Bumbung rata popular di bangunan moden

Bumbung rata popular di bangunan moden

Cottages datang kepada kami dari England, dan ia rumah satu tingkat, dibina untuk keluarga kecil. Selalunya, ruang loteng mereka dilengkapi dengan mansard, yang dibenarkan untuk meningkatkan ruang hidup. Jumlah kawasan rumah ini adalah 100 orang persegi m. m. Kotej moden jauh berbeza daripada yang klasik. Mereka adalah bangunan kediaman yang boleh didirikan di dalam dan di luar bandar. Saiz pondoknya mencapai 300 meter persegi. m, dan wajib untuknya untuk keselesaan komunikasi yang disampaikan. Bangunan ini selalunya dilengkapi dengan perabot dan halus wilayah rumah. Mengenai apa lagi rumah kotej berfungsi berbeza - baca lebih lanjut.

 • Bahan untuk dinding
 • Bumbung                                                                                
 • Layout
 • Reka bentuk dalaman
Kolam renang kecil di halaman rumah negara

Kolam renang kecil di halaman rumah negara

Tingkap panorama yang besar adalah hiasan rumah

Tingkap panorama yang besar - idea hebat untuk rumah negara

Bahan untuk dinding

Nasihat! Sebagai peraturan, sebelum memilih struktur siap atau memulakan kerja pada projeknya, ia patut mempertimbangkan komponen material, dan juga mengenai kekurangan dan kelebihan tempat tinggal ini. Dengan penggunaan dan pendirian yang betul, pondok itu akan memberi anda masa yang lama.

Rumah dua tingkat moden

Rumah dua tingkat moden

Kayu

Bahan ini adalah klasik untuk bangunan ini. Kotej kayu berbeza bergantung kepada pemprosesan pokok itu dan ia dicirikan oleh ciri-ciri tertentu. Mari kita anggap mereka dalam jadual di bawah:

Pelbagai Kebaikan Cons
Log dan log Yang paling murah dari semua bahan yang mungkin, terutama di kawasan hutan. Menggunakan asas kolumnar menyediakan kekonduksian haba yang rendah. Tidak mungkin penembusan lembap di dalamnya Kebakaran berbahaya. Tempoh operasi terpendek. Bahagian bawah perlu dilindungi daripada pemendakan
Dari kayu Lebih mudah, dan oleh itu lebih cepat, proses pembinaan. Kurang bahan mentah digunakan Mahal. Kurang estetika
Dari balak bulat Fasad yang indah. Ketahanan. Keselamatan Kos yang tinggi. Proses pembinaan yang rumit dan panjang

Kepada nota! Kelebihan utama semua rumah kayu - ini adalah keselamatan alam sekitar.

Rumah persendirian kayu

Rumah persendirian kayu

Bata

Rumah bata agak mahal, tetapi mereka agak tahan lama. Sudah tentu, ini adalah tertakluk kepada pematuhan peraturan pemasangan. Peranan penting dalam hal ini harus diberikan kepada yayasan, karena melanggar norma bangunan itu dapat retak.

Nasihat! Semakin besar bangunan itu, asas yang lebih luas dan lebih dalam seharusnya dan pengukuhan mesti digunakan apabila menuang.

Untuk batu Pelbagai kaedah dan pelbagai jenis batu bata digunakan, yang memberikan daya tarikan rumah lebih besar.

Rumah batu mewah, dipotong dengan batu hiasan

Rumah batu mewah, dipotong dengan batu hiasan

Khususnya, buburan simen digunakan, yang termasuk:

 • simen jenama 200-300;
 • pasir;
 • air.

Penting! Walaupun semua kelebihan, bangunan batu bata mempunyai satu kelemahan yang besar - mereka sangat sejuk pada musim sejuk. Oleh itu, untuk mengatur perumahan, perlu menggunakan penebat tambahan. Ia direka untuk hiasan dalaman atau luaran.

Rumah yang luar biasa di cerun

Rumah yang luar biasa di cerun

Beton Buih

Bahan yang lebih moden untuk bangunan kediaman adalah konkrit busa. Ia memberikan banyak kelebihan, dan yang utama adalah penyediaan penebat haba yang boleh dipercayai, sementara ia tidak tahan api. Dan, tentu saja, jangan lupa tentang sisi kewangan - ia lebih rendah daripada batu bata. Tetapi terhadap latar belakang semua kelebihan dia mempunyai satu kelemahan besar: blok buih Mereka berumur pendek, pada masanya mereka kehilangan kekuatan dan harta benda lain.

Rumah yang terbuat dari blok buih dibina dengan cepat

Rumah yang terbuat dari blok buih dibina dengan cepat

Bumbung

Salah satu unsur utama dalam pembangunan objek. Bumbung berbeza dalam geometri mereka:

 • Satu larian - Permukaan rata, disokong oleh dinding, yang didirikan dengan ketinggian yang berbeza. Ini adalah pilihan yang paling murah, tetapi mustahil untuk melengkapkan loteng di bawahnya.
 • Gable - ini adalah pilihan yang paling biasa. Ia terdiri daripada dua pesawat, bersandar pada pediment dalam bentuk segitiga isosceles. Ia mempunyai reka bentuk estetik dan menyediakan kawasan yang besar ke loteng.
Bumbung Gable

Bumbung Gable

 • Hip - dipasang dari empat pesawat mengikut bilangan dinding. Ia mudah di tempat-tempat di mana angin yang kuat sering naik, tetapi loteng di bawahnya adalah lebih kecil daripada dengan gelas.
 • Khemah - direka untuk bangunan persegi. Oleh kerana ia terdiri daripada empat pesawat yang sama - sisi segitiga isosceles, yang bertumpu di simpang pada satu titik. Ia sangat tahan terhadap perubahan cuaca dan hujan.
 • Multi-clasp - direka untuk menutup bangunan, menyerupai poligon yang pecah. Dia mempunyai reka bentuk yang sangat rumit, tetapi pada masa yang sama seperti bumbung kelihatan sangat menarik.
Kotej kecil yang selesa dengan tingkap panorama

Kotej kecil yang selesa dengan tingkap panorama

 • Broken - dimaksudkan untuk kemudahan loteng. Ia terdiri daripada dua kasut, iaitu pesawat dengan sudut patah yang besar dan disokong oleh pedimen. Menyediakan kawasan berguna loteng loteng.
 • Kubah dan conical bumbung digunakan sangat jarang. Mereka dicipta untuk penampilan yang lebih estetik dan dipasang pada struktur dengan pendirian dinding seperti cincin, berbeza dengan kerumitan struktur, kerumitan peletakan, dan sebagainya;
 • Gabungan - terdiri daripada beberapa struktur bumbung.
Jenis bumbung: 1 - satu larian; 2 - dua sisi; 3 - pinggul; 4 - separuh tinggi

Jenis bumbung: 1 - satu peringkat; 2 - gable; 3 - pinggang; 4 - semi-diraja

Nasihat! Pilih bumbung bergantung kepada bentuk dan kawasan kemudahan anda, serta iklim.

Di samping itu, anda perlu memahami bahan yang akan ditutup dengan bumbung. Setakat ini, pengeluar menawarkan pelbagai. Bahan berbeza dalam komposisi, sifat dan harga, mereka boleh dibahagikan kepada dua jenis - daun dan sekeping.

Jenis bumbung: 5 - polyline; 6 - kubah; 7 - konak; 8 - hipped

Jenis bumbung: 5 - garis pecah; 6th - kubah; 7th - conical; 8hb - hipped

Lembaran

Bahan-bahan lembaran adalah bahan yang dihasilkan oleh plat luar. Sebagai peraturan, mereka adalah harga yang rendah. Oleh kerana kemudahan pemasangan, mereka lebih mudah untuk meletakkan. Mari kita perhatikan ciri-ciri mereka dalam jadual di bawah.

Bahan Komposisi Istilah ini Reka bentuk Kelebihan Cons
Jubin logam Ia diperbuat daripada keluli tergalvani dengan salutan polimer bermuka dua 15 tahun Eksternal mengamalkan kayap, mempunyai pelbagai warna Ketersediaan Tahap penebat bunyi rendah
Slab simen asbestos Dibuat dari simen dengan campuran 20-30 tahun Lurus atau bergelombang. Kelabu atau berwarna Ketersediaan, keselamatan kebakaran Ketoksikan, ketoksikan, jisim tinggi
Ondulin Dibuat dari gentian selulosa yang mempunyai impregnasi bitumen sehingga 20 tahun Plat bergelombang Berat ringan, kebolehaksesan Tidak begitu menarik perhatian
Lembaran berprofil Keluli bergalvani atau dicat 15 tahun Beralur Kebolehcapaian, mudah Tiada penebat bunyi
Penutup bumbung Logam dicat sehingga 50 tahun Lembaran rata Ketahanan, ketahanan Penebat bunyi yang rendah, kekonduksian terma, kos yang tinggi
Rumah moden pada projek individu dengan kolam renang

Rumah moden pada projek individu dengan kolam renang

Perhatian sila! Slate asbestos-sement, yang disebutkan di atas, adalah tidak selamat dari segi alam sekitar. Oleh itu dari situ, walaupun semua kelebihan, semua menolak di negara-negara Eropah semakin banyak.

Harus diingat bahawa semua jenis di atas mempunyai satu kelemahan - mereka tidak sesuai untuk mewujudkan struktur atap yang kompleks.

Single

Coatings, yang terdiri daripada unsur-unsur kecil yang direka untuk meletakkan bumbung, adalah sekeping. Sebagai peraturan, mereka menarik, dikilangkan untuk menghadapi struktur yang rumit, mereka menyediakan sejumlah kecil sampah. Mereka adalah pelbagai jenis sirap, jenisnya berbeza dalam komposisi, masa perkhidmatan dan harga:

 • Seramik - yang menarik, tahan lama, tahan terhadap faktor luaran, boleh berkhidmat sehingga 150 tahun, mempunyai harga yang agak tinggi, sementara ia mempunyai banyak berat, jadi ada masalah dalam pemasangan.
Rumah dengan bumbung lipat

Rumah dengan bumbung lipat

 • Cement-sandy - lebih murah dan kurang tahan lama, berkhidmat sehingga 100 tahun, mempunyai plus dan minus yang sama seperti versi sebelumnya.
 • Shale - sangat mahal, namun tahan lama. Hayat perkhidmatan adalah sehingga 200 tahun, mesra alam, menarik, kuat, tahan terhadap pelbagai kesan, tetapi mempunyai berat yang berat, jadi terdapat masalah dalam pemasangan.
 • Bituminous - lembut, fleksibel anjal, hayat perkhidmatan adalah kira-kira 50 tahun, ringan, ia adalah berpatutan dan mudah dipasang, tahan kepada pengaruh luaran.

 

Nasihat! Untuk jubin bumbung konai, jubin bitumen paling sesuai untuk sifat elastik mereka. Tetapi jangan lupa bahawa ia akan berlangsung sekitar 50 tahun.

Pilihan jenis atap untuk bumbung bergantung kepada jenis bentuknya dan keutamaan peribadi anda, serta jangka hayat perkhidmatan yang dianggarkan.

Layout

Untuk perumahan yang selesa perlu memberi perhatian yang cukup kepada perancangan. Pertama sekali, anda perlu menentukan berapa banyak lantai yang akan ada. Sebagai peraturan, mereka dibuat satu cerita atau beberapa tingkat dengan loteng.

Lantai pertama paling sering diwakili oleh kawasan hari, dan kedua pada waktu malam. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menguruskan bilik-bilik berikut di bawah:

 1. ruang tamu;
 2. kantin;
 3. dapur;
 4. bilik mandi untuk tetamu;
 5. perpustakaan;
 6. gim;
Susun atur rumah dua tingkat yang besar

Susun atur rumah dua tingkat yang besar

Lantai kedua dilengkapi untuk rekreasi dan pengasingan. Terdapat bilik tidur untuk kedua-dua pemilik dan tetamu. Terdapat juga pejabat swasta dan premis lain. Sila ambil perhatian bahawa mengikut peraturan, setiap bilik tidur harus bersebelahan bilik mandi dan bilik mandi. Akibatnya, mereka juga terletak di tingkat dua.

Nasihat! Nombor dan fungsi bilik memilih mengikut keutamaan anda. Biasanya, ini bergantung kepada komposisi keluarga, serta status sosial anda. Tentukan apa fungsi kampung anda akan melaksanakan, sama ada anda akan menjadi tuan rumah tetamu di sana, mengatur makan malam sosial atau perniagaan.

Reka bentuk dalaman

Satu peranan penting dalam perumahan moden susunan dalaman. Ia baik apabila gaya yang dipilih sesuai dengan dunia dalaman anda. Anda dan keluarga anda perlu merasa selesa di rumah anda sendiri. Berdasarkan jenis pedalaman, tetamu boleh membuat kesimpulan khas untuk diri mereka sendiri.

Penting! Bergantung kepada gaya hiasan dalaman yang dipilih dari bilik, perabot dan aksesori. Jika anda menggunakan gaya yang berbeza untuk bilik, anda perlu membuat peralihan yang lancar. 

Ia juga penting untuk dijaga pandangan fasad dan penambahbaikan wilayah. Dan juga untuk menentukan ketersediaan kemudahan tambahan di halaman. Adalah perlu bahawa semua bangunan bersesuaian dengan satu sama lain dan mempunyai peralihan mudah dari satu ke yang lain. Sekiranya anda tidak boleh melakukannya sendiri, jangan bimbang, dalam kes ini, anda boleh dengan mudah membantu pelbagai pakar yang terlibat dalam penciptaan kotej, serta pereka landskap.

Kotej moden: pilihan bahan yang optimum untuk hiasan dan kehalusan reka bentuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − = 62