Jubin lantai yang indah

Jubin lantai bergaya

Dapur Sejak zaman kuno ia telah dianggap sebagai pusat rumah - seluruh keluarga mengumpulkan pada waktu sarapan, makan tengah hari dan makan malam, dan tempat ini sering digunakan untuk menerima tetamu. Oleh itu, ia mesti dibuat selesa dan pada masa yang sama berfungsi. Sungguh berfikir tentang setiap perincian pedalaman, memandangkan di dapur anda perlu mengatur bukan sahaja penampilan yang menarik, tetapi juga keselesaan maksimum. Tidak ada peranan yang minimum dalam pengaturan itu penutup lantai. Daripada kualitinya bergantung pada keselamatan semua anggota keluarga dan, pertama sekali, langsung kepada perempuan simpanan itu sendiri, yang akan menghabiskan banyak masa di sana.

 • Bagaimana untuk memilih jubin?
 • Gaya
 • Bahan
 • Menyusun
Reka bentuk dapur di nada beige

Reka bentuk dapur di nada beige

Bagaimana untuk memilih jubin?

Memilih penutup lantai dapur, pertimbangkan ciri-ciri bilik ini. Perkara utama ialah di sini bahawa memasak berlaku. Malah pemilik yang paling kemas dan penuh perhatian tidak boleh mengecualikan kemasukan zarah makanan di bawah kaki mereka. Kebanyakan proses melibatkan penggunaan air mendidih, yang juga boleh menumpahkan. Pada masa yang sama kita tidak boleh lupa bahawa itu adalah tempat yang dicipta untuk makan, di mana lantai dan kotor, terutamanya jika kanak-kanak yang hadir.

Nasihat! Ia perlu mengambil kira fungsi dapur, jadi keperluan berterusan adalah kebersihan premis. Laman Utama - mengurangkan jumlah kotoran, habuk dan mikrob untuk minimum, kerana ia adalah sumber utama bakteria dan penyakit.

Corak yang terang di atas lantai akan membantu mencairkan pedalaman monophonik.

Corak yang terang di atas lantai akan membantu mencairkan pedalaman monophonik.

Jubin dengan corak kontras

Jubin dengan corak kontras

Banyak perkakas dapur, seperti, misalnya, tukul untuk cawan, kuali yang diperbuat daripada besi tuang dan lain-lain, agak berat mengikut berat. Ia tidak diperlukan untuk mengambil kira kebarangkalian jatuh ke lantai.

Prosiding dari semua di atas, dapat disimpulkan bahawa lantai dalam bentuk siap harus mempunyai kelebihan berikut:

 1. rintangan kelembapan;
 2. rintangan kepada perubahan suhu;
 3. kekuatan;
 4. kemudahan penjagaan;
 5. rintangan kepada cahaya matahari;
Pedalaman yang indah dalam gaya Art Nouveau

Pedalaman yang indah dalam gaya Art Nouveau

Kerusi berlengan cerah yang selesa

Kerusi berlengan cerah yang selesa

Sekiranya bahan tersebut mempunyai sifat sedemikian, ia akan bertahan lama. Yang paling sesuai untuk kriteria ini adalah jubin.

Perhatian sila! Permukaannya tidak licin, terutamanya jika basah. Inilah yang memberikan keselamatan di dalam bilik ini.

Dapur luas di gaya loteng

Dapur luas di gaya loteng

Gaya

Penting! Bukan peranan terakhir dalam organisasi ruang ini dimainkan tidak hanya oleh fungsi, tetapi juga oleh penampilan estetiknya. Adalah penting untuk diingat bahawa seorang wanita yang banyak masa dapur, harus berasa selesa dan selesa, dan tidak ada perkara kecil yang tidak boleh mengalihkan perhatiannya dan mengganggu.

Begitu juga dengan keluarga lain, yang sering melihat di dapur dan di sini mereka berkumpul bersama makan. Oleh itu, lebih baik untuk mengerjakan setiap perincian pedalaman, termasuk bahagian bawahnya - lantai. Ia harus selaras dengan unsur-unsur lain. Dalam kes ini, ia juga lebih baik untuk memberi keutamaan kepada jubin. Hari ini, pengeluar menawarkan pelbagai jenis produk, dari mana setiap pembeli dapat mencari sesuatu yang sesuai. Jubin berbeza dengan bentuk - ia boleh menjadi dataran besar atau kecil dan juga segi empat tepat.

Perbezaan utama reka bentuk ialah skema warna. Jualan anda boleh mencari warna klasik:

 • putih;
 • hitam;
 • coklat.
Jubin dalam bentuk sarang lebah kelihatan sangat bergaya

Ubin dalam bentuk honeycombs kelihatan sangat mengesankan

Ruang pengezonan dengan penutup lantai yang berbeza

Ruang pengezonan dengan penutup lantai yang berbeza

Peletakan meja makan yang berjaya berhampiran tingkap

Peletakan meja makan yang berjaya berhampiran tingkap

Juga tidak kurang popular adalah warna-warna cerah. Latar belakang boleh menjadi monophonik atau mempunyai warna yang berbeza. Anda boleh mencari pelbagai jenis perhiasan dan imej. Juga, pengeluar menghasilkan produk, meniru bata, pelbagai jenis kayu dan batu. Pilihan reka bentuk sepadan dengan gaya bilik.

Jubin seramik yang berkesan dengan kayu tiruan

Jubin seramik yang berkesan dengan kayu tiruan

Bahan untuk penggayaan

Jika anda memutuskan untuk menggunakannya menghias lantai dapur jubin, maka di samping itu anda perlu membeli beberapa alat dan alat lain yang akan diperlukan untuk pemasangan. Pertama sekali, beli pelekat khas, dengan bantuan serpihan mana yang akan dilampirkan ke pangkalan. Pengeluar dalam persekitaran yang kompetitif cenderung menghasilkan produk khas. Tetapi setiap daripada mereka mencapai ini dengan cara yang berbeza. Sesetengah menumpukan pada kualiti, yang lain menumpukan pada kualiti.

Nasihat! Bahawa kerja yang disempurnakan telah disampaikan kepada anda kerana mungkin lebih lama, tidak perlu untuk menghemat lem untuk meletakkan. Tetapi mengejar jenama paling mahal juga tidak perlu.

Gam yang anda gunakan sepatutnya mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. plastis yang sederhana, yang tidak bergantung kepada kepadatan dan membolehkan membentuk lapisan yang lebih baik;
 2. konsistensi memastikan pengisian lompang antara plat dan asas, yang pastinya memanjangkan hayat jubin;
 3. penentangan terhadap pelbagai kaum;
 4. tahap pengeringan yang tinggi, terutamanya apabila memilih dataran besar.
Ruang tamu digabungkan dengan dapur

Ruang tamu digabungkan dengan dapur

Interior dapur dengan warna putih

Interior dapur dengan warna putih

Ciri-ciri ini akan memudahkan proses meletakkan. Dengan alat sedemikian, kerja anda akan lebih tepat dan tepat.

Nasihat! Campuran diletakkan bukan sahaja di bawah plat, tetapi juga mengisi lapisan di antara mereka. Oleh itu, untuk melindungi lebih lama dan menjaga lebih mudah, perhatian khusus terhadap ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan, serta kehadiran sifat antikulat.

Alat yang diperlukan untuk jubin meletakkan diri

Alat yang diperlukan untuk jubin meletakkan diri

Selain gam, anda juga memerlukan satu set alat minimum untuk pembaikan. Anda boleh membelinya di gedung gedung.

Alat Tujuan
Spatula bergigi yang dimaksudkan untuk permohonan dan meratakan campuran;
Spatula getah membolehkan anda mengeluarkan kelebihan dari permukaan tanpa merosakkannya;
Pemotong jubin Anda boleh menyewanya jika anda tidak bercadang untuk membaiki harta jenis ini di tempat lain. Sangat jarang sekali, hanya sebilangan lubang yang digunakan, dalam kebanyakan kes ada yang perlu dipotong ke saiz tertentu;
Tahap bangunan akan membentuk permukaan rata yang rata;
Tukul getah direka untuk menetapkan persegi dalam kedudukan tertentu;
Roulette untuk mengukur kawasan, terima kasih di mana bilangan plat dikira;
Trowel Ia direka bentuk untuk menyelesaikan sendi, meratakan permukaannya, menyingkirkan lebihan;
Bor, penggemar atau pengadun bangunan digunakan untuk mencairkan penyelesaian;
Salib plastik dipasang di antara papak untuk organisasi sendi.
Tempat duduk kecil berhampiran dapur

Tempat duduk kecil berhampiran dapur

Juga, anda lebih baik menyediakan bekas untuk mencampurkan bahan-bahan, pakaian kerja, air dan bahan-bahan lain yang diperbaiki.

Menyusun

Jubin dengan gambar 3D

Jubin dengan gambar 3D

Nasihat! Jubin boleh dipanggil sejagat untuk lantai di ruang makan dan kawasan memasak, tetapi kelemahan utamanya ialah kos yang tinggi. Dalam hal ini, dan perkhidmatan pakar dalam batu itu tidak murah. Oleh itu, lebih ekonomik untuk melakukannya sendiri.

Untuk memudahkan proses ini, kami akan mempertimbangkan secara terperinci bagaimana untuk melaksanakan pemasangan.

Kerja persediaan

Sekiranya anda tidak bekerja di bilik yang baru dibina, maka sudah pasti ada lantai. Dalam hubungan ini, peringkat pertama adalah pembongkarannya. Bagaimana ia dijalankan bergantung kepada jenis liputan. Jika ini parket, maka pemandu kuku mungkin diperlukan jika linoleum - pisau pembinaan, dan untuk jubin memerlukan tukul dan pahat.

Pembongkaran lapisan lama

Pembongkaran lapisan lama

Penting! Sebagai peraturan, pangkalan itu mempunyai penyelewengan tertentu. Ini mungkin disebabkan oleh sisa-sisa campuran lama yang tidak dapat dikeluarkan, atau dengan lekukan dan rongga yang terbentuk. Oleh itu, permukaannya disamakan.

Anda juga memerlukan alat rata rata rata, mengingatkan pemerintah besar. Ia boleh diperbuat daripada kayu, plastik atau besi. Dengan alat ini, penyelesaiannya diluruskan dan diletakkan dengan lapisan yang licin. Selepas pengeringan, kawasan itu ditutup dengan primer.

Tingkat meratakan

Tingkat meratakan

Priming dengan berus besar

Priming dengan berus besar

Apabila pangkalannya siap, anda boleh mencampurkan penyelesaiannya. Untuk ini, anda memerlukan gam, cecair dan pengadun (gerudi dengan muncung khas). Nisbah kering kepada cecair ditunjukkan, biasanya dalam arahan pada bungkusan.

Penyediaan penyelesaian pelekat

Penyediaan penyelesaian pelekat

Pemasangan

Proses peletakan sangat penting, dengan berhati-hati ikuti semua langkah yang diperlukan untuk menjadikan kawasan itu lancar. Sebagai peraturan, ia diletakkan di atas gam, tetapi dalam beberapa kes mastic boleh digunakan.

Penting! Pelekat ini digunakan untuk substrat oleh lapisan tengah dengan menggunakan kancing. Ia juga digunakan di belakang.

Penggunaan gam

Penggunaan gam

Kemudian satu elemen diterapkan dan diselaraskan dengan tukul pada penunjuk tahap. Apabila memasang serpihan berikut di antara ia dan yang sebelumnya, salib dimasukkan.

Gam harus menonjol pada lipit, lebarnya yang tidak kurang dari 3 mm, tetapi berada dalam satah yang sama dengan kawasan utama. Jika ternyata lebih banyak, lebihan itu dikeluarkan dengan spatula getah.

Meletakkan jubin

Meletakkan jubin

Menggunakan penggiling untuk memotong jubin

Menggunakan penggiling untuk memotong jubin

Tanda penolong

Tanda penolong

Nasihat! Untuk memastikan seramik tidak mengambil kelembapan yang berlebihan daripada gam, sebelum menggunakannya, anda boleh secara ringkas merendam di dalam air.

Langkah demi langkah proses jubin

Langkah demi langkah proses jubin

Selepas semua telah kering dan mendapat semula bentuknya, grouting menyeluruh dan pengisaran sendi dijalankan. Selanjutnya pembersihan basah.

Grout

Grout

Dengan cara yang sama, jubin seramik diletakkan pada PVC. Perhatikan bahawa pengeluar hari ini menawarkan versi pelekat sendiri, di mana lapisan pelindung hanya dikeluarkan dari sisi yang salah, dan serpihan yang diperlukan diterapkan ke destinasi.

Kesilapan

Kebanyakan pemula membuat kesilapan berikut:

 1. asas yang tidak rata dan rapuh;
 2. penolakan primer;
 3. pembentukan lompang;
 4. tidak mematuhi parameter suhu;
 5. penggunaan gam berkualiti rendah.
Dapur dengan siling tinggi dalam gaya Mediterranean

Dapur dengan siling tinggi dalam gaya Mediterranean

Nasihat! Dengan menghapuskan kesilapan ini, anda boleh membuat penutup yang indah yang akan bertahan lama, dengan pasti dan selamat kepada anda!

Lukisan dinding di pedalaman bilik makan

Lukisan dinding di pedalaman bilik makan

Jubin adalah yang terbaik untuk dapur lantai

Jubin adalah yang terbaik untuk dapur lantai

Jubin di lantai untuk dapur: kita memahami jenis, bahan dan tempat penyimpanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 + = 59