Okno na oknih. Okenske žaluzije se danes ne štejejo več kot arhaična radovednost - spremenjene so bile v sodobne zahteve glede praktičnosti in dekorativnih funkcij

Okenske žaluzije se danes ne štejejo več kot arhaična radovednost - spremenjene so bile v sodobne zahteve glede praktičnosti in dekorativnih funkcij

Lastniki državnih hiš vedno pogosteje postavljajo rolete na okna, ki so v glavah ljudi večinoma povezani s starodavnimi hišami. Sodobni modeli oblačil dajejo hišom končno in določen luk, ki jim je prikrajšan koče, zgrajena v eni podobi in podobnosti. Glavna stvar je, da so okna z loputami usklajeno povezana s celotnim zasnovo hiše in ne padajo iz celotne kompozicije.

Vsebina

 • Funkcije
 • Raznolikost obrazcev
 • Možni materiali
 • Samo-namestitev
Okno na oknih. Enoplastni polkna z mehanizmom za odpiranje in zapiranje"slide"

Enoplastni polkna z mehanizmom odpiranja in zapiranja "slide"

Okno na oknih. Notranja okna so lahko celo osrednji element dekorja v oblikovanju celotne sobe

Notranja okna so lahko celo osrednji element dekorja v oblikovanju celotne sobe

Okno na oknih. Noble izgleda zelo visoke notranje lopute

Noble izgleda zelo visoke notranje lopute

Okno na oknih. Rolete na kovinskem okvirju, ki opravljajo vlogo zaves

Rolete na kovinskem okvirju, ki opravljajo vlogo zaves

Rolete na oknih: funkcije

Namen sodobnih polkna ni mogoče obravnavati samo z ene strani. Različne funkcije teh konstrukcij lahko ločimo:

 • Rolete preprečujejo penetracijo v hišo nezaželenih gostov, s preprostimi izrazi, ščitijo pred tatovi. Zlasti pomembne žaluzije na oknih v počitniška hiša, kjer lastniki živijo ne celo leto, ampak le nekaj toplih mesecev. Da bi zaščitili hišo, je treba roloje nujno zakleniti od znotraj - to bo otežilo dostop do najbolj nezaščitenega dela stavbe.
Okno na oknih. Kovinske drsne rolete ščitijo vašo dacho od nepovabljenih gostov

Kovinske drsne rolete ščitijo vašo dacho od nepovabljenih gostov

 • Rolete pomagajo lastnikom stanovanj, da se zaščitijo pred škodljivimi okoliščinami. Kvalitativno izvedeni in fiksni modeli lahko postanejo dodatna zaščita osebe pred močnim vetrom in nizkimi temperaturami. Na območju, kjer žgoče sonce močno ovira vsakodnevne dejavnosti, postanejo oviri ovira neposredni sončni svetlobi. Glede na potrebo po tem ali tistem učinku lahko izberete popolnoma slepe rolete rolete, pokončne variante ali kombinirane izdelke (na vrhu pokončane, pod gluhimi ali obratno).
Okno na oknih. Znotraj prostora so klasične lesene polkna v kombinaciji s tkaninskim nadstreškom, ki so primerne za dokončanje retro stilov

Znotraj prostora so klasične lesene polkna v kombinaciji s tkaninskim nadstreškom, ki so primerne za dokončanje retro stilov

Okno na oknih. Danes priljubljena"laser-cut" металлические ставни. Рисунок или ажурная резьба на них могут быть любые

Danes so lasersko rezane kovinske zastore priljubljene. Risba ali klesanje na njih je lahko vse

 • Rolete so ornament hiše, če so pravilno izbrani in mojstrsko izvedeni. Obstajajo povsem dekorativne zastore na oknih, najpogosteje pa dekorativni učinek, ki ga oseba ne more storiti brez nujnega domnevanja in praktične uporabe teh elementov strukture.

Nasvet! Izgled, oblikovanje in materialni polkna je najbolje izbirati glede na lastne zamisli o svojem namembnem kraju v vašem domu. Torej, če je predvidena le njihova dekorativna funkcija, ni smiselno, da se plača za trdno kovinsko konstrukcijo s celotnim sistemom zapiral.

Okno na oknih. Zamisel o rolete popolnoma ustreza sodobni arhitekturi

Zamisel o rolete popolnoma ustreza sodobni arhitekturi

Raznolikost obrazcev

Na oknih na številnih fotografskih zaslonih so prikazane popolnoma drugačne slike, ki lahko ustvarijo različne oblike izdelkov. Glede na obliko se mehanizem njihovega delovanja razlikuje. Za rolete so na voljo naslednje možnosti:

 • Enolastne strukture so nameščene na majhnih oknih na strani, s katerimi je bolj primerno zapreti in odpreti. Mehanizem odpiranja in zapiranja v takšnih polknah, kakršne koli Vrata.
Okno na oknih. Rolete svetle barve lahko dokončajo dekorativni učinek za majhna okna nenavadnih oblik

Rolete svetle barve lahko dokončajo dekorativni učinek za majhna okna nenavadnih oblik

Okno na oknih. Zunanje okenske žaluzije se lahko, tako kot tkanine, v odprtem stanju pritrdijo na puščice puščic

Zunanje okenske žaluzije se lahko, tako kot tkanine, v odprtem stanju pritrdijo na puščice puščic

 • Oblika z dvema vratoma je tipična možnost, ki jo je v zadnjem stoletju pogosto opazila v vaških hišah. Takšne polkna imajo poseben dekorativni učinek, ki temelji na njihovi simetriji.
Okno na oknih. Klasične lesene rolete iz tesno nameščenih plošč. Okrasni učinek zaključi lesni rezbar

Klasične lesene rolete iz tesno nameščenih plošč. Okrasni učinek zaključi lesni rezbar

Okno na oknih. Zložljive žaluzije - nič manj uspešne kot pri žaluzijah, ideja za kopalnico z oknom

Zložljive polkna - nič manj uspešna kot pri žaluzijah, ideja za kopalnico z oknom

Nasvet! Za zgornje konstrukcije je pomembno, da se ne zaklene in pritrdi sornik, temveč tudi, da pritrdite odprte lopute, drugače bodo "viharile" v vetru. V ta namen so kljuke nameščene na robovih letakov in zank ob njih na steni hiše blizu okna.

 • Obstajajo tudi zložljive polkna za okna v deželi, ki so potisnjena ali premaknjena, tako da je okno mogoče pokriti ne povsem, ampak pol ali tretjino. Te strukture lahko sestavljajo eno ali dve listi, odvisno od velikosti okna in udobja za gostitelja.
Okno na oknih. Drsna polkna lahko zaprejo panoramska okna in teraso, ne da bi se odpirala v odprtem stanju

Drsna polkna lahko zaprejo panoramska okna in teraso, ne da bi se odpirala v odprtem stanju

Okno na oknih. Zamisel o rolah se včasih uresničuje v večstanovanjskih stavbah

Zamisel o rolah se včasih uresničuje v večstanovanjskih stavbah

 • Sposobnost spreminjanja stopnje odpiranja okna je tudi v rolete. Tudi ko je zaprt, s posebnim mehanizmom, lahko dvignete ali spustite palice, tako da je dovolj svetlobe in hladu v prostoru, vendar zanesljivost ni prizadeta.
Okno na oknih. Rolete na vratih in oknih, ki okrasijo prostor zaradi kontrasta barv

Rolete na vratih in oknih, ki okrasijo prostor zaradi kontrasta barv

 • Kot nadomeščanje zgornjih zunanjih modelov upoštevajte notranje polkne na oknih, ki se nahajajo v hiši. Zaščita pred penetracijo tatov v takih polknah ne more biti slabša od zunaj, lepota pa bo zadovoljila le lastnike hiše, ne tiste okoli njih. Udobje teh modelov je, da pozimi lahko odprete polkna, ne da bi odprli okna in ne pustili v hladnem zraku.

Nasvet! ga grenke izkušnje učil so lastniki okuženih hiš pogosto ne priporočamo preveč težko zaščititi vse možne pristope k hiši. Če je izbira tatov pade na vaši hiši državi, ni vijaki so ustavili, in stene, okna in vrata se bodo razdelila tako, da bo njihovo okrevanje zahteva veliko več truda kot škode od invazije na nepovabljenimi gosti.

Okno na oknih. Notranja okenska polkna-zaslon v spalnici v slogu Shebbie-chic

Notranja okenska polkna-zaslon v spalnici v slogu Shebbie-chic

Okno na oknih. Rolete velikih velikosti so najpogosteje iz kovine. Lahko jih rešite ali odpremo, in spustite skozi polkrogle

Rolete velikih velikosti so najpogosteje iz kovine. Lahko jih rešite ali odpremo, in spustite skozi polkrogle

Možni materiali

Rolete na oknih so lahko izdelane iz različnih materialov, ki določajo njihove različne lastnosti:

 • Drevo - klasika žanra. Rolete za lesena okna, poleg razkošnega videza, imajo številne prednosti: trpežne, zanesljive in enostavne za uporabo. Od pomanjkljivosti se štejejo le njihovi visoki stroški, saj so takšne žaluzije umetnine z rezbarijami, risbami, kovani elementi in drugimi dekorativnimi lastnostmi. Takšne rolete so primerne lesene zgradbe ali hiše z leseno oblogo, in na tipičnih opečnih "ključavnicah" bo videti smešno.
Okno na oknih. Prostor za dekoriranje lesenih polkna je zelo velik: rezbarjenje, barvanje, barvno steklo itd.

Prostor za dekoriranje lesenih polkna je zelo velik: rezbarjenje, barvanje, barvno steklo itd.

Okno na oknih. Drsne žaluzije, dovolj močne za izvajanje varnostne funkcije za čas odsotnosti lastnikov hiše

Drsne žaluzije, dovolj močne za izvajanje varnostne funkcije za čas odsotnosti lastnikov hiše

 • Metal - to je najbolj trajna možnost, ki na žalost nima visokih dekorativnih lastnosti, če je namenjena samo za zaščito. Vendar pa je mogoče izbrati lopute na kovinskih oknih z ukrivljenim rezanjem in ponarejeni deli, kar bistveno izboljša njihov videz. Ena od variant kovinskih konstrukcij so roloji na oknih, ki se pogosto uporabljajo za zaščito trgovin in poslovnih stavb.
Okno na oknih. Navpične vrste drsnih polkna: omogočajo delno odpiranje oken po potrebi

Navpične vrste drsnih polkna: omogočajo delno odpiranje oken po potrebi

Okno na oknih. Drsni notranji rolete, ki se odpirajo iz kovine, opravljajo vse iste funkcije kot žaluzije, vendar imajo bolj dekorativni videz

Drsni notranji rolete, ki se odpirajo iz kovine, opravljajo vse iste funkcije kot žaluzije, vendar imajo bolj dekorativni videz

 • Plastika - enostaven za uporabo material z dostojnimi dekorativnimi lastnostmi, vendar ni dovolj zanesljiv. Da bi zaščitili vašo hišo pred neželenim prodorom, je bolje izbrati bolj funkcionalno možnost, čeprav bo dražja.
Okno na oknih. Plastična najmanj občutljiv na obrabo in deformacije v normalnih temperaturnih pogojih, zato dlje ohranijo čeden videz

Plastična najmanj občutljiv na obrabo in deformacije v normalnih temperaturnih pogojih, zato dlje ohranijo čeden videz

Okno na oknih. S pomočjo igre na svetlobi na valovitih polknah, učinek privržence v zrak

S pomočjo igre na svetlobi na valovitih polknah, učinek privržence v zrak

Samo-namestitev

Da bi rolete izgledale in delovale pravilno, je priporočljivo naročiti njihovo izdelavo in namestitev strokovnjakom. Kovinske ali plastične rolete brez posebne opreme so skoraj nemogoče, v nasprotju z lesenimi. Toda lesene rolete, ki jih sami izdelujejo, verjetno ne bodo postale umetniško delo, razen če ste izrezljani mojster. Prihranite denar tako, da na okna postavite po meri ali kupljene polkna z lastnimi rokami. Pomembno je, da obstoječi krili strogo ustrezajo dimenzijam okna.

 1. Pred montažo je pomembno vedeti debelino stene in možno obremenitev obstoječih pritrdilnih elementov. Če pritrdilni elementi niso dobavljeni z loputami, jih je treba kupiti ločeno. Za delo boste potrebovali vrtanje in vaje.
 2. Na začetku dela je potrebno voditi sidra na koncih odprtin oken ali na obeh straneh, na katerih se bodo ohranile polkne. Za to so izvrtane luknje, ki ustrezajo obstoječim pritrdilnim elementom. Sidra je takoj pritrjena na celotno konstrukcijo ali samo v njegovem okvirju, npr. okvir.

  Nasvet! Za zagotovitev, da vaši konstrukciji ne odstranijo tatovi z izvijačem ali drugimi orodji, bolnik boli (kjer je navoj nameščen) boljši z brušenjem. Če boste nenadoma morali sami razstaviti konstrukcijo, se lahko pokrovček vijakov dvigne in razreže. Za tatove običajno nimajo dovolj časa in potrpljenja.

 3. Nato morate obesiti samo strukturo rolet, ki je pritrjena na okvir, če je zagotovljena. Na tej stopnji je pomembno preveriti, ali so polkna odprta in zaprta brez težav.
 4. Končni korak bo montaža ključavnic in veznim imetnika, če so zaklopi predstavlja več krila. Če obstajajo dodatni dekorativni elementi, so pritrjeni na zadnjem. Ko namestite polkna za dekoracijo pogosto uporabljene barve (odtenek mora biti v harmoniji z barvo hiše) ali sveže cvetje v lončkih in viseče lončke. To okrasitev polkna lahko občasno posodobite ali spremenite.
Okno na oknih. Drugo življenje za tiste, ki so služili svoje lesene rolete: okrasitev njihovega vrta

Drugo življenje za tiste, ki so služili svoje lesene rolete: okrasitev njihovega vrta

Rolete na oknih (50 fotografij): element zaščite in dekoracije hiš v državi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 30