Полице у кухињи - функционалне и практичне

Полице у кухињи - функционалне, практичне и више него естетски угодне

Зидне полице у кухињу - функционалан и ефикасан детаљ који треба да буде у свакој кухињски сет. Недавно су отворене полице у кухињи све популарније. Такви модели изгледају свежи, занимљиви и релевантни. Они чине кухињу отворенијим и стављају се на полице светле и лијепе плоче, свеће, тегле и кутије пружају удобност и удобност собе. Кухиње са полицама најчешће се користе у америчким становима. Међутим, европске љубавнице нису наклоњене употреби ове идеје. Фотографије дате у чланку ће вам помоћи да се крећете како најбоље организовати отворене полице у вашој кухињи.

 • Предности отворених полица у кухињи
 • Недостаци коришћења отворених структура у кухињи
 • Опције локације полица
 • Коришћење углова полица у унутрашњости кухиње
 • Полице у стилу државе и прованси
 • Полице у кухињи у скандинавском стилу
 • Полице у високотехнолошком стилу
 • Материјал полица
 • Неуобичајена употреба кухињских полица
 • Како направити полице својим рукама

 

Дрвене полице у комбинацији с зидовима

Дрвене полице у комбинацији с зидовима

Отворите полице као део кухињског ормана

Отворите полице као део кухињског ормана

Типичне америчке кухиње са малим отвореним полицама

Типичне америчке кухиње са малим отвореним полицама

Предности отворених полица у кухињи

Постављање отворених полица помаже у решавању неколико проблема одједном. Као што знате, кухиња је најскупља куповина за стан. Један од начина да смањите трошкове кухиње без приметног губитка квалитета и функционалности је коришћење отворених полица. Због чињенице да вам је потребна мање врата (а тиме и мање материјала), ово ће учинити куповину јефтинијим. Поред тога, полице на зиду у кухињи савршено одговарају савременим трендовима у ентеријеру. Тако ће се савршено уклапати кухиње у скандинавском стилу, у стиловима високотехнолошки, минимализам, земљу па чак иу строгом стилу као што је класично.

Модерна кухиња са нотама француског шик, зачињена у духу "Провансе"

Још једна несумњива предност отворених полица је да визуелно проширују простор, што је чини слободнијим. У том случају можете и даље ставити на полице све потребне ставке. Између осталог, такве полице су мобилне, тако да се лако могу демонтирати.

Помоћу отворених полица можете учинити функционалним и пространим мала кухиња. Поред тога, у овом случају, све потребне ствари ће увек бити на дохват руке. Све ово говори да су полице у кухињи уместо ормарићи - занимљиво решење за модеран ентеријер.

Инсталирајте отворене полице у малој кухињи и све што вам је потребно увек је на дохват руке

Инсталирајте отворене полице у малој кухињи и све што вам је потребно увек је на дохват руке

Недостаци коришћења отворених структура у кухињи

Пошто сте одлучили да инсталирате отворене полице у вашој кухињи, требали бисте се упознати са могућим недостацима који могу учинити непријатним за кориштење.

Међу главним недостацима можемо приметити сљедеће:

 • објекти који се налазе на отвореним полицама ће се брзо покривати прстом и чађом;
 • потреба да се садржај отворених полица задржава у савршеном стању, јер је увек видљив;
 • Тешкоће лоцирања таквих полица у неким кухињски сетови.

С обзиром на све предности и мане таквих модела, најбоља опција била би комбинација отворених и затворених полица.

полки-на-кукниу_15

Комбинација отворених и затворених полица

Опције локације полица

Ако одлучите да дефинитивно желите да ваша кухиња има тако модеран и занимљив елемент као отворене полице, треба пажљиво размислити како их уклопити у слушалице тако да се симетрија не сломи.

Оптимална опција - локација полица изнад умиваоника

Оптимална опција - локација полица изнад умиваоника

Одлучујући о постављању таквих полица, прво треба да одредите своје место. Главно правило, на које се овде треба придржавати - није постављање отворених полицаја у непосредној близини кухињски штедњак. У супротном, само ризикујеш да ће се садржај полица непрекидно прскати мастима.

Симетрични распоред полица близу плоче

Симетрични распоред полица близу плоче

Једна од најбољих опција за локацију полица је да их поставите директно изнад зоне за кување на одређеној удаљености од штедњака.

Полице у малој кухињи омогућавају вам да рационално искористите простор

Полице у малој кухињи омогућавају вам да рационално искористите простор

Важност правилне уградње полицаја одређује и чињеница да ће стилистичка перцепција читаве собе завладати од овог фактора. Отворене полице могу постати гладак прелазак са подручја кувања на дининг ареа или чак дневни боравак са комбинованим простором.

Постављање полица преко трпезарије дели кухињу на два дела

Постављање полица преко трпезарије дели кухињу на два дела

Коришћење углова полица у унутрашњости кухиње

Посебности локације полица биће љубоморне величине кухиње, подручја кувања, количине кутије и из стила собе. У неким случајевима биће прикладно погледати углове у кухињи.

Угаоне полице су идеалне за уштедјети простор. За њих савршено је могуће примијенити занимљиве дизајнерске идеје. Дакле, генијално решење је постављање углових дрвених полица до самог плафона. Као резултат, визуелно ће полице изгледати као декоративне греде, које такође имају функционалну сврху.

Кутне полице за цео зид

Кутне полице за цео зид

Савет:  Кухиње са угловним полицама - најбоље решење за уштеду простора.

Оригинално решење ће бити употреба асиметричних полица. Међутим, треба напоменути да је таква фантазија дизајна погодна за дизајн у стилу земаља, прованси, Скандинавски, али се не уклапа у строге линије минимализма.

Положај полице на различитим нивоима

Положај полице на различитим нивоима

Полице у стилу државе и прованси

Можда је стварање рустичног стила у кухињи немогуће без употребе таквог декоративног и функционалног елемента као отворених полица. За то је пожељно користити природно дрво.

Да бисте нагласили стил, користите полице од густог, старог дрвета. Боја боја је такође боље изабрати најприродније: беж, бела, сива.

Доминација беж и пастелних боја у кухињи "Прованса"

Савршено решење ће бити декорација појединачних отворених полица завесе са цветним узорцима. На првом месту. Ово ће нагласити стилску оријентацију кухиње. Друго, ово решење ће спријечити садржај полице од спољне контаминације. Треће, то ће вам омогућити да експериментишете: у неким случајевима можете држати завесе завјесно, у другим - отворити. Најважније је запажање осећаја пропорције. Најбољи начин је да украсите завесе само пар полице.

Постављање отворених полице око прозора - поштовање симетрије у кухињи

Постављање отворених полице око прозора - поштовање симетрије у кухињи

Покушајте да "играте на контрастима." Кухиња са контрастним полицама, од којих су неки старији у светлим бојама, а други у тамним, изгледат ће оригиналан и стилски. На пример, дно слушалица са затвореним кутијама може се одржати у тамној скали, а врх са отвореним кутијама - у светлости или обрнуто. Друга опција је кориштење бијеле боје посуђе, налази се на тамним полицама. Овим рјешењем освјежите кухињу.

Ефекат контраста може се постићи постављањем тамних полица на светлу позадину или обрнуто.

Бела посуда на тамним храстовим полицама дају контраст унутрашњости

Бела посуда на тамним храстовим полицама дају контраст унутрашњости

Полице у кухињи у скандинавском стилу

Да се ​​примени у животу Скандинавски стил Пре свега, неопходно је користити углавном природне материјале. У случају полица, ово би требало да буде дрво. Огроман ефекат може се постићи комбиновањем отворених и затворених носача. У исто време на полици са затвореним вратима је боље држати посуђе и предмете које не користите тако често. И на отвореним полицама боље је изложити оне ствари које ће вам требати у свакодневној употреби.

Поред тога, на отвореним полицама можете организовати разне декоративне предмете који наглашавају стилску оријентацију собе. На пример, може бити:

 • мали слике и фотографије са сликама сјеверних животиња: јелена, оваца итд .;
 • декоративне зелене биљке;
 • украсни камен и свеће;
 • запремине слова које формирају натписе;
 • цоокбоокс.

Сви ови елементи подвлаче нордијски карактер просторија.

Књиге и цвеће на полицама у кухињи у скандинавском стилу

Књиге и цвеће на полицама у кухињи у скандинавском стилу

Да бисте рекреирали овај стил ентеријера, боље је да не стиснете полице. Поставите на њих само најнапредније предмете, који би увек требали бити на руци. Друга опција је стављање само на отворене структуре украсни прибор (свеће, сувенири, ваза, рамови за фотографију). Функционални објекти у овом случају је боље држати у затвореним кутијама.

Полице у високотехнолошком стилу

Ако затворите стил хигх-тецх, уместо дрвене полице је боље да више воле модерне материјале, као што су стакло или гвожђа. У том случају, полице би требало да буде само предмете који имају директну функционалну сврху - ништа више.

Уместо отворених стаклених полица, можете користити велики рацк. Погодно је ставити посуђе на њега.

Ако користите други материјал за полице, онда се преференцијама најбоље дају природни тонови. Најприкладније црно-бело.

Савет: Имајте на уму да у високе технологије на полицама не би требало бити ништа екстра. То је још једном размислите о пре него што одлучите да инсталирате отворене полице у унутрашњости стога пожељно - зато што увек треба да одржава ред.

Схелф Десигн кухиње у високотехнолошком стилу захтева строго поштовање правила и канона.

Отворене полице - пре свега објекат декора од функционалног намештаја у кухињи високотехнолошких

Отворене полице - пре свега објекат декора од функционалног намештаја у кухињи високотехнолошких

Материјал полица

Избор материјала зависи од ваших преференција, стила собе и распореда кухиње.

За отворене полице, дозвољено је коришћење широког спектра материјала. Међу њима можете навести такве класичне опције као:

 • дрво;
 • пластика;
 • Партицлебоард;
 • МДФ;
 • ламинат.
Дрвене полице у кухињи - најчешћа опција

Дрвене полице у кухињи - најчешћа опција

Међутим, постоје и више оригиналних решења. Дакле, полице могу бити израђене од стакла и чак и гвожђа. Ова рјешења су најприкладнија за кухиње, одржавана у стилима минимализма или хи-тецх.

Савет: посебно лепо стаклене полице постављање позадинског осветљења на њих. У овом случају, не само да истакнете лепоту полице, већ и да обезбедите додатно осветљење у соби.

Полице у кухињи: фотографија необичне употребе кухињских полица

Отворене полице у кухињи могу да формирају целу структуру. Могу се производити и сами. Посебно се односи на полице за кухињу у рустикалном стилу. На крају крајева, лакше ће бити изгледати полицама - што је боље.

Отворене полице могу се претворити у место за чување плоча. У том случају, за лепоту и удобност, не треба ставити један слајд на другу, већ лепо ставити у ред. И да плоче не падају, овај дизајн обезбеђује посебне попречне греде. Овај распоред јела је згодан и леп.

Светле бијеле посуде на отвореним полицама - декорација кухиње

Светле бијеле посуде на отвореним полицама - декорација кухиње

Отворене полице могу се користити и као бочице. У том случају, на полицама направите рупе, у које се бочице постављају својим грлом. У овом случају, они ће бити смештени у "дијагонално" положај. Или можете направити посебне мини кутије за чување боца у усправном положају.

Са сличном употребом бочица, овај дизајн ће постати елемент декора.

Како направити полице својим рукама

Полицију можете направити у кухињи својим рукама. За производњу најједноставнијег дизајна, можете користити већ завршене плоче које се могу купити у било којој грађевинској радњи. Тада ове полице могу бити причвршћене на зид, постављајући један изнад другог.

Најједноставније и најуспешније решење за полице са сопственим рукама је употреба дрвених плоча

Најједноставније и најуспешније решење за полице са сопственим рукама је употреба дрвених плоча

Ако желите приступити изради полица с пуно пажње, прво морате одлучити о стилу простора. Из овога ће зависити дизајн будућег дизајна. Обезбедите простор за полицу и направите потребна мерења. Пожељно је извршити дизајн производа. Имајте на уму да боје полица треба да буду идентичне сенци цоунтертопс, кухињски предпадник, слушалице или зидове.

Хармонична комбинација кованих елемената и дрвета

Хармонична комбинација кованих елемената и дрвета

Одлучите шта намеравате да складиштите на полици. Њене димензије треба да одговарају онима које ћете ставити на њега. На пример, ако су полице потребне за чување малих предмета као кутије са зачини, бочицама, елементима декора, прибор, онда се могу поставити готово било гдје. То може бити простор изнад стола, бар цоунтер, испод горње кутије итд.

Бар са отвореним полицама у кухињи

Бар са отвореним полицама у кухињи

За почетнике, боље је изабрати једноставан дизајн. Дакле, најједноставнији за самосталну производњу је отворена полица која има правоугаони облик.

полице у кухињи: фото - висећа полица у унутрашњости кухиње

Суспендована полица у унутрашњости кухиње

Одлична идеја ће бити замена уз помоћ отворених полица у горњим фиокама слушалица. У овом случају, дизајн може бити дуг и масиван. У овом случају, резултујуће полице могу заузети простор од зида до зида.

Отворите полице за цео зид

Отворите полице за цео зид

Полице у кухињи са својим рукама - одличан начин стварања оригиналног дизајна и уједно уштеде новца.

Ентеријер кухиње са полицама - оригинално и функционално решење за модеран стан. Фотографисање стварног ентеријера помаже вам у коришћењу отворених полица у вашој кухињи.

Полице у кухињи: паметна организација кухињског простора и 75 решења у којима је све на месту

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 30 = 34