Rumah hijau yang tidak biasa di pusat Paris

Rumah hijau yang tidak biasa di pusat Paris

Penjagaan alam sekitar secara beransur-ansur menjadi bahagian penting dalam kehidupan manusia moden. Pemeliharaan alam dalam keadaan bandar adalah masalah yang paling mendesak, karena megacities moden secara literal mati lemas karena kekurangan udara bersih. Kesedaran hakikat bahawa alam bukan sahaja kecantikan tetapi juga kesihatan membawa kepada pembangunan seni bina ekologi.

 • Mempunyai seni bina eko
 • Faedah
 • Wakil-wakil dunia yang popular
Rumah dongeng dari Switzerland

Hebat Swiss Cottages

Rumah moden dengan kolam renang

Rumah moden dengan kolam renang

Mempunyai seni bina eko

Pembinaan bangunan menggunakan bahan semulajadi semata-mata berorientasikan kepada pemeliharaan alam semulajadi dan manfaat kesihatan manusia. Menurut beberapa maklumat, tinggal di rumah panel, dibina bahan sintetik, boleh membahayakan tubuh. Walaupun kayu, tanah liat, batu, kaca atau jerami sepenuhnya dikitar semula oleh alam semula jadi tanpa merosakkan organisma hidup. Senibina alam sekitar juga berbeza tenaga semula jadi dalam bentuk matahari, angin dan air hujan yang dikitar semula.

Facade bangunan, dihiasi dengan tumbuhan mendaki

Facade bangunan, dihiasi dengan tumbuhan mendaki

Ketiadaan kehijauan di tanah di bandar-bandar besar diberi pampasan oleh kehadirannya di balkoni dan bumbung

Ketiadaan kehijauan di tanah di bandar-bandar besar diberi pampasan oleh kehadirannya di balkoni dan bumbung

Rumah yang diperbuat daripada bahan semula jadi

Rumah yang diperbuat daripada bahan semula jadi

Eco-architecture dicirikan oleh reka bentuk rasional, yang dicirikan oleh dimensi padat dan sikap berhati-hati ke tanah untuk pembinaan. Keistimewaan projek bergantung kepada ciri-ciri rupa bumi, dan reka bentuk sentiasa menyesuaikan diri dengan data asal, berbanding dengan rumah standard biasa di mana semua tumbuhan dimusnahkan.

Mengambil kira setiap rupa bumi, penciptaan eko memperoleh penampilan individu, dan bersebelahan rupa bumi menjadi hiasan terima kasih kaca panorama.

Rumah organik di bawah kubah

Rumah organik di bawah kubah

Bangunan bertingkat tinggi dengan banyak kehijauan di fasad

Bangunan bertingkat tinggi dengan banyak kehijauan di fasad

Pusat Belia Zeimuls dari bahagian atas

Pusat Belia Zeimuls: pandangan atas (Rezekne, Latvia)

Terdapat dua trend dalam seni bina ekologi: penyelesaian mudah dan berteknologi tinggi. Arah pertama dicirikan oleh penggunaan penyelesaian yang paling tradisional dengan kesederhanaan dan keaslian maksimum. Dan berteknologi tinggi ekologi adalah idea kejuruteraan yang kompleks dengan pengenalan teknologi terkini.

Menjadi hari ini trend yang paling bergaya dalam seni bina, bangunan hijau sangat popular di negara maju. United Kingdom dan Amerika Syarikat membina seluruh bandar, memperkenalkan perkembangan terbaru.

Faedah

Faedah dalam bahan-bahan alam sekitar meliputi lebih banyak kawasan. Keinginan untuk makan makanan semula jadi, memakai pakaian yang diperbuat daripada bahan semula jadi dan hidup rumah ekologi menjadi lebih dan lebih bergaya dan dalam permintaan. Oleh itu, arkitek eko berkembang di seluruh dunia pada kadar yang luar biasa, menarik lebih ramai penyokong.

Seni bina ekologi adalah berbeza:

 1. keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia;
 2. penggunaan tenaga elektrik dan pemanasan yang ekonomi;
 3. penampilan yang unik dan reka bentuk yang luar biasa;
 4. milik teknologi inovatif.

Mana-mana eko-projek adalah berdasarkan kemampuan untuk menggunakan sumber bebas. Panel solar, turbin angin dan pam haba cekap mengatasi tugas mereka, membantu mengurangkan kos dengan ketara.

Kepada nota! Bangunan dari bahan semulajadi bernafas dengan baik dan biarkan di udara, yang membolehkan untuk mengekalkan suhu yang optimum dan mengoksigenkan bilik di dalam rumah.

Wakil-wakil dunia yang popular

Baru-baru ini, contoh-contoh seni bina eko sangat jarang berlaku, pendirian mereka adalah peristiwa sebenar untuk manusia. Tetapi sejak dua puluh tahun yang lalu, bangunan seperti itu boleh didapati di banyak negara di seluruh dunia, yang mengesahkan kepentingan dalam pembinaan alam sekitar.

 • Kampung ditikon, terletak di Switzerland, adalah projek seni bina eko dari Peter Fech. Kemiripan eksternal terhadap kediaman Hobbit dari "Lord of the Rings" sangat popular dengan penduduk kampung itu dipanggil tanah pertengahan Switzerland. Keanehan struktur bawah tanah adalah bahawa bumbung dari tanah dan tumbuhan adalah perlindungan yang sangat baik terhadap angin dan hujan. Rumah-rumah adalah selamat untuk alam sekitar, mereka menggunakan kurang elektrik dan kelihatan sangat hebat.
Kampung ditikon dengan rumah-rumah dalam bentuk penggalian

Kampung ditikon dengan rumah-rumah dalam bentuk penggalian

Kampung ditikon yang luar biasa

Kampung ditikon yang luar biasa

 • Hospital di Bandar Raya Mexico di bawah nama Manuel Guy Gilesales dianggap sebagai salah satu institusi perubatan paling maju. Dan bukan hanya mengenai peralatan moden atau kelayakan doktor. Hospital serentak merawat orang-orang dan membersihkan udara berkat fasad unik bangunan. Skrin pembersihan yang dibuat dari jubin khas dalam rupa kelihatan seperti grid, ke dalam lubang di mana udara tercemar oleh kereta. Juga, sampul surat itu membantu mengurangkan penggunaan elektrik dan mewujudkan iklim mikro yang menggalakkan di wad.
 • Ladang menegak, dibina di Belanda, dimaksudkan untuk tumbuh kembang dan tanaman. Pencakar langit terletak di tepi laut dan menarik ramai pelancong berkat pandangan panorama yang menakjubkan. Fasad telus menara dibuat dari bahan khas, yang berbeza dari kaca dengan berat ringan dan sifat pembersih diri. Di dalamnya juga kemudahan untuk pelbagai acara, kafe dan dewan konsert. Sistem penuaian air hujan membolehkan pengairan tanaman tanpa bantuan pam elektrik.

 • Pencakar langit-timun di London - ini adalah projek Norman Foster, yang memperkenalkan sistem inovatif hiasan fasad. Teknologi menggunakan panel tumbuhan adalah untuk menyerap kelembapan dari udara, yang diagihkan melalui membran khas dan menepati tumbuhan dengan air. Pencakar langit dengan garis lancar, dihiasi dengan lichen di muka bumi, sebagai permaidani semula jadi, menyerupai timun dalam bentuk dan kelihatan sangat luar biasa dalam kejiranan struktur konkrit.
Lempengan moden dengan pemandangan indah dari tingkap

Lempengan moden dengan pemandangan indah dari tingkap

Hotel ini terletak di hutan Portugal

Hotel terletak di hutan Portugal

 • Rumah Organik di bandar Osaka Osaka Ini adalah kerja arkitek Itali Gaetano Pesce. Bangunan yang muncul pada akhir abad ke-20 merupakan satu kejayaan yang nyata di antara struktur yang sama di daerah perniagaan. Sebaliknya kontras dari topeng merah jambu dengan pot bunga di seluruh permukaan rumah telah menjadi perwujudan hebat seni bina ekologi dan telah menghiasi jalan dengan berbagai macam pokok renek.

Akhirnya, perlu diperhatikan bahawa pembangunan seni bina eko di negara-negara pasca-Soviet jauh ketinggalan jauh di belakang negara-negara Barat yang maju. Pembinaan rumah eko moden lebih mahal daripada biasa, tetapi selepas 5-10 tahun, disebabkan oleh penggunaan tenaga ekonomi, ia sepenuhnya membayar kosnya.

Banyaknya kehijauan di rumah menjadi semakin popular di dunia

Banyaknya kehijauan di rumah adalah trend di seluruh dunia

Hutan hijau dan pokok kecil dihias dengan baik

Hijau hijau dan pokok-pokok menghiasi bangunan asal

Seni bina ekologi: mengkaji semula projek-projek luar biasa yang selaras dengan alam semula jadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3