съдържание

 • Zamiokulkas: домашни грижи
 • Възпроизвеждане на zamiokulkasa: разделяне и резници
 • Вредители и болести на zmioculcas: причини и лечение

Растението zamiokulkas - декоративни и широколистни, с лъскави, големи,зелен издънки и листа, които запазват цвета си през цялата година. Животът е 5-10 години. Той идва от сухите райони на Африка сочен Тя е в състояние да съхранява вода в месести корени, стъбла и листа.

Красива и вечнозелена растение zamiokulkas

Красива и вечнозелена растение zamiokulkas

Zamiokulkas или"долларовое дерево"

Zamiokulkas или "доларово дърво"

Поради сходството с Crassula, които нарича "пари дървото", Zamioculcas, който е месест и по-големи, така че търси по-впечатляващ, наречена "долар дърво." Смята се, че отглеждането на този вечнозелен завод гарантира постоянното присъствие на вечнозелена валута.

Zamiokulkas ще се поберат перфектно във вашия интериор

Zamiokulkas ще се поберат перфектно във вашия интериор

Друг знак се дължи на факта, че у дома растението почти не цъфти - поради това едно момиче, което постига своя цъфтеж е гарантирано щастие на жените. Но тъй като появата на цветя е изключително рядко явление, друго име "zamiokulkas - цвете на целомъдрие" се е утвърдило. А в Китай се използва и като новогодишно дърво.

Цъфтящ zamiolkusa - изключително рядко явление

Цъфтящ zamiolkusa - изключително рядко явление

 • Съвет! Тъй Zamioculcas сок съдържа токсични вещества, които могат да причинят алергии или чревни нарушения, се грижат за тях (за рязане, презасаждат) трябва да носят ръкавици. Също така, уверете се, че домашните любимци и малките деца не опитват растението, в противен случай рискът от отравяне е много висок.

Поради факта, че растението сравнително наскоро (от началото на 2000 г.) се въвежда в културата се предлагат главно се намери своето "чиста" форма на ботанически - Zamioculcas zamielistny. През 2007 г. обаче се появи първият хибрид - кратък сорт "Zamicro", който се различава от оригиналния от миниатюрата си (расте не повече от 60 см височина) и по-малки, елегантни листа.

Zamiokulkas Zamicro

Zamiokulkas Zamicro

Zamiokulkas: домашни грижи

Поради непринудеността и пластичността му, замитикулаките станаха доста често гостуващ и любим на фито-дизайнерите. За успешното му отглеждане е необходимо да се спазват няколко прости правила:

 • температура - растението се чувства достатъчно удобно в широк диапазон от температури - от 12 до 30 ° C, но за летния период температурата ще бъде оптимална в рамките на 18-26 ° С, а през зимата - 14-16 ° С. В това растение е много чувствителен към температурни промени - те могат да причинят пожълтяване и падащи листа
Zamiokulkas стана доста често гостуващ и любим на фито-дизайнерите

Zamiokulkas стана доста често гостуващ и любим на фито-дизайнерите

Съвет! Избор на място за zamiokulkasa, трябва да се помни, че растението не толерира течения - това е една от основните причини за заболявания.

 • осветление - zamiokulkas достатъчно адаптивни към всички светлинни режими. Расте добре и при ярка светлина (въпреки че продължителното излагане на горещо слънце може да причини изгаряне на листовата плоча) и частична сянка, дори при силно засенчване. Вярно е, че в последния случай интензивността на растежа му ще бъде незначителна, а листата - извити и малки, и образуват буйни дебели храсти, няма да работят.

Съвет! Тъй като листата непрекъснато се привличат към светлината, така че формата на растението да не се счупи, zamiokulkas трябва периодично да се върти около оста.

Zamiokulkas се адаптира достатъчно добре към всички светлинни режими

Zamiokulkas се адаптира достатъчно добре към всички светлинни режими

 • почва - за нормален растеж zamiokulkasa се нуждаят от хлабав субстрат, не много плодороден, като цяло за кактуси и сукуленти. За да се избегне стагнация на почвената влага, което ще провокира клубен гниене и листа, отводняване трябва да заема една четвърт от общия обем на тенджерата, както и съдържанието на пясък и перлит в основата трябва да бъде около 50%. Добра добавка ще бъде сган или въглища. "Тежки" водоустойчива почва е абсолютно противопоказан за кацане zamiokulkasa
Zamiokulkas е много красиво и елегантно растение

Zamiokulkas е много красиво и елегантно растение

 • поливане - умерено умерено, глинената могила трябва да изсъхне не само отгоре, но и малко по средата. Ако не сте сигурни, тогава е по-добре да изчакате ден-два - растението ще може да си осигури влагата, съхранена в стъблото и листата. Режим на напояване - през лятото 1 път в 2 седмици, през зимата - веднъж месечно
Zamioculcas"Variegata"

Zamiokulkas «Variegata»

 • влажност - zmiokulkas, сякаш създадени за нашите Апартаменти с централната отопление, в който въздухът е много сух през зимата. Не е необходимо редовно пръскане, но периодично е необходимо листата да се избърсват с влажна гъба, за да се измие натрупаният прах
 • трансплантация - корен Zamioculcas достатъчно мощна, така че той ще трябва доста мощен пот, глина по-добре, тъй като расте подложка не може да се деформира само, но и разрушават дори пластмасови бутилки. Ако младите (1-2 години) на растението се препоръчва да се пресаждат всяка година, "зрял" възраст Zamioculcas трансплантацията се извършва много по-рядко, понякога - веднъж на 3-5 години, в зависимост от скоростта на растеж. В същото време новият пот е избран само с 20-30% повече от предишния.
Zamiokulkas има доста мощна коренна система

Zamiokulkas има доста мощна коренна система

Преди да трансплантира zamiokulkas, той се извлича, внимателно се разбива старата земя и се отстраняват слабите, меки и изгнили корени. В нов съд, растението е засадено на същата дълбочина, както в старата. След това се премества в полусферата и остава сам

Възпроизвеждане на zamiokulkasa: разделяне и резници

При условията на домашно отглеждане, възпроизводството на zamioculcas може да се извършва изключително вегетативно. За да получите ново растение, можете да използвате всяка част от растението, но най-простият и най-ефективен начин е да се раздели растението. Възрастното растение се изважда от гърнето и коренът се разделя, всеки бъбрек трябва да има бъбреци - след засаждането те ще се събудят и ще дадат странични издънки.

Фантастично красива поляна на замйокуласки разсад

Фантастично красива поляна на замйокуласки разсад

След изсушаване разделената част се засажда в саксия, а бъбреците - в дълбочина в основата на листа. За да се подобри преживяемостта, могат да се използват стимуланти. Заводът трябва да бъде поставен на ярко топло място, в допълнение може да бъде покрит с пластмасов филм или прозрачен стъклен капак, за да се получи ефект оранжерии.

Zamiokulkas идеално се вписва в интериора в модерен стил

Zamiokulkas идеално се вписва в интериора в модерен стил

Друг метод е размножаването с резници. Нарязаният дръжък е разделен на части, които извършват срезове между листата. След изсушаване нарязаното в продължение на един час, стъблото се вкарва във вермикулита и се напоява изобилно и се изработва със сауна, която се поставя на топло, добре осветено място. Вермимулитът се поддържа леко влажен. Процесът на образуване на корени и последващото натрупване на грудката подземна коренища е доста дълъг - може да продължи няколко месеца, а новите листа ще се появят само след шест месеца. За възпроизвеждане могат да се използват единични пластини, но в този случай процесът ще бъде още по-дълъг.

Малкото растение на змиокула

Малкото растение на змиокула

Съвет! По-голямата част от растението е взето на вкореняване на по-бързо, образувана коренище, толкова по-голям е, толкова по-скоро ще бъде възможно да се получи пълно копие на Zamioculcas на младите растения.

Вредители и болести на zmioculcas: причини и лечение

Основният знак за нездравословно растение - змиокулсът става жълто, може да има няколко причини за това:

 • неправилно поливане - основната и най-често срещана причина. Честото поливане при ниска температура причинява разпадане на коренището, в резултат на това - пожълтяване на листата.
 • изгаряне от слънце - растението е твърде дълго под слънцето, през лятото от 11 до 15 часа е по-добре да го засенчи
 • прекомерно торене - zamiokulkas е доста бавно растящ вид, но не се опитвайте да "разсейвате" растежа му чрез увеличаване на торенето. Прекомерният тор води до смъртта на корените, а след това - и цялото растение
Ярките листа са един от признаците за добра грижа за растенията.

Ярките листа са един от признаците за добра грижа за растенията.

Неравномерното напояване може да се укаже чрез появата на листа на тъмни петна или гниене на гниенето на багажника. Друга причина, поради която zmioculcus става жълт, е погрешната почва, с недостатъчна пропускливост на вода и въздух. За да запазите растението, изкопайте коренището и отстранете засегнатите му гниещи части, секциите се обработват (изсипват) с натрошени въглища. В допълнение, растението (както на земната, така и на подземната част) се третира със системен фунгицид (безазол, оксихиум) и се трансплантира, като напълно замества субстрата

Zamiokulkas става все по-популярен

Zamiokulkas става все по-популярен

Zamiokulkas почти никога не са засегнати от насекоми - дебели гланцови листа са покрити с дебела кожа, която действа като надеждна защита срещу вредители. Но все пак понякога има:

 • листна въшка - засяга растението през лятото, ако се носи на чист въздух. Симптомите - засегнатите листа първо са изкривени, след това обезцветени, започват да пожълтяват и да падат. Лечението на растението се улеснява от готови препарати като интавир, решен, фитотерапия и др.
 • щитовидна жлеза - неканени гости от съседните растения. Отначало присъствието им е незабележимо, но след това листата и стъблата започват да се покриват с тъмни петна. Възрастните индивиди могат да бъдат отстранени с мокра гъба, ларвите са унищожени чрез пръскане със сапунен разтвор или инсектициди

 • дребно насекомо вредител - също падат от съседните растения. Следи от тяхното присъствие - върху листата са засегнати области със сребрист цвят, стъблата са огънати, следи от екскременти са забележими. Вредителите се унищожават след многократно третиране (напръскване) на растението с инсектициди
 • паякообразни акари - външният му вид предизвиква прекалено сух въздух. Основните признаци са появата на бяла тънка паяжина в интерните, след това листата започват да жълт, изсъхват и падат. За борба с вредителя, листата могат да бъдат избърсвани със сапунена гъба или поръсени с малко количество тютюнев разтвор, след което растението се поставя под топъл душ. Ако операциите не са успели, тогава zamiokulkas се третират с инсектициди
Zamiokulkas - тежестта и благородството на един човек

Zamiokulkas - тежестта и благородството на един човек

Zamiokulkas видеоклип

Снимката на Zamiokulkas

Замиокулькас (33 снимки): засаждане, отглеждане, грижи у дома

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 87 = 91