A hagyományos módon, hogy a késeket a saját kezével élezzük, egy kavics

A kések a saját kezével a legelterjedtebb módja a köszörű

Ez a cikk segít minden újoncnak, hogyan kell megfelelően élesíteni kések kézzel (SMS nélkül és regisztráció nélkül), és megértsük, miért csináljuk egyáltalán. Természetesen a szakemberek tisztában vannak ezzel a témával, de számukra talán hasznos információ áll rendelkezésre. Vagy alkalom arra, hogy frissítsd ismereteidet a "lépést tartani".

Tartalom:

 • Előkészítés az élesítéshez. Mit kell tenned előtted?
 • A jobb oldali sáv kiválasztása
 • A megfelelő élesítés szöge
 • Első lépések
 • A kés élezési folyamatának jellemzői
 • Hozd a borotválkozási élességet
A grindstone különböző szemcsemérete saját funkciója

A grindstone különböző szemcsésségének célja

Egy érme segítségével meg lehet határozni azt a dőlési szöget, amelyre a kés

Egy érme segítségével meg lehet határozni azt a dőlési szöget, amelyre a kés

A jó konyhakés radikálisan megváltoztatja a szokásos vágás és vágás ötletét

A jó konyhakés radikálisan megváltoztatja a szokásos vágás és öltözködés ötletét

Eszköz manuális élesítő késekhez otthon - Moussat

Eszköz manuális élesítő késekhez otthon - Moussat

Ha még több erőfeszítést kell tennie a vágásra, akkor ez egy alkalom arra, hogy gondolkodjunk a kés élezésén. Mivel a tompa fegyverek használata veszélyes. Bármikor elcsúszik, és úgy gondolja, hogy súlyos sebet alkalmazhat magának vagy egy mellette álló személynek, a penge éles szélei elegendőek.

Szög az élező késekhez, amely a bútorokhoz van kötve

Szög az élező késekhez, amely a bútorokhoz van kötve

Előkészítés az élesítéshez. Mit kell tenned előtted?

A kést a kés közelebbi pillantása szerint fűrészként néz ki, és annál gyakrabban van fogkefe, és simább átmenet közöttük, annál könnyebb az eszköz használata. Egy tompa kést veszít ezeknek a karmoknak, elkopnak, kanyarognak és összeomlanak.
Számos módja van a késnek mechanikai és elektromos megmunkáló eszközökkel történő megmunkálására, valamint speciális gépekkel, csiszolókorongokkal. De az élzárók nem adnak ideális eredményt, és az asztalos élesítéshez jelentős ismeretekre és készségekre van szükség. Ezért megfontoljuk, hogyan kell megfelelően megmunkálni a késeket egy bárral, egy lépésről-lépésre útmutatót a független munkára otthoni körülmények között. Így két fő előnye van: jelentős pénzmegtakarítás és kiváló eredmény.

Az első dolog, hogy meghatározza a károsodás mértékét a penge. Ez nagyon könnyű. Helyezzen egy szögben egy fényes fénysugárnak. Ez a módszer azonnal azonosítja az összes zsetont és szabálytalanságot, amelyeket meg kell szüntetnie. Pontok vagy vonalak fognak kinézni a pengén. Ha a síkok közötti határ egyenletes, élesen vázolt, átmenetek nélkül, akkor a készülék kiváló állapotban van.
Ezután a kést vízzel kell mosni szappannal. Ez a későbbi munkák megkönnyítése érdekében történik. A kés könnyebben csúszhat a csiszolótalpon, és könnyebb lesz megtartani a szükséges szöget a penge és a penge síkjai között.

hogyan kell megfelelően élesíteni a késeket egy sávon: a kést a késsel a napfény felé irányítva megfontolhatjuk a fém bármely hibáját

Ha a kést a kés felé irányítja a napfényre, megfontolhatjuk a fém bármely hibáját

Élesítés után a kést szappannal tisztítani kell

Élesítés után a kést szappannal tisztítani kell

A jobb oldali sáv kiválasztása

A későbbi munkában a fő eszköz egy köszörű. Ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjünk el, szükségünk van néhány különböző szemcseméretű kövekre. A minimális mennyiség két, de ha szükséges a penge borotvaél, tökéletes, akkor legfeljebb öt falut használhat.

Különböző szemcsékkel rendelkező bárok

Különböző szemcsékkel rendelkező bárok

Két oldalú kőzet, különböző szemcsézettséggel az oldalakon

Két oldalú kőzet, különböző szemcsézettséggel az oldalakon

Kétféle rúd van. Az első - mesterséges, elsődleges fémfeldolgozásra, a következő anyagokból készülnek.

 Szintetikus drágakövek (gyémánt, zafír stb.):

 • borazon;
 • szilícium-karbid;
 • köbös bór-nitrid;
 • és mások.
Számos természetes kavics

Számos természetes kavics

A második - természetes. A kést a kés végleges élezésére használják:

 • gyémánt;
 • gránát
 • korund;
 • Japán vízkövek.

Nyilvánvaló, hogy a természetes tétek sok pénzt érnek, de ha igazán jó eredményre akarsz kerülni, kicsit ki kell merülnöd.
Fontos paraméter a sáv működtetésére alkalmas méret kiválasztása. Minimálisnak ugyanolyan hosszúságúnak kell lennie, mint a kés, amelyiknek dolgoznia kell. És ideális esetben - fél-kétszer annyi. Ebben az esetben a kő szélessége nem számít, és a személyes preferenciák alapján kerül kiválasztásra. Bár szélesebb résszel, még egy tapasztalatlan újonc is könnyebben dolgozik.
Mielőtt elkezdené, áztassa a rudat vízben (mesterséges) vagy olajjal (természetes). A folyadék táplálja , bezárja a pórusokat, csökkenti az ezzel járó szennyezést és megkönnyíti munkáját.

A megfelelő élesítés szöge

Hogyan kell élesíteni a konyhai kést? Tartsa a megfelelő szögben. Ez a paraméter később döntő jelentőségű a kés élettartama és az élesítés gyakorisága tekintetében. Minél nagyobb a szög, annál nagyobb a fém ellenállása a külső hatásoknak, ezért ritkábban kell frissíteni az élességét. Az éles szög megkönnyíti a vágást, de a fém finomsága miatt a fém gyorsan törlődik.

Könnyű módszer a kés élezésére

Könnyű módszer a kés élezésére

Az írástudó kés élezése

Az írástudó kés élezése

A meghatározó tényező a kés célja:

 • Japán kulináris kések 10-20 fokos szögben élesítve;
 • A filé kések és a szakácsok 25 fokos szöget igényelnek;
 • háztartási kések - 30 fok;
 • A vadászkések 35-40 fokos dőlésszögűek.

Nemcsak a hajlásszöget kell meghatározni, hanem az egész munka során is ellenállni.

A vadászkés élesítése

A vadászkés élesítése

Tipp Az előírt számú fokozat megtalálásához és karbantartásához jó, ha egy többszörösen összecsukott papírt használ. Ez egy gyors, olcsó és pontos mérő.

Sima papír használatával ellenőrizheti a kés élességét

Sima papír használatával ellenőrizheti a kés élességét

A penge szögén kívül meg kell figyelni a köszörűsáv és a kés vágóéle közötti szöget is. Ennek meg kell egyeznie 90 fokkal. Ez azt jelenti, hogy mindig tartsa a szerszámot a kővel merőleges pengével. Önnek ez a következőket jelenti: a mozgás elején a kés a mellkasával párhuzamosan helyezkedik el, és a végén kb. 45 fokos szögben (a kés alakjától függően) távozik a magához képest.

Első lépések

Hogyan kell megfelelően megmunkálni a késeket kézzel a rúddal, a szerszámszög és a tényleges őrlési kő? Meg kell kezdeni a kő nagy granularity. A nagyoláshoz használják, és eltávolítják a penge minden észlelhető szabálytalanságát és forgácsát, majd fokozatosan kisebb csiszolóanyagot használnak. Minél kisebb ez, minél minőségi eredmény lesz. A csiszolás befejezése általában egy csiszolópaszta lehet, és nem egy bár.

Különböző szemcsézettségű kétoldalas köszörűk

Kétoldalas köszörűk különböző szemcsemérettel

Tipp Ügyeljen arra, hogy a rúdot a munkafelületen állítsa úgy, hogy ne mozogjon a munka során, különben a "mozgás" csalódását kockáztatja, ami tönkreteheti a végeredményt. Jó lehetőség lesz gumi szőnyeg. Ez biztosítja a szükséges tapadást a felületre.

Egy szokásos gumimatrac segít megtartani a pálcát

Egy szokásos gumimatrac segít megtartani a pálcát

Először a kést élesítéssel kell helyezni a vágókészüléken. A penge éle az őrlőkő széléig helyezkedik el. Ezután elkezdi egyenletesen irányítani a kést, fokozatosan félretéve, hogy a mozgás vége megegyezzen a kés csúcsaival. Nem ajánlott, hogy a kés elszakadjon a rúd szélétől, így megkarcolhatja a penge oldalát. Amikor a mozgás eléri a pengék kanyarulását, a fogantyút kissé fel kell emelni, és elkezdi "fogni" a fogantyú irányába. Ez megmenti a szükséges szöget.

A kés pontos élesítése élesítéskor

A kés pontos élesítése élesítéskor

A kés élezési folyamatának jellemzői

Ebben a részben elmondjuk, hogyan kell élesíteni a késeket egy bárral, hogy tartós és éles eszköz legyen. Az akciók sikerének fő mutatója az úgynevezett "burr" pengéjének megjelenése lesz. Úgy néz ki, mint egy könnyű csík acélon, fémes porral borítva. A "barázdák" mindig egy irányban irányulnak, amit az élesített penge egyenletes mozgása biztosít.

Súrlódás éles kést

Súrlódás éles kést

Egyoldalas és kétoldalas élező kések

Egyoldalas és kétoldalas élező kések

Mivel az élesítés két oldalról történik, azokat váltakozni kell. Miután mindegyik vezet a rúdra, fordítsa el a kést. Egy másik változatban az egyik oldalon először élesíteni kell, pontosan ugyanannyi mozgás után - a második. De ez a módszer némiképp rosszabb, mivel nem elég egyforma élesítést eredményez.
Ha a "hornyok" a teljes hosszúság mentén alakulnak ki, akkor finomabb szemcsézettséggel megy a kőre, és ismételje meg a fent leírt összes műveletet. A csiszolóanyag méretének csökkenésével a keletkező "barázdák" mérete is csökken, mivel a fémből eltávolított fémréteg egyre kisebb lesz.

Minden sávon harminc-ötven mozdulatra van szükség (az acél keménységétől és a kopás mértékétől függően). Ne feledje, hogy a fő paraméter a türelmed és a sima mozgások. Az erő itt nem számít, és ha túl keményen nyomja a pengét, akkor nem lesz gyorsabb, de egyszerűen elkényeztetett.
Az átmenetek között ajánlatos a kést vízzel leöblíteni és a képződő fém por eltávolítása.

Öblítse ki a kést az élesítés között

Öblítse ki a kést az élesítés között

Hogyan kell megfelelően megmunkálni a kést a sávon: hozza borotválkozási élességet

Ha olyan pengét szeretne kapni, amely egyszerre könnyedén vágja le a kötélt többszörös hajtogatását, vagy lehetővé teszi, hogy megkapja a legfinomabb szeleteket egy puha paradicsomból, akkor tökéletesen be kell hoznia a kést. Ez segít a csiszolópasztával. Bármelyik gazdasági vagy szaküzletben vásárolhatja meg.
A munka végső szakaszához egy sűrű bőrcsíkra van szükség. Ha a ház nem így van, akkor tökéletesen felváltja a hevedert gravírozás nélkül. A munkaterületnek síknak kell lennie, változtatás nélkül.

Csiszolópaszta éles élesítéshez

Csiszolópaszta éles élesítéshez

Egy kis bőrönd segít a fő konyhai kiegészítők akutabbá tenni

Egy kis bőrönd segít a fő konyhai készülékek akutabbá tételében

A csiszolópasztát a bőrre kell felhordani, hogy teljesen lefedi azt a részét, amelyen a kést befejezni kívánja. Ezután ismét simán lassan kövesse a pengét az öv mentén, és váltakozva forgatja el, hogy az acélt mindkét oldalán élesítse.
Ne féljen attól, hogy nem láthatja a tevékenységének látható megnyilvánulásait, mint amikor a köszörűvel dolgozik, mert a paszta annyi mikroszkopikus részecskéket távolít el, hogy szabad szemmel nem láthatóak. A munka eredménye csak az alkalmazott csiszolóanyag színét változtatja meg bőr. Az első mozgások után szürke lesz.

Ellenőrizze a kést az élesre vágással

Ellenőrizze a kést az élesre vágással

Járj így a szükséges számú alkalommal, és nézd meg az eredményt:

 • Vágja fel a papírt erőkifejtés nélkül;
 • borotválkozás a kézen;
 • Próbálj meg egy kötelet vagy egy paracordot vágni.

Ezek a szabványos ellenőrzési módszerek.

Kerámia kés, ideális éles pengével

Kerámia kés, ideális éles pengével

Következtetések és végleges ajánlások

Sokan kérdezik maguktól: szükséges-e egyáltalán annyi időt és energiát eltölteni, hogy éles acélt kapjunk? A válasz egyszerű - szükség van. Még ha csak rendes konyhai kések is vannak. Megfelelően megmunkálva, megmutatják Önnek a könnyű vágást, növeli a munkavégzés biztonságát és végső soron megmenti, mivel annál hosszabb a fogás, annál nagyobb az eszköz.

Az otthoni konyharuházat egyszerűen és gyorsan megmunkálható, a fő feladat: ne vegye túl nagy mennyiségű acélból a pengét, és győződjön meg róla, hogy a penge élessége hosszú ideig megőrződik

Élesítse a konyhai késsel otthon könnyen és gyorsan. A fő feladat - ne vegye le a pengét túl sok acélt, és győződjön meg róla, hogy a kés élessége hosszú ideig megmarad

Ha a cikk elolvasása után még mindig kérdései vannak arról, hogyan kell élesíteni a késeket egy bárral, a hozzá csatolt videó teljesen tisztázni fogja őket. Világosan megmutatja az akciók egész sorát, ami azt jelenti, hogy könnyebb lesz megismételni őket, és saját tapasztalataidat.

Hogyan kell megfelelően megmunkálni a kést a bárral: szakértői tanácsok a konyhai kések és vadászkések tökéletes élességéhez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =