Penjana angin adalah idea yang hebat untuk sebuah rumah persendirian. Ia membantu menjimatkan elektrik dan mengekalkan keramahan alam sekitar alam sekitar

Penjana angin adalah idea yang hebat untuk sebuah rumah persendirian. Ia akan membantu menjimatkan elektrik dan mengekalkan keramahan alam sekitar alam sekitar

Baru-baru ini, penjana angin untuk rumah persendirian adalah teknik yang inovatif, tetapi hari ini ia semakin ditemui dalam kehidupan seharian. Untuk memilih peranti sedemikian untuk rumah anda, anda perlu memahami apa stesen kuasa angin, apa jenis jenis dan apa syarat yang diperlukan untuk kerja penuh dan kos efektif mereka.

 • Apakah penjana angin?
 • Varieti dan ciri-ciri kincir angin
 • Kami mengira dan memilih peranti untuk rumah anda
 • Syarat penting untuk pengendalian berterusan peranti
 • Varian pemasangan turbin angin
 • Bagaimana untuk memilih penjana elektrik
 • Membuat kincir angin dengan tangan anda sendiri
Sebuah pemasangan kecil penjana angin kecil boleh dipasang secara langsung di atas bumbung rumah

Pemasangan kecil penjana angin kecil boleh diletakkan terus di atas bumbung rumah

Turbin angin dengan pemutar melintang tiga bilah

Turbin angin dengan pemutar melintang tiga bilah

Apakah penjana angin?

Peranti ini beroperasi pada prinsip ini: putaran bilah, yang ditanam pada aci penjana, disebabkan oleh aliran angin - ini menghasilkan arus berselang. Elektrik tersebut terkumpul dan disimpan di dalam bateri, dimakan perkakas rumah seperti yang diperlukan. Skim ini sangat mudah. Pada hakikatnya, kadang-kadang peranti yang menukar arus elektrik diperlukan.

Skim semua komponen penjana angin

Skim semua komponen penjana angin

Selepas penjana, pengawal diletakkan di litar ini. Ia digunakan untuk menukar AC ke DC, yang mengenakan caj bateri yang boleh dicas semula. Hampir semua teknologi tidak berfungsi di DC, jadi selepas bateri anda memerlukan peranti lain - inverter. Peranti ini melakukan operasi dalam urutan terbalik, iaitu, menukarkan DC ke AC dengan voltan 220V. Semasa manipulasi sedemikian, kerugian tertentu tenaga elektrik yang diterima berlaku, iaitu kira-kira 15-20%. Ini adalah sebahagian besar.

Dalam kes di mana beberapa alat digunakan untuk menjana elektrik (kincir angin ditambah panel solar atau penjana bahan api), ia perlu untuk menambah litar dengan suis (ABP). Ia diperlukan agar salah satu peranti dapat dihidupkan apabila dimatikan, yang lain - satu sandaran.

Untuk mendapatkan kuasa maksima, perlu meletakkan kincir angin sepanjang aliran angin. Momen ini direalisasikan berdasarkan varian cuaca. Ia adalah perlu untuk membetulkan bilah menegak di hujung penjana penjana - ini dilakukan supaya ia terbentang ke arah aliran udara. Jika pemasangan yang lebih berkuasa digunakan, motor elektrik berputar dipasang di atasnya.

Varieti dan ciri-ciri kincir angin

Semua penjana angin dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • dengan pemutar dipasang secara menegak;
 • dengan pemutar mendatar.

Kurang cekap untuk mendapatkan elektrik adalah jenis pertama: kecekapannya kurang daripada yang mendatar, hampir tiga kali. Kelebihannya adalah pemasangan dan kebolehpercayaan. Tahap hingar yang rendah memungkinkan untuk melancarkan peranti sedemikian di atas bumbung rumah dan pada tahap dengan tanah. Peranti sedemikian stabil dalam keadaan cuaca buruk (badai, aising). Mula bekerja dari kuasa angin yang lemah 1-2 m / s.

Jika kita bercakap tentang mendatar, maka mereka memerlukan kuasa angin sekurang-kurangnya 3.5 m / s, tetapi peranti ini adalah yang paling biasa. Tahap kecekapan adalah 50%, tetapi bunyi dan getaran akan cukup tinggi. Untuk memasang peranti sedemikian, ia akan mengambil banyak ruang bebas, sehingga 100 meter, dan tiang tinggi.

Menggunakan penjana angin untuk rumah persendirian 220V boleh dibenarkan dalam beberapa kes:

 • kekurangan kemungkinan untuk menyertai sistem tenaga awam;
 • anda boleh membuat peranti itu sendiri;
 • dalam hal penyertaan aktif dalam pergerakan keselamatan alam sekitar planet ini.
Komposisi terang beberapa penjana angin dengan lobus lingkaran

Komposisi terang beberapa penjana angin dengan lobus lingkaran

Perhatikan! Hanya untuk memberi kuasa kepada rumah untuk melengkapkan kincir angin tidak masuk akal, kerana walaupun lintang geografi anda sentiasa meniup angin, ia tidak menjadikan peranti itu menguntungkan dari sudut pandangan ekonomi.

Kami mengira dan memilih peranti untuk rumah anda

Aliran udara tidak dapat mengalir terus ke rumah anda, sebagai contoh, gas yang diberi gas. Ini adalah fenomena semulajadi yang tidak menentu, yang sukar dipanggil kekal. Dalam satu hari ia adalah taufan, di dalam satu lagi ia adalah tenang lengkap. Sebelum anda membeli penjana angin untuk rumah persendirian atau membuatnya sendiri, adalah mustahak untuk menentukan kemungkinan angin di rantau anda. Ini dianggarkan dengan menggunakan purata kekuatan angin tahunan. Parameter ini mudah dijumpai di Internet.

Jika anda mendapat kuasa kurang daripada 4 m / s, maka anda tidak perlu memasang kincir angin, kerana ia tidak dapat menghasilkan jumlah elektrik yang diperlukan. Sebaik sahaja anda memutuskan pada masa ini bahawa anda boleh meletakkan peranti itu, anda harus memilih penjana untuk kuasa.

Untuk bekalan kuasa satu rumah persendirian, di mana satu keluarga hidup, purata 300 kWh sebulan diperlukan. Jika rantau anda mempunyai potensi angin yang rendah, maka anda memerlukan penjana angin 2-3 kW kuasa. Ingatlah bahawa pada musim sejuk elektrik akan menjadi lebih daripada pada musim panas: ini disebabkan oleh perbezaan kelajuan angin.

Syarat penting untuk pengendalian berterusan peranti

Kawasan yang mana pun, kekuatan angin tidak boleh menjadi nilai malar: ia berubah mengikut arah dan magnitud. Pasti akan menjadi tempoh tenang. Di samping itu, dalam sehari penggunaan elektrik adalah berbeza dan tidak boleh kekal. Faktor ini menyebabkan kerumitan reka bentuk kincir angin dan keperluan untuk bateri dan penyongsang.

Peranti menghasilkan tenaga dalam kelompok kecil, dan bateri berkumpul sehingga pengguna dapat menggunakannya apabila mereka memerlukannya. Ia tidak perlu memasang kincir angin tanpa nod tambahan, tetapi kemudian anda boleh kekal tanpa tenaga dalam tempoh tenang.

Jika anda masih mahu memasang penjana angin tanpa nod tambahan, maka lebih baik memilih model kecil. Kincir angin kecil berhampiran bumbung rumah sudah cukup untuk anda

Jika anda masih mahu memasang penjana angin tanpa nod tambahan, maka lebih baik memilih model kecil. Kincir angin kecil berhampiran bumbung rumah sudah cukup untuk anda

Ia juga perlu mengingati peranti untuk perlindungan dan operasi autonomi penjana angin. Ini bergantung kepada bekalan tenaga yang berterusan di rumah.

 • Semua pemasangan mestilah dilengkapi dengan perlindungan kilat: ini diperlukan, kerana kincir angin adalah pembinaan yang tinggi yang diperbuat daripada bahan konduktif.
 • Ia adalah perlu untuk melengkapkan peranti dengan perlindungan terhadap lapisan ais - ini akan mengelakkan pelekap pada bilah turbin pada musim sejuk.
 • Ia adalah perlu untuk melengkapkan pemasangan dengan sistem pemadam kebakaran. Ini akan mencari sumber pencucuhan dengan cepat, penyebabnya mungkin beberapa: kebocoran minyak, litar pintas, kilat.
 • Untuk mewujudkan kincir angin yang boleh digunakan dengan angin angin yang berbeza, sistem brek automatik digunakan. Angin dengan kelajuan tinggi mampu menonaktifkan pengurang dan penjana itu sendiri, jadi tanpa brek hanya tidak dapat dilakukan.

Varian pemasangan turbin angin

Sebelum anda membeli penjana angin untuk rumah persendirian 220 V, anda perlu tahu bagaimana dan di mana untuk memasangnya. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memasang:

 • peranti mesti dipasang pada struktur khas, yang mesti semestinya melebihi beberapa meter semua bangunan berdekatan;
 • Sila ambil perhatian bahawa berhampiran anda tidak sepatutnya Pokok dan tiang, serta objek yang mengurangkan prestasi penjana;
 • pilihan terbaik adalah untuk mengeluarkan dari rumah pangsapuri sebanyak 50 m, yang disebabkan oleh kehadiran bunyi bising, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Pengeluaran tenaga yang berterusan dalam masa tidak akan diperolehi. Ini disebabkan hakikat bahawa keadaan alam sentiasa berubah. Sebelum ini, pertimbangkan untuk menggunakan elektrik yang berlebihan, yang akan berlaku dalam angin yang kuat. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk menyediakan pemanasan air dalam dandang atau pemanas elektrik untuk sebuah rumah. Ciri ini harus dihidupkan secara automatik apabila angin kuat dan beban lemah.

Untuk iklim dengan musim sejuk yang berlarutan, model susunan rotor rotor lebih sesuai. Anda boleh memasang apa-apa peranti di atas tanah atau pada tiang rendah. Di samping itu, ia boleh disambung terus ke grid dengan Pemanas dan dandang. Dalam kes ini, anda boleh cuba lakukan tanpa penyongsang dan bateri. Selalunya, anda boleh melaksanakan skim sambungan ini sendiri, tanpa melibatkan pertubuhan-pertubuhan pihak ketiga. Penjana angin sedemikian boleh berkhidmat untuk bekalan haba.

Ia juga perlu menyelesaikan beberapa masalah yang berkaitan dengan operasi kincir angin:

 • pertama, kehadiran bunyi bising. Ini tidak mungkin menyenangkan jiran anda, di samping itu, infrasound boleh menjadi tidak selesa untuk pendengaran. Untuk mengecualikan ciri ini, pasangkan peranti sejauh mungkin dari bangunan kediaman;
 • kedua, landasan mandatori dan perlindungan kilat, serta sistem isyarat untuk penerbangan pada titik tertinggi struktur. Sila ambil perhatian bahawa getaran akan dijana semasa operasi. Ini bermakna tiang tidak harus bersentuhan dengan objek lain;
 • ketiga, penjana itu sendiri dan bahagian lain sistem. Bateri dan penyongsang yang boleh dicas semula memerlukan penyelenggaraan tetap dan penggantian sistematik. Tiang itu juga perlu dicat, diperiksa dan dijaga dengan tepat pada masanya;
 • Keempat, ada kemungkinan kerosakan apabila timbul lekukan atau taufan yang kuat.
Penjagaan tetap untuk penjana angin akan memastikan anda mempunyai perkhidmatan yang panjang pembantu ini

Penjagaan tetap untuk penjana angin akan memastikan anda mempunyai perkhidmatan yang panjang pembantu ini

Bagaimana untuk memilih penjana elektrik

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli penjana angin rumah persendirian, harga perlu dipelajari. Beri perhatian kepada peranti yang dihasilkan di Rusia, serta dibuat di China: mereka akan lebih murah daripada pemasangan serupa pengeluaran Eropah.

Untuk membuat pilihan yang tepat, adalah patut mempertimbangkan semua plus dan minus pemasangan. Kelebihan penjana angin:

 • kos hanya diperlukan untuk mengekalkan pemasangan;
 • Kerja yang diselaraskan dengan baik tidak memerlukan campur tangan;
 • peranti ini boleh digunakan dalam banyak zon iklim;
 • semua komponen sistem adalah tertakluk kepada haus dan lusuh kecil.

Kelemahan menggunakan penjana termasuk:

 • bunyi bising semasa operasi;
 • pembumian diperlukan;
 • pencegahan berkala diperlukan;
 • Peralatan mungkin rosak semasa taufan atau lapisan gula.

Trend semasa menunjukkan bahawa penjana angin menjanjikan dari segi penggantian penuh atau separa bekalan tenaga untuk sebuah rumah persendirian. Instrumen dengan pelbagai pemasangan solar, penjana diesel atau penjana petrol juga digabungkan. Meningkatkan, sistem sedemikian boleh menjadi alternatif untuk pengeluaran tenaga.

Penjana angin untuk rumah persendirian: Penjana angin yang boleh dipercayai dengan pemutar menegak

Penjana angin yang boleh dipercayai dengan pemutar menegak

Membuat kincir angin dengan tangan anda sendiri

Ia tidak mudah untuk mewujudkan penjana angin berfungsi sepenuhnya untuk rumah peribadi dengan tangan anda sendiri. Setiap bahagian struktur mesti melaksanakan fungsi khususnya. Kincir angin mampu menukarkan tenaga putaran kepada tenaga elektrik. Jika sistem anda menghasilkan arus yang stabil, maka ia mesti disambungkan ke bateri.

Anda tidak boleh menggunakan bateri untuk mengumpul tenaga, tetapi jika ia tersedia, kerja akan stabil. Bahagian wajib adalah penyongsang, yang mengubah tenaga kepada voltan 220V yang dikehendaki. Ia mesti dilakukan angin angin kecil dengan mekanisme swivel. Kipas dipasang pada tiang, kerana pada ketinggian terdapat lebih banyak kemungkinan untuk mencari arus udara. Sokongan mesti dipercayai dan menahan beban dari angin.

Ia adalah perlu untuk mencari dan membeli penjana neodymium, yang akan membolehkan penyingkiran tenaga angin. Skru boleh sama ada berlayar atau berputar. Untuk mengumpulkan semua dan memasangnya pada sokongan, anda perlu membuat asas konkrit yang akan memegangnya dengan selamat. Menggunakan tanda regangan, anda perlu menetapkan tiang dalam kedudukan menegak.

Salah satu pilihan untuk menyediakan bangkai tayar untuk menuang konkrit

Salah satu pilihan untuk menyediakan bangkai tayar untuk menuang konkrit

Agar unit itu dapat melayani anda untuk jangka masa yang panjang, adalah perlu untuk menjalankan penyelenggaraan dan menggantikan bahagian-bahagian yang dipakai pada masa yang tepat.

Bagaimana untuk memilih penjana angin untuk rumah peribadi: nasihat pakar dan pilihan pemasangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 60 = 67