuk teras kayu akan ada asas tiang yang cukup. Dalam kes-kes di mana teres akan terletak di atas tanah yang kompleks, terdedah kepada pembekuan atau penumpahan, di lereng, untuk meningkatkan kebolehpercayaan, adalah lebih baik untuk meletakkan cerucuk skru. Pada masa yang sama untuk bangunan kayu adalah sangat penting untuk mengatur tali kalis air antara pokok dan asas untuk mengelakkan pembusukan kayu.

Nasihat! Oleh kerana tanah di bawah mandi lebih berat akan lebih cepat daripada di bawah teras yang lebih ringan, asas-asas teras dan mandian mesti dipisahkan oleh lapisan penebat.

Tahap penting pembinaan mandi - meletakkan asas

Tahap penting pembinaan mandi - meletakkan asas

Teres dan barbeku: merancang dengan betul

Apabila merancang teres, pertama sekali, perlu mengambil kira arah arah angin yang utama sehingga tugas sauna menutup teres. Di samping itu, ia akan membolehkan anda untuk meletakkan dan barbeku dengan betul supaya angin membawa asap dan panas dari yang lain. Jika teres akan berfungsi sebagai tempat perlindungan dari cahaya matahari pada hari musim panas, maka anda tidak boleh meletakkannya dari selatan. Atau sebaliknya - teres dengan long chaise boleh menjadi tempat yang sangat baik untuk berjemur - segala-galanya bergantung pada keinginan dan rasa pemiliknya. Di samping itu, pilihan lokasi teres juga dipengaruhi oleh landskap sekitarnya - renungan pagar tidak akan menambah suasana di rehat di mana lebih menyenangkan untuk mengagumi kayu, tasik atau reka bentuk lanskap terancang yang baik.

Teres dapat diletakkan frontally (iaitu, di sepanjang hadapan mandi, Gamb. 1), sebelah (berhampiran salah satu dinding), ia mungkin mempunyai lokasi yang angular (sepanjang dua dinding bersebelahan) atau Herpes (bersama-sama tiga kilang, kadang-kadang sepanjang jalan di sekitar bilik mandi, jika wilayah membenarkan).

banya_project_016_page_07

Rajah. 1. Projek mandi dengan teres depan

Lokasi hadapan teres

Lokasi hadapan teres

Projek mandi yang bergaya dan laconic dengan teres dan barbeku

Projek mandi yang bergaya dan laconic dengan teres dan barbeku

Jika anda tidak bercadang untuk menjemput banyak orang, dengan mengambil kira pemasangan BBQ (barbeku), minimum kawasan teres disyorkan - 7-8 m2. Tetapi ia adalah lebih baik untuk memulakan 9-10 m2, maka sebagai tambahan kepada kerusi dan meja di teres, anda boleh meletakkan longue kereta pos, beberapa kerusi, dan seorang lelaki yang berdiri di barbeku, akan mempunyai ruang yang cukup untuk bekerja dan bersantai tidak akan diganggu oleh kepanasan dapur dan asap .

Walaupun teres dalam pengertian klasik adalah kawasan terbuka, untuk lebih selesa ia mempunyai bumbung untuk melindungi dari hujan dan matahari. Ini boleh menjadi kelanjutan dari bumbung mandi dan diperbuat daripada bahan bumbung yang sama, dan anda boleh menutup teres dengan lut polikarbonat. Di samping itu, kanopi legap akan membuat senja dalam mandi itu sendiri, jadi anda perlu menghidupkan cahaya sebelum ini.

Nasihat! lapisan polikarbonat amat wajar untuk teres yang besar di dataran - tidak perlu untuk membina asas besar-besaran, pembinaan logam cahaya tidak akan menyemakkan ruang, manakala baki hampir tidak kelihatan.

Untuk lantai di teres paling sesuai papan kayu atau dek. Sudah tentu, anda boleh meletakkan kaki lima atau jubin seramik, tetapi pokok itu akan kelihatan lebih selesa. Batu semulajadi digunakan sebagai penutup di teres besar

Batu semulajadi akan menjadi penamat yang berkesan untuk teres

Batu semulajadi akan menjadi penamat yang berkesan untuk teres

Untuk memasang barbeku, perlu meletakkan asas secara berasingan, dan untuk pembinaan menggunakan bata refraktori khas, dengan asas yang dibuat pada ketinggian sekitar 70 cm dari lantai.

Nasihat! Untuk meningkatkan keselamatan kebakaran sekitar barbeku adalah lebih baik untuk meletakkan batu (seramik) jubin bukannya penutup kayu - walaupun ia jatuh percikan bunga api, ia tidak akan menyebabkan kebakaran.

Di dinding depan membuat ceruk segi empat tepat di mana anda boleh menyimpan stok kayu api kecil. Untuk penyingkiran asap untuk barbeku membuat cerobong yang berasingan, yang tinggi harus menyediakan longkang asap berkesan dari mandi.

Di teres anda perlu mengambil tempat untuk kayu api

Di teres anda perlu mengambil tempat untuk kayu api

Kompleks kelonggaran yang luas, termasuk bilik rehat, sauna, teres dengan barbeku

Kompleks kelonggaran yang luas, termasuk bilik rehat, sauna, teres dengan barbeku

Merancang sauna dengan teres dan barbeku

Reka bentuk sauna, tanpa mengira jenis (Rusia, Turki, Finland) harus menyediakan kehadiran, sebagai minimum, tiga bilik:

 • bilik persalinan - bilik persalinan dengan saiz minimum 1.2 × 3 m, tetapi orang harus mengambil kira bahawa mengikut norma-norma setiap orang harus ada 1.3 m2
 • bilik mandi - saiz minimum 2x2m
 • bilik wap - saiznya adalah kompromi antara kemudahan penempatan dan keperluan untuk mengekalkan suhu yang diperlukan pada kos bahan api yang rendah (elektrik). Saiz minimum bilik stim untuk 2-3 orang ialah 1.3 × 1.8 m.

Jika ada teres yang luas untuk mandi bermusim, anda boleh meninggalkan lounge. Merancang seluruh premis, tentu saja, bergantung kepada keinginan dan keupayaan pemilik masa depan.

Projek longitudinal mandi dengan teres yang dihubungkan dengan bumbung polikarbonat

Projek longitudinal mandi dengan teres yang dihubungkan dengan bumbung polikarbonat

Dalam projek ini, di bawah satu bumbung, semua yang anda perlukan untuk berehat di bilik mandi

Dalam projek ini, di bawah satu bumbung, semua yang anda perlukan untuk berehat di bilik mandi

Mari kita pertimbangkan beberapa projek dengan lebih terperinci.

Mandian penjuru dengan teres dan barbeku (Rajah 2) membolehkan anda menggunakan kawasan tapak dengan berkesan, jika terletak di salah satu sudut.

Bani_s_terrasoj_i_barbeku_22

Rajah. 2. Mandian penjuru dengan teres dan barbeku

Ruang ini digunakan secara fungsional - di pancuran yang luas terdapat fon dengan air sejuk. Sebuah bilik wap yang cukup luas - ia akan cukup selesa untuk memasak ketuhar di dalamnya, sementara ia bergerak lebih dekat ke sudut, jauh dari pintu masuk - jadi ia adalah lebih selamat, kerana selepas pencahayaan cerah mata mata mesti terbiasa dengan cahaya lampu bilik wap. Jika bata dipilih sebagai bahan untuk mandi, dapur boleh dibenamkan di dinding. Jika anda membuat bilik stim sedikit kurang, maka dengan susunan dapur ini, ia boleh dipanaskan dari pancuran. Di pintu masuk umum terdapat dua pintu masuk - satu terus dari jalan, yang kedua - dari teres.

Reka bentuk rumah tamu rumah mandi (Gambar 3) dengan beranda dan barbeku, kawasan yang cukup besar - 98 m2. Oleh itu, jika ia dimaksudkan untuk kegunaan sepanjang tahun, ia perlu memasang sistem pemanasan. Di dalamnya ada lounge yang luas dan dapur berasingan. Teras terletak di sisinya, di dataran - ia sebenarnya separuh bangunan. Masuk dari dua pihak - dari jalan melalui tambour (pintu musim sejuk) dan dari teres.

Bani_s_terrasoj_i_barbeku_23

Rajah. 3 Bath - rumah tamu dengan barbeku dan teres

Angka 4 dan 5 menunjukkan dua lagi projek rumah mandi dengan teres dan barbeku, yang boleh digunakan sebagai rumah tamu.

Bani_s_terrasoj_i_barbeku_24

Rajah. 4. Projek rumah tamu rumah mandi dengan teres dan barbeku

Bani_s_terrasoj_i_barbeku_25

Rajah. 5. Sauna dengan teres dan barbeku

Dalam Rajah. 6 lukisan mandi dengan teres dan barbeku, di mana ia patut memberi perhatian kepada pintu masuk ke bilik rekreasi - ia terletak pada jarak maksimum dari barbeku untuk menghapuskan kemungkinan asap memasuki bilik.

Bani_s_terrasoj_i_barbeku_26

Rajah. 6. Lukisan mandi dengan teres dan barbeku

Sauna dari bar dengan beranda dan barbeku dalam gaya Rusia tradisional - lihat persembahan video:

Projek-projek mandi dengan teres dan barbeku (28 foto): zon rehat 3 dalam 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 34