Pembersihan umum selepas pembaikan adalah senaman yang perlu dan sangat memakan masa

Pembersihan umum selepas pembaikan adalah senaman yang perlu dan sangat memakan masa

Pembersihan umum apartmen selepas pembaikan atau pembangunan semula - langkah yang diperlukan, tanpa pedalaman baru ini tidak akan membuat anda bahagia. Sudah tentu, anda sentiasa boleh beralih kepada syarikat pembersihan yang pekerjanya bersedia untuk membersihkan premis dengan cepat dan efisien, tetapi perkhidmatan tersebut tidak akan mahal. Ia juga mungkin untuk memimpin apartmen dalam rangka, jika anda mendengar nasihat profesional dan merancang semua peringkat dengan betul!

Kandungan:

 • Peringkat asas pembersihan umum
 • Alat dan pembersih
 • Pembersihan sisa pembinaan
 • Pembersihan permukaan
 • Membersihkan lantai
 • Membersihkan dinding dan siling
 • Penyediaan perabot
 • Membasuh tingkap dan permukaan kaca
 • Selesai

Peringkat asas pembersihan umum

Pembersihan umum selepas pembaikan: berapa cepat dan berkesan untuk mencapai kebersihan yang ideal? Petua dan Lifehoes

Pembersihan umum pangsapuri selepas pembaikan, pembinaan, kerja-kerja penamat sentiasa dilakukan secara berperingkat-peringkat, hanya dengan cara ini adalah mungkin untuk meletakkan kebersihan yang sesuai di dalam bilik secepat mungkin. Pembersihan kompleks terdiri daripada peringkat berikut:

 1. Pembersihan runtuhan pembinaan.
 2. Pembersihan permukaan.
 3. Pembersihan tingkap, permukaan kaca.
 4. Penyediaan perabot, unsur-unsur lain dalam keadaan.
 5. Selesai.

Semua peringkat pembersihan selepas pembaikan mempunyai beberapa ciri yang menyiratkan penggunaan alat, alat dan sebagainya.

Untuk membersihkan tidak menjadi mimpi buruk yang dahsyat, mintalah bantuan daripada rakan atau keluarga

Untuk memudahkan tugas pembersihan selepas pembaikan, meminta bantuan daripada rakan atau saudara-mara

Petua! Pembersihan selepas pembaikan wajar menjalankan dengan pasukan pembantu, itu ketara akan memudahkan dan akan mempercepatkan keseluruhan proses.

Alat dan pembersih

Sebelum anda memulakan pembersihan selepas pembaikan, anda perlu menjaga semua yang diperlukan untuk acara ini. Pertama sekali perlu untuk menyediakan:

 • Beg sampah - mereka mesti besar, padat.
 • Pelarut - semangat putih, aseton, dan lain-lain, dengan mudah membuang bahan cemar dari pelbagai permukaan.
 • Pembersih vakum berkuasa - model industri paling sesuai. Penapis untuk pembersih vakum isi rumah cepat tersumbat, dan habuk boleh masuk ke dalam enjin. Pembersih vakum bangunan sentiasa boleh disewa.
 • Set pencuci - untuk lantai, barang kebersihan, kaca, pemprosesan permukaan kayu dan plastik. Ejen pembersihan profesional yang sangat baik menghadapi pencemaran. Harga mereka sedikit lebih tinggi daripada biasa, tetapi keputusannya adalah berbaloi.
 • Rags, spons - produk terbaik adalah microfiber, yang menyerap dengan baik, tidak meninggalkan perceraian. Rags harus disediakan dalam jumlah besar dan saiz yang berbeza, kerana ia akan digunakan untuk lantai, perabot, tingkap-sills, cermin.
 • Kit pencuci lantai - mop, baldi, sudu dengan berus atau penyapu.

Pembersihan harus dilakukan dalam sarung tangan getah, jika mungkin, pakaiannya layak dibeli, peralatan pelindung untuk wajah (gelas, pernafasan).

Semasa pembersihan, jangan lupa menggunakan peralatan perlindungan peribadi

Semasa pembersihan, jangan lupa menggunakan peralatan perlindungan peribadi

Petua! Secara substansial akan memudahkan pencapaian pembersihan stepladder - dia lebih praktikal dan lebih selamat pada kerja pada ketinggian, daripada kerusi atau najis.

Pembersihan sisa pembinaan

Sebelum pembersihan selepas pembaikan, anda perlu membersihkan bilik semua serpihan terkumpul semasa kerja pembinaan dan menyingkirkan debu.

Sampah bersaiz besar dijalankan di tempat pertama:

 • Mengekalkan hiasan Wallpaper, Papan gypsum, papan serat atau linoleum disimpan dengan mudah di dekat pintu keluar atau di luar apartmen untuk menjimatkan ruang.
 • Butiran kayu, plastik, logam (kepingan papan skirting, profil, lamina dll.), sisa-sisa jubin, pemangkasan buih harus dikumpulkan dalam beg.
buasir di luar apartmen Untuk memastikan bahawa runtuhan pembinaan tidak menghalang anda daripada membersihkan, lebih baik menyimpannya

Sampah bangunan semasa penuaian adalah lebih baik untuk menyimpan lebih dekat ke pintu masuk atau di luar apartmen untuk menjimatkan ruang

Pertama sekali, adalah perlu untuk menyingkirkan sisa berbahaya: bahan kimia, bulu kaca, dan lain-lain. Adalah disyorkan untuk melupuskannya dengan segera selepas selesai kerja pembaikan. Sekiranya ini tidak mustahil untuk apa-apa sebab, maka sampah sedemikian perlu dibungkus dengan teliti di dalam beg sampah, dan akhirnya akan dibuang bersama sisa buangan.

PetuaBertahan pembinaan sampah diperlukan dalam khasnya diperuntukkan untuk daripada ini tempat. Kitar semula tidak pada peraturan penuh dengan denda.

Bilik itu harus disapu dengan sempurna, dikosongkan, kemudian menghapuskan habuk dari permukaan.

Pembersihan permukaan

Peringkat utama pembersihan umum apartmen selepas pembaikan bermula selepas pembuangan sampah besar. Adalah penting untuk memeriksa dengan teliti semua bilik, untuk menganalisis bahagian yang memerlukan pembersihan yang lebih teliti.

Sebelum pembersihan, anda perlu memeriksa dengan teliti bahagian depan kerja dan menganalisis urutan tindakan

Sebelum pembersihan, anda mesti memeriksa dengan teliti bahagian depan kerja dan menganalisis urutan tindakan

Sebagai peraturan, perhatian paling memerlukan lantai, dinding dan siling. Permukaan hendaklah dibersihkan dengan sempurna dari habuk, keluarkan cat atau cat, keluarkan sebarang pelarut atau air. Jika di suatu tempat terdapat kepingan shpaklevki kering, plaster, simen, gam, buih atau sealant, perlahan-lahan memotongnya dengan pisau perkeranian atau mengikis dengan spatula.

Nasihat! Untuk padam jejak simen dan lain pembinaan campuran anda boleh mengambil kesempatan kasar span dan panas air.

Lantai, dinding dan siling perlu dirawat dengan pembersih vakum, yang akan mengeluarkan walaupun zarah-zarah terkecil dari semua sudut. Basuh permukaan yang bersih dengan sempurna dengan bahan pencuci yang sesuai.

Permukaan dicat boleh disapu dengan kain lembap

Permukaan dicat boleh disapu dengan kain lembap

Petua! Cemerlang membuang pencemaran atau debu dengan licin permukaan mortar cuka, bercampur dengan garam air. Dalam dia sepatutnya lembap serbet dari microfiber dan mengendalikan tercemar laman web. Komposisi cantik akan sesuai untuk pembersihan plastik, lamina, MDF, kaca, stoneware porselin, batu.

Untuk rawatan permukaan kayu dan logam, sebaiknya gunakan alat khas untuk pembersihan selepas pembaikan, contohnya, mencuci, impregnasi. Penyelesaian yang mengandungi asid dapat dengan sempurna menangani penyingkiran deposit kalsium.

Membersihkan lantai

Pembersihan lantai semasa pembersihan umum apartmen selepas pembaikan perlu dilakukan dengan berhati-hati. Permukaan harus dibersihkan dari habuk pembinaan, dibasuh dengan air, dikeringkan, dikosongkan.

Lantai yang disediakan harus dibersihkan dengan teliti menggunakan detergen yang sesuai untuk jenis lapisan tertentu. Khususnya, linoleum dan lamina perlu disapu dengan span yang direndam dalam larutan sabun yang lembut. Untuk jubin porselin dan jubin adalah sebatian kimia yang lebih agresif, dan untuk parket atau papan - produk penjagaan khas yang mengandungi minyak atau lilin.

Basuh linoleum dengan spons lembut direndam dalam air sabun

Basuh linoleum dengan spons lembut direndam dalam air sabun

Sekiranya penutup lantai terdapat jejak varnis kering atau cat, mereka boleh dikeluarkan dengan cucian khas atau alkohol yang disalahkan alkohol. Cecair kecil mudah dikeluarkan dengan alkohol biasa.

Membersihkan dinding dan siling

Habuk dari dinding dan siling adalah mudah untuk dikeluarkan dengan pembersih vakum dengan tiub teleskopik.

Tiub teleskopik pembersih vakum akan membantu mencapai tempat yang sukar dicapai

Tiub teleskopik pembersih vakum akan membantu mencapai tempat yang sukar dicapai

Plastered atau dinding dicat boleh disapu dengan kain lembap menggunakan deterjen ringan yang tidak akan merosakkan salutan.

Jika terdapat jejak pita pita, gam, cat baru di permukaan, maka ia adalah yang paling mudah untuk mengeluarkannya dengan sapu dibasahkan dengan semangat putih. Buih pelekap kering dikeluarkan menggunakan bulu logam atau span kasar kasar. Untuk menghilangkan kesan karat, larutan sulfat tembaga digunakan.

Permukaan dalam bilik mandi harus dirawat dengan produk yang mengandung klorin, kemudian bilas dan kering dengan kain kering. Begitu juga dengan semua paip.

Penyediaan perabot

Apabila pembaikan selesai, dan tahap pembersihan utama dijalankan, anda boleh masuk ke dalam bilik perabot. Jika ia baru, sudah cukup untuk mengeluarkan filem pelindung, hampag bahagian-bahagian lembut, teliti mengelap semua permukaan halus dari habuk.

Selepas pembaikan, anda perlu menyapu permukaan permukaan perabot

Selepas pembaikan, anda perlu menyapu permukaan permukaan perabot

Jika perabot tetap sama, maka ia perlu dibersihkan dengan teliti, keluarkan kotoran dan menyegarkan pelapis itu, unsur-unsur halus digilap. Untuk melakukan ini, menggunakan kemudahan untuk pembersihan tekstil, kulit, kayu, dan juga bahan pencuci dan pembersih vakum konvensional, span yang tidak kasar dan kain microfiber. Jika perlu, perabot kerusi rehat hendaklah diserahkan kepada pencuci kering, dan kayu dirawat dengan hal memberi khas.

Untuk produk kulit, alat khas harus digunakan

Untuk produk kulit, alat khas harus digunakan

Begitu juga, kita perlu meneruskan permaidani, langsir. Semua tekstil mesti dibasuh atau kering dibersihkan.

Sekiranya terdapat kesan gris atau bahan pencemar organik lain pada perabot, ubat yang mengandungi alkali, serta asid asetik atau sitrat, akan membuangnya.

Jangan lupa kabinet, peralatan rumah terbina dalam. Semua item mesti dibersihkan di dalam dan di luar, benar-benar deg degase permukaan, bersihkannya dari habuk, kemudian lakukan pembersihan basah menggunakan detergen.

Pembersihan umum apartmen selepas pembaikan: mencuci tingkap dan permukaan kaca

Bagaimana untuk membasuh bingkai tingkap secara langsung bergantung kepada bahan dari mana ia dibuat:

 • Profil PVC sangat mudah dibersihkan, dan untuk tujuan ini sebarang detergen, termasuk ammonia, yang mengandungi asid, boleh digunakan. Permukaan cukup untuk lap dengan span biasa dicelup dalam komposisi yang sesuai, kemudian keluarkan bekas kain bersih.
 • Bingkai kayu untuk membersihkan sedikit lebih sukar, ini akan membantu dicairkan dengan detergen pencuci piring air. Untuk membuang bahan pencemar yang kuat, disarankan untuk meninggalkan larutan di permukaan selama 15-20 minit, kemudian basuh, ulangi jika perlu.

Petua! C tingkap profil sepatutnya keluarkan semua pelekat. DUntuk daripada ini anda boleh mengambil kesempatan spatula, a jejak gam keluarkan alkohol.

Untuk membersihkan permukaan kaca, gunakan produk yang mengandungi alkohol

Untuk membersihkan permukaan kaca, gunakan produk yang mengandungi alkohol

Kaca tetingkap boleh dibersihkan dengan alat standard. Yang paling berkesan adalah sebatian yang mengandungi alkohol yang tidak meninggalkan coretan.

Petua! Untuk basuh kereta tingkap dengan luaran tangan, terutamanya pada atas lantai, lebih baik jumlahnya beralih kepada untuk membantu kepada pakar.

Untuk membasuh tingkap dari luar, lebih baik untuk berjumpa pakar

Untuk membasuh tingkap dari luar, lebih baik untuk berjumpa pakar

Begitu juga, perlu dibersihkan daripada habuk dan kotoran pintu, cermin.

Penyiapan penuaian

Pembersihan selepas pembaikan adalah proses yang paling susah dan kompleks dalam bidang pembersihan

Pembersihan selepas pembaikan adalah proses yang paling susah dan kompleks dalam bidang pembersihan

Sekurang-kurangnya elemen-elemen yang tersisa dalam keadaan dibersihkan: radiator, lekapan lampu, langsir. Mereka mesti dikeluarkan dari debu, bahagian-bahagian yang boleh dilepaskan harus dibasuh dan dikeringkan, kemudian diganti.

Pembersihan umum apartmen selepas pembaikan: Pembersihan radiator

Roda penyeka

Jangan lupa tentang unsur, seperti pengudaraan bar. Mereka perlu dibersihkan dari habuk, termasuk pembinaan, kemudian lap dengan larutan sabun.

Sebagai peraturan, gril pengudaraan sangat tersumbat semasa pembaikan dan memerlukan pembersihan menyeluruh

Sebagai peraturan, gril pengudaraan sangat tersumbat semasa pembaikan dan memerlukan pembersihan menyeluruh

Pembersihan umum apartmen selepas pembaikan, harga yang - usaha yang dibelanjakan dan wang, boleh kelihatan proses yang sangat melelahkan. Tetapi anda tidak akan dapat menikmati akhir pembaikan tanpa melalui tahap ini. Pastikan untuk merancang segala-galanya terlebih dahulu, dengan semestinya menilai jumlah kerja dan keupayaan untuk menguasai sendiri, dan jika perlu, biarkan profesional.

Pembersihan umum selepas pembaikan: berapa cepat dan berkesan untuk mencapai kebersihan yang ideal? Petua dan Lifehoes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − = 61