Rumah bingkai sangat popular

Rumah bingkai sangat popular

Salah satu topik yang paling popular dan dibincangkan dalam forum bangunan adalah rumah bingkai: kebaikan dan keburukan, ciri-ciri projek, pengalaman pemilik, baik positif dan negatif. Komen-komen daripada forum ini adalah dalam gambar agak bermotif, di mana sering pembina berpotensi yang berpengalaman menemui pengalaman negatif berdasarkan bangunan zaman Soviet. Apabila, disebabkan teknologi yang tidak sempurna dan kualiti bahan yang tidak mencukupi, percubaan untuk menyalin pengalaman Finland, untuk meletakkannya dengan sedikit, tidak cukup berhasil. Sebuah rumah bingkai moden, jika ia mempunyai sesuatu yang sama dengan nenek moyangnya "Soviet", ia hanya nama dan prinsip pembinaan, dalam semua aspek lain ia adalah beberapa tujuan yang lebih curam. Pertimbangkan kelebihan utama pembinaan bingkai.

Kandungan

 • Harga berpatutan
 • Kecekapan Tenaga
 • Prefabrication
 • Pelbagai gaya
 • Kebolehpercayaan
 • Keserasian ekologi
 • Kelemahan rumah bingkai
Rumah rangka dalam gaya moden

Rumah rangka dalam gaya moden

Rumah rangka dalam gaya rustica

Rumah rangka dalam gaya rustica

Rumah bergaya bergaya chalet di tepi tasik

Rumah bergaya bergaya chalet di tepi tasik

Sebuah rumah negara kecil yang dibina oleh kaedah rangka

Sebuah rumah negara kecil yang dibina oleh kaedah rangka

Harga berpatutan

Kediaman meter persegi di sebuah rumah yang dibina menggunakan teknologi wireframe adalah salah satu yang paling murah jika dibandingkan dengan kaedah pembinaan lain. Jika kita membandingkan kos mendirikan dinding dan bumbung (sebenarnya bingkai tanpa penamat), maka berbanding dengan rumah bingkai:

 • rumah log (bingkai) - dalam 1,4-1,5 kali lebih mahal
 • Rumah diperbuat daripada konkrit busa - 1,7-1,8 kali lebih mahal
 • rumah bata - 3.5-4 kali lebih mahal.
Rumah bingkai boleh menjadi bergaya dan pada masa yang sama murah

Rumah bingkai boleh menjadi bergaya, dan pada masa yang sama murah

Pembinaan bingkai akan membantu anda menjimatkan sejumlah besar

Pembinaan bingkai akan membantu anda menjimatkan sejumlah besar

Julia:

"Mereka mengumpul wang untuk rumah, tinggal bersama ibu bapa mereka, difilemkan, dalam satu perkataan - mereka bekerja keras. Dan kemudian krisis lain, wang menyusut, tetapi bukan untuk apa-apa yang mereka katakan bahawa krisis itu adalah masa untuk peluang baru. Mereka memutuskan - cukup, pergi dan melihat. Mula-mulanya mereka melihat rumah panel bingkai, tetapi berhenti hanya di atas keretapi, sedikit membetulkan projek (mereka mengeluarkan garaj, tetapi menambah beranda dan carport dari polikarbonat) - ternyata untuk wang yang kami ada. Ibu bapa tidak digalakkan, mereka berkata, menjimatkan lebih banyak, tetapi sangat baik bahawa mereka tidak mendengar. Enam bulan kemudian mereka berpindah ke rumah, kita hidup selama dua tahun, semua orang gembira, hangat, selesa, tetapi perkara utama adalah rumah kita, walaupun tidak terlalu besar, tetapi pada harga yang sangat baik. Dan yang paling penting - tidak ada kredit! "

Sebuah rumah bingkai dua tingkat kecil dengan beranda

Sebuah rumah bingkai dua tingkat kecil dengan beranda

Kecekapan Tenaga

Pemanas bulu mineral moden menyediakan penebat haba yang sangat baik, tidak membenarkan haba mengalir keluar. Di samping itu, jika dibandingkan dengan rumah bata, untuk pemanasan yang sama di kawasan rumah bingkai memerlukan sekurang-kurangnya 1.5 kali bahan bakar kurang. Adalah penting bahawa paip dengan penyejuk sering diletakkan di dalam dinding, yang memastikan kehilangan haba yang lebih sedikit dari air panas sehingga ia masuk ke dalam radiator. Kekonduksian haba yang rendah pada musim panas membolehkan anda menghalang haba luaran, yang menjadikan rumah sejuk, kurang perlu menggunakan penghawa dingin - dan ini adalah penjimatan tambahan.

Rumah negara yang bergaya dengan bingkai logam

Rumah negara yang bergaya dengan bingkai logam

Rumah bingkai yang indah dengan kolam kecil

Rumah bingkai yang indah dengan kolam kecil

Satu lagi perkara - dinding rumah bingkai tidak menyerap haba. Apabila anda mematikan rumah bata pemanasan untuk hari menyejukkan dengan sangat teliti, sementara di suhu rumah bingkai akan turun sebanyak 2-3 darjah. Alasannya - haba tidak masuk ke dalam struktur bangunan, tetapi tetap berada di dalam bangunan.

Tata letak rangka rumah bingkai

Tata letak rangka rumah bingkai

Lyudmila:

"Kami berpindah ke Kanada 12 tahun yang lalu, masuk ke program pembangunan wilayah utara - iaitu, di mana pada musim panas di kot tidak terlalu panas). Kami tiba, mereka menetap kami di sebuah rumah bingkai, selain tanpa pemanasan pusat, hanya penghawa elektrik di dalam bilik. Saya sangat kecewa - Saya fikir bagaimana kita akan meregangkannya pada musim sejuk, selain anak-anak kita adalah kecil. Musim sejuk telah mengalami masalah tanpa masalah, rumah itu hangat, di luar tingkap ke -30, dan kami berada di rumah bola sepak pergi. "

Oleh kerana sifat penebat habanya, rumah bingkai akan menjadi panas walaupun dalam fros yang teruk

Oleh kerana sifat penebat termal di rumah bingkai ia akan menjadi panas walaupun dalam fros yang teruk

Prefabrication

Kecil, kira-kira 5 orang, pasukan pembinaan akan membelanjakan untuk pembinaan kawasan rumah bingkai sekitar 100 m2 kira-kira 3-4 minggu. Ini tidak mengira asas, tetapi dengan mengambil kira meletakkan asas skru tukul istilah ini boleh ditingkatkan untuk sebulan lagi. Selepas itu, anda boleh terus ke kerja-kerja kemasan, kerana rumah bingkai tidak mengecil, sebaliknya rumah yang diperbuat daripada kayu (perlu menahan jeda dari beberapa bulan hingga enam bulan) atau log bulat (di sini pengecutan boleh bertahan beberapa tahun, tetapi terutamanya aktif - pada tahun pertama). Kelajuan pembinaan dipengaruhi oleh kesederhanaan meletakkan sistem kejuruteraan - contohnya, penggerudian tembok kayu lebih mudah daripada tembok batu. Keupayaan untuk meletakkan pendawaian, paip dan saluran pengudaraan di dalam dinding pasti akan menambah estetika bilik, menghapuskan keperluan untuk "penyamaran" mereka.

Bingkai mengandungi rumah

Bingkai mengandungi rumah

Meletakkan pendawaian elektrik di dinding rumah bingkai

Meletakkan pendawaian elektrik di dinding rumah bingkai

Kelebihan lain ialah kekurangan "kitaran basah" yang dipanggil untuk menjalankan kerja-kerja pembinaan pada bila-bila masa tahun ini (walaupun sudah tentunya lebih baik untuk menjalankannya pada kelembapan yang rendah) dan tidak bergantung kepada ketersediaan air.

Victoria:

"Dengan jiran-jiran, kami memulakan pembinaan hampir serentak - pada musim bunga. Di atas kami, rakan-rakan kemudian bergurau, mereka berkata bahawa kami seperti tiga babi - kami membina sebuah rumah bingkai, jiran-jiran di sebelah kiri - dari bar, dan sedikit lagi - dari batu bata. Katakan saja, kami selesai peringkat awal dengan menuangkan asas hampir pada masa yang sama, tetapi kami mengambil masa dua minggu untuk membekukan asas, dan hampir sebulan, jika tidak lebih, untuk rumah bata, untuk rumah bata. Kami mula membina dinding dari rasuk (tetangga) dan meletakkan bingkai (kami) hampir serentak, hanya menghitung dan selesai, tetapi kami segera mula menamatkan, dan jiran-jirannya praktikal, untuk tahun kerja ini hampir selesai. Dan apabila sudah ada, sebenarnya, siap rumah, dinding dan bumbung, jiran-jiran yang jauh hanya meletakkan bata di dinding. Sudah tentu, jika cara itu dibenarkan, pada musim luruh rumah itu sudah siap sepenuhnya, tetapi kami memutuskan untuk membuat hiasan dalaman diri kita sendiri. Mujurlah, tidak ada masalah khusus - tidak perlu untuk mengukur dinding papan OSB, melepa mudah, tanpa masalah, perkara utama adalah menutup sendi dengan baik. "

Pemandangan indah sebuah rumah bingkai di latar belakang hutan dan tasik

Pemandangan indah sebuah rumah bingkai di latar belakang hutan dan tasik

Rumah rangka di gaya Art Nouveau

Rumah rangka di gaya Art Nouveau

Rumah bingkai yang selesa dengan fasad kaca

Rumah bingkai yang selesa dengan fasad kaca

Pelbagai gaya

Dengan bantuan teknologi wireframe, mungkin dapat merealisasikan hampir semua penyelesaian seni bina yang sangat rumit - balkoni dan teluk tingkap, menara dan rhizolit, atap dan bumbung dengan geometri yang sangat kompleks (curvilinear). Selain itu, disebabkan pemilihan bahagian luaran (siding, blok rumah, panel plastik, plaster hiasan, vagonka, dan lain-lain) anda boleh mendapatkan sebuah rumah dengan rupa muka yang halus dalam sebarang gaya.

Rumah bingkai segi tiga menekankan perasaan gaya anda

Rumah bingkai segi tiga menekankan perasaan gaya anda

Rumah bingkai yang berkesan dalam gaya berteknologi tinggi

Rumah bingkai yang berkesan dalam gaya berteknologi tinggi

Rumah bingkai boleh mempunyai bentuk yang sama sekali berbeza

Rumah bingkai boleh mempunyai bentuk yang sama sekali berbeza

Kebolehpercayaan

Sekiranya teknologi diperhatikan, kehidupan rumah bingkai adalah kira-kira 50-75 tahun. Dalam kes ini, rumah bingkai yang dibina dengan betul boleh menahan gempa bumi sehingga 8 mata. Dan penggunaannya impregnasi khas ketara meningkatkan ketahanan kayu

Rumah bingkai adalah tahan lama dan tahan lama

Rumah bingkai adalah tahan lama dan tahan lama

Rumah jenis rangka dengan tepi di bawah batu

Rumah jenis rangka dengan tepi di bawah batu

Fedor:

"Secara jujur, apabila saya memberitahu kenalan saya bahawa saya telah memilih projek rumah bingkai, yang saya tidak perlu dengar. Dan bagi iklim kita ini tidak akan berfungsi, dan ia berbahaya, dan tipis, dan lain-lain, sama ada bata atau konkrit. Untuk umur. Boleh dipercayai. Kami sentiasa membinanya. Dan kemudian pemikiran yang mudah berlaku kepada saya-bagaimana orang yang mencipta kereta yang paling boleh dipercayai (orang Jepun dan Sweden yang sama), telefon bimbit (sirip), aypad (Amerika), jadi tidak memahami pembinaannya. Dan ini walaupun hakikat bahawa bahagian rumah bingkai di Jepun hampir 80%, dan membiarkan tidak ada fros kami, tetapi ini adalah pulau dengan semua "kegembiraan" yang dihasilkan - angin kuat dan gempa bumi. Dan utara Kanada adalah hangat seperti Siberia kita, dan Finland dengan Sweden tidak dimanjakan oleh iklim. Cukup untuk hidup dengan perwakilan abad yang lalu, di barat orang boleh mengira wang dan tidak akan membina untuk hidup teruk. Jangan tamak, membeli bahan berkualiti, perhatikan teknologi, mendengar pakar - dan semuanya akan baik-baik saja. Nah, ia tidak akan bertahan selama 100 tahun - dan ia tidak menakutkan. Sekarang anda ingin tinggal di rumah seratus tahun yang lalu? Lebih baik, mungkin, untuk membina yang baru daripada membaikinya dan, katakan, bawa ke standard keselesaan semasa. Jangan percaya saya - baca ulasan para pemilik, jika bukan milik kita, jadi Barat. "

Viktor Viktorovich:

"Malah, bercakap tentang hayat perkhidmatan boleh agak kasar, kerana kita mempunyai teknologi ini baru sahaja muncul; bagaimana bahan baru akan bertindak - anda hanya boleh meramalkan. Tetapi dalam kes lain - ketahanan bangunan bergantung pada yang lain - kebolehpercayaan sistem pemanasan dan air paip, penyambung, anjing laut, dan lain-lain Oleh itu, tempoh sehingga membaik pulih rumah hanya mengesan kehidupan kejuruteraan sistem, tanpa mengira rumah - bata, konkrit atau bata, 30-35 tahun dari sekarang akan mempunyai untuk menukar sistem kejuruteraan. Dan di sini di rumah bingkai tidak harus mempunyai sebarang masalah - hanya longgarkan skru, keluarkan derevoplitu untuk sampai ke wayar (penebat, paip, saluran pengudaraan, dan lain-lain), menggantikannya lagi untuk mengikat derevoplitu - dan anda selesai! Rumah bata segala-galanya akan menjadi lebih sukar. "

Lyudmila:

"Rumah kami di Kanada tidak begitu muda, tetapi ia betul-betul berusia 10 tahun. Saya tidak tahu siapa yang direka untuk itu, tetapi penempatan soket tidak sesuai dengan kami, kami tidak mahu menjadi keliru dalam tali tambahan sama ada. Bermasalah, setahun kemudian membaik pulih rumah. Di dalamnya mereka mengeluarkan plat, menyebarkan pendawaian di korekasi, seperti yang kita suka, ditampal, kertas dinding pada - kecantikan. "

Kecil, tetapi pada masa yang sama selesa, rumah bingkai

Kecil, tetapi pada masa yang sama selesa, rumah bingkai

Rumah rangka kaca kelihatan hebat

Rumah rangka kaca kelihatan hebat

Keserasian ekologi

Semasa pembinaan rumah bingkai menggunakan tidak mencemar kayu, plus - pemanas eko-neutral yang tidak memberi kesan negatif terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia. Menggunakan rangka kerja bagi pembinaan kayu dan produk kayu membolehkan anda menyimpan sifat-sifat yang khas dari sebuah rumah kayu - "bernafas" dinding, yang dapat gas untuk mengumpul dan melepaskan kelembapan, mengekalkan mikroiklim yang selesa di dalam rumah itu disebarkan.

Rumah rangka satu tingkat dengan loteng dibina di atas bukit

Rumah rangka satu tingkat dengan loteng dibina di atas bukit

Rumah rangka dengan bumbung rata

Rumah rangka dengan bumbung rata

Kelemahan rumah bingkai

Membincangkan rumah bingkai, kita boleh membezakan tiga mata negatif utama:

 • risiko kebakaran - Harus diingat bahawa dalam kebanyakan kes, punca kebakaran itu adalah kebodohan dan kecerobohan manusia, sehingga kebarangkalian kebakaran di mana-mana rumah hampir sama. Dan impregnations khas dengan ketara meningkatkan ketahanan api bahagian-bahagian kayu bingkai
 • kerapuhan pokok - Ciri reka bentuk adalah bahawa asas rumah - rangka kayu - terletak di dalam dinding, hampir tanpa hubungan dengan luar, kerana ia berlaku, sebagai contoh, di rumah log persegi, di mana pokok itu tidak reput. Sekiranya anda memilih kayu kering dan menambah impregnasi tambahan, ketahanan bingkai kayu tidak akan menyebabkan kecaman dan keraguan
 • kerapuhan dinding - hujah agak kontroversial, terutama jika kita menganggap bahawa taufan tropika tidak berlaku kepada kita, dan perompak lebih mudah untuk memecahkan pintu daripada memecah tembok. Malah, anda tidak akan menembak keluar rumah?
Hadapan rumah bingkai moden

Hadapan rumah bingkai moden

Rumah rangka dengan kemasan kayu semulajadi

Rumah rangka dengan kemasan kayu semulajadi

Penggunaan logam untuk karkas logam bukan kayu akan meningkatkan keselamatan kebakaran, tetapi akan membuat pembinaan lebih mahal

Penggunaan logam untuk karkas logam bukan kayu akan meningkatkan keselamatan kebakaran, tetapi akan membuat pembinaan lebih mahal

Secara umum, balas daripada penduduk mengatakan bahawa kelemahan utama mungkin adalah tidak profesional, pembina tidak terlatih dan simpanan tidak wajar ke atas bahan - kedua-dua faktor negatif dapat meneutralkan semua positif.

Rumah pasang siap (59 foto): kebaikan dan keburukan pemilik ulasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 76 =