Водата от ямките често е замърсена с различни токсични вещества и може да съдържа външни примеси и патогенни бактерии

Водата от ямките често е замърсена с различни токсични вещества и може да съдържа външни примеси и патогенни бактерии

Повечето хора вярват, че водата идва от добре, A priori е чиста и не може да съдържа вредни примеси. Разбира се, в повечето случаи това е, но се случва обратното. Често течността за пиене е замърсена и съдържа голям брой токсини, примеси, бактерии. Във връзка с това възниква съвсем логичен въпрос: къде и как да се анализира водата от кладенеца и колко струва? Ако се съмнявате в качеството на вашата питейна вода, не се колебайте да извършите специален анализ.

 • В какви случаи е необходима проверка?
 • Къде мога да анализирам?
 • Видове показатели за оценка
 • Етапи на стопанството 
 • Колко струва анализът на водата?
Частната къща е трудно да си представим без източник на питейна вода

Частната къща е трудно да си представим без източник на питейна вода

В какви случаи е необходима проверка?

Това е доброволно събитие, но в живота има времена, когато прилагането му е крайно необходимо.

 1. Придобиване / продажба на недвижими имоти. В първия случай можете да сте сигурни, че ще пиете чиста вода. Във втория - увеличаване на стойността и стойността на офертата за недвижими имоти в очите на потенциален купувач.

  След закупуване на имот, трябва да проверите качеството на питейната вода

  След закупуване на имот, трябва да проверите качеството на питейната вода

 2. Имате проблеми със здравето. Ако вие или вашите близки имате здравословни проблеми, пиенето на чиста вода е ключът към възстановяването. В края на краищата, много заболявания идват поради мръсна вода - лошо храносмилане, настинки, алергични реакции.

  Нискокачествената вода може да причини много заболявания

  Нискокачествената вода може да причини много заболявания

 3. Подготовка за откриване на институции. Ако планирате да отворите DDU или здравен център, клиниката, санаториума, проверка на течността за различни примеси е строго се изисква.
 4. Изчисляване на системни данни. В случай, когато решението е взето придобиване на подходящ филтрационен блок, ще е необходимо да се определи степента на замърсяване на водите.
Проверка на качеството на водната среда преди инсталиране на почистващи системи

Проверка на качеството на водната среда преди инсталиране на почистващи системи

Провеждайте тези събития редовно, като ги повтаряйте на всеки няколко години, защото под влияние на природни фактори съставът на водата може да варира.

Важно! Анализът на течността за пиене е един месец след пробиването. В края на краищата, онечистванията, които се образуват в резултат на монтажа, по това време се изравняват.

Един месец след пробиването е необходимо да се изпращат проби в специална лаборатория

Един месец след пробиването е необходимо да се изпращат проби в специална лаборатория

Къде мога да анализирам?

Има много лаборатории, участващи в извършването на такива анализи. Разликите им са в цената на услугите, както и в качеството на работата. Най-добре е да се даде предимство на големите компании, които са работили дълго време на пазара. Преди окончателното решение да си струва да се запознаете със списъка от тестове, които се провеждат.

Съвет! Също така си струва да се изясни дали фирмата има собствена лаборатория и държавна акредитация. Всяка институция се задължава да сключи договор, в който да бъдат посочени всички тестове и тестове.

Видове показатели за оценка

За да се анализира общото състояние на течността, трябва да се извършат различни тестове. Те включват органолептична, микробиологична, химическа мярка, както и цялостна оценка, която има за цел да даде най-пълна картина на цялостното качество на водата. Традиционно, лъвският дял в лабораториите извършва проверка за няколко индикатора.

Ionomer I-510 е предназначен да определя активността на водородните йони във водни разтвори

Йономер I-510 за определяне на активността на водородни йони във водни разтвори

индикатор Какво означава това?
Хидрогенна йонна активност Нормалната стойност е в диапазона от 6-9 единици. Ако нивото се превиши, водата става неприятна и придобива привидно сапунени свойства. Влошава аромата си.
твърдост Това е критично важен показател, защото показва съдържанието на калциеви и магнезиеви йони в течността за пиене. Ако водата е прекалено здрава, тя уврежда не само машината и ястията, но и здравето на човека.
Сухи остатъци Този параметър отразява съдържанието във вода на различни разтворени вещества с органичен или неорганичен характер.
Наличие на нитрати Концентрацията на тези вредни елементи не трябва да надвишава 45 mg / l. Ако параметърът е по-голям, това може да означава, че почвата е замърсена с нитрати.
Сулфати и хлориди Според нормативните стандарти концентрацията на първите елементи не трябва да надвишава 500 mg / l, а втората - 350.
oxidability Този индикатор означава наличието на кисела среда във водата. Не трябва да надвишава 5-7 mg / l.
Микробиологично изследване  Предлага се броене на количеството микроорганизми, съдържащи 1 ml течност. ГОСТ предполага, че водата от кладенеца не трябва изобщо да ги съдържа.
Органолептични изследвания Тези показатели позволяват оценка на параметри като вкусови качества, фактор на прозрачност, цвят, аромат.
Иони на калций и магнезий могат да причинят отказ на някои домакински уреди

Иони на калций и магнезий могат да причинят отказ на някои домакински уреди

Откриване на концентрацията на биологични обекти в пробата

Откриване на концентрацията на биологични обекти в пробата

Етапи на събития

Според нормативните показатели на стандартите има няколко етапа на анализ на водите.

 1. Сключване на договора с избраната лаборатория.
 2. Пристигането на специалист в къщата, за да вземе вода. Това се прави в специални контейнери. Те поставят времето и мястото на оградата. Обикновено се използват два резервоара - един за химически изследвания, а другият за микробиологичен анализ.
 3. Доставяне на проби, взети в лабораторни условия.
  Вземане на проби

  Вземане на проби

  С помощта на някои устройства е възможно да се извърши анализ у дома

  С помощта на някои устройства е възможно да се извърши анализ у дома

 4. Директно проучване. На първо място се проверяват органолептичните фактори. След това в работата се включват специализирани аналитични химици, които определят наличието на определени химикали във водата. Освен това те се подпомагат от микробиолози, които определят броя на бактериите.

  Провеждане на анализ на проба вода в лабораторията

  Провеждане на анализ на проба вода в лабораторията

 5. В края на работата се правят изводи, които се предават в документална форма на клиентите на инспекцията. Те получават протокол с резултатите от всички тестове, както и основните препоръки за отстраняване на проблемите.

  Пример за компетентен химичен анализ на вода от акредитирана лаборатория на SES

  Пример за компетентен химичен анализ на вода от акредитирана лаборатория на SES

Важно! Графикът на мерките най-често се определя от размера на избраната институция. Малките фирми извършват проверка след няколко седмици, а големите лаборатории се справят със задачата в рамките на 3-7 дни.

Колко струва анализът на водата от кладенеца

Всъщност проучването не е толкова скъпо, колкото изглежда на пръв поглед. В замяна на това клиентът получава огромна полза. Ценовият диапазон за услугите може да варира. Но ние ще вземем предвид средната.

Към бележката! Общо, анализът заедно с разходите за вземане на проби в размер от 3000 до 5000 рубли. Ако това е разширено проучване, то идва на цена до 6000 рубли. Що се отнася до пълния преглед, той ще трябва да плати около 9000 рубли за това. Общата сума зависи от списъка с параметри, които са проверени, както и от списъка с допълнителни услуги.

След анализа експертите ще дадат препоръки как да се подобри качеството на питейната вода, как да се избере филтър или система за почистване

След анализа експертите ще дават препоръки за подобряване на качеството на питейната вода и ще ви кажат как да изберете филтър или почистваща система

Така че ние разгледахме характеристиките на анализа и направихме специални изводи. Важно е да изберете правилната лаборатория, разчитайки на опита от нейната работа, професионализма на персонала, качеството на използваното оборудване и обратната връзка. Само експертите ще могат да провеждат събитието възможно най-компетентно и компетентно.

Анализ на водата от кладенеца: видовете показатели, етапите и разходите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =