Модерна врста горива, која се користи за сагоревање у котловима за пелет

Модерна врста горива, која се користи за сагоревање у котловима за пелет

Пелети у овом тренутку - ово је одлична алтернатива гасу и осталим горивима, али многи не знају шта је то. Грејање пелете јефтиније од гаса 3-4 пута, али до сада технологија производње таквог материјала не пружа могућност да их потпуно замени газом. Али као алтернативу пелетима многи сматрају.

Садржај

 • Које су пелете?
 • Историја изгледа
 • Еколошки фактор
 • Класификација пелета
 • Процес производње
 • Предности горива
 • Како одабрати квалитетне пелете?
Пелети се сматрају еколошком врстом горива

Пелети се сматрају еколошком врстом горива

Дробљено дрво које се користи за производњу пелета

Дробљено дрво које се користи за производњу пелета

Једна од карактеристика пелета за гориво је количина отпуштене топлоте, која у ствари утиче на трошкове сировина

Једна од карактеристика пелета горива је количина отпуштене топлоте, што утиче на трошкове сировина

Дрвене пелете, постављајући их у занимљивом броду у близини котла, стварају одређени декор у модерном ентеријеру

Дрвене пелете у пловилу поред котла стварају одређени декор у модерном ентеријеру

Пелети: шта је то?

Спољно, пелети горива изгледају као грануле цилиндричног облика. У њима притиснути отпадну и пољопривредну производњу. Њихове величине су стандардне:

 1. Пречник је 6-8 мм.
 2. Дужина је од 5 до 70 мм.
 3. Влажност је 7-10%.
"Сыпучие" гранулы удобны при использовании подающих устройств в котельных

Грануле "Лоосе" су погодне када користе храначе у котларницама

Због овог показатеља успешно се користе у пиролизи котлови. Ако га упоредимо са дрветом, онда је ефикасност котлова на овом гориву више од 1,5 пута.

Али димензије једног пелета зависе од материјала који се користи за производњу, врсте сировина и обима употребе.

Обрати пажњу! У иностранству, ова врста горива активно се користи, посебно за аутоматизоване котларнице. Пелети су пронашли своју дистрибуцију иу домаћој и индустријској употреби. Према њиховој топлотној проводљивости, пелете се упоређују са угљем. Поред тога, ово гориво је еколошки прихватљиво.

Добро осушене пелете раде ефикасније

Добро осушене пелете раде ефикасније

Историја изгледа

Котлови за пелете прво је почела да се користи у САД-у, тамо је почела производња ове материје. Иако је изворна идеја гранулације била донекле другачија, јер је на овај начин планирана уштеда простора приликом транспорта отпада. Али брзо су пелети почели да се користе као гориво.

У Европи, први пут је у Швајцарској говорио алтернативно гориво 1980-тих година. Грануле почињу из дрвног отпада. У деведесетим годинама, у Швајцарској се развио стварни бум у производњи горива на индустријском нивоу. Даљи развој је одржан у Канади, Данској, Финској, Енглеској, Италији.

Тренутно, постројења за производњу пелета налазе се директно у близини предузећа за прераду дрвета и прераде дрвета. Ово омогућава да се не заустави производња горива, а такве фабрике често раде 24 сата дневно.

Еколошки фактор

Куповина пелета значи одржавање стабилне еколошке позадине. Они су резултат рециклирања отпада, што значи да не штете атмосфери и особи. Верује се да су пелети део ЦО круга циклуса у окружењу, односно, додјељује се управо толико колико је дрво апсорбирано током раста.

У процесу сагоревања пелета, једнака количина угљен-диоксида као природно разлагање дрвета

У процесу сагоревања пелета, једнака количина угљен-диоксида као природно разлагање дрвета

Обрати пажњу! Отпад се користи у производњи, што значи да свака тона таквог горива држи стабла нетакнута и сигурна у шуми. А окружење није загађено отпадом за прераду дрвета.

Оно што је веома важно, емисије у атмосферу од сагоревања таквог горива нису толико штетне као да су изгорели угља и дизел гориво.

Хемијске карактеристике пелета зависе од сировина из којих су направљене

Хемијске карактеристике пелета зависе од сировина из којих се праве

Класификација пелета

Цена пелета зависи углавном од сировина који се користе у производном процесу. Постоји таква класификација:

Различите пелете за сировине

Различите пелете за сировине

 • Бела пелета - овај бренд се назива и "премиум". Израђени су од дрвног отпада без коре. Калорична вредност таквих пелета достиже 17,2 МЈ / кг. Садржај пепела је скоро нула. Овакве пелете чине око 95% свих оних који су данас на тржишту. Погодни су за све врсте котлова.
Предност беле пелете је низак садржај пепела, чишћење котла након што се такве сировине не захтијевају чешће него једном месечно

Предност белих пелета је низак садржај пепела. Чишћење котла након оваквих сировина није потребно више од једном месечно

 • Индустријски - садрже дрво нижег квалитета. Поред дрвног отпада, могу да садрже и лубје и негориву честицу. На калоричну вредност првог типа, скоро се не разликују, али садржај пепела је нешто већи. Када их користите, котао ће морати често чистити.
Додатни елементи у индустријским пелети чине њихову боју нешто тамнијом

Додатни елементи у индустријским пелети чине њихову боју нешто тамнијом

 • Агро пелети - израђени су од пољопривредних отпадних производа. Калорична вредност њихове доње - до 15 МЈ / кг, садржај пепела је више од 4%. То јест, често ћете морати очистити котао. Међу предностима таквог горива је њихова приступачна цена. Користе се првенствено за производњу топлоте у великим термоелектранама. Такође су погодни ако котлови пружају аутоматско чишћење пепела. Могу се користити не у свим котловима, већ само у онима који су дизајнирани за такво гориво.
Економична верзија стандардног квалитета горива, која се може користити само у специјалним котловима

Економична верзија стандардног квалитета горива, која се може користити само у специјалним котловима

Процес производње

Производња пелета је вишестепени процес који захтева и материјалне и временске трошкове. Али пре свега су сировине достављене биљци. Сировине могу бити:

 1. Кора, пиљевина, чипс, остали отпад од дрвета.
 2. Отпад из пољопривредне производње: кукуруз, слама, сунцокретова љуска и др.
Пелети за грејање котлова од сунцокрета

Пелети за грејање котлова од сунцокрета

Технолошки процес производње састоји се од следећих фаза:

 • Велико дробљење.
 • Сушење.
 • Фино дробљење.
 • Мешање и третман воде.
 • Притиском.
 • Хлађење, сушење.
 • Паковање.
Непотребни дрвни чипови се користе у производњи дрвених пелета

Непотребни дрвни чипови се користе у производњи дрвених пелета

Примарно дробљење

Такође се назива и великим дробљењем. У процесу се брушење врши до величине 25 к 25 к 2 мм. Овакав поступак обезбеђује брзо сушење сировине до потребне влажности. Пошто се такав материјал складишти на бетонском поду како би се искључило мешање са песком и камењем, довод до хеликоптера се одвијао помоћу уређаја за скретање.

Брушење дрвног отпада - прва фаза у производњи пелета

Брушење дрвног отпада - прва фаза у производњи пелета

Сушење

Сада сировина има садржај влаге од 15%, што није погодно за наредне кораке, јер неће бити добро притиснуто. А пелете, које садрже толико влаге, нису погодне за котлове. Оптимална влажност ваздуха је од 8% до 12%, али одговарајуће пелете имају 10%. За сушење примарног дробљеног материјала користе се типови сушара типа бубња. Избор ове или друге методе сушења зависи од врсте сировине, квалитета и других фактора.

Сирови материјали за производњу пелета са неадекватном влагом захтијевају додатно влажење или сушење

Сирови материјали за производњу пелета са неадекватном влагом захтијевају додатно влажење или сушење

Обрати пажњу! Овај процес је енергетски интензиван, јер у циљу сушења 1 тоне сировина, у овој фази је потребно спалити 1 м³ огревног дрвета. Да би се смањио трошак овог процеса, кора или пиљевина се сагоре до пећи сушара.

Секундарно (фино) дробљење

Да би штампе радило, величина честица не сме бити већа од 4 мм, па се користи друго брушење. Да би се то урадило, користе се кладивице, које су одличне за дробљење влакнастих чипова, пиљевине.

Пиљевина припремљена за поновљено дробљење

Пиљевина припремљена за поновљено дробљење

Пуњење воде, притисак

С обзиром да су у претходним фазама сува материја осушена и тренутно има само 8% влаге, биће тешко да се лепље заједно. За ово, материјал се навлажи водом или паром. Ово је потребно за пресовање тврдог дрвета дрвног отпада. Ако су сировине направљене од меког дрвета, онда је додатна влага довољна.

Што се тиче притиска, опрема за пелете има различите облике матрице - равне и цилиндричне. Промјер матрице сам по реду је 1 метар, док се снага мјери на 500 кВ.

Пресе од неких произвођача не захтевају додатну пау, због њихових дизајнерских карактеристика

Пресе од неких произвођача не захтевају додатну пау због њихових дизајнерских карактеристика

Хлађење, паковање

Да бисте добили квалитетне пелете, морате их добро охладити. Овај процес помаже у исушивању гранулата. Након штампе имају температуру од + 70-90 ° Ц. После завршетка таквог процеса, они се прегледају и пакују.

Пошто су пелете су лоосе сировине, често се чувају у расутом стању, али то може негативно утицати на квалитет материјала, јер ће акумулирати влагу. Због тога произвођачи пакују и препоручују уштеду горива у великим торбама великих врећа. Најбоље квалитетне пелете које можете купити су предпакиране торбе из фабрике.

Од система за складиштење који постоји у потрошачу, зависи од величине зрна гранула: у расутом стању, у врећама велике врећице или у малим кесама

Од система за складиштење који постоји код потрошача, паковање гранулата зависи од: у великим количинама, у врећама велике врећице или у малим паковањима

Предности горива

Пелети имају низ значајних предности:

 1. Ово је еколошки прихватљива сировина, која не даје повећане ЦО емисије емисија у атмосферу.
 2. Низак ризик од самопаљења због чињенице да нису у спору, прашина.
 3. Грануле су густе од дрвета, а њихов садржај влаге је мањи, што даје више топлоте од сагоревања исте количине као и дрва за огрев.
 4. Због стандардних димензија и течности, могуће је потпуно аутоматизујте процес грејања.
 5. Отпад од најчешћих врста пелета је мали, то значи да нећете морати свакодневно чистити бојлер. Према онима који користе ово гориво, чишћење није потребно више од једном месечно.
 6. Само на први поглед ово гориво није најјефтиније. У ствари, ако извршите поновну процену количине топлотне енергије, онда ће пелети бити најефикасније гориво у овом плану.
 7. Лако складиштење сировина - минимална површина и без мириса.
 8. Једноставност и чистоћа транспорта.
 9. Висока ефикасност котла износи 96%.
Пример рада котла пелета у одељку

Пример рада котла пелета у одељку

Обрати пажњу! Ако говоримо о недостацима материјала, потребно је стално држати залиху у складишту. Као што је грешка запазити опасност од сагоревања пелета, ако сировине од којих су направљене узимају се из загађених подручја. Заиста, постоји такав ризик, али произвођачи који већ дуго раде на тржишту неће ризиковати свој имиџ и продавати искрено опасан материјал. Стога морате пажљиво одабрати произвођача гранула.

Дрвене пелете практично нису предмет спонтаног сагоријевања, с обзиром да састав не укључује прашину и споре који узрокују алергијску реакцију

Дрвене пелете практично нису подложне самопаљењу, јер прашина и споре не улазе у састав. Поред тога, не изазивају алергијску реакцију

Како одабрати квалитетне пелете?

Важност одабира точно квалитетних пелета је да само таква може дати захтевану количину топлоте. Параметар њиховог садржаја пепела ће такође бити у представљеним границама. Употреба ниског квалитета горива доводи до убрзаног хабања котла.

Пелети: шта је то - Пелети пружају високу калоричну вредност у поређењу са дрвеним чиповима или дрветом

Пелети пружају високу калоричну вредност у поређењу са дрвеним чипсовима или дрветом

Приликом избора обратите пажњу на:

 • Величина. И не само димензије већине пелета, већ и присуство сломљеног и распршеног. У пакету не би требало бити пуффова, а ако се пронађе у значајној количини, онда није вредно купити такво гориво.
 • Површина пелета мора бити глатка и сјајна. Ако је материјал лошег квалитета, очигледно ће бити приметна храпавост.
 • Пелете морају бити чврсте и суве, а само оне треба користити.
 • Тешко је сломити висококвалитетне пелете, никада не треба бацати у руке.
 • Други начин провере квалитета је бацање горива у воду, а ако се пелета удави, онда је ово добро, али ако се појави, боље је тражити друго гориво.
Прави облик пелета омогућава их да се лако транспортују и преоптерећују, а такође се сипају посебним рукавима

Прави облик пелета омогућава им лако транспортовање и преоптерећење, као и пропуштање кроз посебне рукаве

Коришћење пелета је погодно и еколошки прихватљиво решење. Није изненађујуће, скоро читава Европа је већ прешла на такво гориво.

Пелети: шта је то и њихове предности у односу на друге врсте горива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 1 = 8