Kandungan

  • Jenis
  • Pendaratan
  • Penjagaan rhododendron

Untuk rhododendron multifungsi (azaleas), penjagaan di rumah dikaitkan dengan kesukaran tertentu yang berkaitan dengan sifat bangga tumbuhan. Walau bagaimanapun, jika anda boleh memberikan "pokok merah jambu" dengan penjagaan yang betul, ia akan berterima kasih kepada anda dengan bunga yang mengagumkan.

Azalea - cantik, tetapi dengan tumbuhan watak bangga

Azalea - cantik, tetapi dengan tumbuhan watak bangga

Lampu Golden Rhododendron

Lampu Golden Rhododendron

Keindahan bunga azalea tidak berhenti memukau

Keindahan bunga azalea tidak berhenti memukau

Jenis

Hidup di kawasan pergunungan Himalaya, Caucasus, Eropah dan Amerika, keluarga heathers memberi kita kira-kira 800 spesies rhododendron. Dan hanya segelintir kecil dari mereka yang berjaya dapat membangunkan di latitud, sejuk tetapi sejuk. Di antaranya ialah Mollet daun rhododendron, dan Forchuna malar hijau, dan riang pagi yang menghijau Russatum slaid alpine kami taman-taman. Dalam expanses Siberia, dalam keadaan semula jadi, tumbuh-tumbuhan Daursky rhododendron, yang sering dikelirukan dengan Ledum.

Rhododendron"Молле"

Rhododendron "Mollet"

Rhododendron"Форчуна"

Rhododendron "Fortune"

Nasihat! Memandangkan khususnya genus termasuk pengedaran tumbuhan di pokok-pokok malar hijau dan ranting, semak dan semisrubs, perlu menetapkan pilihan mereka pada petunjuk ini.

Rhododendron cantik"Даурский"

Rhododendron yang indah "Daursky"

Perlahan-lahan violet"Russatum Gletschernacht"

Lembut-violet "Russatum Gletschernacht"

Japanese rhododendron, yang merupakan cili semak yang sangat bercabang, berakar umbi dengan baik. Boleh diterima untuk taman-taman kami dan rhododendron malar hijau, frosts yang baik, tetapi berkembang sangat perlahan.

Rhododendron"Японский"

Rhododendron "Japanese"

Dalam banyak katalog Eropah rhododendron dipanggil azalea. Oleh itu, penanam bunga bersetuju bahawa bunga azalea adalah sejenis rhododendron yang tumbuh di tanah tertutup. Mereka digunakan dalam florikultur domestik, kilang menghias, taman musim sejuk dan rumah hijau. Pengecualian adalah azalea taman, tetapi ia memerlukan banyak usaha untuk menjadikannya hidup di bawah langit terbuka.

Azalea akan menjadi hiasan indah untuk rumah anda

Azalea akan menjadi hiasan indah untuk rumah anda

Mereka yang berminat dengan sifat-sifat tumbuhan yang berguna, adalah bernilai melihat pada rhododendron Adams, yang mempunyai kesan tonik.

Rhododendron"Адамса" обладающет тонизирующим действием

Rhododendron "Adams" mempunyai kesan tonik

Bagi pencinta semak berbunga yang menuai, kami mengesyorkan menanam rhododendron Katevbinsky di taman. Shrub, dengan ketinggian 2 hingga 4 meter, semasa tempoh berbunga berubah menjadi bola kelopak bunga yang berwarna terang, menutupi sepenuhnya hijau daun rhododendron.

Tumbuhan semulajadi yang berbunga daripada rhododendron"Катевбинский"

Sebuah pokok renek yang tumbuh subur dari rhododendron "Katevbinsky"

Spesies spesies daun yang berbeza dalam rintangan musim sejuk di rhododendron. Ini Limon Lights dan Mandarin Lights, dengan lemon-kuning warna dan aroma halus. Antara rhododendron malar hijau, terdapat pelbagai jenis seperti Haaga, Mauritz dan Peter Tigerstedt.

Rhododendron"Limon Lights"

Rhododendron «Limon Lights»

Rhododendron"Peter Tigerstedt" со своими белоснежными цветками

Rhododendron «Peter Tigerstedt» dengan bunga salji putihnya

Hari ini, apabila tentera hibrid rhododendron sentiasa diisi semula dengan jenis baru yang dibiakkan oleh penternak dari pelbagai negara, pilihannya begitu luas sehingga anda boleh menghiasi taman anda dengan pelbagai jenis warna tumbuhan ini.

Rhododendron terang"Mandarin Lights"

Riang rhododendron «Lampu Mandarin»

Rhododendron"Haaga"

Rhododendron «Haaga»

Walau bagaimanapun, tidak ada satu spesies rhododendron yang boleh dikatakan sebagai tumbuhan sederhana dalam penjagaan. Azalea atau rhododendron akan merosakkan saraf anda, tetapi akan lebih daripada membayar semangat anda dengan bunga yang subur, wangi dan indah.

Pendaratan

Dengan rhododendron yang ditanam dengan pantas, kita memulakan jalan menuju kehidupan yang panjang dan bahagia di taman kami.

Taman yang indah dengan rhododendron

Taman yang indah dengan rhododendron

Rhododendron bunga picky tidak memihak kepada genangan air permukaan dan bertindak balas dengan akar membusuk. Oleh itu, kami sedang mencari kering, diuji kelembapan berlebihan, tapak.

Lubang penanaman tidak boleh dalam, kerana sistem akar taman rhododendron terletak sangat dekat dengan permukaan tanah. Komposisi tanah yang terbaik untuk tumbuhan adalah gambut berserat. Sebagai pengganti, anda boleh menggunakan tanah konifer, dicairkan dengan kulit kayu dan jarum.

Rhododendron sangat rapih dalam penyiraman

Rhododendron sangat rapih dalam penyiraman

Penting! Di atas tanah berkapur, rhododendron tidak tumbuh.

Dalam tanah yang disediakan, tambah baja (campuran siap untuk rhododendron).

Selepas mengambil anak benih rhododendron dari bekas, lembapkan kancing tanah, dan kemudian turunkannya ke dalam lubang.

Azalea Bonsai

Azalea Bonsai

Leher akar terletak pada tahap permukaan tanah, sekitar membuat roller bumi: ia berguna untuk penyiraman awal tumbuhan. Selepas dua minggu, roller boleh disamakan.

Penting! Untuk menghapuskan air bertakung semasa pengairan, lapisan saliran yang baik perlu diletakkan di bahagian bawah lubang.

Setelah menguasai penanaman rhododendron ke tanah di bawah langit terbuka, mari kita beralih ke keindahan rumah.

Azalea adalah semak perennial yang indah berbunga

Azalea adalah semak perennial yang indah berbunga

Untuk menanam azaleas, kami memilih utara tingkap. Tumbuhan itu suka bilik sejuk, jadi jika tingkap kelihatan ke selatan, cuba menipu wanita yang halus. Kami memakai irisan palet ais atau semburan bunga dengan air sejuk. Dari awal musim bunga sehingga musim luruh lewat, anda boleh memegang azalea balkoni atau teres.

Azalia suka ruang sejuk

Azalia suka ruang sejuk

Dengan tanah itu tidak bijak, kami membeli substrat yang disediakan khas untuk rhododendron rumah di kedai bunga. Kami mengikuti turun naik suhu, kerana azalea tidak bertolak ansur dengan perubahan mendadak. Mengenai rahsia lain yang tumbuh azalea kita akan beritahu di bawah.

Penjagaan rhododendron

Menghadapi loji pemilih, banyak pekebun berhujah bahawa untuk penanaman rhododendron dan meninggalkan adalah kompleks yang serius tindakan yang dijalankan.

Menanam dan meninggalkan rhododendron adalah kompleks yang serius tindakan yang dijalankan

Menanam dan meninggalkan rhododendron adalah kompleks yang serius tindakan yang dijalankan

Suhu

Untuk spesies berbunga di taman, sinar matahari langsung berbahaya, jadi tanam rhododendron sepanjang pagar atau di bawah gazebo bumbung. Ia lebih sukar dengan jenis bilik. Azalia suka sejuk dan tersebar cahaya. Mengenai cara untuk mengekalkan keselesaannya + 18-20 darjah pada musim panas, baca blok mengenai pendaratan.

Rhododendron takut cahaya matahari langsung

Rhododendron takut cahaya matahari langsung

Penyiraman

Kekurangan kelembapan amat berbahaya bagi tumbuhan muda. Pada tahun pertama kehidupan rhododendron di taman, menjaga penyiraman bunga yang biasa. Pada hari yang sangat panas, lakukan ini setiap hari. Walau bagaimanapun, jangan keterlaluan jumlah air. Ingatlah, tanah lembap amat membawa maut untuk tanah tinggi yang menarik.

Penyiraman azaleas di rumah dilakukan dengan kekerapan yang sama seperti rhododendron taman. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah mengeluarkan air yang berlebihan dari kuali. Tidak seperti spesies taman, rhododendron rumah suka menyembur.

Azalea bonsai sangat sesuai di pedalaman anda

Azalea bonsai sangat sesuai di pedalaman anda

Ingat! Jika daun azalea berubah menjadi kuning atau jatuh, maka anda memberi air terlalu banyak. Kurangkan kekerapan penyiraman.

Pembajaan tambahan

Mekarkan rhododendron yang berjaya, tentu saja, bergantung pada masa penyuburan yang diperkenalkan.

Untuk tumbuhan yang ditanam di taman, persenyawaan dilakukan 3 kali setahun. Bahagian pertama diperkenalkan pada awal musim bunga, apabila tumbuhan terbakar dari hibernasi. Kemudian anda perlu menyuburkan belukar sebelum berbunga dan memberi makan rhododendron setelah berbunga, tetapi tidak lewat dari pertengahan Ogos.

Keberkesanan rhododendron yang mekar, tentu saja, bergantung pada masa pembajaan yang digunakan

Keberkesanan rhododendron yang mekar, tentu saja, bergantung pada masa pembajaan yang digunakan

Untuk azalea bilik air biasa dengan baja cecair, dos kecil berguna.

Perhatian sila! Elakkan baja dengan klorin dan kapur, mereka merosakkan rhododendron.

Pemangkasan

Rhododendron mempunyai bentuk mahkota yang cantik, tetapi ia juga memerlukan pemangkasan. Apabila tumbuh belukar tumbuh, perlu menghapuskan cawangan tebal 3-4 cm, untuk memelihara rayuan hiasan tanaman. Berhenti menarik cawangan akan membantu mencubit buah pinggang atas.

Rhododendron memerlukan pemangkasan yang betul

Rhododendron memerlukan pemangkasan yang betul

Pembiakan semula

Dalam pembiakan rhododendron ternak dilakukan dengan bantuan keratan dan lapisan. Pembiakan benih adalah ciri saudara liar genus. Di rumah, pembiakan benih adalah proses yang kompleks. Itulah sebabnya, kebanyakan tukang kebun lebih suka pembiakan rhododendron dengan keratan bukan biji.

Pengeluaran semula rhododendron

Pengeluaran semula rhododendron

Benih - bahagian tumbuhan semulajadi. Potong dua kali setahun: pada pertengahan bulan Mac-April dan dari pertengahan Julai hingga pertengahan Ogos.

Panjang pucuk dipotong adalah kira-kira 7-9 cm. Tiga daun yang lebih rendah pada potong perlu dikeluarkan, meninggalkan ekor sebanyak 0.5 cm, daun yang tinggal dipotong separuh.

Penting! Potongan rendah potong harus serong dan dipegang di bawah buah pinggang itu sendiri.

Rhododendron mempunyai banyak jenis yang cerah dan menarik

Rhododendron mempunyai banyak jenis yang cerah dan menarik

Tuangkan batang rhododendron dalam larutan heteroacin (setiap liter air 2 tablet) selama 6 jam.

Dalam bekas untuk menanam, tuangkan lapisan substrat: lapisan 1 - 2-3 cm saliran dari kerikil atau pisau pecah, lapisan 2 - 3 cm pasir kasar, lapisan 3 - 8-10 cm tanah konifer.

Rhododendron"Hybrid Helsinki University"

Rhododendron «Hybrid University Helsinki»

Jika keratan dipanaskan dengan 25 lampu W, mereka akan mengambil akar lebih cepat, kira-kira pada hari ke-40. Tanpa pemanasan, proses itu akan berlangsung selama 60 hari.

Penyakit dan perosak

Perosak yang paling biasa rhododendron berbunga adalah bug rhododendron. Dia meletakkan telur coklat di bahagian bawah daun, yang muncul di bahagian depan dengan bintik-bintik gelap. Untuk pemusnahan bug, semburan dengan diazinon digunakan.

Rhododendron diedarkan secara meluas di kalangan tukang kebun

Rhododendron diedarkan secara meluas di kalangan tukang kebun

Kerosakan besar dibawa oleh pejuang kebun asia, makan lubang besar di daun tumbuhan. Hama tradisional tanaman tanaman, hama labah-labah, juga berbahaya. Mereka juga disembur dengan diazinon.

Memandangkan penyakit rhododendron, mari kita juga ingat chlorosis bercampur. Penyakit timbul daripada kekurangan nitrogen dan kalium di dalam tanah. Ia kelihatan pada daun, dilambangkan oleh bintik-bintik kuning sepanjang tepi dan pada petua mereka.

Azalia"Mollis (geel)"

Azalea «Mollis (geel)»

Penting! Gejala chlorosis bercampur sama dengan tindak balas tumbuhan kepada air bertakung. Semak tanah di bawah kilang

Overcooling tanah dan udara boleh menyebabkan nekrosis. Dengan itu, vena tengah daun layu, daun itu sendiri menjadi coklat. Ia sukar untuk memerangi turun naik suhu tajam, jadi pilihlah jenis tahan beku.

Azalea dianggap sebagai salah satu tumbuhan dalaman yang paling indah

Azalea dianggap sebagai salah satu tumbuhan dalaman yang paling indah

Bagaimana untuk menjaga azalea, anda boleh lihat di sini:

Rhododendron (azalea) - foto

Rhododendron (azaleas): penjagaan rumah (59 gambar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 34 =