Вятърният генератор е чудесна идея за частна къща. То помага да се спести електроенергия и да се поддържа екологосъобразността на природната среда

Вятърният генератор е чудесна идея за частна къща. Това ще помогне за спестяване на електроенергия и поддържане на екологичната природа на околната среда

Съвсем наскоро вятърен генератор за частна къща е новаторска техника, но днес тя все повече се среща в ежедневието. За да изберете такова устройство за вашия дом, трябва да разберете какви са вятърните електроцентрали, какви сортове са и какви условия са необходими за тяхната пълна и рентабилна работа.

 • Какво е ветрогенератор?
 • Сортове и особености на вятърните мелници
 • Ние изчисляваме и избираме устройството за вашия дом
 • Важни условия за непрекъсната работа на устройството
 • Варианти на инсталацията на вятърни турбини
 • Как да изберем електрически генератор
 • Осъществяване на вятърна мелница със собствените си ръце
Малка инсталация от малки вятърни генератори може да се инсталира директно на покрива на къщата

Малка инсталация от малки вятърни генератори може да се постави директно на покрива на къщата

Вятърна турбина с хоризонтален ротор с три остриета

Вятърна турбина с хоризонтален ротор с три остриета

Какво е ветрогенератор?

Това устройство действа на този принцип: въртенето на лопатките, които са засадени на вала на генератора, се дължи на вятъра - това води до променлив ток. Такова електричество се натрупва и се съхранява в батерии, консумирани домакински уреди както се изисква. Тази схема е много опростена. В действителност понякога се изискват устройства, които преобразуват електрически ток.

Схема на всички компоненти на вятърния генератор

Схема на всички компоненти на вятърния генератор

След генератора се поставя контролер в тази схема. Той се използва за преобразуване на AC в DC, който зарежда акумулаторни батерии. Почти цялата технология не работи на DC, така че след батерията ще ви трябва друго устройство - инвертор. Това устройство изпълнява операцията в обратен ред, т.е. преобразува DC към AC с напрежение 220V. По време на такива манипулации се получават известни загуби на получената електрическа енергия, което е приблизително 15-20%. Това е голяма част.

В случай, че се използват няколко устройства за генериране на електричество (вятърна мелница и соларни панели или генератор на гориво), ще бъде необходимо схемата да бъде допълнена с превключвател (ABP). Необходимо е едно от устройствата да се включи, когато е изключено, а другото - резервно.

За да получите възможно най-голяма мощност, е необходимо да поставите вятърната мелница по посока на вятъра. Този момент се реализира въз основа на времето. Необходимо е вертикалното острие да се фиксира в противоположния край на генератора - това се прави така, че да го разгъне към въздушните потоци. Ако се използва по-мощна инсталация, върху нея се монтира въртящ се електродвигател.

Сортове и особености на вятърните мелници

Всички вятърни генератори са разделени на две групи:

 • с ротор поставен вертикално;
 • с хоризонтален ротор.

По-малко ефективна за получаване на електричество е първият тип: ефективността му е по-малка от тази на хоризонталната, почти три пъти. Предимствата са лекота на сглобяване и надеждност. Ниското ниво на шум позволява да се монтира такова устройство на покрива на къщата и на нивото на земята. Такива устройства са стабилни при лоши метеорологични условия (ураган, лед). Започнете да работите от слаба сила на вятъра от 1-2 м / сек.

Ако говорим за хоризонтално, тогава се нуждаят от вятърна енергия от поне 3.5 м / сек, но тези устройства са най-често срещаните. Нивото на ефективност е 50%, но шумът и вибрациите ще бъдат достатъчно високи. За да инсталирате такова устройство, това ще отнеме много свободно място до 100 метра и висока мачта.

Използване на ветрогенератор за частна къща 220V могат да бъдат оправдани в редица случаи:

 • липса на възможност за присъединяване към обществената енергийна система;
 • можете да направите устройството сами;
 • в случай на активно участие в движението на екологичната безопасност на планетата.
Ярък състав на няколко вятърни генератора със спираловидни lobes

Ярък състав на няколко вятърни генератора със спираловидни lobes

Обърнете внимание! Само захранването на къщата за монтиране на вятърна мелница няма смисъл, защото дори ако географската ширина непрекъснато разпенва вятъра, тя не прави устройството печеливш от икономическа гледна точка.

Ние изчисляваме и избираме устройството за вашия дом

Въздушните потоци не могат да текат непрекъснато в дома ви, както например, газов газ. Това е капризен природен феномен, който трудно може да се нарече постоянен. В един ден е ураган, в друг е напълно спокоен. Преди да си купите ветрогенератор за частна къща или да го направите сами, струва си да определите възможностите за вятър във вашия регион. Това се изчислява, като се използва средната годишна сила на вятъра. Този параметър лесно се намира в интернет.

Ако получите сила, по-малка от 4 м / сек, не трябва да инсталирате вятърна мелница, защото няма да може да генерира необходимото количество електроенергия. След като сте решили в момента, в който можете да поставите устройството, трябва да изберете генератор за захранване.

за захранване на една частна къща, в който живее едно семейство, се изисква средно 300 кВтч на месец. Ако регионът Ви има нисък вятърен потенциал, тогава се нуждаете от вятърен генератор с мощност 2-3 kW. Не забравяйте, че през зимата електричеството ще бъде повече, отколкото през лятото: това се дължи на разликата в скоростта на вятъра.

Важни условия за непрекъсната работа на устройството

Която и да е област, силата на вятъра не може да бъде постоянна стойност: тя варира в посока и в мащаб. Ще има непременно период на спокойствие. Освен това в рамките на един ден потреблението на електроенергия е различно и не може да бъде постоянно. Тези фактори причиняват сложността на дизайна на вятърната мелница и нейната нужда от батерии и инвертори.

Устройството произвежда енергия в малки партиди и батерията я натрупва, така че потребителите да могат да я използват, когато имат нужда от нея. Не е необходимо да инсталирате вятърна мелница без допълнителни възли, но след това можете да останете без енергия в периоди на спокойствие.

Ако все още искате да инсталирате вятър генератор без допълнителни възли, тогава е по-добре да изберете малки модели. Малка вятърна мелница близо до покрива на къщата е достатъчно за вас

Ако все още искате да инсталирате вятър генератор без допълнителни възли, тогава е по-добре да изберете малки модели. Малка вятърна мелница близо до покрива на къщата е достатъчно за вас

Също така е необходимо да се помнят устройствата за защита и автономна работа на ветрогенератора. На това зависи непрекъснатото снабдяване с енергия у дома.

 • Всички инсталации са задължително оборудвани с мълниезащита: това е необходимо, защото вятърната мелница е висока конструкция, изработена от проводящи материали.
 • Необходимо е устройството да бъде оборудвано със защита срещу обледяване - това ще предотврати замъгляването на турбините в студения сезон.
 • Необходимо е оборудването да се оборудва с пожарогасителна система. Това бързо ще открие източника на запалване, причините за които могат да бъдат няколко: изтичане на масло, късо съединение, мълния.
 • За да се създаде работеща вятърна мелница с различни пориви на вятъра, се използва автоматична спирачна система. Вятърът с висока скорост може да изключи редуктора и самия генератор, така че без спирачка просто не може да се направи.

Варианти на инсталацията на вятърни турбини

Преди да си купите вятърен генератор за частна къща 220 V, трябва да знаете как и къде да го инсталирате. Има няколко точки, които трябва да имате предвид при инсталирането:

 • устройството трябва да бъде монтирано на специална конструкция, която задължително трябва да надвишава с няколко метра всички близки сгради;
 • Моля, имайте предвид, че близо до вас не трябва да бъде дървета и полюсите, както и предмети, които намаляват производителността на генератора;
 • най-добрият вариант е да се отстранят от апартамента къща с 50 метра, което се дължи на наличието на шум, който може да предизвика хората дискомфорт.

Постоянното производство на енергия във времето няма да бъде постигнато. Това се дължи на факта, че условията на природата постоянно се променят. Предварително помислете къде да използвате излишната електроенергия, която ще се получи при силен вятър. Например, възможно е да се осигури нагряване на вода в котел или електрически нагревател за къща. Тази функция трябва да се включва автоматично, когато вятърът е силен и товарът е слаб.

При климат с продължителна зима са по-подходящи моделите на вертикалното разположение на ротора. Можете да инсталирате такова устройство на земята или на ниска мачта. В допълнение, той може да бъде директно свързан към мрежата с нагревател и бойлер. В този случай можете да се опитате да направите без инвертор и батерии. Най-често можете сами да внедрите тази схема на свързване, без да включвате организации на трети страни. Такъв вятър генератор може да служи за топлоснабдяване.

Също така е необходимо да се решат някои проблеми, свързани с експлоатацията на вятърната мелница:

 • първо, наличието на шум. Това е малко вероятно да задоволи вашите съседи, в допълнение, infrazound може да бъде неудобно за слушане. За да изключите тази функция, инсталирайте устройството, доколкото е възможно, от жилищни сгради;
 • второ, задължително заземяване и мълниезащита, както и сигнална система за авиацията в най-високата точка на структурата. Моля, имайте предвид, че вибрациите ще се генерират по време на работа. Това означава, че мачтата не трябва да е в контакт с други предмети;
 • трето, самия генератор и други части на системата. Акумулаторните батерии и инверторите изискват редовна поддръжка и системна подмяна. Мачтата също трябва да се боядисва, да се преглежда и да се грижи своевременно;
 • Четвърто, има вероятност да се увредят при заледяване или силен ураган.
Редовните грижи за вятърния генератор ще ви осигурят дълга услуга на този асистент

Редовните грижи за вятърния генератор ще ви осигурят дълга услуга на този асистент

Как да изберем електрически генератор

Ако решите да закупите вятърен генератор за частна къща, цените трябва да бъдат проучени. Обърнете внимание на устройствата, произведени в Русия, както и в Китай: те ще бъдат много по-евтини от подобни инсталации на европейско производство.

За да направите правилния избор, струва си да разгледате всички плюсове и минуси на инсталациите. Предимства на вятърните генератори:

 • разходите са необходими само за поддържане на инсталацията;
 • добре координираната работа не изисква намеса;
 • устройството може да се използва в много климатични зони;
 • всички компоненти на системата са обект на минимално износване.

Недостатъците на използването на генератора включват:

 • силен шум по време на работа;
 • заземяването е необходимо;
 • се изисква периодична превенция;
 • Оборудването може да бъде повредено по време на ураган или заледяване.

Сегашните тенденции показват, че вятърният генератор е обещаващ за пълна или частична замяна на енергийните доставки за частна къща. Инструментите с различни соларни инсталации, дизелови или бензинови генератори са добре комбинирани. Подобряването им може да се превърне в алтернатива за производство на енергия.

Вятърен генератор за частна къща: Надежден ветрогенератор с вертикален ротор

Надежден ветрогенератор с вертикален ротор

Осъществяване на вятърна мелница със собствените си ръце

Не е лесно да се създаде напълно функциониращ вятърен генератор за частна къща със собствени ръце. Всяка от частите на структурата трябва да изпълнява своята специфична функция. Вятърната мелница е в състояние да преобразува ротационната енергия в електрическа енергия. Ако вашата система произвежда стабилен ток, то трябва да бъде свързана към батериите.

Не можете да използвате батерии за натрупване на енергия, но ако са налични, работата ще бъде стабилна. Задължителната част е инверторът, който преобразува енергията до желаното напрежение 220V. Трябва да се направи малка вятърна перка с въртящ механизъм. Витлото е прикрепено към мачтата, защото на височина има повече възможности за намиране на въздушни течения. Поддръжката трябва да е надеждна и да издържа на натоварването от вятъра.

Необходимо е да се намери и закупи генератор на неодим, който да позволи отстраняването на вятърната енергия. Винтът може да бъде плавателен или въртящ се. За да съберете всичко и да го инсталирате на подложката, трябва да направите конкретна основа, която сигурно ще я задържи. Използвайки стрии, трябва да фиксирате мачтата във вертикално положение.

Една от възможностите за подготовка на трупа на гуми за изливане на бетон

Една от възможностите за подготовка на трупа на гуми за изливане на бетон

За да може устройството да ви служи дълго време, е необходимо да извършите поддръжка и да замените износените части своевременно.

Как да изберем вятърен генератор за частна къща: експертни съвети и опции за инсталиране

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3