Interior putih dalam gaya »Paris bergaya»

Dapur - simbol kehangatan dan kesenangan keluarga, ia telah lama diberi tempat istimewa di dalam rumah. Di sinilah karya kulinari tuan rumah penyayang dilahirkan. Di sinilah keluarga bertemu hari ini, bermula dengan sarapan pagi, dan pengiring, dengan makan malam. Dapur paling kerap menjadi tempat penerimaan pengunjung. Untuk perhimpunan keluarga dan persahabatan lebih selesa, dan kerja suri rumah adalah mudah dan menyenangkan, perlu memikirkan setiap detail bilik secara terperinci. Pertimbangkan bagaimana untuk melengkapkan ruang di dalam bilik selama 10 meter persegi. meter tertakluk kepada ketersediaan akses ke balkoni.

Kandungan: 

 • Zonasi
 • Pengaturan kawasan kerja 
 • Pertubuhan sudut yang selesa 
 • Menggunakan balkoni 
 • Kesimpulannya
Negara yang bergaya dengan tingkap panorama

Negara yang bergaya dengan tingkap panorama

Interior moden dengan susunan perabot selari

Interior moden dengan susunan perabot selari

Gaya moden membolehkan anda menggabungkan unsur-unsur perabot klasik dan gaya moden

Gaya moden membolehkan anda menggabungkan unsur-unsur perabot klasik dan gaya moden

Zonasi

Sepuluh meter persegi adalah saiz purata untuk sebuah bilik. Sekiranya dirancang dengan betul, ia akan memenuhi semua keperluan yang ditetapkan untuk susunan, dan salah satunya berfungsi. Untuk memberikannya sepenuhnya, anda perlu membuat dua zon utama dapur:

 • bekerja;
 • makan.
Ruang zon yang betul adalah sangat penting dalam kehidupan seharian

Ruang zon yang betul adalah sangat penting dalam kehidupan seharian

Meja makan pusingan kecil di pedalaman moden

Meja makan pusingan kecil di pedalaman moden

Mereka harus jelas ditandai, tetapi pada masa yang sama dalam ruang tunggal kelihatan harmonis. Pakar mengesyorkan menggunakan beberapa kaedah yang berbeza.

 1. Visualisasi - pembahagian zon melalui perbezaan visual. Untuk ini, nada atau bahan yang berbeza digunakan untuk menutup dinding lantai dan permukaan lain. Penekanan adalah mengenai perbezaan antara elemen dalaman dan hiasan.
 2. Perbezaan fizikal - untuk ini, objek fizikal digunakan bahawa satu zon berasingan dari yang lain. Untuk ini, elemen dalaman berfungsi digunakan, seperti rak atau kabinet. Ini akan membolehkan anda untuk menggunakan wilayah secara rasional, tetapi jika anda mahu membahagikan bilik, anda juga boleh menghiasi objek tersebut, sebagai contoh, dengan tirai.
 3. Perbezaan cahaya menyediakan peruntukan zon dengan bantuan Pengaturan bagi setiap kaedah pencahayaannya.
Apron gelap jubin hitam digabungkan dengan facades putih kelihatan bergaya

Apron gelap jubin hitam digabungkan dengan facades putih kelihatan bergaya

Kawasan makan yang selesa dengan sofa lembut

Kawasan makan yang selesa dengan sofa lembut

Lebih baik menggunakan beberapa kaedah, menggabungkannya dengan satu sama lain. Oleh itu, kesan pengezonan akan lebih berkesan dan berfungsi.

Nasihat! Apabila ia datang ruang zon kawasan 10 petak, jangan gunakan objek pemisahan besar-besaran, seperti pulau dapur atau skrin besar.

Pengaturan kawasan kerja

Bahagian ini mesti dilengkapi dengan semua yang diperlukan oleh nyonya rumah semasa proses kerja. Sebagai peraturan, terdapat set perabot siap pakai dan peralatan terbina dalam. Terdapat dua jenis perancangan di bahagian ini:

 1. lurus atau linear;
 2. sudut.

Kedua-dua pilihan ini berfungsi dan praktikal dengan cara mereka sendiri. Sekiranya anda berusaha untuk kesederhanaan dan kekompakan, lebih baik memilih pilihan pertama, tetapi jika pada masa yang sama anda berminat untuk meningkatkan kawasan kerja, maka lebih masuk akal untuk dipasang sudut set dengan sebilangan besar ibu jari. Apabila memilih bahan, anda perlu memberi perhatian untuk memastikan ia tahan lama dan mudah dijaga. Untuk substrat, sebagai peraturan, chipboard, kayu, dan lain-lain boleh digunakan.

Peranan penting sedang bermain berkualiti tinggi. Ia boleh dibuat dari bahan yang sama dengan semua perabot, dan boleh lebih tebal dan tahan lama.

Lampu latar yang baik adalah penting di kawasan kerja

Lampu latar yang baik adalah penting di kawasan kerja

Di kawasan kerja, segala-galanya perlu berada di tangan

Semuanya di tangan - prinsip utama kawasan kerja

Nasihat! Sekiranya anda memasak dengan kerap dan dalam kuantiti yang banyak, sebaiknya memasangnya countertop konkrit. Ia lebih tahan lama dan tahan lama daripada analog daripada bahan lain.

Memilih teknik terbina dalam, ia juga bernilai memberi perhatian kepada keutamaan orang yang zon ini diselesaikan. Jika menu pelayan wanita mempunyai pastri atau apa-apa hidangan yang dimasak di dalam ketuhar, maka ia layak membeli peralatan yang sesuai.

Nasihat! Jika proses memasak melibatkan penggunaan hanya plat, anda boleh membeli hob.

Walau apa pun, di atas kawasan memasak haruslah hood terpasang.

Kebanyakan kabinet membolehkan anda menyembunyikan semua yang tidak perlu

Kebanyakan kabinet membolehkan anda menyembunyikan semua yang tidak perlu

Buka rak atas di kawasan eklektik

Buka rak atas di kawasan eklektik

 • Teknologi ini mestilah peti sejuk. Pada kehendak di dapur tuan rumah tuan rumah mesin basuh pinggan mangkuk dan / atau mesin basuh.
 • Adalah penting untuk mengatur lampu dengan betul. Ia boleh terdiri daripada yang biasa, yang disediakan oleh lampu siling, dan tempatan sebagai lampu di bawah kabinet tergantung di atas meja.

Pertubuhan sudut yang selesa

Apabila menyusun ruang makan bilik, penciptaan kesenangan dan keselesaan adalah keutamaan. Sehingga kini, pasaran mempunyai banyak set yang sesuai. Saiz mereka bergantung kepada bilangan ahli keluarga, serta bakal calon.

Elemen utama bahagian ini ialah meja makan. Ia boleh:

 1. persegi;
 2. segi empat tepat;
 3. pusingan;
 4. bujur;
Interior dengan unsur-unsur Provence Perancis

Interior dengan unsur-unsur Provence Perancis

Sudut selesa dengan meja makan bujur

Sudut selesa dengan meja makan bujur

Kepada nota! Yang paling mudah dipertimbangkan lipat jadual, saiz yang boleh ditingkatkan sekiranya ketibaan tetamu.

Di samping jadual, anda perlu menjaga tempat duduk. Ini adalah kerusi, najis atau perabot kerusi di sudut. Pilihan elemen dalaman, penampilan dan reka bentuk mereka bergantung pada gaya keseluruhan bilik.

Nasihat! Pemasangan sudut lembut dengan ruang penyimpanan meningkatkan rasionalitas menggunakan barangan dalaman, meningkatkan fungsi bilik.

Apabila menyusun tempat untuk menyimpan peralatan berkhasiat dan aksesori lain, sebaiknya letakkannya berhampiran tempat penerimaan makanan. Ini akan mempermudahkan dan mempercepat proses penyampaian.

Menggunakan balkoni

Ketersediaan balkoni, akses yang dianjurkan melalui dapur, adalah, sebagai peraturan, kelemahan besar, kerana ia merumitkan kemungkinan meletakkan perabot, tetapi dengan ruang angkasa yang tepat, Anda dapat memanfaatkannya. Terdapat dua pilihan untuk susunan rasional.

 • Dalam kes pertama balkoni boleh bertindak sebagai ruang simpanan. Untuk melakukan ini, ia mesti dilengkapi dengan rak, rak dan perabot lain untuk penyimpanan makanan, peralatan dan perkakas.
Kaunter bar dengan pemandangan indah dari tingkap

Kaunter bar dengan pemandangan indah dari tingkap

 • Pilihan kedua menyediakan organisasi untuk ruang makan tambahan. Untuk melakukan ini, ia mesti dilengkapi dengan perabot yang sesuai.

Kaedah perkiraan bergantung kepada saiz peralatan, serta keutamaan pemiliknya.

Kesimpulannya

Bilik berukuran 10 meter persegi. m dengan balkoni adalah pilihan yang sangat baik untuk mengatur dapur berfungsi. Perkara utama ialah memilih kaedah yang sesuai untuk mengaturkan.

Penyelesaian mini ringan: reka bentuk dapur mempunyai 10 sq.m. meter dengan balkoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =