Tek, draga, problematična v delovanju ... Ne, ne, in spet ne! Izvedite resnico o življenju strehe in si oglejte primere njihove preproste uporabe.

Zelena strehe, žive strehe, rastlinske strehe, ekološke strehe - ne glede na to, kako jih pokličete, v zadnjem času rastejo povsod, tudi na strehah stanovanjskih hiše. In skupaj z rastjo priljubljenosti, splošne predpostavke in napačne predstave rastejo. Na primer, da so zelene strehe samo za ljubitelje ekološke pridelave, da so težave v delovanju, da so eksperimentalne in da njihova uporaba prinaša določena tveganja. Vse to ni res. Oglejmo si najpogostejše mite o zelenih strehah in ugotovimo, kako zanesljivi so.

1

Osnovne informacije

Zelena streha je le streha, kar prispeva k rasti vegetacije. Izdelana je iz hidroizolacijskega sloja, korenske pregrade, drenažnega sistema in hranilnega gojišča rastline. "Intenzivne" zelene strehe ali vrtovi na strehi, lahko vključuje veliko več rastlin in celo vodnih struktur.

2

"Obsežne" zelene strehe so, nasprotno, tanjše, lažje in bolj vizualno podobne standardnim strešnim kritinam. Lahko so nagnjeni ali ravne. Najpogosteje so zasajene s sedumom, prav tako je čiščenje - trajnica rastlin, ki v času cvetenja predstavlja resnično čudovito tapiserijo cvetov. Veliko "polintenzivne" zelene strehe so pravi masivi, na katerih rastejo različne vrste rastlin, vključno z lokalnimi zelišči in cvetje.

3

Skupni miti

Mit # 1: Zelene strehe predstavljajo nov in eksperimentalni del zelenega trenda.

Kdaj mislite, da je bila na tej fotografiji nameščena zelena streha stavbe? Pred petimi leti? Deset? Mogoče 20? Ta zelena streha ščiti to nemško hišo od leta 1940 - več kot 70 let!

Lani maja v Nemčiji v Hamburgu poteka konferenca Mednarodnega združenja zelenih streh. V okviru konference so udeleženci obiskali majhno skupnost Wohldorf-Ohlstedt. Ta streha in drugi podobni objekti so bili zgrajeni leta 1943 v eni od treh norveških naselij. Območje je bilo zasnovano kot varianta socialnih stanovanj za potrebe, vključno z nekdanjimi zaporniki koncentracijskih taborišč. Kasneje je postal primestno območje srednjega razreda. Zelene strehe so bile zelo priljubljene, vendar težko dostopne.

Dejansko so zelene strehe obstajale že več stoletij. Šele pred kratkim je njihova učinkovitost postala bolj tehnična, kar je omogočilo tanke in lahke strešne profile.

4

Mit # 2: zelena streha je samo za ekološke zgradbe.

Seveda obstajajo različna potrdila o zelenih zgradbah, kreditne točke za namestitev zelene strehe. Okoljske koristi so nesporne. Kljub temu pa tudi domovi, ki nimajo posebnega ekološkega namena, lahko izkoristijo estetske in gospodarske vidike podaljšanega vrtnega prostora.

5

Kdo ne bi rad gledal okno, namesto da bi videl svetlo sočno zelenje skodle?

6

Ali pa morda iščete način, kako poiskati tako nujno, kot dih svežega zraka, kos odprtega prostora v zelo gostem urbanem okolju.

7

Zelene strehe pomagajo prihraniti denar. V Nemčiji, kjer je uporaba zelenih streh najdaljša zgodovina, se široka zelena streha uporabljajo kot ekonomska alternativa skupaj z drugimi možnostmi strehe. Izkazali so odlične rezultate pri zmanjševanju stroškov ogrevanja in hlajenja ter zmanjševanju padavin (in posledično poplav). Poleg tega takšna streha zagotavlja dodaten poslovni prostor, kar pa povečuje tržno vrednost nepremičnin.

Prednosti zmanjšanje učinkov nevihtne vode smo opazili pri Portland, ki je bila nato začela portlandskega Ecoroof program (portlandski okoljskega strehe program), ki omogoča razvijalcem, da oblikujejo sisteme rastlinskega strehe.

8. mesto

Mit # 3: Zelene strehe izgledajo privlačne, vendar lahko puščajo in povzročajo strukturne težave.

To je morda ena izmed najpogostejših napačnih predstav o kupcih. Naj pojasnim: puščanje strehe ni odvisno od vrste strehe - zelene ali tradicionalne. Ta problem je povezan z namestitvijo in specifikacijami konstrukcije. Vse strehe, vključno z zelenimi, morajo imeti ustrezno hidroizolacijsko membrano.

9

Ni razloga, da bi verjeli, da so zelene strehe bolj "locirane", da tečejo. Dejansko nekatere študije kažejo, da je daljši življenjski cikel zelene strehe povezan z zaščito vodotesne membrane pred ultravijoličnimi sončnimi žarki. Rastline in substrati delujejo kot naravna prepreka atmosferskim vplivom.

V pravilno zasnovani zeleni strehi bo prav tako obstajala korenska pregrada, ki rastlinam ne bo omogočala prevelikega koreninjenja korenin.

10

Ta najemodajalec se je odločil, da bo na svoji strehi posadil celo vrt (morda se je odločil, da bo svojo zelenjavo zaščitil pred lačnimi živalmi).

11

Včasih oblikovanje zelene strehe zagotavlja rob prodišča vzdolž roba, ki je namenjen ohranjanju rastlin iz bolj ekstremnih vremenskih in vetrovnih pogojev na robovih strehe. Toda to ni vedno potrebno - v veliki meri je odvisno od vrste zelene strehe in rastlin. Vse te lastnosti so bile upoštevane, ko je arhitekt in strokovnjak za zeleno streho načrtoval sistem.

12. mesto

Nove stavbe morajo ustrezati zahtevam predvidenih obremenitev, tako da, če bo vaš arhitekt in inženirji se zavedajo svoje želje, da bi ustvarili zeleno streho morajo imeti nobenih težav svojega ustvarjanja, v skladu s strukturnimi zahtevami novih stavb.

Ampak s pretvorenimi zelenimi strehami bi morali biti malo previdni. Zahteve bodo v veliki meri odvisne od tega, kateri del države, v kateri živite, in o tem, katere vrste obremenitev je bila vaša hiša prvotno namenjena (sneg, veter, dež itd.).

13

Mit # 4: Zelene strehe so kompleksne in drage za namakanje.

Mnogi verjamejo, da je treba zeleno streho posaditi s čiščenjem ali drugimi sukculente (rastline, ki imajo posebna tkiva za shranjevanje vode), ker je zalivanje zelene strehe težko in zelo drago. Pravzaprav najprej na stopnji, ko so korenine rastlin okrepljene, vse zelene strehe zahtevajo namakanje (razen tistih, ki so prekrite z gojenimi travnatimi prevlekami). Priljubljenost sukculentov je razložena z dejstvom, da so precej lepi in precej odporni na težke pogoje rasti na strehi.

Včasih pa jih lahko v kombinaciji z drugimi vrstami vegetacije, kot so lokalna zelišča, dajejo strehi živahno raznolikost in še večji estetski čar. Odličen primer takih zamisli so intenzivne strehe ali strehe z vrtovi, grmovje in drevesa.

14

Orijevalne potrebe zelene strehe so specifične ne le zaradi značilnosti rastlin, temveč tudi zaradi posebnosti lokalnega podnebja. Tako Buiter Specialist Casey od Casey Boyter Gardens v Austinu v Teksasu, je govoril o tem, kako oblikovati zeleno streho v dolge in zelo vročimi poletji v Teksasu, kjer je včasih temperatura doseže 100 stopinj Celzija poleti.

Opozorila je, da kdaj, končno, v teh obdobjih dežuje, gre zelo dolgo in obilno. Zato je za zelene strehe pomembno, da ne izberete samo suše odpornih rastlin, ki lahko doživijo to toploto, ampak je potrebno razviti tudi debelejši substrat (hranilni medij) iz materialov, ki lahko absorbirajo velike količine vode. V drenažni plasti lahko izdelate tudi globoke žepe (podobno kot pladenj za jajca), da shranite vodo, ki se nato vrne v rastline, ko se suho vreme vrne.

15

Zaradi teh funkcij se potreba po namakanju močno zmanjša. Dejansko veliko zelenih streh po nastanku ne potrebuje dodatnih vodnih virov. Preprosto postanejo sestavni del naravnega cikla vode v določenem kraju.

"Če gledamo na okolje kot samozdravljenja organizma s ciklično kroženje vode, nato pa, verjemite mi, kmalu bomo vsi pozabili na naše Izvaljen puščavi krajine", - pravi Buiter. "Zelene strehe, živi arhitekturni sistemi so orodja, ki izboljšujejo kakovost našega življenja."

16

Podoben pristop k temu vprašanju je tudi Mark Graff iz družbe Slatine v Seattlu. Strehe, prikazane na tej fotografiji, so bile zasnovane posebej za pritegnitev žuželk, zlasti opraševalcev, kot so čebele. "Ustvarili smo še dodatno območje za povečanje raznovrstnosti vrst," pravi. To pomeni, da se zelena streha lahko uporablja tudi za razširitev naravne krajine. Tako streha postane del zdravega in uravnoteženega mikroekosistema, ki podpira biotsko raznovrstnost.

"Dolgoročno namakanje zelene strehe ne stane več kot zalivanje katere koli druge lokacije za pristajanje," pravi. Da bi nadomestili stroške, kot voda za namakanje lahko uporabite zbrano deževnico, kot v primeru s to zeleno streho, na sliki na fotografiji.

17

Mit # 5: Na svoji strehi lahko postavite nekaj umazanije, da naredite svojo zeleno streho. Stop! Ne delaj tega. Za ustvarjanje dobro zasnovane zelene strehe zahteva veliko več kot samo dobra tla. Pogosto celo tla niso potrebna za to, vendar so potrebni perlit ali drugi porozni lahki materiali.

Kot smo že omenili, je potrebno analizirati strukturo vaše hiše, da se bo obremenila z obremenitvijo v obliki mokre zelene strehe. Prav tako boste morali upoštevati posebno podnebje vašega območja, skrbno razviti drenažne sisteme in izbrati ustrezne rastline.

18

Vendar to ne pomeni, da je treba zgraditi vse zelene strešne sisteme. Nekateri strokovnjaki iz Severne Amerike v svojih specifikacijah projekta uporabljajo modularne sisteme. Na primer, Aaron Kahn-Crosby iz podjetja Spore Design pravi, da je družba za to strešno kritino uporabljala modularni sistem iz programa LiveRoof s čiščenjem, ki je že rasla v lokalni vrtec.

19

Mit # 6: Zelena streha je predrag in zapletena

Zdi se, da mnogi ljudje ne upajo, da bi "dobili" zeleno streho, ker ne vedo, kje začeti in koliko jih bo stalo.

"Izbira pravilne ekipe strokovnjakov je eden od glavnih načinov za zmanjšanje kratkoročnih in dolgoročnih stroškov," pravi Boiter. Najprej lahko poiščete podatke od svojega arhitekta ali preverite bazo akreditiranih strokovnjakov na zelenih strehah na vašem območju.

20

Agencija za varstvo okolja ocenjuje stroške zelene strehe na 10- 10- $ na kvadratni čevelj. Očitno se ta cena močno razlikuje glede na to, ali želite čisto streho ali strešni vrt.

Garancije za gradbene proizvode, ki se uporabljajo v zeleni strehi, so podobne vsem ostalim gradbenim proizvodom v domu. V skladu s proizvajalčevimi specifikacijami morajo biti usposobljeni tehniki.

21

Namestitev vsake zelene strehe je treba opraviti s pogodbo za zagotavljanje letnih vzdrževalnih storitev. Obseg te storitve bo v veliki meri odvisen od tega, kako želite uporabiti svojo zeleno streho.

Po Boiterjevem načrtu vzdrževanja bi moral biti del prvotnega načrta in postavitve strehe - to bi lahko bil v določenih okoliščinah dveletni, petletni ali celo daljši načrt. Pričakovana življenjska doba zelenih streh še vedno ni dokumentirana, nekateri strokovnjaki pa pravijo, da lahko takšne strehe služijo dvakrat dlje kot tradicionalne strehe. Na primer, v zelenih strehah Rockefellerjevega centra v New Yorku so bile hidroizolacijske membrane, ki so bile nameščene v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Hiša z zeleno streho (20 fotografij): uničenje 6 mitov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − = 61