Running, skup, problematičan u radu ... Ne, ne, a opet ne! Saznajte istinu o životu krovovi i vidjeti primjere njihove jednostavne uporabe.

zelena krovovi, dnevni krovovi, krovovi biljaka, eko-krovovi - bez obzira koliko ih zovete, nedavno rastu svugdje, uključujući i na krovovima stambenih kuća. I zajedno s rastom popularnosti, opće pretpostavke i zablude rastu. Na primjer, zeleni krovovi su samo za eko-ljubitelje, da su problematični u radu, oni su eksperimentalni i njihova upotreba nosi određene rizike. Sve ovo nije točno. Pogledajmo najčešće mitove o zelenim krovovima i odredimo koliko su pouzdani.

1

Osnovne informacije

Zeleni krov je samo krov koji doprinosi rastu vegetacije. Je izrađen od vodonepropusnog sloja, korijena barijeru, odvodnje i medij za kultiviranje bilje. "Intenzivni" zeleni krovovi ili vrtovi na krovu, može uključivati ​​mnogo više biljaka, pa čak i vodenih struktura.

2

"Opsežni" zeleni krovovi, naprotiv, tanji su, lakši i vizualno više nalik na standardne krovove. Mogu biti skloni ili ravni. Najčešće su posađene s sedumom, a to je i pročišćavanje - višegodišnja biljka koja tijekom razdoblja cvatnje stvara pravi prekrasni tapiserija cvijeća. Mnogi "polu-intenzivni" zeleni krovovi su pravi masivi, na kojima raste razne vrste biljaka, uključujući lokalno bilje i cvijeće.

3

Uobičajeni mitovi

Mit # 1: Zeleni krovovi predstavljaju novi i eksperimentalni dio zelenog trenda.

Kada mislite da je na ovoj fotografiji instaliran zeleni krov zgrade? Prije pet godina? Deset? Možda 20 godina? Ovaj zeleni krov štiti ovu njemačku kuću od 1940. - više od 70 godina!

U svibnju prošle godine u Njemačkoj, u Hamburgu, održana je konferencija Međunarodne udruge zelenih krovova. U okviru programa konferencije sudionici su posjetili malu zajednicu Wohldorf-Ohlstedt. Ovaj krov i drugi poput njega sagrađeni su 1943. godine u jednom od tri norveška naselja. Okrug je zamišljen kao varijanta socijalnog stanovanja za potrebe, uključujući bivše zatvorenike koncentracijskih logora. Kasnije je postao prigradski prostor za srednju klasu. Zeleni krovovi ovdje bili su vrlo popularni, ali teško je pristupiti.

Zapravo, zeleni krovovi postojali su već stoljećima. Nedavno je njihova izvedba postala tehničnija, što je omogućilo izradu tankih i lakih profila krova.

4

Mit # 2: Zeleni krov je samo za ekološke zgrade.

Naravno, postoje različite potvrde zelenih zgrada koje bodova za instalaciju zelenog krova. Prednosti za okoliš su neporecive. Ipak, čak i domovi koji nemaju određenu ekološku namjenu mogu imati koristi od estetskih i ekonomskih aspekata prostranog vrtnog prostora.

5

Tko ne bi želio pogledati prozor, umjesto da vide jarke sočne zelje herpes zoster?

6

Ili, možda, samo tražite način da pronađete tako neophodno, poput daha svježeg zraka, komad otvorenog prostora u vrlo gustom urbanom okruženju.

7

Zeleni krovovi također pomažu uštedjeti novac. U Njemačkoj, gdje upotreba zelenih krovova ima najdužu povijest, široke zelene krovove koriste se kao ekonomska alternativa zajedno s drugim krovnim opcijama. Oni su pokazali izvrsne rezultate u smanjenju troškova grijanja i hlađenja, kao i smanjenju kiše (i, prema tome, poplava). Osim toga, takav krov pruža dodatni komercijalni prostor, koji zauzvrat povećava tržišnu vrijednost nekretnina.

Prednosti smanjenja učinaka olujne vode vidljive su u gradu Portlandu, koji je potom pokrenuo Portland Ecoroof program, portland eko-krovni program koji potiče razvojne programere koji oblikuju sustave krovnih sustava.

8

Mit broj 3: Zeleni krovovi su atraktivne, ali oni mogu curiti i prouzročiti strukturne probleme.

Ovo je, možda, jedna od najčešćih zabluda kupaca. Dopustite mi da pojasnimo: curenje krova ne ovisi o vrsti krova - zelenoj ili tradicionalnoj. Ovaj se problem odnosi na instalaciju i dizajn specifikacije strukture. Svi krovovi, uključujući zelene, trebaju imati odgovarajuću vodonepropusnu membranu.

9

Nema razloga vjerovati da se zeleni krovovi "više" nalaze. U stvari, neke studije pokazuju da je duži životni ciklus zelenog krova povezan s zaštitom vodonepropusne membrane od ultraljubičaste sunčeve svjetlosti. Biljke i supstrat djeluju kao prirodna zapreka atmosferskim utjecajima.

U pravilno osmišljenom zelenom krovu, bit će i korijenska barijera koja neće dopustiti da biljke preopteruve korijene.

10

Ovaj stanodavac odlučio je postaviti cijeli vrt na krov (možda, pa je odlučio zaštititi svoje povrće od gladnih životinja).

11

Ponekad dizajn zelenog krova pruža granicu šljunka uz rub, dizajniran da biljke ostanu iz ekstremnih vremenskih uvjeta i vjetra na rubovima krova. Ali to nije uvijek potrebno - u velikoj mjeri ovisi o vrsti zelenog krova i biljaka. Sve ove značajke su uzete u obzir kada je arhitekt i zeleni krovni stručnjak dizajnirali sustav.

12

Nove zgrade moraju zadovoljavati zahtjeve projiciranih opterećenja, pa ako su vaš arhitekt i građevinski inženjeri svjesni svoje želje za stvaranjem zelenog krova, ne bi trebalo postojati nikakav problem stvaranja u skladu s strukturnim zahtjevima novih zgrada.

Ali s pretvorenim zelenim krovovima trebali biste biti malo oprezni. Zahtjevi će u velikoj mjeri ovisiti o tome koji dio zemlje u kojoj živite i na koje vrste tereta vaša kuća je izvorno dizajnirana za (snijeg, vjetar, kišu itd.).

13

Mit # 4: Zeleni krovovi su složeni i skupi za navodnjavanje.

Mnogi vjeruju da zeleni krov mora biti posađen čišćenjem ili drugim sukulenti (biljke koje imaju posebna tkiva za pohranu vode), jer zalijevanje zelenog krova je teško i vrlo skupo. Zapravo, u početku, u fazi kada se korijenje biljaka ojača, svi zeleni krovovi zahtijevaju navodnjavanje (osim onih koji su prekriveni unaprijed uzgojenim travnatim oblogama). Popularnost succulents objašnjava činjenicom da su prilično lijepe i prilično otporne na otežane uvjete rasta na krovu.

Međutim, ponekad ih kombinirajući s drugim vrstama vegetacije, kao što su lokalna bilja, mogu dati krovu živahnu raznolikost i još veću estetsku šarm. Odličan primjer takvih ideja su intenzivni krovovi ili krovovi s vrtovima, grmlje i stabala.

14

Nevladine potrebe zelenog krova specifične su ne samo zbog karakteristika biljaka, već i zbog posebnosti lokalne klime. Dakle, Casey Boyter iz Casey Boyter Gardensa u Austinu, Texas, govorio je o tome kako dizajnirati zelene krovove u uvjetima dugih i vrlo vrućih ljetnih razdoblja u Teksasu, gdje ponekad temperatura doseže 100 stupnjeva celzijusa tijekom ljeta.

Napomenula je da kada, napokon, tijekom tih razdoblja, kiše, to ide jako dugo i obilno. Zbog toga, za zelene krovove, važno je ne samo odabrati biljke otporne na sušu koja mogu doživjeti ovu toplinu, nego je potrebno razviti deblji supstrat (hranjivi medij) od materijala koji mogu apsorbirati velike količine vode. U drenažnom sloju možete napraviti i duboke džepove (slično kao ladicu za jaje) za pohranu vode koja će se nakon toga vratiti na biljke kada se vrati suho vrijeme.

15

Zbog tih funkcija znatno se smanjuje potreba za navodnjavanjem. U stvari, mnogi zeleni krovovi ne zahtijevaju dodatne vodene resurse nakon njihova stvaranja. Oni jednostavno postaju sastavni dio prirodnog vodenog ciklusa u određenom lokalitetu.

"Ako počnemo opažati okoliš kao organizam samo-iscjeljivanja s cikličkom cirkulacijom vode, onda vjerujte, uskoro ćemo potpuno zaboraviti na naše širenje pustinjskih krajolika", kaže Boiter. "Zeleni krovovi, živi arhitektonski sustavi su alati koji poboljšavaju kvalitetu naših života".

16

Mark Graff iz The Watershed Company u Seattleu ima sličan pristup ovom pitanju. Krovni vrtovi prikazani na ovoj slici posebno su dizajnirani da privuku insekte, a posebno one oprašivače poput pčela. "Stvorili smo dodatni slijetanje za povećanje raznolikosti vrsta", kaže on. To znači da se zeleni krov može koristiti i za širenje prirodnog krajolika. Dakle, krov postaje dio zdravog i uravnoteženog mikroekosustava koji podupire bioraznolikost.

"Dugotrajno navodnjavanje zelenog krova ne košta više nego zalijevanje bilo kojeg slijetničkog mjesta", kaže on. Kako bi nadoknadili troškove, kao vodu za navodnjavanje možete koristiti prikupljenu kišnicu, kao u slučaju s ovim zelenim krovom, na slici na slici.

17

Mit # 5: Možete staviti malo prljavštine na svoj krov kako bi napravili svoj zeleni krov. Stop! Nemoj to raditi. Stvaranje dobro osmišljenog zelenog krova zahtijeva puno više od dobrog tla. Često, čak i tlo nije potrebno za to, ali su potrebni perliti ili drugi porozni svjetlosni materijali.

Kao što je ranije spomenuto, treba analizirati strukturu vaše kuće kako bi se osiguralo da će nositi s opterećenjem u obliku mokrog zelenog krova. Također ćete morati uzeti u obzir specifičnu klimu vašeg područja, pažljivo razviti sustav odvodnje i odabrati odgovarajuće biljke.

18

Međutim, to ne znači da moraju biti izgrađeni svi zeleni krovni sustavi. Neki stručnjaci u Sjevernoj Americi koriste modularne sustave u specifikacijama projekta. Na primjer, Aaron Kahn-Crosby iz Spore Designa kaže da je za ovaj krov tvrtka koristila modularni sustav od LiveRoofa s čišćenjem, već uzgojen u lokalnom vrtiću.

19

Mit # 6: Zeleni krov je jednostavno preskup i kompliciran za rad

Čini se da se mnogi ljudi ne usuđuju "dobiti" zeleni krov, jer ne znaju gdje početi i koliko će ih koštati.

"Odabir pravog tima stručnjaka jedan je od glavnih načina za smanjenje kratkoročnih i dugoročnih troškova", kaže Boiter. Za početak možete saznati detalje svog arhitekta ili provjeriti bazu akreditiranih stručnjaka na zelenim krovovima u vašem području.

20

Agencija za zaštitu okoliša procjenjuje cijenu zelenog krova na 10 do 25 dolara po četvornom nogu. Očigledno je da ova cijena uvelike varira, ovisno o tome želite li čist krov ili krovni vrt.

Jamstva za građevinske proizvode koji se koriste u zelenom krovu slični su svim ostalim građevinskim proizvodima u kući. Oni moraju biti ugrađeni u skladu s propisima proizvođača od strane kvalificiranog tehničara.

21

Ugradnja svakog zelenog krova trebala bi se provesti uz ugovor za pružanje godišnjih usluga održavanja. Skala ove usluge u velikoj će mjeri ovisiti o tome kako želite koristiti svoj zeleni krov.

Prema Boiteru, plan održavanja trebao bi biti dio početnog projekta i instalacije krova - to bi moglo biti dvogodišnje, petogodišnje ili možda čak i duže plan u određenim okolnostima. Očekivano trajanje života zelenih krovova još uvijek uglavnom nije dokumentirano, no neki stručnjaci kažu da takvi krovovi mogu služiti dvostruko dulje od tradicionalnih krovova. Na primjer, na zelenim krovovima Rockefeller Centra u New Yorku, funkcije vodonepropusnih membrana instalirane su 1930-ih.

Kuća s zelenim krovom (20 fotografija): uništenje 6 mitova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4