Slipper Venus yang cantik

Slipper Venus yang cantik

Keindahan tumbuh-tumbuhan, yang sifatnya sendiri dicipta, kadang-kadang amazes - satu lagi pengesahan kasut Venus (gambar). Bunga yang luar biasa ini, seolah-olah dari dunia lain, adalah mustahil untuk tidak mengagumi mereka. Ini tidak tipikal orkid, ia sangat asli - kelihatan seperti kasut wanita. Dia anggun, halus, halus.

 • Asal nama
 • Ciri-ciri
 • Jenis
 • Penanaman kasut venereal
 • Penanaman di taman
 • Kesimpulannya
Bunga mewah tergolong dalam keluarga orkid

Bunga mewah dari keluarga orkid

Kasut Venerin boleh tumbuh baik di rumah dan di taman

Kasut Venerin boleh tumbuh baik di rumah dan di taman

Kasut Venus dilihat

Kasut Venus dilihat

Asal nama

Sebelum mengkaji foto dan membaca penerangan kasut venereal, adalah berguna untuk mengetahui di mana tumbuhan mempunyai nama yang luar biasa. Asal-usulnya ditemui dalam mitologi Yunani kuno.

Menurut mitos, sekali di masa lalu Venus dan Adonis menangkap hujan semasa memburu. Untuk menunggu cuaca buruk, mereka bersembunyi di dalam sebuah gua dan tidak kehilangan masa di sana. Semasa permainan kecintaan mereka, selipar emas murni jatuh dari kaki Venus. Pada masa ini seorang yang biasa dilewati dan melihat selipar, mahu mengambilnya. Tetapi sebaik sahaja dia menyentuhnya, dia berubah menjadi bunga, yang sangat mirip dengan selipar yang elegan.

Ciri-ciri:

Pelaut oren Venus (gambar) merujuk kepada tumbuhan herba saka. Ia digunakan secara meluas di Eurasia. Nama saintifik kecantikan ini - pafiopedilum, di dalam orang-orang yang sering disebut:

 • Kasut Venus;
 • Kepala Adam;
 • batu kapur sepatu;
 • but.
 • selipar perkahwinan;
 • anak ayam.

Semua ini adalah tumbuhan yang sama yang kita sedang mempertimbangkan hari ini.

Orichids indah yang terang

Orkid terang

Perhatikan! Dalam keadaan semulajadi, bunga kasut Venus tidak tumbuh di tempat yang dilapisi air, tetapi tempat yang sangat lembab. Bagi keadaan rumah, dia perlu bilik pengudaraan yang baik, tanpa draf, dan ruang yang besar untuk pertumbuhan.

Sebelum ini, semua kasut orkid tergolong dalam genus yang sama, tetapi kini mereka dibahagikan kepada:

 1. Cypridium.
 2. Pafiopedilum.
 3. Fragmipedium.
 4. Selenipedium.

Oleh kerana tumbuh-tumbuhan semacam ini bersambung dengan sempurna dalam genus, terdapat sekurang-kurangnya 1,000 hybrid interspecific.

Jenis

Pada masa ini, sangat popular adalah beberapa spesies yang berjaya ditanam di rumah.

Kaku

Spesies ini mempunyai batang tanah dan dua daun dilipat, bujur atau luas daun bujur. Panjangnya tidak melebihi 20 cm, dan lebarnya 8 cm. Bunga ini terletak pada ketinggian 35 cm dari tanah, ia besar dan mempunyai aroma yang menyenangkan. Ia berbeza dalam penampilan hiasannya, berbunga datang pada musim bunga - awal musim panas.

Venus Slipper yang tidak bersemangat dengan warna lembut

Venus Slipper yang tidak bersemangat dengan warna lembut

Baranocephalic

Ketinggiannya adalah kira-kira 30 cm, batangnya nipis dan lemah. Daun adalah biasa, bujur, panjangnya 10 cm, lebarnya tidak lebih dari 5 cm. Bunga terletak di atas, mereka kecil, tunggal. Pembungaan datang pada akhir musim bunga.

California

Kasut Venus ini mencapai ketinggian 80 cm. Batangnya kukuh dan mempunyai daun 3-4. Mereka adalah bujur, diatur secara bergantian, tajam, panjangnya kira-kira 10 cm. Bunga spesis ini sangat cantik. Pada satu perbungaan dari 4 hingga 12 bunga kecil, bracts mereka bulat. Diameter setiap tangkai adalah 4 cm, panjang tangkai bunga adalah berbeza. Tempoh berbunga adalah akhir musim bunga.

California Venerin slipper putih

California Venerin slipper putih

Snow White

Ketinggian serdak hanya 30 cm. Di bahagian bawah batang itu ditutup dengan bersisik zevami. Risalah 3-4 keping, mereka menegaskan, panjang 12 cm, lebar 4 cm. Bunga-bunga itu sendiri adalah kecil, satu bagi setiap batang, 2 cm diameter, pada sepal tompok ungu. Warna pada musim bunga lewat - awal musim panas.

Beamy

Ketinggiannya sehingga 40 cm, batangnya berbentuk pubescent, daun tidak lebih dari 10 cm, lebar 6 cm. Perbungaan mereka secara langsung, stabil kerana ketinggiannya yang kecil. Pada hal berkembang diletakkan sehingga 4 bunga.

Ini

Venerin yang licin hadir (digambarkan) adalah tumbuhan herba, yang tergolong dalam keluarga orkid. ketinggian tumbuhan 50cm, ia rhizome tebal, menjalar, ia terdiri daripada celah yang terbentuk selepas setiap kenaikan gaji tahunan. Panjang akar kebetulan boleh mencapai 30 cm.

Pada batang terdapat kelopak coklat di mana terdapat rambut kelenjar pendek. Daunnya adalah elips, biasa, sedikit menunjuk, sedikit bergelombang. Panjangnya sehingga 18 cm, lebarnya 8 cm.

Bunga adalah biseksual, bracts besar. Daun perianth berwarna coklat kemerahan, bibirnya bengkak, kekuning-kuningan. Buah - kotak. Slip jenis ini juga dipanggil merah.

Venerin adalah selipar yang sebenar

Venerin adalah selipar yang sebenar

Bunga yang besar

Rhizome tebal dan pendek, akar meandering threadlike. Ketinggian batang tidak melebihi 45 cm, di dasarnya kasut kecoklatan. Panjang daun adalah 15 cm, lebarnya 8 cm. Bunga-bunga, seperti namanya, besar, tunggal. Skala warna ungu atau lilac-kuning, urat gelap. Bibir boleh mencapai panjang 7 cm, berbeza dengan kembung yang kuat. Bunga di tengah musim panas.

Sarung tangan Venus yang berbunga besar

Sarung tangan Venus yang berbunga besar

Penanaman kasut venereal

Bunga itu, seperti orkid lain, agak kecil, tetapi untuk penjagaan ia akan membayar balik dengan bunga yang indah dan sifat hiasan yang sangat baik. Apabila memilih lokasi, anda harus dibimbing oleh kehadiran cahaya terang yang menyebar. Ia boleh didapati di mana-mana tetingkap. Kriteria penting ialah tempoh hari cahaya, ia tidak boleh kurang daripada 14 jam. Pada musim sejuk, ini boleh dicapai dengan mencerahkan lampu.

Substrat untuk penanaman

Tugas utama untuk kasut adalah untuk membina dan mengekalkan akar. Genus ini berbeza kerana ia tidak menyukai tanah berasid. Untuk meningkatkan alkali, tepung kapur atau dolomit perlu ditambah ke substrat standard untuk orkid.

Adalah penting untuk tidak membenarkan tanah dibalut dan disekat. Juga, ia tidak dibenarkan untuk bertakung di periuk. Untuk mengelakkan ini, mesti ada longkang di bahagian bawah periuk. Untuk penyemburan, anda perlu menetapkan penyembur ke mod drop terkecil supaya ia tidak mengumpul pada daun dengan garis-garis.

Pengeluaran semula kasut venereal

Pengeluaran semula kasut venereal

Perhatikan! Shading tidak akan menjadi jika anda memberi makan kaedah bunga daun.

Komposisi unggul substrat:

 • Kulit pinus dicincang - 5 bahagian.
 • Perlite - 0.5 bahagian.
 • Gambut - 1 bahagian.
 • Arang - 1 bahagian.
 • Tepung dolomit - 0.5 bahagian.
Parit untuk penanaman orkid Venerin slipper

Saliran untuk menanam kasut venereal

Keadaan suhu

Cinta yang beraneka warna adalah kehangatan, suhu rendah untuk orkid ini membawa maut. Mereka boleh berjaya tumbuh di bilik dengan suhu sedemikian:

 1. Musim sejuk - + 18-24 ⁰і.
 2. Musim panas - + 23-27 ⁰.

Bagi spesies luas, mereka dianggap sebagai penyayang sejuk. Sebaliknya, suhu tinggi membahayakan mereka. Rejim suhu untuk ini adalah seperti berikut: pada musim sejuk + 16-20 верє, pada musim panas - + 18-24 Źє.

Perhatikan! Bunga akan berterima kasih atas perubahan suhu pada malam itu. Jadi, jika perbezaan prestasi berada dalam lingkungan 5 darjah (pada waktu malam kurang 5 darjah) - ini akan memberi kesan positif kepada pembangunan berbunga dan keseluruhan.

Penyiraman

Venerin slipper suka air, tetapi hanya jika disiram dengan betul. Peraturan utama harus tetap dan penyiraman yang sama sepanjang tahun. Sebelum membasahi tanah, adalah perlu untuk mengekalkan air, sebelum ditapis. Agar tidak membahayakan tumbuhan, air dipanaskan pada suhu + 30 °. Jangan biarkan kelembapan memasuki kepingan, jika tidak, mereka boleh reput. Sekiranya air masih terdapat pada daun, ia perlu basah dengan serbet.

Kaedah mudah melembapkan tanah bukan pengairan, yang kami biasa, tetapi perendaman periuk dengan tumbuhan dalam bekas lain, yang agak besar. Harus ada suhu yang sesuai di dalamnya. Bergantung kepada substrat yang digunakan, tempoh mandi sedemikian adalah:

 1. Apabila menggunakan gambut dan kepingan kecil kayu, 15 minit sudah cukup.
 2. Jika terdapat kepingan kayu yang kasar, supaya mereka direndam dalam air, anda memerlukan sekurang-kurangnya 40 minit.

Perhatikan! Setelah menyiram, perlu diperiksa pallet: jika terdapat air di dalamnya, ia mesti disalirkan. Penyiraman seterusnya perlu dirancang hanya apabila tanah kering.

Adalah sangat penting untuk menyiram orkid dengan betul

Ia adalah sangat penting untuk air orkid yang betul

Kelembapan

Dalam keadaan semulajadi kasut Venus tinggal dalam persekitaran lembap - kira-kira 70%. Sudah tentu, di rumah, kelembapan ini tidak dapat dicapai. Untuk menyelesaikan masalah ini cukup mudah - untuk mendekati pelembap kasut venereal dengan wap sejuk. Ia akan berguna bukan sahaja untuk orkid, tetapi juga untuk penghuni rumah hijau yang lain.

Nasihat! Versi mudah untuk menghasilkan kelembapan yang sesuai adalah meletakkan periuk dengan tumbuhan di dalam dulang di mana lumut basah, tanah liat yang berkembang tertanam. Ini akan mencapai kelembapan yang diperlukan.

Baja, membaja

Penyelesaian yang optimum adalah penggunaan pakaian khas untuk orkid. Air tumbuhan yang disediakan oleh arahan penyelesaian yang anda perlukan setiap bulan. Jika baja standard digunakan untuk tumbuh-tumbuhan berbunga, maka ia mesti dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Pernikahan atas organik juga boleh digunakan, tetapi jarang - ia mempromosikan penguraian substrat.

Skema anggrek pemangkasan

Skema anggrek pemangkasan

Pemindahan

Tentukan bahawa kasut Venus mahu pindah ke tempat kediaman baru, anda boleh dengan tanda-tanda berikut:

 • Rupa bunga itu tertekan.
 • Dari periuk, anda boleh mencium cetakan dan reput.
 • Substrat akan dipatuhi dengan ketat.

Penting! Untuk penanaman kasut venereal yang berjaya, seseorang harus mengambil alih peraturan untuk memindahkan setiap tumbuhan setiap 2 tahun.

Transplantasi optimum, apabila berbunga selesai, tempoh ini adalah tempoh terbaik untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Perlu diberi perhatian terhadap pilihan periuk, ia harus luas, tetapi tidak tinggi. Di bahagian bawah periuk perlu saliran, ia diletakkan di atas substrat. Sebelum penanaman, akar harus diperiksa dengan baik, dimanjakan untuk dikeluarkan. Akar yang buruk dipotong, dan tapak potong dirawat dengan serbuk karbon aktif menjadi bubuk. Penyiraman selepas pemindahan, mengikut kaedah yang dicadangkan di atas, boleh dibuat tidak lebih awal daripada 3 hari kemudian.

Ia mudah untuk membiak orkid dengan membahagikan semak, sekurang-kurangnya 2 pucuk mesti hadir pada setiap "delenka". Lapisan semacam itu akan lebih mudah untuk menyesuaikan diri, dan ia akan berkembang lebih cepat.

Pengeluaran semula Pafiopedilum

Pengeluaran semula pafiopedilum

Penanaman di taman

Anehnya, tetapi spesies tahan sejuk boleh berjaya ditanam katil bunga, pada masa yang sama mematuhi peraturan-peraturan berikut:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memilih bahan penanaman berkualiti. Ia harus mempunyai akar bersih, buah pinggang yang sihat dan besar.
 2. Tapak pendaratan harus sedikit teduh, secara optimum di bawah pokok luruh. Juga tempat harus tenang dan terbuka. Panduan yang baik adalah pakis: di mana ia tumbuh, ia akan mengambil akar dan selipar Venus.
 3. Tanah mesti ringan, longgar, neutral atau sedikit berasid. Tanah dapat dikurangkan lagi dengan menambahkan kerikil, perlit, dipukul menjadi batu bata kecil.
 4. Penyiraman. Pengeringan, serta pengairan air, tidak memerlukan tumbuhan. Perlu disiram dengan sederhana dan kerap.
 5. Pendaratan. Rhizome di dalam tanah mesti diletakkan secara mendatar, dengan akarnya diluruskan. Zaglubit ginjal pada 1-1,5 cm terlalu jauh untuk menanam tumbuhan tidak boleh, ia boleh mati. Tanah mesti pekat dan disiram dengan baik.

Kesimpulannya

Kasut Venerin sangat bagus tumbuhan hiasan. Ia seperti bagi mereka yang suka bunga asli dan mempunyai masa untuk menjaga mereka.

Venerin slipper: ciri-ciri tumbuh, penyiraman dan transplantasi yang betul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 16