Осъзнаването на разходите, съображенията, спецификата на работата и невероятните неща, които архитектите правят, ще ви позволят да разберете и разберете техния стил и визия за това, което те създават.

В тази статия двама изтъкнати архитекти споделят работните си подробности: Нилс Фин от Finne Architects и Matthew Coates от Coates Design. Благодарение на тях ще можем да разберем какво е тя, деликатна и сложна архитектурна работа отвътре, в която тези хора се вдъхновяват и какво трябва да знаете, преди да наемете някой от тях да работи по вашия проект.

Това са 10 неща.

И така, какво правят архитектите? Те планират и проектират сгради, както и координират строителството. В повечето щати в Америка архитектите полагат сериозни изисквания: те трябва да имат специален образователен и трудов опит и също така да бъдат подложени на сериозно сертифициране.

1

1. "Клиентът трябва да бъде активен участник в процеса на проектиране". Няма съмнение, че действителната отговорност за проекта принадлежи на архитекта, но до резултата надхвърли очакванията ви, трябва да се обсъди с него бюджетът на събитието и да им кажете какво искате да получите в края на краищата.

Фин, който е работил в продължение на много години с Американския институт на архитектите (AIA) в Сиатъл на една програма, наречена "Как да изберем и да работим с един архитект", отделя част от неговата работилница на тема как очакванията на друг в последователността на "клиент-архитект". По време на семинарите той казва, че идеалният клиент е "честен, отворен, гъвкав, но решен, той е реалист". Способността да бъдете отворени към идеите на архитекта си и да вземате своевременни решения е ключът към успешното изпълнение на замисления проект.

4

2. "Можем да съпътстваме вашия проект от началото до края". Ако трябва да реализирате мащабен проект, независимо дали е реконструкция или изграждане на вашия мечтан дом от нулата, може би се чудите: къде трябва да започнем? Не губете време: първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите на архитекта. Тези специалисти имат уменията и обучението, необходими за изпълнението на Вашия проект, в допълнение, те могат да координират всички проекти и строителни работи.

"Архитектите могат да участват във всички аспекти на проекта, от подбора на обекта и проучванията за осъществимост до доставката на готовото съоръжение", казва Коатс. "Собствениците на жилища могат да обсъждат обхвата и обхвата на услугите, които очакват в даден проект. Но най-малкото архитектът обикновено отговаря за дизайна, документацията и разрешителните. "

5

3. "Нашата работа е повсеместна". "Около 50% от работата ни се извършва извън града", казва Фин, чийто офис е в Сиатъл. "Затова правя няколко пътувания през всеки месец: посещавам строителни площадки, отговарям на клиенти и изпълнители". Така че, ако по-рано търсехте професионалист в непосредствена близост, можете да разширите този кръг. Погледнете в интернет работата на професионалистите, които се възхищавате. Не се страхувайте да ги попитате дали те започват работа във вашия район.

9

4. Ние правим малко от всичко. "Два идентични дни са много редки", казва Койтс. - Няколко дни отивам на строителните площадки, за да проверя текущата работа. В други дни се срещам с клиенти, изпълнители или технически консултанти. Повечето архитекти наистина прекарват много време на работното си място, не съм изключение. Прекарваме много време в изпращане на поща и разработване на проекти на компютъра. "

Фин добавя: "Работя върху дизайна на къщата всеки ден за около час и половина. Когато се намирам в офиса, говоря с клиенти, изпълнители и други служители в офиса. Преглеждам скиците, правя корекции, пиша технически изисквания за всички проекти. Освен това често ходя в специализирани магазини, специализирани например в стоманени продукти или мебели. Аз също посещавам строителни обекти в района на Сиатъл. И накрая, всеки ден се опитвам да отделям време за маркетинг: изпращам снимки на различни дизайнерски сайтове, разговарям с журналисти на публикации по дизайн, публикации на страницата във Facebook ".

10

5. Интересувате ли се от това, което ни вдъхновява? Научете повече за нашите идоли. Помолете всеки архитект, нает за вашия проект, който е неговият модел, който го вдъхновява да работи. Отговорите му ще ви дадат представа за визията си за бъдещето на проекта, за това, което той търси в своята работа.

Фин, който е израснал в Норвегия и САЩ, е вдъхновен в голяма степен от архитектурните традиции на Скандинавия. "Свере Фен, известен норвежки архитект, беше мой приятел. Той беше този, който имаше дълбоко влияние върху работата ми ", казва Фин. - Никога няма да забравя онези вечери, които съм имал в "Свере" в дневната на къщата му в Осло. Свере живее в класическа функционалистка къща, проектирана от неговия учител Арне Корсмо. Той имаше невероятна способност да разбере дизайна и материалите, а след това да им даде някаква специална поетична същност и форма.
Фин добавя: "Той беше и много скромен човек, дори беше изненадан, когато американците му дадоха наградата Pritzker (аналог на Нобеловата награда за архитектура). "О, да", каза той. "Те изпратиха" строго секретни "факсове и след това полетяха до Осло на частния си самолет. Но тогава имаше толкова много сняг наоколо, че не успяха да посетят няколко от моите сгради! "

11

"Ако Свере Фен беше моят компас, тогава финландският архитект Алвар Аалто, един от великите архитекти от 20-ти век, беше моята Северна звезда", казва Фин. - През 1985 г., когато живях през годината в Хелзинки, успях да видя няколко сгради на Аалто няколко пъти. Финландският архитект и критик Juhani Pallasmaa беше моят ментор и сподели много от идеите на Aalto и финландския дизайн. "

Той продължава: "Работата на Аалто ме видя тайните на обработката на естествената светлина и създаването на това, което Аалто нарича вътрешния ландшафт на сградата. Дори спях веднъж в палатка край църквата Аалто в Имома. Сутрешната светлина беше невероятна! "

6

6. Ние сме вдъхновени от природата. Архитектите проектират сгради, които позволяват да се установи връзка между частния, вътрешен свят на къщата и света извън нейните граници. Така че, независимо от стила, който архитектът избира за работата си, най-вероятно вдъхновението му ще бъде точно природата. "Тук, в северозападното крайбрежие на Тихия океан, ние сме заобиколени от един от най-красивите природни релефи", казва Фин. "Светът на живата природа е моят постоянен майстор вдъхновител".

7

7. Ще можем да предложим идеи за дизайн дори и за най-малките обекти ... но не винаги. Обикновено, за малките сгради, собствениците на къщи са по-склонни да наемат строители, отколкото архитекти. Заслужава ли да се преразгледа тази позиция? "Това зависи от работата и, разбира се, от архитекта", казва Койтс. Повечето архитектурни фирми с персонал от по-малко от 10 души са склонни да предприемат малки проекти, докато големите фирми не се интересуват от тях. "По принцип архитект или строителен инженер е необходим за всяка работа, независимо от размера на обекта. Това ще повлияе на структурата на сградата и други въпроси, като например избора на стълби, парапети, прозорци и др. ", Казва Коатс. "Каквото и да е размерът на сградата, важно е наемодателят да разбере, че повечето строители изобщо не разбират дизайна. Освен това при всякакъв мащаб на работа е добре да се запишат становището и съветите на опитен опитен човек, който ще определи дали строителният процес е правилен и дали отговаря на концепцията за обекта. Бих препоръчал на собствениците на жилища да наемат интериорен дизайнер или архитект за всяка работа, независимо от размера на обекта. "

Фин добавя: "Архитектите могат да се справят с много малки проекти, но има и момент, в който плащането на архитекта става непропорционално на разходите за строителство. Аз, разбира се, обичам да проектирам мебели, но това е само една от моите страсти. "

8

8. Ние правим всичко възможно да осигурим прозрачна ценова структура. Архитекти такси в различни форми: почасово (от $ 100 до $ 160 на час, или от $ 60 до $ 90 на час за извършване на допълнителни задачи като подготовка); единична обща сума; процент от разходите за строителство (обикновено 10 до 25%), или комбинация от тези опции. Повечето включват и първоначална оценка на общите разходи по проекта. Първоначалната оценка на разходите се прави поотделно за всеки квадратен метър, а при проекти, струващи между $ 200 и $ 500 на квадратен фут, се вземат предвид само разходите за строителство. Разбира се, разходите също зависят до голяма степен от средните цени в региона.

Коулс и Фин предпочитат почасово заплащане. Coates казва: "Предпочитам този метод, защото позволява на нашия клиент гъвкаво да обсъжда, например, промени в дизайнерския интериор или други работни моменти, без да променя договора. Освен това предпочитам почасово плащане, защото считам, че това е най-справедлив метод за изчисление и за двете страни. Много е важно да покажем на клиента, че се интересуваме от брилянтна работа. "

2

9. Ние сме необходими, за да превърнем мечтите ви в функционална, красива реалност, която освен това ще бъде в хармония с терена. В своята работилница Фин учи заедно с АИА, обяснява, че трябва да се свържете с архитекта, ако искате да получите гаранции, че вашият проект ще бъде красив, утилитарен и икономичен. Архитектите могат да работят със сложни сайтове, да вземат под внимание вашите нужди и желания и да ги изразят в уникален дизайн, който най-много ви привлича. Първоначално направи избор в полза на опитен архитект, не се доверявайте на големите изпълнители на проекти, които нямат опит проектиране или самоук - това ще ви помогне да се избегне разочарование, а вероятно и да спестите пари, защото в противен случай може да се наложи да ремонтирам направено правилно работата.

3

10. Ние сме с вас по целия път. "Бих казал, че изборът на архитекта е като избора на спътник за дълго пътуване", казва Фин. "Трябва да има доверие, съчувствие, обща визия, добра комуникация и взаимно уважение. За да отидете на половината път, вече на много мили от дома, не трябваше да мислите: "Как мога да се отърва от този човек?"

10 неща, които трябва да знаете за работата на архитектите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =