Ruang tamu yang luas dengan tingkap di atas bumbung

Ruang tamu yang luas dengan tingkap di atas bumbung

Kemudahan meletakkan barang-barang dan memelihara pesanan di rumah menyediakan sistem storan fungsian, yang mesti diurus dengan betul. Sekiranya anda mempunyai kawasan yang kecil, dan terdapat banyak perkara yang berbeza dan segala-galanya perlu diletakkan secara ringkas, anda boleh menggunakan penyelesaian seperti rak di bawah siling. Dalam kes ini, bilik tidak akan berantakan almari dan perabot lain yang diletakkan di atas lantai, dan objek yang tidak digunakan sering dapat dialih keluar dari medan pandangan.

 • Di mana untuk meletakkan sistem storan?
 • Bagaimana untuk membuat sistem penyimpanan diri?
 • Nuansa penting
Interior dapur dalam gaya berteknologi tinggi

Interior dapur dalam gaya berteknologi tinggi

Di mana untuk meletakkan sistem storan?

Di setiap rumah, anda boleh mencari ruang untuk lokasi rak siling. Mereka boleh dibuat di tempat-tempat seperti apartmen:

 1. Dapur. Di sini anda boleh membuat rak di atas pintu, di sepanjang dinding, isi ruang di atas peti sejuk atau set dapur.
 2. Dewan masuk. Di dalam bilik ini, sistem storan disusun pada akhir, di sepanjang satu dinding.
  Dapur kecil dengan rak di siling

  Dapur kecil dengan rak di siling

  Bakul untuk menyimpan barang-barang di bahagian dalam lorong

  Bakul untuk menyimpan barang-barang di bahagian dalam lorong

 3. Bilik mandi. Dalam ruangan sedemikian, ruang di atas pintu atau sepanjang dinding paling kerap digunakan, zon bilik mandi tidak terjejas.
 4. Bilik-bilik hidup. Dalam kes ini, rak tersebut diletakkan di sepanjang perimeter semua dinding atau hanya satu. Anda boleh membuat set dengan meletakkan di kedua-dua belah pihak pintu kabinet dan rak di atasnya.

Nasihat! Sekiranya bilik itu sempit, jangan membuat rak di sepanjang dinding panjang, ini akan memperlihatkan ruang yang jauh lebih visual, dan ia akan menyusahkan menggunakan sistem sedemikian.

Kami meletakkan rak di dapur

Bilik ini di dalam rumah sering mempunyai saiz yang kecil, jadi penggunaan rak di bawah siling kerana praktikal dan kemudahan. Tempat dan gunakan sistem sedemikian boleh dilakukan dengan pelbagai cara:

Nasihat! Tempat yang baik, yang sering tidak digunakan, adalah set dapur kabinet atas. Anda boleh melengkapkan rak dari bahan yang sama seperti di bahagian lain perabot. Lihatlah bergaya bakul di rak terbuka.

Permukaan kerja dapur, terletak di bawah tingkap

Permukaan kerja dapur, terletak di tingkap

Reka bentuk rumah persendirian dengan warna putih

Reka bentuk rumah persendirian dengan warna putih

 • Di atas peti sejuk juga banyak ruang yang tidak digunakan, yang mudah dipenuhi, tergantung rak yang boleh anda lakukan letakkan hidangan atau benda hiasan.
 • Jika anda adalah pemilik bilik dengan siling tinggi, anda boleh meletakkan rak dalam beberapa baris, dan ini akan menjadi penyelesaian yang mudah dan praktikal.

Bagaimana untuk menyusun sistem storan di bilik mandi?

Dalam kes ini, ini adalah pilihan menang-menang, kerana anda perlu meletakkan banyak perkara, dan ruang di bilik mandi adalah terhad. Rak terbuka di bawah siling boleh digunakan untuk menyimpan kertas tandas atau tuala; ia menyerupai a mezzanine, tetapi tidak mengganggu dan membolehkan anda menyimpan semua barang yang diperlukan. Tetapi untuk memiliki akses kepada rejimen sedemikian, anda perlu mendapatkan tangga,

Rak dengan tangan mereka sendiri di bilik kebersihan

Rak dengan tangan mereka sendiri di bilik kebersihan

Rak buku di pedalaman

Untuk menyimpan buku, anda boleh memilih cara rak di bilik tidur, ruang tamu atau lorong. Pilihan terbaik ialah rak terbuka dengan satu petak. Berkesan seperti struktur sedemikian, jika terletak di bilik yang berbeza di seluruh rumah.

Lokasi rak di atas pintu

Selalunya reka bentuk ini adalah kecil dan boleh digunakan untuk tujuan praktikal dan menjadi elemen hiasan. Untuk bilik mandi, ia boleh menjadi tempat untuk bahan kimia rumah tangga, tuala bersih atau barangan lain dan produk penjagaan diri.

Idea ini! Di bilik tidur, anda boleh membuat portal di sekitar pintu di mana anda boleh meletakkan pelbagai perkara kecil yang sangat diperlukan di setiap rumah.

Niches yang berbeza untuk siling loteng

Sekiranya anda mempunyai individu rumah dengan loteng, maka anda mempunyai bilah siling di mana anda boleh menguruskan ruang penyimpanan asli dan lapang. Adalah wajar untuk mereka bentuk relung dalam proses mendirikan sebuah bangunan, tetapi adalah mungkin untuk mencipta mereka dalam struktur siap. Dalam kes ini, strukturnya kuat, mampu menahan beban berat, jadi anda boleh meletakkannya pada pelbagai objek berat dan jangan takut bahawa mereka akan memecahkan rak.

Bilik almari pakaian di lantai loteng

Bilik almari pakaian di lantai loteng

Rak dan penggunaan perabot ke siling

Pilihan yang mudah dan praktikal untuk mewujudkan ruang penyimpanan di dalam rumah - rak. Jika anda tidak mahu mempunyai rak atau niche di seluruh dinding, sudah cukup untuk membeli model khas rak siap sedia dan melampirkannya ke siling. Di bawahnya, dengan mudah muat perabot lain: meja, sofa atau almari.

Terdapat juga kemungkinan untuk melengkapkan bilik dengan perabot dengan ketinggian di bawah siling, yang akan memungkinkan untuk tidak mencipta bagaimana untuk menetapkan pelbagai jenis rak, tetapi untuk menetapkan ketinggian maksimum kabinet.

 • Sebagai contoh, membeli almari pakaian, yang membolehkan anda menampung sejumlah besar objek, menyembunyikannya dari pandangan luar.

Tidak perlu menggerudi dinding. Kemunculan perabot sedemikian jauh lebih menarik daripada kabinet konvensional.

Bagaimana untuk membuat sistem penyimpanan diri?

Penyelesaian siap untuk pilihan tertentu dan saiz premis yang anda tidak dapat mencari. Jika anda ingin membeli produk siap di kedai, anda perlu berpuas hati dengan kontraksi yang diwakili oleh kilang pembuatan perabot. Pilihannya tidak besar, dan dimensi tidak selalunya sesuai dengan situasi tertentu. Terdapat hanya dua pilihan - untuk memerintahkan pelaksanaan reka bentuk individu atau untuk melakukannya sendiri.

Untuk pengeluaran rak bakat yang hebat tidak diperlukan, cukup untuk memiliki kemahiran tertentu, dapat menggunakan alat dan membeli bahan yang cukup untuk pekerjaan tersebut.

Nasihat! Untuk memulakannya adalah perlu untuk memilih tempat dan berfikir pilihan susun atur rak. Selepas memilih, ukur ruang yang anda bercadang untuk mengisi struktur berengsel.

Peringkat seterusnya kerja akan menjadi pengeluaran lukisan. Anda boleh membuat lukisan dengan tangan, adalah penting untuk menetapkan dengan betul dimensi dan parameter produk anda, supaya segala-galanya sangat jelas. Menurut lukisan, adalah perlu untuk memotong unsur-unsur yang akan dipasang ke dalam struktur siap.

 • Untuk pengeluaran, anda boleh memilih bahan yang diperbuat daripada kayu: papan, papan lapis atau papan serpih. Ini adalah pilihan murah yang sesuai dengan anggaran anda.

Setelah semua bahagian siap, perlu membuat perhimpunan dan menetapkan komponen utama dan bahagian-bahagian struktur, semestinya mencuba mereka ke tempat di mana mereka akan berada. Dengan pembuatan semua peringkat yang betul, struktur siap akan mudah dimuatkan ke tempatnya. Hanya akan menggantungnya di dinding.

Memasang rak buatan sendiri

Memasang rak buatan sendiri

Pemasangan rak yang dibeli di kedai

Pemasangan rak yang dibeli di kedai

Untuk pengeluaran tahap ini, anda memerlukan pengikat. Pada ketika ini, rak digantung pada kurungan dan hiasannya. Selepas melengkapkan semua peringkat, anda mendapat tempat yang sesuai untuk menyimpan barang atau unsur hiasan di pedalaman.

Nuansa penting

Apabila melampirkan rak, semak bahawa semua bahagian produk berpaut kepada pengikat pada dinding. Adalah lebih baik menggunakan kurungan khas - tidak seperti dowels biasa, mereka lebih dipercayai.

Dapur ditetapkan dengan fasad kelabu

Dapur ditetapkan dengan fasad kelabu

Penting! Berhati-hati mempertimbangkan apa yang akan anda simpan, kerana penting untuk mengambil kira daya beban. Untuk meletakkan item berat, lebih baik memilih bahan untuk rak yang akan menahan beban berat, seperti papan atau papan lapis tebal. Untuk penyimpanan gizmos kecil dan ringan, struktur dari papan partikel atau eternit sesuai. Keputusan ini mesti diambil semasa pembaikan.

Rak untuk siling untuk garaj

Rak untuk siling untuk garaj

Apabila memilih rak, anda perlu mengambil kira beban perkara yang akan anda simpan di sana

Apabila memilih rak, anda perlu mengambil kira beban perkara yang akan anda simpan di sana

Satu perkara penting ialah organisasi akses kepada struktur siling yang telah siap. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu tangga atau kerusi, Untuk mendapatkan objek dari ketinggian yang hebat, dan untuk meletakkan peranti-peranti di lantai perlu ruang yang cukup.

Di tempat-tempat seperti itu, masukkan barang-barang yang sering tidak digunakan, dan ini menunjukkan bahawa habuk boleh berkumpul di sana. Untuk menghadkan hitnya, anda boleh membuat pintu atau tirai, yang akan melindungi objek yang disimpan dari kesannya.

Rak di siling: membebaskan ruang yang berguna di apartmen tanpa kerumitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 + = 44