Rumah moden dengan mezzanine

Rumah moden dengan mezzanine

Rumah dengan mezzanine, apa itu? Soalan ini sering ditanya oleh orang dalam rancangan yang mana pembinaan atau pembelian rumah mereka sendiri. Beberapa mengelirukan struktur dengan loteng. Reka bentuk mempunyai ciri-ciri biasa, tetapi, sebenarnya, ia bukan perkara yang sama. Mezzanine pada asalnya direka untuk tempat tinggal dan mempunyai bumbung sendiri. Attic - ia agak loteng, yang juga boleh landskap.

Kandungan:

 • Mezzanine - apa itu?
 • Apakah kelebihan rumah mezanin?
 • Mansard dan mezzanine - perbezaan struktur
 • Varian struktur bumbung
 • Ciri reka bentuk dan reka bentuk
 • Bagaimana untuk melengkapkan lantai atas
 • Pemilihan Gaya
Rumah bergaya yang diperbuat daripada rasuk dengan mezanin

Rumah bergaya yang diperbuat daripada rasuk dengan mezanin

Rumah dengan mezzanine dalam gaya Gothic

Rumah dengan mezzanine dalam gaya Gothic

Rumah dengan mezzanine dan tingkap panorama yang besar

Rumah dengan mezzanine dan tingkap panorama yang besar

Rumah bingkai yang luar biasa dengan mezanin

Rumah bingkai yang luar biasa dengan mezanin

Rumah dengan facades mezzanine dan kaca

Rumah dengan facades mezzanine dan kaca

Mezzanine - apa itu?

Orang yang jauh dari pengetahuan seni bina, sering bertanya: mezanin, apa itu? Topik ini bahasa yang paling mudah diakses memberitahu pembaca mengenai ciri reka bentuk rumah dengan mezzanines, kelebihan bangunan dan mungkin pilihan susun atur. Mezzanine adalah sebuah superstruktur di atas rumah, selalunya ia terletak di tengah, tetapi mempunyai bumbung sendiri.

Dari bilik yang terletak di mezanin, biasanya ada jalan keluar balkoni. Struktur ini boleh mempunyai bentuk yang berbeza:

 • persegi;
 • segi empat tepat;
 • segi enam;
 • silinder;
 • polyhedron;
 • salib.

Tetapi yang paling sering mezanin dibuat dalam bentuk persegi biasa. Namun begitu, lantai superstruktur, sebagai peraturan, berfungsi, bagaimanapun, ia boleh menjadi hiasan. Walaupun rumah dengan mezanin adalah bangunan satu tingkat, mereka mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding bangunan standard satu tingkat. Jadi, apakah ini mezanin? Gambar di bawah adalah jawapan yang terbaik untuk soalan ini.

Rumah dengan mezzanine di pantai

Rumah dengan mezzanine di pantai

Rumah cantik dalam gaya klasik dengan mezanin

Rumah cantik dalam gaya klasik dengan mezanin

Rumah dengan mezzanine terletak di atas garaj

Rumah dengan mezzanine di atas garaj

Rumah dalam gaya Scandinavia dengan mezanin

Rumah dalam gaya Scandinavia dengan mezanin

Apakah kelebihan rumah mezanin?

Rumah dengan mezzanine dikurniakan banyak kelebihan, beberapa di antaranya harus ditonjolkan terutamanya. Untuk ketuhar di dalam rumah mempunyai draf yang baik, panjang cerobongnya harus sekurang-kurangnya lima meter. Struktur suplemen Mezzanine membolehkan anda meletakkan di ruang anda paip panjang yang tidak memerlukan sambungan tambahan.

Yang lebih murah akan menanggung kos penebat zon itu siling, di mana mezanin meningkat. Sebaliknya, ini memudahkan beban di atas asas, yang memanjangkan hayat seluruh rumah. Untuk pembinaan struktur super, hanya dua plot kecil yang memerlukan hutan, semua elemen struktur lain dipasang dari tingkat loteng.

Sebuah rumah yang bergaya dan moden dengan lantai mezzanine

Sebuah rumah yang bergaya dan moden dengan lantai mezzanine

Rumah dengan mezzanine, berpihak

Rumah dengan mezzanine, berpihak

Kawasan berlebihan yang biasa rumah dua tingkat, di sini hilang. Oleh itu, kos pemanasan pada musim sejuk pengurangan. Sekiranya tidak perlu menggunakan struktur super pada musim sejuk, supaya tidak membebaskan pembawa haba dengan sia-sia, ia hanya boleh ditutup buat sementara waktu.

Jika salah seorang penduduk mempunyai keperluan untuk bersara, tidak ada tempat yang lebih baik daripada tempat di tingkat mezanin. Tidak ada keributan atau bunyi bising. Keadaan ini sangat baik untuk kerja mental dan rehat yang betul.

Majlis. Oleh kerana zon superstruktur tidak bergantung kepada bilik-bilik lain (tangga ke tingkat dua, sebagai peraturan, berada di belakang rumah), mezanin boleh disewa kepada penyewa. Dan sistem cukai semasa mengklasifikasikan rumah dengan mezanin, sebagai bangunan satu tingkat, yang memungkinkan untuk menjimatkan cukai.

Rumah kontras yang terang dengan mezzanine

Rumah kontras yang terang dengan mezzanine

Rumah dengan mezzanine dan tingkap sempit

Rumah dengan mezzanine dan tingkap sempit

Mansard dan mezzanine - perbezaan struktur

Sesetengah orang tidak sedari mengelirukan mezzanine dengan mansard. Unsur-unsur seni bina ini mempunyai persamaan, tetapi masih tidak sama.

Apa yang membezakan loteng dari mezanin?

 1. Bumbung loteng cenderung, dan di mezanin itu lurus. Atas sebab ini, tinggal lama di loteng boleh menyebabkan ketidakselesaan.
 2. Tujuan utama loteng adalah loteng. Dan tidak semestinya ia ditukarkan untuk hidup. Mezzanines didirikan setelah rumah siap. Fungsi utama mereka adalah ruang kediaman, walaupun kadang-kadang superstruktur dibuat secara eksklusif untuk tujuan hiasan.
 3. Bumbung loteng juga bumbung rumah, ia mempunyai mezanin sendiri.
 4. Dinding mezanin naik ke tahap tertentu secara menegak, dan kemudian lancar masuk ke bumbung.

Perbezaan antara mezzanine dan loteng sederhana juga dalam cahaya semula jadi yang baik. Sekiranya batu dinding menegak dibangkitkan apabila struktur suplai didirikan, kawasan tingkap boleh ditingkatkan dengan menggunakan bingkai menegak tambahan, yang merupakan penerusan pembukaan tingkap asal. Oleh itu, tingkap kerinting muncul di pedalaman.

mezzanine - apa itu? Rumah satu tingkat dengan mezzanine dalam gaya klasik

Rumah satu tingkat dengan mezzanine dalam gaya klasik

Rumah satu tingkat yang selesa dengan mezzanine

Rumah satu tingkat yang selesa dengan mezzanine

Sebagai tambahan kepada daya tarik luaran, tingkap bukan standard boleh lebih ringan daripada sistem tetingkap segi empat tepat. Pencahayaan semulajadi di lantai superstruktur tidak lebih buruk daripada di dalam bilik utama rumah.

Pada abad ke-XIX, semua ladang bangsawan dilengkapi dengan struktur suplemen yang terletak di bahagian atas rumah. Dalam keadilan, perlu diperhatikan bahawa baru-baru ini lantai loteng semakin banyak menjadi elit.

Terima kasih kepada mezanin, kawasan berguna rumah meningkat dengan ketara dan digunakan secara lebih rasional. Terutama dalam permintaan reka bentuk seperti di rumah dengan siling yang tinggi. Untuk membina add-on, pemilik rumah tidak perlu mendapatkan kebenaran yang sesuai, yang memudahkan prosedur dan mengurangkan perbelanjaan.

Hari ini, mezanin terkenal kerana mencipta kemudahan penyimpanan, di mana ia mudah untuk menyimpan apa-apa bahan dan kargo. Sistem mezzanine gudang pelbagai tingkat membolehkan anda menyusun kargo mengikut kategori, jadi mudah untuk mencari mereka.

Rumah moden dengan mezzanine dan teres di tepi tasik

Rumah moden dengan mezzanine dan teres di tepi tasik

Rumah negara yang indah dengan mezanin

Rumah negara yang indah dengan mezanin

Varian struktur bumbung

Atap rumah tersebut dapat memiliki konfigurasi yang berbeda - dari primitif datar atau gable, ke asal dan pelik. Yang paling biasa adalah bumbung gable, dipasang dengan menggunakan gergaji.

Bagaimanapun, reka bentuk seperti itu tidak tanpa kelemahan. Ketinggian kecil pedang menegak memerlukan pendirian untuk struktur bangunan dinding sebelah. Dalam kes ini, sebahagian besar ruang loteng (yang terletak di belakang dinding sisi) tetap tidak dituntut. Ia boleh digunakan untuk perkiraan pantri kecil, tetapi untuk perumahan ia tidak baik.

Di rumah-rumah elit, untuk lantai yang bertruktur, kipas siling digunakan, dan bumbung biasanya dibuat bumbung satu tingkat. Kadang-kadang resort dengan gabungan bumbung tunggal dan gable. Kerana kehadiran tingkap teluk dalam pembinaan rumah, yang menjadi asas bagi struktur superstruktur, ia boleh diletakkan di bawah satu cerun. Di bawah gable pinggul dan bumbung half-tiled bilik luas dan selesa. Pemilik rumah kecil akan sesuai dengan bumbung konfigurasi yang patah.

Majlis. Untuk membuat bumbung yang aneh, yang merupakan struktur poligonal kubah dan dominan, perlu menarik arkitek profesional. Pendekatan yang luar biasa untuk reka bentuk akan memberikan rumah dengan imej yang unik dan rayuan khas. Untuk pilihan tersebut, sebagai peraturan, pemilik resort perumahan elit.

Bumbung pelbagai dek di sebuah rumah dengan mezzanine

Bumbung pelbagai dek di sebuah rumah dengan mezzanine

Rumah terang dengan mezanin

Rumah terang dengan mezanin

Atap Gable dengan khemah yang digantung

Atap Gable dengan khemah yang digantung

Mengepang bumbung

Mengepang bumbung

Ciri reka bentuk dan reka bentuk

Merancang rumah negara besar dengan mezanin boleh direka supaya bilik mandi Di lantai loteng akan digunakan hanya oleh penduduk, dan untuk tetamu bilik mandi dan tandas mengatur di tingkat pertama. Untuk merancang ruang, tidak perlu mencari langkah reka bentuk kompleks.

Idealnya, susun atur bilik direka sedemikian rupa sehingga mungkin keluar dari dewan ke ruang tamu dan ruang makan, yang juga dihubungkan oleh pintu antara satu sama lain. Dengan perancangan ini, walaupun ahli keluarga besar tidak akan mengganggu satu sama lain.

Untuk menjadikan ruang mezzanine sebagai berguna, disarankan untuk memerhatikan ketinggian 1.5 meter apabila mendirikan dinding sisi. Oleh itu, ketinggian ketinggian maksimum hendaklah 2.5 meter.

Mezzanines kadang-kadang terletak dan di atas garaj, maka anda boleh pergi ke bilik sebelah kanan dari jalan yang istimewa tangga. Suprastruktur boleh berfungsi sebagai gym, teater rumah, bengkel atau bilik biliard. Segala-galanya bergantung pada keperluan dan keinginan pemilik rumah.

Untuk mengaturkan bumbung pai perlu diambil dengan serius. Kesilapan dalam pilihan bahan bumbung akan membawa kepada penampilan di dinding dan siling kondensat, yang pada musim sejuk akan membeku dan membentuk lapisan fros.

Ruang tamu bulat dengan tangga spiral ke lantai mezanin

Ruang tamu bulat dengan tangga spiral ke lantai mezanin

Interior moden dengan mezzanine

Interior moden dengan mezzanine

Jubin bumbung boleh:

 • logam;
 • fleksibel;
 • seramik.

Perkara utama ialah struktur bahan yang tahan terhadap perubahan suhu dan radiasi ultraviolet. Jenis-jenis sayap yang disenaraikan di atas boleh berkhidmat secara berkala dari 10 hingga 25 tahun.

Apabila membuat kek bumbung dan memanaskan dinding-dinding struktur superstruktur, disarankan untuk menggunakan plat serat gypsum. Selain penebat haba yang baik dan ciri penyerap bunyi, GVL mempunyai ketahanan api dan ketahanan. Bahan ini tidak takut sama ada kelembapan atau kulat dengan acuan.

Untuk mengelakkan kelembapan yang tinggi di lantai mezanin, sistem pengudaraan harus dipasang. Sekiranya perlu memasang pengudaraan paksa, ia tidak boleh diabaikan. Penglihatan sedemikian akan melindungi bumbung dan dinding rumah dari kerosakan yang tidak matang.

Majlis. Apabila membeli bahan-bahan untuk pembinaan dinding mezanin, anda harus memberi keutamaan kepada mereka yang dianggap selamat untuk lantai bawah dan asas. Sebagai peraturan, ini adalah papan lampu ringan yang diikat dengan profil logam nipis.

Sebuah rumah kecil dengan mezanin

Sebuah rumah kecil dengan mezanin

Reka bentuk Scandinavia bergaya dalam reka bentuk sebuah rumah dengan mezanin

Reka bentuk Scandinavia bergaya dalam reka bentuk sebuah rumah dengan mezanin

Bagaimana untuk melengkapkan lantai atas

Premis yang dibuat di mezanin boleh mempunyai tujuan yang berlainan, tetapi lebih sering di tingkat atas yang mereka buat bilik tidur untuk penyewa dewasa atau bilik tetamu. Walau bagaimanapun, jika pemilik bercadang untuk melengkapkan sini nurseri atau belajar - pilihan ini juga mempunyai tempat.

Dalam struktur struktur, anda masih boleh melengkapkan:

 1. bilik biliard;
 2. perpustakaan;
 3. bengkel untuk kreativiti;
 4. bilik mandi yang luas.

Dan penyewa mezanin boleh wujud secara autonomi dari penghuni rumah yang lain. Ini difasilitasi oleh ketersediaan bilik persalinan sendiri, bilik mandi berasingan dan masuk secara langsung dari jalan melalui tangga.

Dapur kecil boleh terletak di tingkat mezanin

Dapur kecil boleh terletak di tingkat mezanin

Mezzanine dilengkapi untuk pejabat rumah

Mezzanine, dilengkapi dengan kabinet rumah

Ruang tamu yang selesa di bawah bumbung di tingkat mezanin

Ruang tamu yang selesa di bawah bumbung di tingkat mezanin

Petua untuk menghias bilik:

 • Perabot untuk mezanin adalah lebih baik untuk membeli mengikut saiz individu. Dari reka bentuk terbina dalam harus ditinggalkan, di sini mereka akan menjadi sangat baik.
 • Pada pencahayaan di lantai superstruktur, anda tidak boleh menyimpannya. Hari cahaya semulajadi juga mesti menembusi bilik tanpa halangan. Pencahayaan yang baik akan membantu menilai semua kecacatan dan kecacatan di kawasan pedalaman. Untuk pendaftaran, disyorkan untuk digunakan warna cahaya, yang mesti hadir dalam perabot dan tekstil.
 • Sekalipun bilik itu mempunyai tiang atau niche, Kesulitan ini boleh diperbetulkan oleh kombinasi warna. Ini bermakna perabot dan dinding mesti dihiasi dengan skema warna yang sama dan dalam gaya yang sama. Dalam keadaan ini, bahan yang paling menguntungkan ialah kayu atau lapisan kayu.
 • Penggunaan nada cahaya lebih baik juga kerana lereng bumbung mempunyai keupayaan untuk mengurangkan ruang secara visual. Sekiranya penyewa mezanin ingin mempelbagaikan pedalaman dengan warna hidup, sebaiknya cat hanya satu dinding dengan warna cerah, dan selebihnya menjadikannya pucat.
Ruang tamu dalam gaya retro dengan mezanin

Ruang tamu dalam gaya retro dengan mezanin

Mezzanine di rumah persendirian, mengatur bilik tidur kecil

Mezzanine di rumah persendirian, mengatur bilik tidur kecil

Rumah persendirian mezanin yang luas, dilengkapi dengan ruang tamu

Rumah persendirian mezanin yang luas, dilengkapi dengan ruang tamu

Pemilihan Gaya

Sama seperti pelbagai bilik dengan tujuan yang luas, ia juga besar dalam gaya. Untuk membuat pedalaman yang menyenangkan, anda boleh menggunakan sebarang arah reka bentuk. Perkara utama adalah menjadikan bilik itu asli dan selesa.

Jika anda bercadang untuk menempatkan dapur atau bilik tidur di mezzanine, anda harus melihat gaya provensi atau negara. Untuk pejabat lebih sesuai minimalisme, yang sama berlaku untuk bilik untuk kanak-kanak. Eco-terrier boleh diterima untuk mana-mana ruang.

Gaya desa dalam reka bentuk bilik tidur dengan mezzanine

Gaya desa dalam reka bentuk bilik tidur dengan mezzanine

Rumah persendirian dengan mezzanine dalam gaya eko

Rumah persendirian dengan mezzanine dalam gaya eko

Gaya loteng dalam hiasan mezanin

Gaya loteng dalam hiasan mezanin

Menggunakan kawasan berguna di mezzanine boleh jadi apa-apa, dengan syarat bahawa konfigurasi, ciri-ciri superstruktur, akan dibentangkan dalam perspektif yang baik. Dalam erti kata lain, kelebihan bilik perlu ditekankan, dan kelemahan harus diminimumkan dengan teliti. Galeri foto yang dibentangkan akan membantu dalam mewujudkan pedalaman yang unik.

Tidak kira sama ada rumah itu dengan rumah besar mezanin atau terletak di antara harta swasta yang lain, itu adalah hiasan dan kebanggaan sebenar pemilik. Berjalan melepasi rumah itu dan tidak mengagumi seni bina itu hanya boleh menjadi orang yang tidak peduli, tanpa rasa dan imaginasi kreatif.

Rumah dengan mezzanine: perbezaan dari loteng dan gambaran keseluruhan pilihan susun atur yang selesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2