Bilik tidur klasik dalam warna lavender

Bilik tidur klasik dalam warna lavender

Reka bentuk ruang penting seperti bilik tidur, sangat penting. Ia bermula setiap hari dan berakhir di sana. Di sini, seseorang berada, dan semua yang mengelilinginya mesti dipenuhi dengan tenang dan selesa. Sudah tentu, gaya itu penting reka bentuk bilik tidur - ia mestilah sesuai dengan konsep penghiburan dan kelonggaran.

Kandungan:

 • Kecerahan untuk mengubah berkecuali
 • Mengapa ungu?
 • Kepentingan psikologi
 • Pemilihan dan gabungan naungan
 • Idea untuk reka bentuk
 • Di mana lagi saya boleh menggunakan warna: teknik
Warna cahaya dan banyak cahaya - kelembutan mutlak dalaman

Warna cahaya dan banyak cahaya - kelembutan mutlak dalaman

Kecerahan untuk mengubah berkecuali

Tidak lama dahulu, warna terang dalam reka bentuk bilik tidur, termasuk perabot, dianggap sebagai sesuatu yang asing. Pada dasarnya, mereka menggunakan tenang, neutral, dan untuk ramai orang, mereka hanya warna yang membosankan. Dinding cahaya, linen katil sangat putih salji. Semua ini sangat standard dan tipikal, yang sangat cepat bosan.

Akibatnya - revolusi sebenar: penembusan violet cerah. Ini menjadi keputusan yang paling progresif, walaupun provokatif. Dan warna boleh hadir di dalamnya hiasan dinding, tekstil untuk tingkap, upholsteri perabot, bedspreads, kepingan, aksesori lain.

Penting! Warna ungu seimbang dengan putih yang lebih akrab. Ini mewujudkan keharmonian dan keseimbangan yang sangat baik. Walaupun untuk banyak kombinasi yang serupa agak aneh.

Keputusan ini dipilih terutamanya oleh golongan muda, mereka yang suka eksperimen dan berani pergi ke mereka. Kadang-kadang pilihan yang sama dianggap oleh orang-orang pertengahan umur, tetapi paling sering mereka adalah orang-orang kreatif yang tahu dengan sempurna gaya apa.

Permainan lavender dan plum yang tidak menimbulkan suasana nyaman

Permainan lavender dan plum yang tidak menimbulkan suasana nyaman

Tidak mungkin reka bentuk yang dimaksudkan akan direalisasikan oleh mereka yang tidak mempunyai pengalaman dalam reka bentuk. Ia akan menjadi sukar untuk menyusun segalanya secara organik, dan hasilnya tidak dijangka, untuk meletakkannya dengan sedikit. Sekiranya anda memberikan semua ini ke tangan pereka, hasilnya pastinya menyenangkan.

Mengapa ungu?

Warna yang dipersoalkan ialah gabungan putih-violet masih dominan, kerana putih memainkan peranan sebagai latar belakang. Dapatkan warna hasil daripada pencampuran dua - biru dan merah dalam perkadaran yang berlainan. Pilihan teduhan tidak terbatas.

Ini sangat menguntungkan untuk menyelesaikan bilik tidur, dan semua kerana suasana bilik boleh berubah dari gelap, hampir hitam, ke cahaya ungu, yang sukar dibezakan daripada merah jambu. Akibatnya, bilik tidur boleh menjadi lelaki kejam atau perlahan-lahan.

Peluang seperti itu sangat bermanfaat apabila memilih perabot dan aksesori. Anda boleh melihat satu naungan umum, tetapi suasana berbeza.

Satu lagi sebab kenapa ungu yang harus diutamakan adalah pelbagai warna:

 1. Fuchsia.
 2. Plum.
 3. Lilac - gelap dan ringan.
 4. Lavender.
 5. Terung.
 6. Violet.
 7. Violet-biru.
 8. Violet-merah.

Mereka sangat berbeza dalam alam, yang membantu mengisi bilik dengan suasana hati yang diperlukan oleh tuan rumah.

Jika anda mendekati reka bentuk bilik tidur dengan tanggungjawab khas, hasilnya tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan

Jika anda mendekati reka bentuk bilik tidur dengan tanggungjawab khas, hasilnya tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan

Penting! Bilik tidur putih-ungu membantu mengatasi tekanan terkumpul hari ini, menenangkan dan menyesuaikan diri untuk melengkapkan kelonggaran.

Kepentingan psikologi

Jangan campur tangan juga untuk memahami simbolisme warna, sebelum anda menggunakannya di bilik tidur anda. Oleh itu, warna ini digambarkan sebagai:

 • Inspirational.
 • Bijak.
 • Domineering.
 • Mulia.
 • Kreatif.
 • Untuk sedikit pun kasar.

Dia sentiasa hadir di dalam pakaian raja-raja, para imam. Juga teduhan ini lebih disukai oleh orang-orang kreatif. Terdapat bukti bahawa dia mengimbangi prinsip-prinsip lelaki dan perempuan, menjadikan mereka satu keseluruhan. Itulah sebabnya warna yang mendesak tinggi di bilik tidur suami isteri, terutama di kalangan pengantin baru, yang masih "diperah" antara satu sama lain.

Mimpi"по-королевски"

Mimpi "dengan cara diraja"

Psikologi sebulat suara mengisytiharkan bahawa ungu membantu melawan putus asa, kemurungan, neurosis, tetapi mungkin tidak semua ini kita mahu untuk menghilangkan sebelum tidur, membuang semua kekecohan itu hari terakhir santai dan tenang?

Penting! Berkenaan dengan bilik tidur kanak-kanak, maka ungu harus digunakan dengan kemas. Juga, tidak perlu untuk membuat ruangan seperti itu, jika pemiliknya menderita alkohol, penyakit mental.

Pemilihan dan gabungan naungan

Memilih ungu sebagai salah satu utama untuk bilik tidur, anda perlu memilih warna yang betul. Jika semuanya jelas putih dan tidak perlu bijak, sahabatnya perlu bekerja keras. Faktor penting:

 1. Saiz bilik. Sekiranya terdapat ruang yang cukup, jangan gunakan nada yang kaya dan mendalam. Untuk bilik kecil ini tidak boleh diterima, lebih baik lembut, dihalang. Jika anda mengabaikannya dan memilih yang terang, sebagai contoh fuchsia, maka bilik akan menjadi tidak selesa kerana fakta bahawa ia akan kelihatan lebih kecil.
 2. Pencahayaan. Lebih ringan warna, warna yang lebih gelap boleh digunakan. Dan ini terpakai kepada kedua-dua alam (dari tingkap) dan pencahayaan tiruan. Anda boleh menggunakan kaedah yang menarik: lebih dekat dengan tingkap atau sumber cahaya untuk memohon nada lebih gelap, dan lebih jauh dari itu - lebih ringan.
 3. Sifat pemiliknya. Seperti yang anda ingat, ungu mempengaruhi jiwa dan anda perlu lebih berhati-hati dengannya. Untuk sifat yang lemah, ungu adalah yang paling - dia menyesuaikan diri dengan positif, tenaga. Dan untuk pilihan yang percaya diri dan berkuasa lebih banyak lagi.

Bagi gabungan itu, masih dalam variasi putih kami akan menguasai kuantiti. Tetapi dia tidak mungkin dapat memadamkan kecerahan ungu.

Penting! Gabungan yang telah kami pilih sudah dianggap klasik. Satu nada - tulen, neutral - boleh menekankan kedalaman warna bersebelahan.

Idea untuk reka bentuk

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan nada violet, anda boleh memilih beberapa pilihan asal:

 1. Kertas dinding lilac. Mereka tidak sepatutnya menjadi monoton, walaupun berwarna-warni atau dengan pelepasan asal, perhiasan dibenarkan. Pada masa ini, pereka amat popular dengan koleksi motif etnik dalam warna lilac.
 2. Gunakan di dinding bertentangan permukaan cermin. Jadi adalah mungkin untuk menyelamatkan cahaya, mengembangkan bilik, menjadikannya lapang, ringan.
 3. Wall Photo Mural, dilakukan di retrospektif nada sasaran. Di sini kedua-dua landskap semula jadi dan abstraksi dibenarkan. Jadi, lebih baik menghiasi hanya satu dinding - ia akan menjadi "cip" sebenar di dalam bilik.
 4. Permainan kontras dalam spektrum yang sama. Ia kelihatan sangat asli. Dan jika anda menggabungkannya pada satu dinding, ia akan menjadi cepat dan menyeronokkan, bilik itu akan segera mengisi dengan positif.

Di mana lagi saya boleh menggunakan warna: teknik asas

Dari mana, bagaimana dan dalam jumlah volum warna violet akan digunakan, kesan keseluruhan bilik akan bergantung. Pertimbangkan pilihan.

Tembok

Lukisan, menampal, stuko dalam kes ini - sambutan yang kompleks dan berisiko yang berisiko. Untuk berjaya memilih nada, anda perlu menangkap suasana bilik. Jika kaedah ini dipilih, pilih warna, nada lembut. Mereka tidak boleh "menghancurkan".

Biarkan diri anda tidur dengan warna ungu dan cahaya yang berwarna ungu

Biarkan diri anda tidur dengan warna ungu dan cahaya yang berwarna ungu

Nasihat! Dalam projek reka bentuk moden anda dapat melihat kemasan yang gelap, tetapi itu lebih menghormati fesyen dan gaya, di dalam bilik tidur semacam itu tidak akan menjadi selesa. Sudah tentu, tanpa mengira pilihan yang dipilih, ia tidak perlu menjadikannya monokrom, ia perlu dicairkan. Kami menasihati anda untuk melakukannya dengan betul putih - supaya anda boleh membawa lebih banyak cahaya.

Perabot putih membuat pelarasan dan memberi ruang kepada pesona istimewa

Perabot putih membuat pelarasan dan memberi ruang kepada pesona istimewa

Aksen

Keputusan ini dianggap paling disukai, kerana jika sesuatu tidak menyukai keputusan akhir, tidak akan sukar diubah. Apa yang tidak boleh dikatakan mengenai dinding dicelup atau terpaku. Penerimaan dengan aksen akan memungkinkan untuk menjadikan bilik menjadi lebih misteri, terpencil, intim.

Aksen sedemikian boleh:

 1. Perabot, yang upholsteri. Dalam kes ini, nada perlu tepu, mungkin ada tekstur yang terang, perhiasan. Di samping itu, ia adalah praktikal, kerana, contohnya, terung atau plum tercemar pada kali lebih perlahan daripada nada yang lebih ringan.
 2. Tempat tidur, yang berdiri di tengah. Terutama terangnya, jika dinding dihiasi dengan putih. Dia menarik diri dan seolah-olah menjelaskan apa ruangan ini.
 3. Panel di dinding, dan ia boleh menduduki hampir seluruh permukaannya. Benar, hanya satu, kerana intisari aksen, tanpa mengira jenisnya, tidak berubah.
 4. Lukisan seni di dinding atau perabot.

Putih

Kami sengaja tidak memberi perhatian kepadanya terlalu banyak, kerana warna ini mudah disesuaikan dengan gaya violet. Penyelesaian yang optimum adalah menggunakan perabot dan hiasan dinding sebahagiannya dalam warna ini. Walaupun mungkin terdapat variasi dalam kedua-dua sahabat yang lebih padat, berbeza.

Kesimpulannya

Ramai yang percaya bahawa kombinasi putih dan ungu itu tidak begitu sesuai untuk bilik tidur. Mereka melihatnya sebagai sejuk, tidak mesra. Malah, peranan utama di sini dimainkan oleh nuansa yang boleh menjadikan bilik itu benar-benar menarik dan menjijikkan.

Bilik tidur putih-ungu: pereka tips mengenai gabungan harmoni warna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 49 =