Peony seperti pokok - tanaman lama, tanpa mana sukar untuk membayangkan taman Jun

Peony seperti pokok - tanaman lama, tanpa mana sukar untuk membayangkan taman Jun

Kandungan

 • Jenis pai
 • Peraturan pendaratan
 • Pembiakan semula
 • Penjagaan

Jika anda mahu mempelbagaikan rupa taman, peony seperti pokok akan menjadi penyelesaian yang sangat baik. Tidak seperti saudara-saudara herbanya, ia berkembang menjadi belukar yang agak tinggi (sehingga 2 meter), dan bunga yang subur dan sangat wangi mencapai diameter 20-25 cm.

Pokok-pokok semak peony seperti pokok

Pokok-pokok semak peony seperti pokok

Di China, dari mana pejuang berkayu lahir, tumbuhan ini disayangi dan dihormati. Peranan khas dalam pengedarannya jatuh kepada banyak rahib Buddha yang mengembara negara dan membawa pelbagai jenis dari kawasan terpencil ke biara mereka.

Peony seperti pokok di laman web ini

Peony seperti pokok di laman web ini

Dua warna peony dendritik

Dua warna peony dendritik

Tumbuh-tumbuhan peon seperti pokok mengambil lebih banyak masa daripada yang lebih rawak. Tetapi kos usaha dan masa adalah sia-sia, kerana pokok semak yang ditanam dengan betul boleh tumbuh di satu tempat beberapa sedozen, atau bahkan beratus-ratus tahun.

Pada semak peony yang megah membentuk bunga wangi yang besar

Pada semak peony yang megah membentuk bunga wangi yang besar

Bunga imperial - peony seperti pokok

Bunga imperial - peony seperti pokok

Peony merah dan merah jambu

Peony merah dan merah jambu

Jenis pai

Di Kerajaan Tengah, lebih daripada seribu jenis tumbuhan ini dituai, beberapa di antaranya kini aktif berkembang di luar negara. Di taman-taman, anda sering boleh bertemu dengan Paeonia suffruticosa - peony semi semak (atau hanya peony seperti pokok). Warna dan "berayun" dari bunga bergantung kepada pelbagai. Jadi, peonies "Anastasius Sosnowiec" tidak mempunyai mahir, manakala bunga setengah marbled mempunyai "Mary" semak. Peminat tunas terry subur seperti pelbagai "Natalie".

Peony seperti pokok"Анастасия Сосновец"

Peony seperti pokok "Anastasia Sosnowiec"

Nasihat! Peony adalah pokok renek seperti pokok yang cukup tahan terhadap beku. Tetapi jika suhu udara pada musim sejuk masih terlalu rendah, lebih baik memilih varieti tahan beku yang dipilih secara khusus (Peter the Great, Hoffmann, Moscow University, dan sebagainya)

Peony seperti pokok dengan kelopak ungu

Peony seperti pokok dengan kelopak ungu

Di Rusia, Ukraine dan negara-negara lain di ruang pasca-Soviet, peonies seperti pohon jarang digunakan reka bentuk landskap, kerana untuk masa yang lama banyak spesies dan jenis peonies, yang tumbuh di pergunungan China, tidak tersedia untuk ahli hortikultur negara lain.

Kepentingan tertentu dalam pengertian ini adalah Peonies Kuning dan Delaway. Tidak seperti pokok pion, mereka tidak mempunyai satu bunga besar pada pukulan, tetapi beberapa yang lebih kecil (4-9 cm). Warna Peonies Kuning jelas dari namanya, Delaveia juga mempunyai bunga coklat. Spesies ini berkembang lebih lama daripada Paeonia suffruticosa.

Peony seperti pokok, pelbagai"Делавея"

Peony seperti pokok, "Delaway"

Idea ini! Menanam beberapa jenis di taman (contohnya, Treelike, Peony Kuning dan Delawei, anda akan mencapai masa berbunga yang lebih lama).

Menanam dan merawat pion seperti pokok tidak boleh dipanggil terlalu rumit. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk melaksanakan cadangan dengan tepat untuk melindungi semak dari penyakit.

Hanya bunga peony mekar

Hanya bunga peony mekar

Peony dua-nada yang sangat indah

Peony dua-nada yang sangat indah

Peony Rose-burgundy

Peony Rose-burgundy

Peraturan pendaratan

Menanam pies treelike mungkin adalah saat yang paling kritikal, kerana semak belukar akan tumbuh di satu tempat untuk masa yang sangat lama. Sebelum menanam peony seperti pokok, beberapa langkah persediaan harus diambil.

Pilih tempat di atas katil bunga

Apabila memilih tempat penanaman, bergantung pada kriteria berikut:

 • Tiada draf. Peony seperti pokok tidak bertolak ansur dengan baik apabila daunnya (dan lebih-lebih lagi - bunga) mengalir angin.
 • Teduhan sederhana.
 • Ketiadaan rumpai.
Peony"Натали" с махровыми цветками

Peony "Natalie" dengan bunga ganda

Dalam tempoh berbunga yang berlangsung selama 2 minggu, pada satu tumbuhan peony seperti pokok boleh mempunyai lebih dari 50 bunga

Dalam tempoh berbunga yang berlangsung selama 2 minggu, pada satu tumbuhan peony seperti pokok boleh mempunyai lebih dari 50 bunga

Nasihat! Pilih tempat dari bangunan, pokok dan semak lain. Peony seperti pokok memerlukan banyak ruang. Di samping itu, pertimbangkan bahawa semak boleh hidup kira-kira seratus tahun, yang bermaksud bahawa kawasan yang diperuntukkan untuknya tidak akan dilepaskan untuk jangka masa yang lama.

Keperluan untuk anak benih

Anak-anak bunga peoni treelike perlu mempunyai 2-3 pucuk, ketinggian 20-25 cm. Perhatikan sistem akar: tidak ada kerosakan dan penipisan.
Apabila membeli lampiran, cari pelbagai. Tentukan sama ada dia berfungsi dengan baik dengan beku. Tanya warna kelopak.

Peony semi-double merah

Peony semi-double merah

Pendaratan

Sesetengah orang membeli peony seperti pokok pada musim bunga. Walau bagaimanapun, lebih baik menanam penanaman pada musim luruh (lewat Ogos - awal September).

Nasihat! Anak benih yang dibeli pada musim bunga boleh ditanam dalam periuk untuk jatuh ke atas tumbuhan pada musim gugur dengan benjolan tanah di tanah.

Di satu tempat peonies seperti pokok boleh tumbuh lebih dari 100 tahun

Di satu tempat peonies seperti pokok boleh tumbuh lebih dari 100 tahun

Pertama sekali, anda perlu menggali lubang besar (70 × 70 cm). Tindakan selanjutnya adalah seperti berikut:

 • Bahagian bawah lubang ditutup dengan saliran (pasir, kerikil, batu dihancurkan), karena peony tidak mentolerir air yang bertiup di akarnya.
 • Separuh tanah digali dicampur dengan superfosfat, tepung dolomit dan kalium sulfat (satu gelas setiap) dan isi lubang ini dengan campuran sehingga tengah. Untuk penyeksaan.
 • Dalam tanah yang tinggal menambah 2 balang kompos. Tuangkan ke dalam lubang supaya ada ruang untuk anak benih.
 • Pasang prosesi. Leher akar harus selaras dengan tanah.
 • Tuangkan tanah di sekeliling benih itu, isi lubang itu sepenuhnya.
 • Tapak pendaratan ditutup dengan humus. Habuk dan jarum tidak boleh digunakan, mereka boleh mencetuskan penyakit belukar.
Penyebaran peony seperti pokok dengan membahagikan belukar, lapisan, keratan hijau di bawah gelas, mencantumkan rimpang peoni berumput

Penyebaran peony seperti pokok dengan membahagikan belukar, lapisan, keratan hijau di bawah gelas, mencantumkan rimpang peoni berumput

Pembiakan semula

Pengeluaran semula pion seperti pokok dicapai dengan beberapa cara:

Bahagian belukar. Ini menjadi mungkin apabila kilang berusia 5-6 tahun. Belukar digali, akar dibasuh dan dibahagikan. Di setiap bahagian mesti ada sekurang-kurangnya tiga pucuk. Akar yang rosak dibalut dengan permanganat kalium dan ditaburi dengan arang.

Lapisan. Salah satu pucuk yang lebih rendah sebelum berbunga (pada bulan Mei) adalah teruk, cenderung dan ditaburkan dengan bumi. Pada musim luruh, pukulan yang teratur dipisahkan dan ditanam.

Bush pokok peon seperti pokok dengan kelopak ganda

Bush pokok peon seperti pokok dengan kelopak ganda

Lapisan udara. Pucuk teruk tidak ditaburi dengan bumi, tetapi dibungkus lumut dan filem. Pilihan ini tidak berkesan.

Keratan. Ia dijalankan pada pertengahan bulan Julai. Pilih pukulan separuh yang sengit dengan tunas. Batang peel treelike dipotong di bawah buah pinggang diagonal, dirawat dengan cara untuk pertumbuhan. Keratan tumbuhan dalam campuran gambut dan pasir sungai pada sudut supaya buah pinggang sepenuhnya tenggelam di dalam tanah. Kotak diketatkan dengan filem atau dilindungi kaca, sentiasa mengekalkan kelembapan tanah.

Peony merah jambu selepas hujan

Peony merah jambu selepas hujan

Inokulasi. Dihasilkan pada pertengahan bulan Ogos. Ambil akar (10-15 cm), di bahagian bawahnya potong berbentuk baji dibuat, di mana rasuah dimasukkan. Sambungan dibungkus dengan pita dan disiram dengan kebiasaan kebun. Sebelum mendarat di dalam tanah diletakkan selama tiga minggu di tempat sarang. Untuk inokulasi lateral, batang dan gulung dipotong secara serentak, digabungkan, dibalut dan juga dilincirkan dengan var.

Benih. Biji-bijian, peony seperti pohon hanya diperolehi oleh penternak.

Fuchsia peony seperti pokok

Fuchsia peony seperti pokok

Peony merah jambu lembut

Peony merah jambu lembut

Penjagaan

Penjagaan pion seperti pokok tidak sukar, terutamanya jika tapak semak telah dipilih dengan betul (ringan sederhana, draf tidak, alkali, tanah longgar tanpa genangan air). Ia termasuk beberapa aspek:

 • Penyiraman peony jarang berlaku. 1-2 kali untuk 6-7 liter pada bulan Jun dan Julai. Pada bulan Ogos, mereka tidak menghasilkan air.
 • Pada musim bunga, anda perlu mengeluarkan mulsa, melonggarkan tanah, keluarkan rumput. Baja mineral hendaklah dibuat sebaik sahaja salji jatuh (Kemir akan lakukan). Sebelum tunas dan selepas berbunga, ia berguna untuk memberi makan pion dengan baja fosforus dan kalium. Untuk membuat penyelesaian ini lebih baik semasa menyiram. Kesan yang baik pada abu tumbuhan.
Terry peony"Улыбка"

Terry Peony "Smile"

 • Pemangkasan dilakukan pada musim bunga. Cawangan-cawangan yang sihat dipotong kepada buah pinggang hidup pertama, yang lemah sekitar 15 cm.
 • Selepas berbunga, bukan sahaja memotong tunas, tetapi memendekkan cawangan itu kepada 2 tunas.
 • Untuk musim sejuk, cawangan-cawangan peoni itu terikat, akarnya ditutup dengan lapnik, dan belukar ditutupi dengan karung.
 • Dengan kelembapan dan teduh yang kuat, peony boleh mengalami reput kelabu. Untuk mengelakkan ini, memerhatikan peraturan pendaratan. Sekiranya penyakit tersebut masih memberi kesan kepada tumbuhan, disyorkan untuk menyemburkan semak dengan larutan mangan kalium. Untuk membuatnya, anda memerlukan 3 gram setiap 10 liter air. Anda juga boleh menggunakan larutan sulfur tembaga 0-6%.
Bunga peoni seperti pohon melambangkan kebangkitan hidup

Bunga peoni seperti pohon melambangkan kebangkitan hidup

 • Penyakit kulat jarang berlaku dan mudah hilang apabila disembur dengan racun kulat. Cawangan yang rosak, sudah tentu terputus.
 • Musuh utama semak berbentuk pokok adalah tikus.

Nasihat! Jika laman web ini mempunyai tikus, melindungi lubang penanaman dengan jaring untuk melindungi akar tumbuhan.

Peonies seperti pokok adalah aristokrat sejati taman, yang menggabungkan kebaikan bunga dan semak-semak

Peonies seperti pokok adalah aristokrat sejati taman, yang menggabungkan kebaikan bunga dan semak-semak

Peony seperti pokok akan hiasan taman anda!

Tumbuhan ini dapat mengubah taman rumah anda, memberinya suasana China yang murni, misteri dan ajaib.

Tree Peony - video

<
Peony seperti pokok (57 pics): apa yang anda perlu tahu mengenai penanaman dan penjagaan tumbuhan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 83