Jedilne mize. Oblikovanje in ergonomijo jedilnega miza je treba nameniti pozornost, saj za njim preživljamo veliko časa v družinskem krogu in z gostom

Oblikovanje in ergonomijo jedilnega miza je treba nameniti pozornost, saj za njim preživljamo veliko časa v družinskem krogu in z gostom

Dejstvo, da so jedilne mize že dolgo igrale pomembno vlogo v človeškem življenju, so jasno razvidne iz številnih reči o hiši. »Miza je Božja dlaka,« so rekle naše babice, ki so jo prekrivale z lepo namizno krpo in razstavljale s posodo. Sodobna družina ne počuti toliko o običajnem pohištvu, vendar ima tudi lastne zahteve za ta koristen atribut našega življenja. Kateri modeli so izdelani danes in kakšne so njihove značilnosti.

Vsebina

  • Vrste
  • Mize za jedilnico razširljive
  • Mehanizmi tabel - transformatorjev
  • Materiali
  • Večstranski modeli
Jedilne mize. Jedilna miza je lahko poudarjena v jedilnici s pomočjo barve

Jedilna miza je lahko poudarjena v jedilnici s pomočjo barve

Sijajna bela jedilna miza za 4-6 oseb

Sijajna bela jedilna miza za 4-6 oseb

Jedilne mize. Teksturirana površina mize iz mize ni nujno prekrita s prtičem

Teksturirana površina mize iz mize ni nujno prekrita s prtičem

Vrste

Dolgo časa so bile mize v eni obliki, obliko pravokotnika. Dolga ali kratka, so bila v gradovih srednjeveškega plemstva in v kočah kmetov, v palačah kraljev in v slikanih terimah bojarjev. Sčasoma so začele uporabljati tabele različnih konfiguracij, vendar nikoli niso šle po modi in so se uvrščale na seznam nezadovoljenih stvari. Aktualno kosilo mize in stoli in v sodobni notranjosti.

V veliki družini jedilnih miz, ki so tradicionalno razdeljene v oblike. Ne glede na to, kako so oblikovalci sofisticirani, se ne morejo izogniti legam geometrije, zato lahko izbirate med krožnimi, kvadratnimi, pravokotnimi in ovalnimi mizami.

Jedilne mize. Steklena jedilna miza za tri osebe z betonsko obokano obokano podlago

Steklena jedilna miza za tri osebe z betonsko obokano obokano podlago

Jedilne mize. Igra s sliko naravnih materialov v sodobni pravokotni jedilni mizi

Igra s sliko naravnih materialov v sodobni pravokotni jedilni mizi

Najbolj priljubljen tip je velika jedilna miza pravokotne oblike, ki izberejo konzervativce. Menijo, da je pravokotnik optimalen za dajanje številnih gostov.

Jedilne mize. Najbolj priljubljena in vsestranskostna možnost: miza za 6 oseb. Če je miza samo-okrašena, je bolje, da tekač raje navadno prti

Najbolj priljubljena in vsestranskostna možnost: miza za 6 oseb. Če je miza samo-okrašena, je bolje, da tekač raje navadno prti

Jedilne mize. Tabela v industrijskem slogu na težkih nogah

Tabela v industrijskem slogu na težkih nogah

Jedilnica se uporablja tudi za nas okrogla, pogosto zasedajo osrednje mesto v dnevni sobi ali veliki kuhinji. Očitno je, da tak model ne gleda na steno in ergonomija prostora ne bo v uporabi. Za okroglo mizo potrebujete prostor, ki je povezan z njegovo velikostjo in lepo zasnovo, ker v središču sobe nehoteno privlači pozornost.

Jedilne mize. Majhna okrogla jedilna miza kot središče sestave sobe

Majhna okrogla jedilna miza kot središče sestave sobe

Jedilne mize. Podčrtana krepost v sodobnem dizajnu lesene jedilne mize na stojalu

Podčrtana krepost v sodobnem dizajnu lesene jedilne mize na stojalu

Manj pogosto si lahko ogledate jedilno mizo ovalna, čeprav navzven izgleda elegantno in v notranjosti prinaša poseben zavoj. Vendar pa z njim isto zgodbo kot s krogom: oval je treba dodeliti mesto sredi sobe, tako da je bilo videti organsko.

Jedilne mize. V jedilnici podeželske hiše lahko postavite masivno mizo iz naravnega kamna ali njegovo imitacijo za veliko število gostov

V jedilnici podeželske hiše lahko postavite masivno mizo iz naravnega kamna ali njegovo imitacijo za veliko število gostov

Kvadratna miza ni manj priljubljena kot pravokotna, vendar obstaja nekaj odtenkov s svojo postavitvijo v notranjost. Trg je manj demokratičen od pravokotnega nasprotnika in zahteva kompetentno mehčanje njene ekvilatralnosti z drugimi deli pohištva.

Jedilne mize. Če vam tla jedilnice omogočajo, vam je všeč velika okrogla miza

Če vam tla jedilnice omogočajo, vam je všeč velika okrogla miza

Obstajajo variante trikotne oblike, vendar je to že s področja ustvarjalnosti, okrepljeno s stilno orientacijo, ali v primeru, ko je pred nami log-dining miza. Pogosto oblikovalci dajejo takšne modele asimetrične osnove, ki zavračajo klasični trikotnik, vendar priznavajo, da jih je zelo težko prilegati v notranjost.

Po obdelavi obrazcev, pojdimo na funkcije. V življenju jedilnice so tedenske dni, vendar so tudi počitnice. In tu moramo skrbeti glede velikosti predmeta. Vendar pa so proizvajalci že dolgo rešili naš problem in ustvarili so jedilno mizo, zložljivo mizo, univerzalno.

Jedilne mize. Nestandardna in zelo dekorativna rešitev bo jedilna miza iz kamna, obdelava pa bo občutila hrapavost

Nestandardna in zelo dekorativna rešitev bo jedilna miza iz kamna, obdelava pa bo občutila hrapavost

Mize za jedilnico razširljive

S prihodom prve zložljive mize se je začelo aktivno iskanje različnih načinov preoblikovanja majhne mize v veliko. In danes imamo široko izbiro. Moderna jedilni mizni transformator predstavlja več možnosti:

  • zložljivo
  • poklopec
  • drsna

Najbolj presenetljiv primer zložljive mize je namizna knjiga. V prepognjenem stanju postane improvizirana nočna miza, v pol odprtem prostoru pa se odlično spopada s funkcijami družinske jedilne mize, na počitnicah pa se lahko zlahka pretvori v prostoren prostor za praznik.

Jedilne mize. Konzolna miza s teleskopskim mehanizmom, zložljiva v polno jedilno mizo za 6 oseb

Konzolna miza s teleskopskim mehanizmom, zložljiva v polno jedilno mizo za 6 oseb

In, končno, možnost, ko je del delovne table na drugi strani. Pri razvijanju se ustvari učinek preobrata knjige.

Jedilne mize. Klasični obliki in futuristični obrisi sijajne mize z pozlačenimi nogami

Klasični obliki in futuristični obrisi sijajne mize z pozlačenimi nogami

Zložljivi modeli so najbolj ergonomski. Idealne so za majhni apartmaji. So pritrjeni na steno, opremljeni z nogami in skoraj nevidni, ko so zloženi. Njihova edina pomanjkljivost je pomanjkanje mobilnosti. Ta možnost je optimalna za eno osebo ali za starejši par.

Jedilne mize. Majhna zložljiva jedilna miza je odličen trik za ohranjanje prostora z majhnimi posnetki ohišja, z eno samo minus - stacionarnostjo

Majhna zložljiva jedilna miza je odličen trik za ohranjanje prostora z majhnimi posnetki ohišja, z eno samo minus - stacionarnostjo

Priljubljena v večini tabel je jedilna miza univerzalna v smislu delovanja in kot eleganten dekorativni objekt v notranjosti. Lahko so okrogle in ovalne, pravokotne in kvadratne. Drsni mehanizem je praviloma preprost in ne zahteva posebnih pretvorb: dva ali tri premike in miza za sprejem gostov je pripravljena.

Jedilne mize. Okrogla drsna miza, če je potrebno, poveča površino namizne plošče za polovico, z minimalnim naporom in zelo gladkim delovanjem nastavkov

Okrogla drsna miza, če je potrebno, poveča površino namizne plošče za polovico, z minimalnim naporom in zelo gladkim delovanjem nastavkov

Mehanizmi tabel - transformatorjev

Linijo transformatorjev predstavljajo več vrst tabel.

V tabelah z mehanizmom žaluzije se dodatne podrobnosti mize segajo s stranic. To je najprimernejši način razvijanja, ki ga lahko vsak član družine obravnava.

Tabele, opremljene z avtomatskim mehanizmom, predlagajo, da se dodatna miza samodejno podaljša, ko se glavni del premakne.

Nasvet! Ko izberete transformatorsko mizo, preverite drsni mehanizem v delovanju, ocenite, kako priročno je, da ga postavite, poskrbite za pritrditev delov.

Jedilne mize. Dva v enem: minimalistična jedilna miza, ki skriva drugo površino pod pultom, da igra bazen

Dva v enem: minimalistična jedilna miza, ki skriva drugo površino pod pultom, da igra bazen

Materiali

Pri nakupu jedilne mize smo poleg cene upoštevali tudi dva glavna vidika - moč in lepoto. Obe sta odvisni od materiala, iz katerega je izdelan model.

Tradicionalna jedilna miza iz polja izgleda razkošno in bogato, vendar pa tehta veliko, navzven monolitno in zahteva stalno lokacijo. Dober je v veliki dnevni sobi dežela. V majhni različici je primerna tudi v mestnem stanovanju, vendar z velikimi posnetki.

Jedilne mize. Stacionarna se nahaja v sestavi sobe masivno leseno jedilno mizo

Stacionarna se nahaja v sestavi sobe masivno leseno jedilno mizo

Jedilne mize. Igra na kontrast: ogromen leseni mizi vrh jedilne mize na legi kovinske noge geometrijske oblike

Igra na kontrast: ogromen leseni mizi vrh jedilne mize na legi kovinske noge geometrijske oblike

Pogosto najdene jedilne mize iz lesa se lahko pripisujejo najbolj trajnim modelom. Z enostavnim dizajnom se odlično prilegajo k rustikalnemu slogu. Za ljubitelje prefinjenosti je bolje, da izberete ročno izdelane izdelke z okrašenimi detajli dekor in dragih vrst lesa. Takšna miza bo postala pravi okras notranjosti in ohranila vse njene uporabne funkcije.

Jedilne mize. Nenavadno, mize z mizo vrhovi iz tesno opremljenih trdnih rezin lesa

Nenavadno, mize z mizo vrhovi iz tesno opremljenih trdnih rezin lesa

Jedilne mize. Iztrebljen šik kiparske krožne jedilne mize iz betona

Iztrebljen šik kiparske krožne jedilne mize iz betona

Novi trend so steklene jedilne mize, ki niso manj trpežne od lesa, vendar zahtevajo bolj previden odnos. Organski za take sloge kot hi-tech, moderno, Sredozemlje. Poleg tega steklo potrebuje posebno skrb, tako da ohranja svoj videz za dolgo časa.

Jedilne mize. Steklena miza na jedilni mizi odpre pogled na noge iz nenavadne oblike in barve, ki služi kot samostojni predmet dekor

Steklena miza na jedilni mizi odpre pogled na noge iz nenavadne oblike in barve, ki služi kot samostojni predmet dekor

Jedilne mize. Lepo videti countertops tradicionalnih jedilnih miz iz naravnega kamna, in najbolj praktično v vsakdanji uporabi - imitacija kamna

Lepo videti countertops tradicionalnih jedilnih miz iz naravnega kamna, in najbolj praktično v vsakdanji uporabi - imitacija kamna

Jedilne mize. Stacionarna betonska jedilna miza z geometrijsko obliko - drzna izbira, ki bo dobro obdana z naravnimi materiali v dekoraciji prostora

Stacionarna betonska jedilna miza z geometrijsko obliko - drzna izbira, ki bo dobro obdana z naravnimi materiali v dekoraciji prostora

Večstranski modeli

Tudi v tako imenovanem pohištvenem pohištvu, kot jedilna miza, oblikovalci najdejo priložnost, da obvladajo svoj videz na izviren način. Še posebej opazen je trend v tabelah-transformatorjih.

Jedilne mize. Varjena oblika velike jedilne mize v industrijskem slogu na kolesih in z improviziranim ograjnim sistemom, na katerem je mogoče pritrditi razsvetljavo ali preprosto obešati kuhinjske pripomočke

Varjena oblika velike jedilne mize v industrijskem slogu na kolesih in z improviziranim ograjnim sistemom, na katerem je mogoče pritrditi razsvetljavo ali preprosto obešati kuhinjske pripomočke

Umetniške slike oblikovalcev in tehnične zmožnosti inženirjev dajejo uporabniku te škatle čarovnikov. Jedilne mize se pretvorijo v kompaktne mize, izvrstne police, elegantne mize za kavo. Kompleksni mehanizmi razvijanja ne preplavijo kupcev, ker kupujejo mizo, prejmejo več kosov pohištva hkrati. Moderne mize se lahko spustijo in dvigajo, postanejo širše in dlje, spremenijo konfiguracijo in obliko.

Zelo lepo izgleda, da je jedilna miza zložljiva ovalna, gladka krivina na mizi, ki daje prijetni prefinjenosti notranjosti. Ko je zložen, je lahko ovalen in okrogel, kar koristi tudi notranjosti.

Jedilne mize. Moderna kombinacija materialov: bela sijajna pult na teksturirani leseni podlagi

Moderna kombinacija materialov: bela sijajna pult na teksturirani leseni podlagi

Dejansko za majhne sobe, majhna jedilna miza ni brez dekorativnih rozin. Zanimiv model s polkrožno mizo, pritrjen na steno. Pogosto so "otroci" opremljeni s steklenimi vrhovi iz barvnega in prozornega stekla. Pri oblikovanju značilnosti majhnih miz je treba poudariti prisotnost ene noge, ki zagotovo igra v roke ergonomije prostora.

Jedilne mize. Okrogla jedilna miza, zasnovana za dva ali tri osebe - lepa možnost, prihranek prostora

Okrogla jedilna miza, zasnovana za dva ali tri osebe - lepa možnost, prihranek prostora

V večplastni družini jedilnih miz lahko vsakdo najde tisto, ki ne bo samo postala funkcionalna tema situacije, temveč bo sprožila toplo družinsko tradicijo. Nič ne zbližuje gospodinjstev skupaj kot okusni obrok. Na splošno mizo in kultura prehranjevanja sta drugačna in gostiteljica bolj pogosto hvali. Ne opustite starodavne tradicije, izberite mizo za okus in uživajte v očarljivem udobju doma.

Jedilne mize. Steklena miza z gladkimi obrisi daje notranjost jedilnice lahkotnost in zračnost

Steklena miza z gladkimi obrisi daje notranjost jedilnice lahkotnost in zračnost

Jedilne mize (56 pik): sorte, materiali, oblikovanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − 52 =