Ярка и ефективна сребърна ела

Ярка и ефективна сребърна ела

за ландшафтен дизайн Едър корейски в засаждането и грижите е доста капризно растение. Само ако всичките му изисквания са изпълнени, тя ще ви благодари с благодарност на великолепната корона и невероятно виолетов конуси. Аристократът от семейство боровец, японски корейски обича да променя своите екипи, наслаждавайки ни ярки зеленина млади издънки, топли нюанси жълт и червен при техния растеж и светло смарагд иглолистни листа от възрастни клонове.

съдържание

  • видове
  • Засаждане и грижи
  • Болести и вредители
Това дърво се радва на цветовете си през цялата година

Това дърво се радва на цветовете си през цялата година

Конусите на корейската ела изглеждат много ярки и интересни и могат да бъдат напълно различни по цвят, в зависимост от вида на растението

Конусите на корейската ела изглеждат много ярки и интересни и могат да бъдат напълно различни по цвят, в зависимост от вида на растението

видове

От 50-те вида растения, които растат в горите на Корейския полуостров и други райони на Северното полукълбо, а три бяха избрани да бъдат използвани в ландшафтния дизайн: сибирското, корейски и монохромни. Отличителните декоративни качества на растението, за които е обичан от дизайнерите, са вертикално стоящи конуси и меки, листовидни игли. Популярните сортове включват:

Едър дървесен корейски силбърлок - къс ръст, с характерно сребристо покритие върху иглите и фантастично преплетени с няколко корони на короната. Тя расте бавно, което оказва положително влияние върху търсенето на ландшафтен дизайн. Почти не изисква подрязване, тъй като се формира красиви форми, оценени от повечето градинари. Той е устойчив на замръзване и сянка-толерантни, той се вписва перфектно в смесени композиции и изглежда страхотно като отделен декорации за градината.

Корейски сортове ела"Сильберлок" словно присыпаны серебром

Клоните на корейската ела Silverberk са сякаш поръсени със сребро

"Заснеженная" корейская пихта сорта "Сильберлок"

"Покрит със сняг" корейски елен сорт "Silberlock"

Сребристо-зелената корейска ела изглежда много впечатляваща

Сребристо-зелената корейска ела изглежда много впечатляваща

Ябълка на корейската Моли рядко расте над 7 метра, но с идеално гладък багажник и великолепна пирамидална форма на короната, той е отличен материал за създаване на жив плет. Тя се чувства добре в открити пространства, с удоволствие замествайки слънцето със своите яркозелени игли, засенчени със светлина син. Затъмнението може да реагира със силно разтягане на клоните, което нарушава нейните декоративни качества.

"Молли" очень гармонично вписывается в ландшафт приусадебного участка

"Моли" много хармонично се вписва в пейзажа на района

лукс"Молли" создаст тень и уют во дворе

Chic "Molly" ще създаде сянка и уют в двора

Диамант корейски корейски това се нарича така не случайно. Това е рядък и ценен вид дърво, представляващо джудже, образувано в природни условия. До 10-годишна възраст тя може да нарасне до 40 см. Тази особеност на вида се използва активно от дизайнерите в rabatki, Алпийско влакче и миксбордове. Краунът образува плоска сферична форма, украсена с яркозелени игли. Когато засаждате, изберете места, които са защитени от силни ветрове.

"Бриллиант" очень ценится дизайнерами за его декоративные свойства

"Brilliant" е много ценена от дизайнерите заради декоративните си свойства

Прекрасна миниатюрна градинска украса - малка ела"бриллиант"

Прекрасна миниатюрна градинска украса - малка ела "диамант"

красив"Бриллиант" изумрудного оттенка

Красива сянка на "диамант"

Кашпо и вани с елха ще направят двора стилен и уютен

Кашпо и вани с елха ще направят двора стилен и уютен

Моля, обърнете внимание, че всички корейски сортове ела се размножават хибриди, които са предмет на общите правила за грижи, присъщи на техния вид. Не се страхувайте от името, но внимателно изучавайте изискванията на растението майка.

Засаждане и грижи

Тъй като корейската ела расте много бавно, добавяйки около 4-6 cm годишно, добре развити разсад 5-10 години се използват за засаждане. Засаждането се извършва в началото на пролетта или началото на есента.

Едър расте дълго, но вече изглежда красиво"юного" возраста

Едрата расте дълго, но изглежда красива още от "младата" възраст

Видове засаждане

  • За да се създаде една алея, разсадът се намира на разстояние от 4-5 метра. С триизмерна корона от дървета, това са оптималните индикатори за алеята да изглеждат чисти и гладки.
  • В една свободна група, когато се предполага, че ще се създаде островен състав от 3-4 дървета, разсадът трябва да бъде поставен на разстояние от 3-3,5 метра.
  • Идеален хедж се получава с гъстата засаждане на дървета. Разстоянието между разсадите не трябва да е по-голямо от 2,5 метра.

Дълбочината на канавката е 60-70 см. Изчислете ширината според обема на кореновата система (50x50 или 60x60 см).

Плътното засаждане на дървета ще създаде красив орех

Плътното засаждане на дървета ще създаде красив орех

почва

Първото нещо, което трябва да направите след изкопаването на дупка, е да източите дренажа.

Ако почвата е тежка, дебелината на дренажната смес е 20 см, а леката почва може да бъде намалена до 10 см.

За правилното развитие на растението смесете глина, листа, пясък и торф в съотношение 2: 3: 1: 1.

Моля, обърнете внимание! Всички видове корейски елен предпочитат по-скоро лоши, но кисели, добре дренирани и умерено овлажнени почви.

За младите площи е задължително мулчиране и разхлабване. За мулч, вземете дървени стърготини или торф, и ги поставете в слой от 5-8 см, покривайки стволовете на младите дървета.

За почвата, в която нараства ела, винаги е необходимо да се грижите

За почвата, в която нараства ела, винаги е необходимо да се грижите

грижа

Като се има предвид, че за ела на корейския климат, умерен пояс не се различава много от климатичните условия на естествения му растеж, дървото не налага специални изисквания за температурата.

светлина

Изберете мястото на засаждане, като се съсредоточите върху изискванията на сорта, който сте избрали. Повечето дървета са добри за ярки покритие на, но има и такива, които предпочитат светло засенчване.

Различни видове ела по свой начин се отнасят до осветлението

Различни видове ела по свой начин се отнасят до осветлението

По принцип, ела се чувства добре под лъчите на слънцето

По принцип, ела се чувства добре под лъчите на слънцето

Влага и поливане

Растението обича навлажнена почва, но трудно толерира прекомерното наличие на вода. Младото засаждане е необходимо за пръскане, за да се помогне на разсадите да успокоят стреса и бързо да се установят. За тях и голямото поливане през първите месеци на растеж също е важно. При възрастните дървета нуждата от влага намалява, но сушата няма да бъде от полза за него. Най-доброто време за напояване на растение за възрастни е по-рано сутрин или късно вечер.

Яд обича умерено поливане

Яд обича умерено поливане

Не позволявайте суша, но не прекалявайте с влага - такива правила за напояване на ела

Не позволявайте суша, но не прекалявайте с влага - такива правила за напояване на ела

Допълнително торене

Разсадът трябва да получи първата порция тор по време на засаждането. Довеждат се до дъното на площадката за кацане, над отводняването. Обикновено използвайте nitroammophoska, на базата на 250-300 грама тор на яма. В бъдеще е необходимо да се наблюдава киселинността на почвата. Когато намалява, добавете сложен минерален тор. Той не само ще възстанови необходимото киселинно равновесие на почвата, но също така ще има благоприятен ефект върху цвета и размера на иглите и конусите на растението.

Едър ще отговори на правилното хранене с красиви шишарки

Едър ще отговори на правилното хранене с красиви шишарки

резитба

Като правило повечето видове ела не изискват често подрязване. Дървото по природа произвежда красиви форми на короната, като се започне от пирамидални и конични и завършва със сферични сортове джудже. Можете само да отстраните сухите клонки и да залепите централните пъпки през есента, за да държите дървото пухкаво.

Едър е красива и има добра форма от природата, вие само трябва да отървете дървото от сухи клонки

Едър е красива и има добра форма от природата, вие само трябва да отървете дървото от сухи клонки

репродукция

При възпроизвеждането на корейски семена се използват семена и резници. Завършените разсад са доста скъпи. За една и съща хеджиране трябва да похарчите много пари, затова най-добре е да се опитате да разпространите сами растението.

В описанието на корейската ела вече споменахме за големите и красиви шишарки. Те ще станат вашите семенен материал, когато дървото се размножава със семена.

Благодарение на ярките си, пъстри бучки, ела се превръща в любима сред градинарите

Благодарение на ярките си, пъстри бучки, ела се превръща в любима сред градинарите

разширение"рода" у пихты осуществляется посредством семян, которые добываются из шишек

Продължаването на "рода" в ела се осъществява чрез семена, извлечени от конуси

Съберете зрелите семена и ги поставете в хладилника за 30-40 дни. След стратификацията семената се накисват в топла вода и се оставят в нея, без да се нагряват, в продължение на 12-24 часа. След това се засаждат на свободна основа от смес от торф, градинска почва и пясък, без да се задълбочава. Кутията със семена трябва да бъде покрита с филм преди появата на първите издънки. След поникването кълнове издънки. Когато растенията се покачат с 7-10 сантиметра, подредете ги на отделни саксии. И не забравяйте, че едва през третата година от живота си младата вила ще бъде готова да се засели на открито.

Бъдеща силна, красива ела

Бъдеща силна, красива ела

За репродукцията резници са подходящи за клонки на средна възраст, не млади, добре сковани. Cut 8-10 см клонки, борови иглички, премахване, лечение на растежен фактор и спада в мокра смес от торф и пясък, покрита с филм рязане. Не чакайте за бързо вкореняване. Обикновено това се случва на 4-ия или 5-ия месец на разрастването. След като установи, че стъблото е вкоренено, наблюдавайте растежа му през годината. Както и разсад, отгледан от семена, растение, получено от резници, се засажда в открита почва на третата година от живота.

"Юная" пихта с маленькими шишками

"Млада" ела с малки конуси

Болести и вредители

За съжаление, вредителите обожавам сочните и вкусни игли за елхи и редовно атакуват дървото. Най-ненаситен е афид-Хермес. Окървавеният лакомник се проявява като пухкав цвят върху иглите на едно дърво. За да се справите с него, използвайте инсектициди.

Съвет! Ако забележите наличието на листни въшки на ранен етап, просто изрежете засегнатите клони и ги изгорете.

Разкъсаните и изгорени игли свидетелстват за наличието на дървото на фалшива ограда, която е маркирана с медена роса върху иглите. Предотвратяване появата му ще помогне за улавяне на колани, пуснати на растението в началото на пролетта. Пропуснахте напредването на вредителя, използвайте инсектициди.

Сбор от специални мерки ще предотврати появата на болести и вредители върху ела

Сбор от специални мерки ще предотврати появата на болести и вредители върху ела

Срещу паяково акари използвайте често пръскане на растение. Той не обича влагата, предпочита да атакува дървета в периоди на суша. За най-добър ефект добавете тинктура от чесън или глухарче във водата.

За да запазите ела от атаката на пеперудите, поставяйки каните в почвата, ще ви помогне да изкопаете дървото в кръг.

Надяваме се, че нашите съвети и трикове, за да ви помогнат да създадете във вашата градина възхитителен жив плет или сенчеста алея на корейския ела, известен със своя обем корона и лилав цвят на конусите.

Едър корейски: засаждане и грижа за вечнозелен аристократ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − = 64