Reka bentuk koridor sepadan dengan arahan umum reka bentuk keseluruhan apartmen

Reka bentuk koridor sepadan dengan reka bentuk keseluruhan apartmen

Negara Scandinavia dikenali untuk musim panas yang pendek, iklim yang sejuk dan musim sejuk yang dilindungi salji. Orang-orang utara telah belajar untuk membuat pedalaman yang mengimbangi ciri-ciri iklim. Mereka yang mempunyai banyak persamaan dengan Scandinavia, di rumah mereka boleh menyedari gaya spektakular yang unik, tetapi cukup dikenali. Ciri utama Gaya skandinavia - warna putih. Ia adalah orang yang mewujudkan suasana kesucian yang sempurna, rasa ruang yang luas dan memberikan suasana yang cerah. Nada salji putih, mendominasi dalam penamat, mudah menampung tugas mereka untuk memaksimumkan bilik, banjir dengan cahaya bahkan paling gelap dan dewan pintu sempit.

 • Mempunyai gaya Scandinavia
 • Faedah
 • Varian dan kombinasi
 • Memilih perabot
 • Butiran penting
Kombinasi harmoni warna dan bahan yang digunakan sebagai hiasan

Kombinasi harmoni warna dan bahan yang digunakan sebagai hiasan

Mempunyai gaya Scandinavia

Cip gaya boleh dipanggil penggunaan bahan semula jadi. Kegemaran mutlak Gaya rambut Scandinavia diiktiraf pokok. Penduduk negara-negara utara yang teruk sangat gemar bahan ini yang sering mereka gunakan dalam bentuk semulajadi tanpa rawatan dengan cat atau varnis.

Dalaman tradisional di"снежном" стиле

Interior tradisional dalam gaya "salji"

Reka bentuk ini menggunakan bentuk geometri mudah dalam kombinasi dengan hiasan sederhana. Dinding dan siling harus lancar dan licin dengan jumlah minimum tekstil. Dan perabotnya praktikal dan padat. Ringan, kesederhanaan dan kelapangan adalah ciri ciri utama gaya ini.

Nasihat! Jika dewan masuk cukup luas, bahagikannya ke beberapa zon. Untuk melakukan ini, warna asas diencerkan dengan nada yang berbeza - kelabu, coklat atau ceri.

Unsur-unsur berwarna membentuk suasana yang lebih selesa

Unsur-unsur berwarna membentuk suasana yang lebih selesa

Faedah

Merancang untuk memulakan pembaikan, kebanyakan kita memberi perhatian paling sedikit lorong. Mungkin kerana ia tidak menghabiskan banyak masa. Atau mungkin kerana dia "dalam bayang-bayang." Walau bagaimanapun, dewan pintu masuk adalah sejenis "wajah" apartmen, di mana tetamu dialu-alukan. Ini adalah perkara pertama yang dilihat setiap orang apabila dia pulang ke rumah, dan yang terakhir apabila dia pergi. Untuk membuat "perarakan" memerlukan usaha dan kos yang tidak begitu banyak sehingga Skandinavia dapat membuktikan dengan mencipta gaya unik mereka sendiri.

Rahsia populariti gaya scandium baik di rumah dan di seluruh dunia, adalah kelebihan utama:

 1. kesederhanaan dan kemudahan pelaksanaan;
 2. kos idea yang kecil;
 3. tiada had pada rakaman;
 4. kemungkinan perubahan pesat di pedalaman;
 5. pemilihan pelbagai idea reka bentuk.
Baris yang jelas dan warna putih - butiran klasik"морозного" стиля

Baris yang jelas dan warna putih - butiran klasik gaya "dingin"

Untuk pemilik lorong-lorong kecil Gaya Scandinavia adalah mencari sebenar. Koridor sempit, Kekurangan ruang untuk perabot dan pencahayaan yang mencukupi mudah dan mudah diperbetulkan hiasan cahaya dan perabot ergonomik.

Nasihat! Gaya Scandinavia boleh diubah, menonjolkan lantai dengan warna gelap. Jika ruang lorong kecil, maka lebih baik hanya menggunakan warna cahaya, kerana gelap mengecil ruang.

Di dalam bilik putih sempit anda boleh memohon tekstil hiasan yang berbeza

Di dalam bilik putih sempit anda boleh memohon tekstil hiasan yang berbeza

Varian dan kombinasi

Dewan masuk dalam gaya Scandinavia adalah gabungan pokok dengan warna putih yang dominan. Kekhususan bilik adalah bahawa dewan pintu masuk, sebagai peraturan, agak gelap. Terutama dalam pangsapuri, kerana kekurangan tetingkap menjadikannya mustahil untuk menggunakan cahaya semulajadi. Oleh itu, nada putih yang berdasarkan gaya Scandinavia adalah keselamatan sebenar.

Nasihat! Penyelesaian klasik untuk penamat dinding akan putih tanpa mengira pilihan bahan - Wallpaper, cat atau panel hiasan.

Susunan tetingkap kreatif di sebuah rumah persendirian

Susunan tetingkap kreatif di sebuah rumah persendirian

Selain ketiadaan cahaya, kita tidak sepatutnya melupakan satu lagi ciri penting dewan: lantai bilik yang paling kotor memerlukan penjagaan yang lebih berhati-hati. Ciri-ciri gaya pokok itu kelihatan hebat bukan hanya pada dinding, tetapi di atas lantai, tetapi tidak praktikal.

Penting! Perlindungan lantai harus lebih tahan terhadap kelembapan dan kotoran, jadi anda boleh menggunakan kayu bukan kayu jubin hitam dan putih atau lamina, sempurna meniru pokok. Kesannya hampir sama, dan operasi lebih mudah.

Warna putih asas boleh sedikit dicairkan agar bilik itu tidak terlalu "steril". Warna hijau akan memberikan cahaya dan, bersama-sama dengan pokok, akan membawa alam semula jadi lebih dekat. Jika anda ingin menambah haba, anda boleh menyambungkannya warna kuning. Kekasih nada neutral, tenang sangat sesuai untuk semua jenis variasi beige, yang dibezakan oleh kehangatan dan perhotelan, dan juga digabungkan dengan kayu.

Shades hijau akan mencairkan salji dalam salji

Shades hijau akan mencairkan salji dalam salji

Nasihat! Jika tidak ada kemungkinan untuk ditangani dengan pereka, gaya Scandinavia menjadi keputusan optimum dengan perwujudannya walaupun pemula akan berunding.

Gabungan gaya yang harmonis di dalam bilik kecil

Gabungan gaya yang harmonis di dalam bilik kecil

Memilih perabot

Gaya Scandinavia dibezakan dengan kefungsian dan kesempurnaannya, yang bermaksud ia memerlukan kemudahan dan ergonomi dalam pemilihan perabot. Penyelesaian klasik tetap penggantung, jadual dan najis daripada kayu, tetapi penyokong reka bentuk moden boleh memilih perabot dari kaca, papan lapis dan juga aluminium.

Nasihat! Penyelesaian yang sempurna akan menjadi pelbagai jenis transformer dalam bentuk meja tepi katil atau kit istimewa yang melaksanakan fungsi gantungan, kerusi dan alas kaki untuk kasut.

 • Apabila memilih perabot, anda harus memberi tumpuan kepada konsep asas gaya - kesederhanaan dan kesopanan. Tiada perkara yang sombong dan mahal, penekanan harus pada unsur primitif dimensi kecil.
 • Perabot tidak perlu mengambil banyak ruang, kerana kelebihan utama adalah ruang bebas dari bilik.
 • Chiffoniers, tables and kabinet tidak perlu diukir dan besar-besaran.

Kepada nota! Elemen penting setiap koridor - cermin - sudah tentu, terdapat juga utara. Cermin di Koridor Skandinavia Juga dilaksanakan dalam gaya yang ketat, tanpa bingkai hiasan. Ia boleh dipasang di dinding dan luaran, perkara utama adalah memilih saiz yang lebih besar, kerana sebagai tambahan kepada tugas serta-merta cermin juga melakukan fungsi untuk memperluaskan ruang. Jika di lorong untuk meletakkan almari pakaian, maka cermin akan kelihatan hebat di pintu kabinet.

Susunan yang indah dan padat segala yang diperlukan untuk koridor itu

Susunan perkiraan segala yang diperlukan di koridor

Nasihat! Jika rakaman lorong membenarkan, anda boleh meletakkannya sofa kecil, ottomans atau bangku. Ia agak mudah dan menambah "minimalism utara" sentuhan hospitaliti.

Sofa atau bangku kecil akan menjadi sorotan koridor anda

Sofa atau bangku kecil akan menjadi "sorotan" koridor anda

Butiran penting

Walaupun pengekangan gaya utara, jika dikehendaki, anda boleh menghidupkan semula pedalaman dengan pelbagai unsur hiasan. Di samping melukis pokok semulajadi, bertindak sebagai pemimpin, nota eksotik masih perlu hadir. Ia boleh menjadi semua kepraktisan yang sama, kerana dinding di lorong tidak wujud untuk kecantikan. Mengapa tidak menggunakan ruang kosong?

Nasihat! Gantung di dinding topi terang atau payung - ini akan menjadi sangat "menyerlahkan" bilik, yang sangat kurang.

Elektrik lampu lorong - ini biasanya satu-satunya sumber cahaya. Keutamaan diberi kepada lampu siling kecil atau LED laras terbina dalam. Jika perlu, anda boleh menambah sconce dinding. Perkara utama adalah tidak menggunakan kaca berwarna, memberi penghormatan kepada tradisi dan memberi tumpuan kepada cahaya semula jadi.

Untuk tekstil, Scandinavia tidak mengalami perasaan hangat, jadi walaupun terdapat tingkap di lorong (yang jarang), tirai, daripada langsir. Oleh itu, wakil tekstil hanya boleh dianggap sederhana permaidani atau trek di atas lantai. Sebagai pewarna, anda boleh memilih tema utara atau tokoh Celtic, dicintai oleh Viking.

Nasihat! Jika anda mahu menahan sepenuhnya gaya di lorong, anda boleh gunakan sebagai perhiasan poster retro atau foto hitam dan putih. Untuk pemahaman yang lebih praktikal patut jam dinding atau rak kompak.

Lorong dalam gaya Scandinavia: rahsia kawasan pintu masuk laktik dan berfungsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 + = 76