Трчање, скупо, проблематично у раду ... Не, не, и опет не! Научите истину о животу кровови и видети примере њихове једноставне употребе.

Зелено кровове, животне кровове, кровове биљке, еко-кровове - без обзира како их називате, недавно расте свуда, укључујући и на крововима стамбених зграда куће. И заједно са растом популарности, расте генералне претпоставке и заблуде. На пример, зелени кровови су само за љубитеље еко-љубави, да су проблематични у раду, они су експериментални и њихова употреба носи одређене ризике. Све ово није тачно. Погледајмо најчешће митове о зеленим крововима и утврдимо колико су поуздани.

1

Основне информације

Зелени кров је само кров који доприноси расту вегетације. Израђен је од хидроизолационог слоја, коренске баријере, система дренаже и храњивог медија за биљке. "Интензивни" зелени кровови или вртови на крову, може укључити много више постројења, па чак и водених структура.

2

"Обимни" зелени кровови су, напротив, тањи, лакши и визуелно више као стандардни кровови. Могу бити нагнути или равни. Најчешће су засадјени седумом, то је такође и пречишћавање - вишегодишња биљка, која током цветног периода чини стварно предивну таписерију цвијећа. Многи "полуинтензивни" зелени кровови су стварни масиви, на којима расте разне врсте биљака, укључујући и локална трава и цвијеће.

3

Заједнички митови

Мит # 1: Зелени кровови представљају нови и експериментални дио зеленог тренда.

Када мислите да је зелени кров зграде инсталиран на овој фотографији? Пре пет година? Десет? Можда 20? Овај зелени кров штити ову немачку кућу од 1940. године - више од 70 година!

У мају прошле године у Немачкој, у Хамбургу одржана је конференција Међународне асоцијације зелених крова. У оквиру конференцијског програма учесници су посетили малу заједницу Вохлдорф-Охлстедт. Овај кров и други, попут њега, изграђени су 1943. године у једној од три норвешка насеља. Дистрикт је замишљен као варијанта социјалног становања за сиромашне, укључујући бивше затворенике концентрационих логора. Касније је постала приградска област средње класе. Зелени кровови овде били су веома популарни, али је тешко приступити.

У ствари, зелени кровови постоје већ много векова. Недавно су њихови перформанси постали још технички, што је омогућило да направите танке и лаке профиле крова.

4

Мит # 2: Зелени кров је само за еко зграде.

Наравно, постоје различите цертификације зелених зграда, кредитне тачке за уградњу зеленог крова. Погодности за животну средину су неспорне. Ипак, чак и домови који немају специфичну еколошку намјену могу имати користи од естетских и економских аспеката проширеног вртног простора.

5

Ко не би желео да гледа прозор, да би видела сјајну зелену мрљу уместо шиндре?

6тх

Или, можда, само тражите начин да пронађете такав потребан, као да је свеж ваздух, комад отвореног простора у веома густом урбаном окружењу.

7

Зелени кровови такође помажу у уштеди новца. У Немачкој, где је употреба зелених кровова најдужа историја, широки зелени кров се користи као економска алтернатива заједно са другим могућностима крова. Показали су одличне резултате у смањивању трошкова загревања и хлађења, као и смањењу падавина (и, стога, поплаве). Поред тога, такав кров пружа додатни комерцијални простор, који заузврат повећава тржишну вредност некретнина.

Предности смањења ефеката атмосферских вода су виђени у Портланду, која је касније покренут Портланд Ецорооф програм (Портланд еко-кровови програм), који омогућава програмерима да дизајнирају системе крова биљака.

8тх

Мит # 3: Зелени кровови изгледају атрактивно, али могу пропуштати и изазвати структурне проблеме.

То је, можда, једна од најчешћих заблуда купаца. Дозволите ми да појасним: цурење крова не зависи од ког је крова - зелене или традиционалне. Овај проблем се односи на инсталацију и дизајн спецификације структуре. Сви кровови, укључујући зелене, требали би имати одговарајућу водонепропусну мембрану.

9тх

Нема разлога за поверење да се зелени кровови више "налазе" за проток. Заправо, неке студије показују да је дужи животни циклус зеленог крова повезан са заштитом водонепропусне мембране од ултраљубичасте сунчеве светлости. Биљке и супстрата делују као природна препрека атмосферским утицајима.

У правилно дизајнираном зеленом крову, такође ће бити коријена баријера која неће дозволити биљкама да предузму корене превише дубоке.

10

Овај станодавац је одлучио да посади цијелу башту на крову (можда је одлучио заштитити своје поврће од гладних животиња).

11тх

Понекад дизајн зеленог крова обезбеђује границу шљунка дуж ивице, осмишљен тако да одржава биљке од екстремних временских услова и ветрова на ивицама крова. Али ово није увијек потребно - у великој мјери зависи од врсте зеленог крова и биљака. Све ове карактеристике су узете у обзир када су архитекта и специјалиста зеленог крова дизајнирали систем.

12тх

Нове зграде морају да испуне захтеве пројектованих оптерећења, тако да ако ће ваш архитекта и грађевински инжењери буду свесни свог жељом да се створи зелени кров би требало да има проблема са његовом стварању, у складу са структурним захтевима нових зграда.

Али са претвореним зеленим крововима требало би да будете мало опрезни. Захтјеви ће у великој мјери зависити од тога који дио земље у којој живите и од којих врста оптерећења ваша кућа је првобитно дизајнирана (снијег, вјетар, киша, итд.).

13тх

Мит # 4: Зелени кровови су сложени и скупи за наводњавање.

Многи верују да зелени кров треба да се посади чишћењем или другим сукуленти (биљке које имају посебна ткива за чување воде), јер је заливање зеленог крова тешко и врло скупо. Наиме, у почетку, у фази када су коријени биљака ојачани, сви зелени кровови захтијевају наводњавање (осим оних које су прекривене унапред узгајаним травнатим покривачима). Популарност сукулената објашњава чињеница да су прилично лепи и прилично отпорни на тешке услове раста на крову.

Међутим, понекад их комбинујући са другим врстама вегетације, попут локалних биљака, могу дати крову живописну разноликост и још већи естетски шарм. Одличан пример таквих идеја су интензивни кровови или кровови са баштама, грмље и дрвеће.

14тх

Заливање потребе специфичног зеленог крова не само због специфичности биљака, већ и због јединствености локалне климе. Тако, Буитер специјалиста Кејси од Цасеи Боитер Гарденс у Остину, Тексас, говорио о томе како дизајнирати зелени кров у дугој и веома топлих лета у Тексасу, где понекад температура достиже 100 степени Фаренхајта током лета.

Она је напоменула да када најзад, у овим периодима киша догоди, то је веома дуг и обилна. Стога, да зелених кровова важно је не само да изаберете суше-толерантни биљака које могу да преживе такву топлоту, али такође треба да развије тање подлоге (Медиум) направљен од материјала који могу да апсорбују велике количине воде. Дренажни слој се може урадити дубоке џепове (сличне на послужавнику јаја) за складиштење воде која тада се јавља опет када суво време, биће пуштен назад у биљкама.

15тх

Због ових функција, потреба за наводњавањем је знатно смањена. Заправо, многи зелени кровови не захтевају додатне водене ресурсе након њиховог стварања. Једноставно постају интегрални дио природног циклуса воде у одређеном локалитету.

"Ако посматрамо околину као само-исцељење организма са циклично циркулацију воде, онда, верујте ми, ускоро сви заборавимо наше простране пустиње", - каже Буитер. "Зелени кровови, живи архитектонске системе -. Алате који унапређују квалитет нашег живота"

16

Марк Графф из компаније "Сливови" у Сијетлу има сличан приступ овом питању. Кровне баште приказане на овој слици су посебно дизајниране како би привукле инсекте, посебно опрашиваче попут пчела. "Створили смо додатни простор за слетање како бисмо повећали разноликост врста", каже он. То значи да се зелени кров такође може користити за проширење природног пејзажа. Стога, кров постаје део здравог и уравнотеженог микроекосистема који подржава биодиверзитет.

"Дугорочно наводњавање зеленог крова не кошта више од заливања било ког другог места за слетање", каже он. Да бисте надокнадили трошкове, као вода за наводњавање можете користити ископану кишницу, као што је случај са овим зеленим кровом, на слици.

17тх

Мит # 5: Можете само ставити неку прљавштину на свој кров да направите сопствени зелени кров. Стани! Не ради то. За стварање добро дизајнираног зеленог крова потребно је много више од доброг тла. Често, чак и земљиште није потребно за ово, али су потребни перлит или други порозни материјали.

Као што је већ поменуто, структура ваше куће треба анализирати како би се осигурала да ће се носити са оптерећењем у облику влажног зеленог крова. Такође ћете морати да узмете у обзир специфичну климу вашег подручја, пажљиво развијете системе дренаже и изаберете одговарајуће биљке.

18тх

Међутим, то не значи да је потребно изградити све зелене кровне системе. Неки експерти у Северној Америци користе модуларне системе у својим спецификацијама пројекта. На пример, Аарон Кахн-Цросби из Споре Десигн-а каже да је за ово покривање компанија користила модуларни систем из ЛивеРооф-а са чишћењем, већ одрастао у локалном расаднику.

19

Мит # 6: Зелени кров је само прескуп и компликован за рад

Чини се да се многи људи не усуђују да "добију" зелени кров, јер не знају одакле да почну и колико ће их коштати.

"Избор правог тима професионалаца је један од главних начина за смањење краткорочних и дугорочних трошкова", каже Боитер. За почетак можете сазнати детаље од свог архитекте или провјерити базу акредитованих стручњака на зеленим крововима у вашем подручју.

20

Агенција за заштиту животне средине процењује трошкове зеленог крова од 10 до 25 долара по квадратном метру. Очигледно је да се ова цена значајно разликује, зависно од тога да ли желите чист кров или кровну башту.

Гаранције за грађевинске производе који се користе у зеленом крову су слични свим осталим грађевинским производима у кући. Они морају бити инсталирани у складу са спецификацијама произвођача од стране квалификованог техничара.

21

Инсталација сваког зеленог крова треба обавити уговором за пружање годишњих услуга одржавања. Обим ове услуге ће у великој мјери зависити од тога како желите користити свој зелени кров.

Према Боитеру, план одржавања требало би да буде део почетног дизајна и уградње крова - то би могао бити двогодишњи, петогодишњи или можда чак и дужи план под одређеним околностима. Очекивани животни век зелених кровова још увек није документован, али неки стручњаци кажу да такви кровови могу служити дупло дуже од традиционалних кровова. На пример, у зеленим крововима Роцкефеллер центра у Њујорку, функција мембране за хидроизолацију која је инсталирана у 1930-тим.

Кућа са зеленим кровом (20 фотографија): уништавање 6 митова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 24 =