Bunga lilac halus

Warna kelabu halus sempurna dengan harmoni dengan kerikil

Enotera - budaya tumbuhan yang terang, diwakili dalam bentuk rimpang. Ia mempunyai kaitan dengan keluarga kiprejnomu dan dicirikan oleh berbunga insanely indah. Ketinggian kadang-kadang boleh mencapai satu meter atau lebih. Memperluas bunga berlaku pada waktu senja, dan ia dilakukan begitu cepat sehingga seseorang dapat melihat proses ini. Terdapat beberapa jenis tumbuhan ini. Dalam artikel ini - kami akan cuba untuk menerangkan segala-galanya tentang keindahan ini: pendaratannya, ciri-ciri penjagaan dan banyak lagi.

 • Penerangan umum
 • Jenis utama dan jenis
 • Menanam bunga
 • Anak benih
 • Penjagaan musim panas
 • Fakta menarik dan aplikasi
Bunga kuning terang di padang

Bunga kuning terang di padang

Warna putih abadi kelihatan baik dengan bunga biru

Warna putih tua kelihatan baik dengan warna biru

Putih abadi yang mewah

Cemara putih mewah

Penerangan umum

Kilang ini hidup satu atau dua tahun. Genus ini termasuk dalam komposisinya sejumlah besar spesies, ketinggian yang mencapai 90 cm. Bunga ini juga dikenali sebagai "lilin malam" atau "bunga bulan". Tanah airnya adalah Amerika Tengah.

Kandungan tambahan adalah kekurangan keperluan penjagaan yang serius, sama dengan fungsi pencahayaan. Pembungaan berlaku dalam masa yang lama pada musim bunga atau musim panas, ia mempunyai rupa bentuk berbentuk cawan khas.

Spesies renek perennial yang mewah

Spesies belukar saka

Bunga ini sering menghiasi bukit Alpine

Dekorasi gunung Alpine yang kerap

Perlu memberi keutamaan kepada jenis ringan jenis tanah berpasir dengan keasidan sehingga 7. Terdapat kebarangkalian untuk bertahan hidup bunga di tanah kering, sedangkan bahan tersebut harus mempunyai saliran yang baik. Penunjuk pembangunan yang berjaya adalah kelakuan biasa pengairan tanah dalam musim panas. Sekiranya bunga telah dimulakan, mereka perlu disiram hanya dalam cuaca yang kering. Kadang-kadang, elemen tumbuhan memerlukan pembajaan yang berkualiti tinggi. Pada musim bunga, perlu menyediakan bahan tambahan foliar dalam bentuk baja. Semasa penanaman, baja boleh ditingkatkan dalam kuantiti dan pelbagai.

Bunga-bunga merah jambu yang cantik kelihatan cantik di halaman sebuah rumah persendirian

Budak merah muda halus di halaman rumah peribadi

Bunga cantik yang cantik menghiasi taman anda

Warna terang akan menghiasi taman mana pun

Penanaman secara tradisional dijalankan di masa musim luruh. Enotera tidak menuntut rejim suhu, tetapi anda harus mematuhi penunjuk pada + 21 ° C. Biji benih dalam beberapa minggu (sehingga 10) kepada fros, dan selepas sebulan, musim panas yang berpengalaman akan melihat pucuk. Jika pada mulanya loji itu diletakkan dalam bekas, ia digali ke tanah terbuka pada kedalaman yang sama. Sebelum memulakan, perlu membersihkan kawasan rumpai, kerana ia menghalang perkembangan penuh.

Juga penting adalah penciptaan sokongan untuk kilang. Selepas proses berbunga, daun dan batang dipangkas. Adalah dinasihatkan untuk melakukan ini pada masa pembentukan benih, jika tidak terdapat kebarangkalian menyebarkan bunga di seluruh taman. Pendekatan yang kompeten untuk pelaksanaan aktiviti mudah ini akan mencapai kesan kecantikan dan menghiasi laman web anda.

Spesies Shrub

Spesies Shrub

Bunga perennial yang indah boleh ditanam di belakang pagar di rumah

Abadi yang indah boleh ditanam di belakang pagar di rumah

Jenis utama dan jenis

Jenis penanaman dan tindakan yang diambil bergantung kepada pelbagai budaya. Dan kerana terdapat banyak dari mereka, ia patut memberi keutamaan kepada orang-orang yang paling tidak istimewa dari segi penjagaan.

 • budaya dua tahun adalah tumbuhan tinggi dengan bunga lemon cerah yang mempunyai aroma halus;
 • Enotera Missouri diwakili oleh yang kecil bunga abadi, mempunyai bunga besar;
 • Berbagai harum bertindak sebagai tumbuhan gunung yang mekar dengan bunga kuning yang memancarkan aroma yang kuat;
 • jenis renek tumbuhan - spesies musim sejuk yang tahan lasak, tumbuh dalam bentuk pokok renek yang tinggi;
 • Bentuk kuadrangular tumbuhan juga lama dan dibezakan oleh semak belukar.

Ini bukan semua jenis, tetapi dalam praktiknya, anda boleh menangani hanya beberapa jenis. Sesetengah daripada mereka tumbuh secara langsung, dan sesetengah budaya memainkan peranan hiasan di laman web ini.

Menanam bunga

Mereka telah meningkatkan keperluan untuk komposisi tanah di mana mereka berkembang. Ia berdasarkan kriteria ini bahawa penjagaan dan penanaman berlaku. Pada masa yang sama, komposisi tanah tidak mempunyai kesan tertentu terhadap perkembangan tumbuhan ini.

Ia bernilai memberi perhatian khusus kepada saliran dan kerja melonggarkan. Selepas menyiapkan bahan penanaman yang sesuai, anda boleh mula menanam dan berkembang. Sumber utama kebun berkebun dalam kes ini adalah pencahayaan yang baik dan ketelapan tanah.

Enotera akan berkembang dengan mewah jika pendaratan berlaku di tempat yang sangat diterangi oleh sinaran matahari. Peranan penting dimainkan oleh berpakaian atas yang sesuai. Persenyawaan tanah di kawasan tertentu perlu dilakukan terlebih dahulu. Untuk ini, penduduk musim panas yang berpengalaman dan petani trak lebih suka humus dan nitrophos.

Bunga-bunga ini menyukai banyak cahaya

Anda memerlukan banyak cahaya

Menanam bunga abadi di taman

Menanam taman saka

Menyemai elemen benih

Pada tahun pertama, roset terbentuk dari daun. Proses berbunga hanya akan berlaku pada tahun kedua. Oleh itu, semasa tumbuh benih, penanam cuba menangani spesies saka - bunga renek. Oleh kerana saiz benih yang kecil, ia perlu membuat kedalaman hanya 5 mm.

Bunga kuning cantik di sepanjang jalan

Lokasi di sepanjang jalan

Anak benih

Sekiranya pembasmian dijalankan dalam keadaan bilik, anak benih itu kemudiannya dihantar ke hotbeds kecil, dan ini dilakukan pada bulan Februari, supaya pada bulan Mei mereka akan berada dalam keadaan terbuka. Opsyen penanaman ini akan memastikan pucuk peringkat penjagaan yang diperlukan. Terdapat kemungkinan bahawa bunga akan muncul pada tahun yang sama.

Juga, ciri loji itu adalah kemungkinan menanam bahagian dengan membahagikan. Sebagai bahan kerja dalam kes ini, pucuk kecil tumbuh di sekitar semak yang telah mencapai keadaan matang. Bagi mereka, lubang-lubang itu sebelum ini telah digali dan diletakkan. Jarak antara mereka tidak boleh lebih daripada 50 cm, dan jangan membuatnya mendalam. Dengan skema yang sama, seluruh proses kemudiannya berterusan.

Menanam benih untuk penanaman

Menanam benih untuk penanaman

Penjagaan musim panas

Penjagaan budaya hendaklah bermula sebaik sahaja ia ditanam. Pertama, menyiram komposisi tanah dilakukan, maka bunga-bunganya cukup disiram. Kita juga perlu mengeluarkan rumpai dan membuat lenturan kecil di tanah itu sendiri. Pada musim luruh, perlu menyediakan penjagaan tambahan supaya warna telah berlalu persediaan untuk musim sejuk. Untuk ini, semak belukar itu sendiri dipotong dan dipulihkan oleh lapisan.

Fakta menarik dan aplikasi

Kerja penanaman adalah dalam permintaan, kerana mereka membenarkan menghiasi taman atau kawasan kotej selera anda, membawanya ke kesempurnaan.

Juga, primrose malam digunakan secara meluas sebagai ubat penyembuhan, ia adalah sebahagian daripada pelbagai ubat. Dari sini disediakan sup, yang membantu mengatasi gangguan gastrik. Merebus adalah untuk membasuh luka dan lebam.

Umumnya, memandangkan ciri-cirinya, perlu diperhatikan kepelbagaian mereka. Ini adalah peluang untuk menghiasi laman web, dan keupayaan untuk memberi kesihatan yang baik, berkaitan dengan mana tumbuhan itu tidak meninggalkan sesiapa yang tidak peduli dan membolehkan anda menikmati kelebihan anda kepada semua yang ingin. Satu lagi ditambah: ia bersahaja dan mudah dijaga, bahkan pemula tukang kebun boleh mengendalikan.

Bunga-bunga cantik ini juga mempunyai sifat penyembuhan

Bunga ini juga mempunyai sifat penyembuhan

Enotera atau bunga bulan: fakta menarik dari tukang kebun, cara penanaman dan penjagaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 16