Биљке које спадају у групу "сукуленти" су веома различите, јер оне нису повезане заједничким пореклом, већ сличним стаништима

У свету флоре сукуленти заузимају посебан положај. Заступајући велику групу биљака, они нису у сродству једни с другима. Бројна асоцијација се појавила, у дословном смислу, на сушном тлу. Услови у којима ове биљке расту и изглед боја насталих под њиховим утицајем омогућио је научницима да издвоје представнике различитих породица у одвојеном одреду.

Садржај

  • Које биљке су укључене у групу "сукуленти"?
  • Декоративна апликација
  • Брига
  • Садња и репродукција
  • Врсте
Суццулентс. Плитови лончићи од необичног облика или од необичних материјала - најбоље за сочне хомеплантове

Плитови лончићи од необичног облика или од необичних материјала - најбоље за сочне хомеплантове

Суццулентс. Заједничка карактеристика ових веома различитих биљака је облик меснатог листа или стабла, а не повезаног порекла. Свака од скоро четрдесет породица биљака има бар једног представника сочне

Заједничка карактеристика ових веома различитих биљака је облик меснатог листа или стабла, а не повезаног порекла. Свака од скоро четрдесет породица биљака има бар једног представника сочне

Све сукуленте карактеришу присуство густих поклопаца честица, длака, кичме. Све сочне биљке су пуно тела и украшене меснатим дебљинама и листовима с плавичастим цветом. И поклопац и плакета су укључени у арсенал биљних заштитних средстава који их штите од смрти у потпуном одсуству влаге. Штавише, успесно га акумулирају биљке у лишћу и дебла. Потрага за водом у дубинама земље користи снажно развијен коријен систем сукулената.

Суццулентс. На врхунцу моде у пејзажном дизајну - вертикално уређење са сукулентним биљкама. Од ових, можете поставити чак и велике мозаике

На врхунцу моде у пејзажном дизајну - вертикално врт уз помоћ сочних биљака. Од ових, можете поставити чак и велике мозаике

Декоративна апликација

Импресиван изглед и запањујућа прилагодљивост за аварузну негу довели су цветне сукуленте у омиљене крајолик дизајнера. Данас доживљавају врхунац популарности и активно се користе за аранжман алпске брда, рокери, стварање оригиналних композиција из сукулената у посудама.

Суццулентс. Могућности ентеријера и уличног украшавања са сукулентима су бескрајне

Могућности ентеријера и уличног украшавања са сукулентима су бескрајне

С обзиром да у групу спадају представници четрдесет појединих породица, декоративне могућности ових биљака повремено се повећавају. Агаве и каланче, густоћа и бромилија, рагворт и глотифилум, аисоиди и алое вера омогућавају састављање невероватно лепих композиција у баштама, пластеницима и прозорским праговима. Сукуленти су одлични за фрејмовање рибњаке и базени. Немојте само збунити кактуси и сукуленти, као бубашки егзотици чине своју породицу. Међутим, они су толико прихватили карактеристике противника да имају с њима декоративну потражњу.

Суццулентс. Популарни и вољени од многих затворених цветова су ецхевериа. Боја његових листова значајно варира

Популарни и вољени од многих затворених цветова су ецхевериа. Боја његових листова значајно варира

Брига

Непрекидност биљака је толико висока да сучне материје код куће могу узгајати и дете. А ипак, како не би увредили овако велику групу са хладним ставом, постоје одређена правила бриге о њима.

У температурном режиму, биљке више воле модерацију. За њих је такође важно да се дневна температура разликује од ноћне температуре за 4-5 степени.

Осветљавањем, већина сукулената воли јако светло, али постоје врсте којима је потребна мала сенка.

Суццулентс. Неки сукуленти су најбољи на сенковим местима, али најчешће место њиховог одржавања налази се на прозорима куће

Неки сукуленти су најбољи на сенковим местима, али најчешће место њиховог одржавања налази се на прозорима куће

У наводњавању треба водити степен сувоће земљишта. Међутим, добро је познато да сукуленти у затвореном простору, остављени недељу или два без надзора, савршено преживе недостатак влаге, јер по природи су спремни за ово.

Земља је пожељно прозрачна и крхка. Важно је да сучност у домаћинству обезбеди добар слој одводњавања.

Суццулентс. Што је разлика у боји лишћа различитих сукулената постављених један поред другог, то је необично композиција пејзажа

Што је разлика у боји лишћа различитих сукулената постављених један поред другог, то је необично композиција пејзажа

Садња и репродукција

За све сукуленте, кућна њега почиње правилном садњом. Капацитет седишта треба да буде скоро празан. Као подлога користите конвенционално шумско земљиште помешано са 1/4 ријечног песка и 1/5 угља.

Суццулентс. Сукуленти се често налазе у флораријама, њихова прозирна дно омогућава отворено приказивање слојева земље и песка

Сукуленти се често налазе у флораријама, њихова прозирна дно омогућава отворено приказивање слојева земље и песка

Пропагирање сукулената са сјецкањем и лишћем стебла. Одвојено стубиште не може се ставити у воду, неопходно је да се осуши два дана, а затим одмах стави у земљу. Листови се једноставно постављају на мокро тло и остављају их отвореним. Најбоље време за оплемењивање је од априла до августа.

Ако користите семе сукулената за репродукцију, треба да изаберете добро зрелог и свеж материјал. Добивање кући код куће је тешко, па је вредно размислити о једноставном, вегетативном начину репродукције.

Важно! Да ли зелите да сукуленти редовно цвјетају - држите их у аскетским условима, са лошим земљиштем, минималним заливањем и равним лонцем.

Врсте

За оне који савладају само сочнице и бригу за њих, припремили смо топ 10 најпопуларнијих врста.

Агава Вицториа Регина - представник листова сорти. Интересантно је са својим глобуларним обликом, који се ствара од густих, 15-20 цм дугих листова, са белим пругама дуж ивица. Свјетлосно воли, не толерише вишак влаге, одговара на њега распадањем основе розете.

Суццулентс. Месната триангуларна лишћа Агаве краљице Викторије до 15 цм дуга су резана бијелом и формирају праву розету

Месната триангуларна лишћа Агаве краљице Викторије до 15 цм дуга су резана бијелом и формирају праву розету

Милцх Милла или "круну трња", најпопуларнија сучна у почетним вртларима. То је проклета грмља, врхови његових стабљика украшени су издигнутим, мат-зеленим листовима. Цвијеће се сакупљају у сложеним социјалним сјајем и обојене су у бијеле, ружичасте и жуте нијансе.

Суццулентс. Молоцхаи долази у различитим облицима - слично кактусу и грмљу

Молоцхаи долази у различитим облицима - слично кактусу и грмљу

Литхопс или "живи камен" - идеалан поглед на рокерију. Литхопс тако имитира мале камење које је тешко видети међу стварним камењем. Они обожавају јако сунце, цветају у јулу-августу, цвијеће цвијеће личи на камилицу. Упркос близини земљишта, врста је врло отпорна на болести и штеточине.

Суццулентс. Литхопс због смањених листова личи на шљунак, корале или морске шљунке

Литхопс због смањених листова личи на шљунак, корале или морске шљунке

Аеонијумско дрво - ово је грмље, висине до 90 цм, са лепим, сакупљеним у десним розетом, зеленим или црвеним листовима. Желе да светло и лети и зими. Као украсна биљка која се користи у јапанским каменим вртовима, алпске брда, добро изгледа на прозору.

Суццулентс. Необична жуто-зелена боја листова еонијума

Необична жуто-зелена боја листова еонијума

Суццулентс. Рубови сјајних листова еонијума дрвета могу бити скоро црни, што даје невероватан декоративни ефекат

Рубови сјајних листова еонијума дрвета могу бити скоро црни, што даје невероватан декоративни ефекат

Ецхевериа је агава добро је познато многим вртларима. Што се тиче свих сукулената, кућна њега за ову врсту не захтева пуно напора. Ако говоримо о декоративним квалитетима, онда је довољно замислити зелену ружа без стабла, са меснатим листовима прекривеним воштаним премазом. Под повољним условима цвети почетком лета, ослобађајући стреле од 30-40 цм са црвено-жутим цвјетовима на врху.

Суццулентс. Ецхевериа - омиљени вртларци и почетници. Његове декоративне особине омогућавају вам да комбинују и допуњују било шта

Ецхевериа - омиљени вртларци и почетници. Његове декоративне особине омогућавају вам да комбинују и допуњују било шта

Суццулентс. Сизо-љубичасто мат боје оставља ецхеверију

Сизо-љубичасто мат боје оставља ецхеверију

Стапелиа - једна од најорикантнијих врста. Облик цвета и боје узрокује дивљење за све који га виде. Међутим, вриједи удахнути мирис цвијећа сталапије, а долази до несрећног разочарања: на нос носи стално падање амбергриса. Биљка се опрашује мухама, због чега мирише како би привукла инсекте. Али, упркос таквом контрадикторном аргументу, вртларци су срећни да постављају стапове у роцкерије и алпске брдове.

Суццулентс. Стапелиа флавопурпуреа је једна од сорти Стапелиа, чија врста се састоји од око 100 врста

Стапелиа флавопурпуреа је једна од сорти Стапелиа, чија врста се састоји од око 100 врста

Суццулентс. Стапелиантхус аренариус Мадагаскар је прекрасан острвски цвет. Као и готово сви сукуленти, осећа се добро у влажном ваздушном окружењу

Стапелиантхус аренариус Мадагаскар је прекрасан острвски цвет. Као и готово сви сукуленти, осећа се добро у влажном ваздушном окружењу

Гастериа - безстезно, са густим меснатим лишћем који чине високу розету. Листови су обилатно прекривени протуберанцијама и светлим тачкама. Коријенски систем је слабо развијен, тако да би требало водити рачуна о заљењу цвета. Цвети на почетку пролећа, избацујући из центра розете дугачак коњ цветања с светло наранџастим или бијелим цвјетовима, слично као код издужених звона.

Суццулентс. Гастериа захтева пажљиву пажњу, пошто је његов коренски систем слабо развијен. Можеш га држати у врло малим лонцима

Гастериа захтева пажљиву пажњу, пошто је његов коренски систем слабо развијен. Можеш га држати у врло малим лонцима

Аброметелла је повезан са ананасом, представљајући његов облик дварфисха. Биљка нема један излаз, прикупља пуно малих мјеста на јастуку или дрвару, формирајући од њих величанствену лопту. Расте на сиромашним земљама, под јаким сунцем.

Суццулентс. Арометела је везана за ананас. Формира густ заобљени јастук из розета малих зелених листова

Арометела је везана за ананас. Формира густ заобљени јастук из розета малих зелених листова

Алое Вера - редовито за прозорске прагове и баштенске композиције. Бујна розета се састоји од лишћа високих стрела, меснатог меса и меке, зелене боје. Рубови лишћа су уоквирени малим трњем. Односи се на лековито биље.

Суццулентс. Тропска башта алое вера биљака

Тропска башта алое вера биљака

Аргиродерма, други представник "живих камења", са невероватним, сиво-зеленим или прозирним зеленим листовима розета. Цвијеће су астерс. Биљка је сјајна за украшавање роцкерија и спектакуларних кућних композиција.

Суццулентс. Аргиродерм, као и"живые камны" литопсы, поражает воображение формой - она похожа на рукотворную, правильную и геометричную

Аргиродерма, као и "живи каменови" литхопса, задивљује машту облику - изгледа као уметнички, редовни и геометријски

Суццулентс. Цвијеће аргиродерме је врло велико у поређењу са величином целе биљке, свијетле и декоративне

Цвијеће аргиродерме је врло велико у поређењу са величином целе биљке, свијетле и декоративне

Све ове врсте сукулената се често могу наћи у пејзажним композицијама, добро се уклапају у унутрашњост градских апартмана.

Суццулентс. Веома велика породица масних паса - изузетно популарна у вртларству. Сво то омиљено стабло новца је везано за њега

Веома велика породица масних паса - изузетно популарна у вртларству. Сво то омиљено стабло новца је везано за њега

Суццулентс. Сукуленти изгледају лепо у било којој унутрашњости, било да је то кућа или градски стан, а њихове декоративне могућности су једноставно безвредне

Сукуленти изгледају лепо у било којој унутрашњости, било да је то кућа или градски стан, а њихове декоративне могућности су једноставно безвредне

Суццулентс (50 слика): дивне биљке навикнуте на сушу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 41 =