Tvornica Dicentera poznata je po izvornim cvjetovima u obliku srca

Tvornica Dicentera poznata je po izvornim cvjetovima u obliku srca

sadržaj

 • Vrste centara
 • Značajke slijetanja
 • reprodukcija
 • Njega za "razbijeno srce"

Dicentra je šarmantan i nježan cvijet povezan s mnogim romantičnim legendama. U našim širinama bolje je poznat kao "Razbijeno srce". Oblik cvijeta je veoma sličan srcu, stoga u gotovo svakoj zemlji naziv je nekako povezan s tim simbolom ljubavi i odanosti.

Dicentra je simbol ljubavi i predanosti

Dicentra je simbol ljubavi i predanosti

U Europi, cvijet od dicenter nije izvorno uzgojena. Njegova domovina je Daleki istok, Kina i Sjeverna Amerika. Na našem kontinentu ovo je lijepo postrojenja dolazila je iz Japana, a prvi sam ga opisao Linnaeus.

Među svim sortama nalazi se boja različitih nijansi - od bijele do crvene, kao i žute boje

Među svim sortama nalazi se boja različitih nijansi - od bijele do crvene, kao i žute boje

Veliki diner

Veliki diner

Izvorna zemlja biljke je Azija i Sjeverna Amerika

Izvorna zemlja biljke je Azija i Sjeverna Amerika

Vrste centara

U vrtu se primjenjuju desetak vrsta dicentera iz postojećih dvadeset. Do danas su stvorene vrlo različite vrste dicentra, koje omogućuju zadovoljavanje estetskih i klimatskih uvjeta.

D. Spectabilis

Prvi, opisan od Karl Linnaeus, bio je veličanstveni docent ili spectabilis. To je ta biljka s cvijećem koje nevjerojatno sliči srcu. Grmlje je prilično visoka (do metra), posebno u usporedbi s drugim vrstama. Listovi su razgranani i vrlo lijepi pa čak i nakon cvatnje D. veličanstven privlači pažnju. Takve su vrste zanimljive:

 • Alba (bijelo cvijeće, grmlje ispod - do 70 cm);
 • Zlatno srce (ružičasto cvijeće i svijetlo zlatno žuto lišće);
Dicentra spectabilis, razreda Alba

Dicentra spectabilis, razreda Alba

Dicentra spectabilis, zlatno srce

Dicentra spectabilis, zlatno srce

Savjet! Ako volite jesen, dobit ćete Goldhatu. Zlatni lišće će vas molimo sa svojom bojom čak i ljeti.

 • Valentinovo (bogati cvjetovi trešnje).
Dicentra spectabilis, vrsta Valentinovo

Dicentra spectabilis, vrsta Valentinovo

D. Formosa

Decentra je lijepa samo raste do 40 cm, ali ima elegantnu bijelu (Aurora), vrhnje (Ivory Heart), ružičastu (Adrian Bloom) i crvene cvjetove (Bacchanal). Zanimljiva sorta s neobičnim srebrnastim lišćem je Proljetna magija.

Cvjetanje D. lijepo pada na ljetne mjesece.

Dicentra formosa, Aurora

Dicentra formosa, Aurora

Dicentra formosa, Adrian Bloom

Dicentra formosa, Adrian Bloom

Dicentra formosa, ocjena Bacchanal

Dicentra formosa, ocjena Bacchanal

D. Eximia

Časopis je izvrstan, ili izvanredan daleko ispod veličanstvene. Biljka se proteže na 25 cm, ali cvjeta od svibnja do mraza. Lako podnosi toplinu, stoga je dobro za vrtlare iz područja s velikom temperaturom.
D. lišće su izvrsni poput paprati. boja cvjetovi su ograničeni na ružičasto i bijelo.

Dicentra eximia

Dicentra eximia

D. skandine

Dizentra penjanje je atipična biljka slična lianu. Duljina njezinih grana doseže dva metra, ali leže na površini zemlje. U našim širinama ta vrsta dicentra obično je jednogodišnja.

Dicentra skandini

Dicentra skandini

Savjet! Ako su zime u vašoj zemlji oštre, isprobajte mrazno izdržljivu sortu "Zlatne suze", a cvijeće dinocentres će cvatu u vašem vrt do kasne jeseni.

D. peregrina

Dnevnik lutanja je pravi dugu jetru. Predstavnici ove vrste rasli su na Istoku već prije tisuću godina. Uz malu veličinu (15 cm), ta biljka ima velike bijele ili bijele cvjetove ljubičasta-ružičasta boja.

Posebno vrijedna je sorta Burning Hearts, dobivena na osnovi D. izvrsnog i D. skitnica. Cvjetovi su svijetli, gotovo crveni, a lišće srebrno.

Dicentra peregrina

Dicentra peregrina

Savjet! Uređivanje vašeg vrta guste vrste različitih vrsta, možete postići stalno cvatnje od svibnja do kraja jeseni. Veliki dinocentri savršeno se uklapaju krajolici s vodenih tijela, D. lijepa će poslužiti kao prekrasan ukras rubnici. Vrtovi kamena postat će još ljepši zahvaljujući D. puzanje i D. skitnica, izvorno uzgojenih u planinama.

Sadnja i briga za centar (posebno za prilagođene vrste) - procesi su jednostavni.

Dicenter je odličan

Dicenter je odličan

Značajke slijetanja

Budući da je Dicenter grm, u pravilu, dugi niz godina, pronaći mjesto cvjetni krevet morate biti oprezni.

Gdje biljka?

Dobro zasađeno biljka neće uzrokovati poteškoće, a rastući denzori će se pretvoriti u užitak. Pri odabiru web stranice razmotrite sljedeće kriterije:

 • sunčan svjetlo. Idealna je mogućnost penumbra. Sjajno sunce će dovesti do brzog prestanka cvatnje i može nepovoljno utjecati na lišće. U punoj sjeni cvjetovi neće cvjetati jako dugo;
 • Plodna tla. Najbolje je unaprijediti zemlju s humusom (3 kg po metru) i standardnim mineralnim gnojivom za vrtne biljke (15 g po vreći vode);
 • Drenaža. Previše glina i vlažna tla se bolje miješa s tresetom ili pijeskom kako bi se izbjeglo truljenje korijenskog sustava iz stajaće vode.
Dicentar je lijep

Dicentar je lijep

Kako biljka?

Pit za grm treba kopati na dubini od 40 cm i imati približno isti promjer. Nemojte zaboraviti ostaviti razmak između grmlja (pola metra će biti dovoljno).

Na dnu jame je isušen - slomljen kamen ili slomljen cigla. Otpušteno tlo, pomiješano s kompostom, ispunjava preostali prostor. Ako zemlja treba olakšati, dodajte pijesak. Limestonske mrvice pomiješane u tlo korisno utječu na centre.

Savjet! Svi postupci koji se odnose na sadnju i presađivanje centara trebaju biti izvedeni rukavicama. Korijeni ovog cvijeta su otrovni. Također, pobrinite se da životinje ne jedu korijenje korijena, koji su srušeni pod zemljom.

Dicenter - neobičan ukras vrt

Dicenter - neobičan ukras vrt

reprodukcija

Teoretski, postoje tri mogućnosti oplemenjivanja za dicenters - sjemenke, podjela rizoma i pomoću nadzemnih klija.

U praksi, međutim, u našim zemljopisnim širinama, sjemenke dicentera nisu korišteni za uzgoj. Prvo, jer praktički ne daju cvijeće. Drugo, čak i od kupljenih sjemenki da raste punopravni grm je vrlo teško.

U Rusiji, centar je poznat kao"разбитое сердце"

U Rusiji, centar je poznat kao "slomljeno srce"

Podjela korijena

Podjela se obavlja najčešće jednom svake tri godine, ali ne kasnije od pet godina nakon sadnje postrojenja. Učinite to prije buđenja izbojaka (ranog proljeća) ili nakon cvatnje (vrijeme ovisi o sorti).

Dicentar je pažljivo iskopan. Korijeni se čiste i odvajaju. Morate upotrijebiti oštar nož, kako ne biste ponovno ozlijedili biljku. Odvojite korijen u dijelove koji imaju nekoliko pupova. Slice su posuta pepelom. Biljke su posađene na sjenovitom mjestu i zalijevaju se s toplom vodom na suncu. Nakon korijena, prenesite u pripremljeni cvjetni krevet. Algoritam je sljedeći:

 • Priprema bušotina na cvjetnom krevetu s određenom udaljenosti, opravdanom veličinom komada;
 • Stavite komade u rupe. Bolje je uložiti 3-4 komada u jednu rupu, tako da se grm pojavio veličanstveno i cvjetao već u prvoj godini;
 • Spavanje i rampanje zemlje;
 • Zalijevanje. Voda se treba predgrijati na suncu.
Blooming Dicenter

Blooming Dicenter

Savjet! Prije razdvajanja dopustite da se rizoma osuši. Uzimajući osloboditi od suvišne vlage, postat će elastičniji i savitljiviji.

graftage

Reprodukcija nadzemnih klija pojavljuje se u proljeće. Odaberite pucanj koji raste u podnožju grma i izrežite ga oštrim nožem. Stavite stabljike u stimulans rasta (otprilike jedan dan), zatim ga posadite u tlo impregnirano toplom vodom i pokrijte s filmom. Korijeni se formiraju za mjesec dana, ali na krevetu puca, bolje je odgoditi u godinu dana.

Dicentra je izvrsna zasićena ružičasta i ljubičasta boja

Dicentra je izvrsna zasićena ružičasta i ljubičasta boja

Njega za "razbijeno srce"

Kako da raste dikenter? Posebne komplikacije pri napuštanju neće se pojaviti. U vremenu zalijevanja i hranjenja postrojenja, postići ćete odlične rezultate.

temperatura

Dietzentra se dobro diže s promjenama temperature, ali se boji proljetnih mrazova. Posebno opasno je zamrzavanje mladih grmova. Da bi se to izbjeglo, u proljeće izbojci biljke su prekriveni filmom ili nekim drugim netkanastim materijalom.
Za zimu sklonište obično nije spremno. Ako su mrazovi vrlo teški, zemlja oko korijena može biti prekrivena slojem treseta (do 8 cm) ili granama jele. Prilikom stvaranja takvog zagrijavanja, morate osigurati da ponovno zapakiranje ne počne.

Niski dekentari dobro izgledaju u mješovitim sadnicama - u cvjetnjaku, rubovima, na slajdovima

Niski dekentari dobro izgledaju u mješovitim sadnicama - u cvjetnjaku, rubovima, na slajdovima

rasvjeta

Već je spomenuto da dicentra može sigurno izdržati i svjetlost i hlad. No, do ekstrema je bolje, ali, ne donijeti. Polu-sjena će biti optimalni način za dugi i pravovremeni cvjetanje grma.

U našem bendu, najčešći Dicentar je veličanstven

U našem bendu, najčešći Dicentar je veličanstven

Vlažnost i zalijevanje

Ne možete podnijeti bilo koji isušivanje, ili nadstojnice za hidrataciju. Stajan u tlu vode nepovoljno utječe na korijenje i može dovesti do smrti biljke. Odvodnja, u vezi s tim, igra važnu ulogu u životu grmlja zasađenog u vlažnom tlu.

Učestalost navodnjavanja ovisi o stabilnoj temperaturi i brzini sušenja tla. Nakon zalijevanja nemojte zaboraviti otpustiti zemlju.

Šarmantna srca

Šarmantna srca

Dodatno oplodnje

Da biste dobili svijetle pupoljke u proljeće, dicentre se hrani superfosfatom. Još jedan 3-4 takav make-up se provodi tijekom razdoblja cvatnje. Kada biljka blijedi, ne povrijedi je da je hranite s gnojivom koji sadrži dušik.

Organska gnojiva su također korisna. Na kraju zime kompost i urea su razbacani pod grmom, a u jesen se koristi melemun.

Također je važno dodati tlo u proljeće, inače će izići korijeni, što nije baš dobro, zbog njihove virulencije.

Elegantan i lijep dicenter neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Elegantan i lijep dicenter neće nikoga ostaviti ravnodušnim

obrezivanje

Da cvjetanje nije izblijedjelo iz godine u godinu, cvjetovi cvjetaju treba ukloniti. Na kraju sezone, izbojci su odsječeni na sve, ostavljajući oko 5 cm.

Razgovarajte u buket

Razgovarajte u buket

Bolesti i štetnici, načine za borbu protiv njih

Dicentra je biljka otporna na bolesti i štetnike. Da biste spriječili probleme, potrebno je provesti preventivno raspršivanje grma pomoću lisnih uši i puževa (na primjer, Iskra Bio ili Zolon).

Kako bi se spriječilo pojavu prstenastog krhotina na lišću, a cvjetovi nisu nadilazili mikroplasnu bolest, potrebno je redovito provoditi korov. Zemlja se mora tretirati otopinom formalina (5%) mjesec dana prije sadnje grma.

Dicentar - video

Diener - fotografija

Dicentra (60 slike): vrsta, reprodukcija, sadnja i njegu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =